Alăptarea: ce se întâmplă dacă alăptezi numai la un singur sân

Din anumite cauze, există posibilitatea să ajungem să ne alăptăm bebelușul doar de la un anumit sân. Fie că acestea sunt legate de noi, fie că au legătură cu probleme ale bebelușului, ele vor conduce la refuzul total sau parțial al acestuia de a fi alăptat de la ambii sâni. În cadrul articolului de mai jos vom găsi o serie de sfaturi, menite să ne ajute să gestionăm cât mai eficient situația în care micuțul nostru ar suge doar de la un anumit sân. Cel mai important va fi să ne asigurăm că acesta este hrănit suficient și că se va putea dezvolta optim din toate punctele de vedere.

Care sunt motivele pentru care se ajunge la alăptarea la un singur sân

Se poate întâmpla ca ai noștri bebeluși, inclusiv nou-născuții, să aibă preferința de a suge la unul dintre sânii. Cele mai cunoscute cauze ce pot determina un bebeluș să vrea să sugă astfel sunt:
Existența diferențelor anatomice dintre sâni
Specialiștii spun că este normal ca unul dintre sânii noștri să aibă canale galactofore mai pline de lapte.
De regulă, sânul stâng este cel ce are canale galactofore mai active. În schimb, este posibil ca celălalt sân să aibă unele canale blocate, să fie angorjat, să aibă sfârcul mai dur sau să existe fenomenul de „sfârc înfundat" sau inversat (sfârcul este foarte plat), ceea ce va îngreuna considerabil eforturile bebelușului de a suge.
Când este vorba despre bebelușii mai mari (de la 3 luni în sus), ei vor sesiza mai ușor diferențele între sâni. Cu toate acestea, nu va fi deloc în avantajul tău să-ți lași bebelușul să sugă doar de la un singur sân, întrucât există riscul să ai mai puțin lapte la sânul respectiv.

Ai mastită
Mastita este o infecție a sânilor ce apare de regulă în primele 3 luni de la naștere și poate fi cauzată de: pătrunderea, în micile crăpături de la suprafața sfârcurilor, a unor bacterii din gura bebelușului, laptele ce nu a fost golit din sân (din pricina unor canale galactofore înfundate), alăptarea prea rară sau pur și simplu a existat o presiune suplimentară la nivelul sânilor, provocată de un sutien nepotrivit.
Întrucât mastita determină, alături de roșeață, inflamație și durere și schimbarea gustului laptelui, bebelușul poate ajunge să refuze să sugă de la sânul cu probleme. De cele mai multe ori, laptele provenit de la un sân afectat de mastită va fi mai sărat decât acela de la un sân perfect sănătos.

Bebelușul se simte confortabil doar într-o anumită poziție
Există posibilitatea ca bebelușul nostru să aibă, temporar, preferința pentru unul dintre sânii noștri, în condițiile în care se simte bine doar într-o anumită poziție.
De obicei, medicii au sesizat că bebelușii ce vor să fie alăptați doar de la un singur sân nu-și pot găsi cea mai bună poziție de supt pentru că au o anumită problemă de sănătate (de exemplu, o infecție la una dintre urechi) sau au fost vaccinați de puțin timp.
După ce bebelușul se va simți mai bine, vei putea să-l pui și la celălalt sân, chiar dacă poate dura o perioadă până să se obișnuiască și cu acela.

Bebelușului tău îi este greu să adopte o anumită din cauza faptului că a suferit o traumă la naștere
În unele cazuri, nou-născuților le poate fi greu să-și miște capul astfel încât să poată să se simtă confortabil dacă va suge de la ambii sâni. Cel mai probabil a fost vorba de o traumă la naștere, survenind așa-numitul „gât înțepenit".
Până când bebelușul se va simți mai bine, va trebui să găsești soluții pentru a-l ajuta să se hrănească suficient. De pildă, vei putea să-i oferi și lapte praf alături de acela provenit din alăptarea de la unul dintre sâni.

Ai suferit o intervenție chirurgicală la unul dintre sâni sau ai avut leziuni
Dacă te-ai confruntat cu vreo intervenție chirurgicală sau ai avut recent leziuni la unul dintre sâni din cauza vreunui tratament de tratare a cancerului, este foarte posibil să nu fii aptă să-ți alăptezi bebelușul de la ambii sâni. Astfel, sânul ce a fost vătămat nu va mai putea produce o cantitate suficientă de lapte, dar cel sănătos va putea.

Tu însăți îți dorești ca micuțul să sugă de la un anumit sân
Fără să-ți dai neapărat seama că un sân al tău poate produce mai mult lapte prin comparație cu celălalt, poți fi tentată să preferi ca bebelușul să sugă doar dintr-o parte. Nu este nevoie să ai un motiv special pentru așa ceva, ci pur și simplu să simți că îți este mai la îndemână ca bebelușul să primească lapte de la un anumit sân.

Cum să procedezi pentru a-ți determina bebelușul să accepte să sugă de la ambii sâni

Ca să fii sigură că micuțul tău va avea parte de suficient lapte, poți încerca să iei măsuri menite să-l determine să sugă de la amândoi sânii. Printre acestea se numără:
Dă-i bebelușului să sugă mai întâi din sânul pe care-l respinge de obicei- Profită de momentele în care bebelușul este mai adormit sau foarte înfometat și dă-i să sugă mai întâi de la sânul pe care nu-l agreează. Procedând des așa, vei vedea că acesta se va familiariza și cu acela.

Bebelus ce suge de la sanul mamei

Schimbă periodic poziția de supt a bebelușului- În funcție de vârsta și de starea bebelușului (de pildă, dacă este mai înfometat sau nu, dacă este bolnav etc.), poți să schimbi adesea poziția în care alăptezi. Ideea este să-i găsești câte o poziție confortabilă pentru fiecare dintre sâni, astfel încât micuțul să nu mai prefere un anumit sân

Citește și:Pozitiile de alaptare ideale

Dacă ți se pare că al tău bebeluș nu se hrănește suficient, poți începe să apelezi și la o pompă de sân- Specialiștii ne îndeamnă să ne supraveghem cu mare atenție pentru a ne da seama dacă aceste este sătul. Printre semnele ce ne pot indica faptul că bebelușul nu s-a hrănit destul se află: bebelușul plânge când este luat de la sân, dorește să stea la supt pentru mult timp (de exemplu, chiar și pentru 45 de minute, bebelușul urinează mai rar, iar urina nu mai are culoarea normală (este mai închisă și tulbure). În ceea ce te privește, când bebelușul nu a supr suficient, vei simți că sânii tăi nu sunt goliți complet nici după ce ai alăptat.
Poți să-i dai suplimente de lapte bebelușului- Nu încerca să-i dai bebelușului de la început, de când observi că suge doar de la un singur sân, lapte praf. Discută mai întâi cu un specialist. Dacă tu ți-ai crescut volumul de lapte cu precădere la sânul din care bebelușul suge cel mai des, vei putea să folosești și o pompă de sân. Cu ajutorul ei, vei avea mereu la îndemână lapte pe care să i-l dai ori de câte ori consideri că este necesar.
Străduiește-te să alăptezi cât mai des- În primele luni de viață, bebelușul ar trebui să fie hrănit la un interval de 2-3 ore. Practic, ideal ar fi să fie alăptat de 8-12 ori într-un interval de 24 de ore, chiar dacă este vorba de alăptarea la un singur sân
Nu în ultimul rând, pentru a evita probleme precum angorjarea sau blocarea canalelor galactofore la sânul din care bebelușul nu suge, apelează la pompa de sân sau pur și simplu elimină manual excesul de lapte din sânul rar folosit în alăptare.

Citește și: Iată de câte ori trebuie să folosești pompa de sân când alăptezi

Ce să faci dacă nu reușești să-ți alăptezi bebelușul de la ambii sâni

Dacă nu găsești niciun motiv anume pentru care al tău bebeluș să nu vrea să fie alăptat de la ambii sâni, starea sânilor tăi este bună și nu te confrunți cu nicio afecțiune (cum ar fi angorjarea, blocarea canalelor galactofore etc.), iar bebelușul nu dă semne că nu s-ar hrăni suficient (unul dintre acestea este și câștigul constant în greutate), nu insista ca acesta să se hrănească de la ambii sâni. Experții consideră că un bebeluș se poate dezvolta bine și dacă suge doar de la un anumit sân.
De asemenea, ca să fii convinsă că bebelușul tău se simte suficient de conectat cu tine, iar producția de oxitocină este optimă, poți să încerci să-i găsești o poziție prin care să te simtă și mai aproape. De pildă, se recomandă să adoptați o poziție semi-înclinată, bebelușul să aibă fața spre tine, să fie așezat spre pieptul tău, cu căpușorul chiar la nivelul sânilor tăi, astfel încât să-l poți hrăni confortabil de la ambii sâni.

Mama ce isi alapteaza bebelusul

Nu în ultimul rând, dacă sesizezi că bebelușul are gâtul rigid și îi este greu să sugă, programează-l cât mai repede la un specialist (de exemplu, la un osteopat, la un fizioterapeut etc.). Cu atât mai mult cu cât ai avut o naștere dificilă, traumatizantă, este foarte posibil să aibă unele probleme legate de dezvoltarea locomotorie, care să îi provoace dificultăți în a se putea hrăni normal de la amândoi sânii.

Voi știați detalii legate de ceea ce presupune alăptarea bebelușului de la un singur sân?

Surse:
www.babycenter.com, www.bellybelly.com.au, www.csid.ro,www.momjunction.com, www.thestir.cafemom.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Când este obligatoriu să folosești tampoane de sân când alăptezi
  Când este obligatoriu să folosești tampoane de sân când alăptezi

  Pentru a reuși să ai grijă așa cum trebuie de sânii tăi în perioada în care alăptezi, nu uita nici de tampoanele de sân. Din articolul de mai jos vei vedea care...

  Alăptarea: 5 semne că ai nevoie să folosești o pompă de sân
  Alăptarea: 5 semne că ai nevoie să folosești o pompă de sân

  Nu este un secret pentru nimeni faptul că alăptarea este principala modalitate de hrănire a bebelușului. Ei bine, este mai mult decât atât! Alăptarea este și un bun prilej...

  Ce să faci dacă bebelușul te mușcă atunci când îl alăptezi
  Ce să faci dacă bebelușul te mușcă atunci când îl alăptezi

  Una dintre situațiile dificile ce pot interveni oricând în alăptare este și când bebelușul te va mușca de sân. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a...

  Ce faci dacă produci prea mult lapte când alăptezi?
  Ce faci dacă produci prea mult lapte când alăptezi?

  De cele mai multe ori, una dintre problemele care intervin în procesul de alăptare este producerea insuficientă a laptelui. Cu toate acestea, în unele cazuri, poate fi vorba...

  Dacă vrei să alăptezi mai mult timp trebuie să faci aceste lucruri
  Dacă vrei să alăptezi mai mult timp trebuie să faci aceste lucruri

  Unul dintre cele mai importante daruri pe care i le putem face copilului nostru este să-l putem alăpta mai mult de 6 luni. Pentru a ne atinge acest obiectiv este recomandat să ținem cont...

  Drama Chef-ului Joseph Hadad: Am rămas singur cu 3 copii și numai eu sunt vinovat!
  Drama Chef-ului Joseph Hadad: Am rămas singur cu 3 copii și numai eu sunt vinovat!

  Chef-ul Joseph Hadad a dezvăluit drama prin care a trecut acum 12 ani, când a rămas văduv cu 3 copii.

  Dacă am un singur copil nu înseamnă că sunt mai puțin mamă
  Dacă am un singur copil nu înseamnă că sunt mai puțin mamă

  Sunt la acea vârstă când mare parte din cuplurile din jurul meu au deja sau fac cel de-al doilea copil. Și, desigur, că mă întâlnesc destul de des de discuții...

  Daca reușești să îți faci copilul să rezolve singur aceste sarcini, poți să fii mândru
  Daca reușești să îți faci copilul să rezolve singur aceste sarcini, poți să fii mândru

  Sunt multe lucruri pe care copilul trebuie să le învețe în drumul său către independență și maturitate. Părintele este cel care își modelează odrasla în...

  © 2021 Qbebe