Alăptarea: ce se întâmplă dacă alăptezi numai la un singur sân

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Din anumite cauze, există posibilitatea să ajungem să ne alăptăm bebelușul doar de la un anumit sân. Fie că acestea sunt legate de noi, fie că au legătură cu probleme ale bebelușului, ele vor conduce la refuzul total sau parțial al acestuia de a fi alăptat de la ambii sâni. În cadrul articolului de mai jos vom găsi o serie de sfaturi, menite să ne ajute să gestionăm cât mai eficient situația în care micuțul nostru ar suge doar de la un anumit sân. Cel mai important va fi să ne asigurăm că acesta este hrănit suficient și că se va putea dezvolta optim din toate punctele de vedere.

Care sunt motivele pentru care se ajunge la alăptarea la un singur sân

Se poate întâmpla ca ai noștri bebeluși, inclusiv nou-născuții, să aibă preferința de a suge la unul dintre sânii. Cele mai cunoscute cauze ce pot determina un bebeluș să vrea să sugă astfel sunt:
Existența diferențelor anatomice dintre sâni
Specialiștii spun că este normal ca unul dintre sânii noștri să aibă canale galactofore mai pline de lapte.
De regulă, sânul stâng este cel ce are canale galactofore mai active. În schimb, este posibil ca celălalt sân să aibă unele canale blocate, să fie angorjat, să aibă sfârcul mai dur sau să existe fenomenul de „sfârc înfundat" sau inversat (sfârcul este foarte plat), ceea ce va îngreuna considerabil eforturile bebelușului de a suge.
Când este vorba despre bebelușii mai mari (de la 3 luni în sus), ei vor sesiza mai ușor diferențele între sâni. Cu toate acestea, nu va fi deloc în avantajul tău să-ți lași bebelușul să sugă doar de la un singur sân, întrucât există riscul să ai mai puțin lapte la sânul respectiv.

Ai mastită
Mastita este o infecție a sânilor ce apare de regulă în primele 3 luni de la naștere și poate fi cauzată de: pătrunderea, în micile crăpături de la suprafața sfârcurilor, a unor bacterii din gura bebelușului, laptele ce nu a fost golit din sân (din pricina unor canale galactofore înfundate), alăptarea prea rară sau pur și simplu a existat o presiune suplimentară la nivelul sânilor, provocată de un sutien nepotrivit.
Întrucât mastita determină, alături de roșeață, inflamație și durere și schimbarea gustului laptelui, bebelușul poate ajunge să refuze să sugă de la sânul cu probleme. De cele mai multe ori, laptele provenit de la un sân afectat de mastită va fi mai sărat decât acela de la un sân perfect sănătos.

Bebelușul se simte confortabil doar într-o anumită poziție
Există posibilitatea ca bebelușul nostru să aibă, temporar, preferința pentru unul dintre sânii noștri, în condițiile în care se simte bine doar într-o anumită poziție.
De obicei, medicii au sesizat că bebelușii ce vor să fie alăptați doar de la un singur sân nu-și pot găsi cea mai bună poziție de supt pentru că au o anumită problemă de sănătate (de exemplu, o infecție la una dintre urechi) sau au fost vaccinați de puțin timp.
După ce bebelușul se va simți mai bine, vei putea să-l pui și la celălalt sân, chiar dacă poate dura o perioadă până să se obișnuiască și cu acela.

Bebelușului tău îi este greu să adopte o anumită din cauza faptului că a suferit o traumă la naștere
În unele cazuri, nou-născuților le poate fi greu să-și miște capul astfel încât să poată să se simtă confortabil dacă va suge de la ambii sâni. Cel mai probabil a fost vorba de o traumă la naștere, survenind așa-numitul „gât înțepenit".
Până când bebelușul se va simți mai bine, va trebui să găsești soluții pentru a-l ajuta să se hrănească suficient. De pildă, vei putea să-i oferi și lapte praf alături de acela provenit din alăptarea de la unul dintre sâni.

Ai suferit o intervenție chirurgicală la unul dintre sâni sau ai avut leziuni
Dacă te-ai confruntat cu vreo intervenție chirurgicală sau ai avut recent leziuni la unul dintre sâni din cauza vreunui tratament de tratare a cancerului, este foarte posibil să nu fii aptă să-ți alăptezi bebelușul de la ambii sâni. Astfel, sânul ce a fost vătămat nu va mai putea produce o cantitate suficientă de lapte, dar cel sănătos va putea.

Tu însăți îți dorești ca micuțul să sugă de la un anumit sân
Fără să-ți dai neapărat seama că un sân al tău poate produce mai mult lapte prin comparație cu celălalt, poți fi tentată să preferi ca bebelușul să sugă doar dintr-o parte. Nu este nevoie să ai un motiv special pentru așa ceva, ci pur și simplu să simți că îți este mai la îndemână ca bebelușul să primească lapte de la un anumit sân.

Cum să procedezi pentru a-ți determina bebelușul să accepte să sugă de la ambii sâni

Ca să fii sigură că micuțul tău va avea parte de suficient lapte, poți încerca să iei măsuri menite să-l determine să sugă de la amândoi sânii. Printre acestea se numără:
Dă-i bebelușului să sugă mai întâi din sânul pe care-l respinge de obicei- Profită de momentele în care bebelușul este mai adormit sau foarte înfometat și dă-i să sugă mai întâi de la sânul pe care nu-l agreează. Procedând des așa, vei vedea că acesta se va familiariza și cu acela.

Bebelus ce suge de la sanul mamei

Schimbă periodic poziția de supt a bebelușului- În funcție de vârsta și de starea bebelușului (de pildă, dacă este mai înfometat sau nu, dacă este bolnav etc.), poți să schimbi adesea poziția în care alăptezi. Ideea este să-i găsești câte o poziție confortabilă pentru fiecare dintre sâni, astfel încât micuțul să nu mai prefere un anumit sân

Citește și:Pozitiile de alaptare ideale

Dacă ți se pare că al tău bebeluș nu se hrănește suficient, poți începe să apelezi și la o pompă de sân- Specialiștii ne îndeamnă să ne supraveghem cu mare atenție pentru a ne da seama dacă aceste este sătul. Printre semnele ce ne pot indica faptul că bebelușul nu s-a hrănit destul se află: bebelușul plânge când este luat de la sân, dorește să stea la supt pentru mult timp (de exemplu, chiar și pentru 45 de minute, bebelușul urinează mai rar, iar urina nu mai are culoarea normală (este mai închisă și tulbure). În ceea ce te privește, când bebelușul nu a supr suficient, vei simți că sânii tăi nu sunt goliți complet nici după ce ai alăptat.
Poți să-i dai suplimente de lapte bebelușului- Nu încerca să-i dai bebelușului de la început, de când observi că suge doar de la un singur sân, lapte praf. Discută mai întâi cu un specialist. Dacă tu ți-ai crescut volumul de lapte cu precădere la sânul din care bebelușul suge cel mai des, vei putea să folosești și o pompă de sân. Cu ajutorul ei, vei avea mereu la îndemână lapte pe care să i-l dai ori de câte ori consideri că este necesar.
Străduiește-te să alăptezi cât mai des- În primele luni de viață, bebelușul ar trebui să fie hrănit la un interval de 2-3 ore. Practic, ideal ar fi să fie alăptat de 8-12 ori într-un interval de 24 de ore, chiar dacă este vorba de alăptarea la un singur sân
Nu în ultimul rând, pentru a evita probleme precum angorjarea sau blocarea canalelor galactofore la sânul din care bebelușul nu suge, apelează la pompa de sân sau pur și simplu elimină manual excesul de lapte din sânul rar folosit în alăptare.

Citește și: Iată de câte ori trebuie să folosești pompa de sân când alăptezi

Ce să faci dacă nu reușești să-ți alăptezi bebelușul de la ambii sâni

Dacă nu găsești niciun motiv anume pentru care al tău bebeluș să nu vrea să fie alăptat de la ambii sâni, starea sânilor tăi este bună și nu te confrunți cu nicio afecțiune (cum ar fi angorjarea, blocarea canalelor galactofore etc.), iar bebelușul nu dă semne că nu s-ar hrăni suficient (unul dintre acestea este și câștigul constant în greutate), nu insista ca acesta să se hrănească de la ambii sâni. Experții consideră că un bebeluș se poate dezvolta bine și dacă suge doar de la un anumit sân.
De asemenea, ca să fii convinsă că bebelușul tău se simte suficient de conectat cu tine, iar producția de oxitocină este optimă, poți să încerci să-i găsești o poziție prin care să te simtă și mai aproape. De pildă, se recomandă să adoptați o poziție semi-înclinată, bebelușul să aibă fața spre tine, să fie așezat spre pieptul tău, cu căpușorul chiar la nivelul sânilor tăi, astfel încât să-l poți hrăni confortabil de la ambii sâni.

Mama ce isi alapteaza bebelusul

Nu în ultimul rând, dacă sesizezi că bebelușul are gâtul rigid și îi este greu să sugă, programează-l cât mai repede la un specialist (de exemplu, la un osteopat, la un fizioterapeut etc.). Cu atât mai mult cu cât ai avut o naștere dificilă, traumatizantă, este foarte posibil să aibă unele probleme legate de dezvoltarea locomotorie, care să îi provoace dificultăți în a se putea hrăni normal de la amândoi sânii.

Voi știați detalii legate de ceea ce presupune alăptarea bebelușului de la un singur sân?

Surse:
www.babycenter.com, www.bellybelly.com.au, www.csid.ro,www.momjunction.com, www.thestir.cafemom.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Ce se întâmplă dacă înghiți glicerina
  Ce se întâmplă dacă înghiți glicerina

  Dacă ai folosit sau folosești glicerină în prezent, este bine să știi ce se întâmplă, dacă o înghiți. Află mai multe despre această substanță și despre...

  Ce se întâmplă dacă înghiți pastă de dinți?
  Ce se întâmplă dacă înghiți pastă de dinți?

  Pasta de dinți, mai ales cea pentru copii, poate conține diverși potențiatori de aromă care îi oferă un gust delicios și care îi pot face pe copii să înghită...

  Ce se întâmplă dacă nu dormi timp de 24 de ore?
  Ce se întâmplă dacă nu dormi timp de 24 de ore?

  Privarea de somn are efecte negative indiferent de vârsta pe care o avem, punându-ne în pericol sănătatea și chiar viața. Parcurge cu atenție articolul de mai jos...

  Ce se întâmplă dacă ai lichid amniotic în exces?
  Ce se întâmplă dacă ai lichid amniotic în exces?

  Prezența lichidului amniotic în exces în sarcină poate fi consecință unei malformații fetale, unui diabet zaharat slab controlat al mamei sau unor anomalii ale cromozomilor....

  Ce se întâmplă dacă faci dragoste când ești lăuză?
  Ce se întâmplă dacă faci dragoste când ești lăuză?

  Un subiect sensibil, însă deloc de neglijat este reluarea activității sexuale după naștere, fie că vorbim de nașterea pe cale vaginală sau nașterea prin operație cezariană....

  Ce se întâmplă dacă o gravidă are coronavirus și trebuie să nască! Iată în ce condiții vine pe lume bebelușul
  Ce se întâmplă dacă o gravidă are coronavirus și trebuie să nască! Iată în ce condiții vine pe lume bebelușul

  Un studiu recent, realizat luna aceasta, a ajuns la concluzia că, în cazul sarcinii din al treilea trimestru, o infecție cu noul coronavirus nu se trasmite intrauterin, de la mamă...

  Copilăria ta îți spune dacă vei fi singur sau într-o relație în viața de adult
  Copilăria ta îți spune dacă vei fi singur sau într-o relație în viața de adult

  Copilăria pune bazele multor comportamente și atitudini din viața de adult. Iată însă că un studiu recent a demonstrat modul în care această perioadă din viață are o...

  Ce se întâmplă în organismul tău dacă începi să consumi fructe de aronia?
  Ce se întâmplă în organismul tău dacă începi să consumi fructe de aronia?

  Fructele de aronia, pe lângă faptul că sunt un adevărat deliciu, aduc o mulțime de beneficii sănătății tale! Au de 15 ori mai mulți antioxidanți decât afinele,...

  © 2022 Qbebe