Schemele de diversificare: preferințele mămicilor din România

Schemele de diversificare: preferințele mămicilor din România

Irina Olteanu - Redactor Senior

Momentul diversificării este unul extrem de important pentru un bebeluș deoarece poate fundamenta o serie de obiceiuri alimentare benefice. Deoarece toți copiii sunt diferiți, medicul pediatru este singurul în măsură să stabilească schema de diversificare potrivită dezvoltării staturo-ponderale a fiecărui copil în parte. Pentru ce scheme de diversificare au optat mămicile din România aflați chiar aici.

Mihaela: Eu una nu m-am luat și nici nu mă iau după nicio schemă, aș innebuni și cu schema aia. Mănâncă ea oricum, nu mă mai complic și cu schemă.

Adina: Eu am început cu rădăcinoase: pătrunjel, țelina, păstârnac, apoi morcov și cartof dulce, câte o zi fiecare. După o săptămană făceam combinații și după o lună am început să pun ulei de măsline la piureuri, câte două picături. Nu am urmat scheme, doar m-am informat din mai multe surse, inclusiv pediatrul.

Iuliana Oana: Diversificarea am început-o de la 6 luni ca Adina. Apoi la 7 luni am introdus masa de fructe.

Flavia Monica: Nu am folosit nicio schemă, la primul am început diversificarea la șase luni cu fructe, apoi fructe și biscuiți etc., la al doilea am început după patru luni cu supa.

Mădălina: Diversificare clasică. 

schemele de diversificare

Doina: Depinde de câte luni are... Nu-i poți da la 6 luni 3 mese de mâncare și două de lapte... Totul trebuie făcut pas cu pas.

Emilia: Eu am folosit schema de la medic. M-a ajutat foarte mult să știu perioada când trebuie introdus un aliment nou. Pe unele dintre ele i le-am dat puțin mai devreme, dar nu cu mult.

Alina: este un tabel cu două variante de diversificare pentru 30 de zile. În fiecare zi se introduce un aliment sau mai multe. Astfel varianta 1: ziua 1- dovlecel, ziua 2- dovlecel, ziua 3- dovlecel, ziua 4 - dovlecel și morcov, ziua 5 - morcov, ziua 6 - dovlecel și morcov, ziua 7 - dovlecel, morcov și păstârnac, ziua 8 - dovlecel și păstârnac, ziau 9 - morcov și păstârnac, ziua 10 - morcov și ardei kapia, ziua 11 - ardei kapia și păstârnac, ziua 12 - dovlecel și ardei kapia, ziua 13 - dovlecel și cartof dulce, ziua 14 - păstârnac și cartof dulce, ziua 15 - cartof dulce, păstârnac și ardei kapia, ziua 16 - dovlecel, morcov și usturoi, ziua 17 - ardei kapia, morcov și păstârnac, ziua 18 - ardei kapia, dovlecel și păstârnac, ziua 19 - fasole verde, morcov și usturoi, ziua 20 - cartof dulce, fasole verde și usturoi, ziua 21 - ardei kapia, dovlecel și fasole verde, ziua 22 - morcov, dovlecel și ardei gras, ziua 23 - ardei gras, usturoi și morcov, ziua 24 - păstârnac, dovlecel și usturoi, ziua 25 - pătrunjel, fasole verde și usturoi, ziua 26 - ardei kapia, pătrunjel și morcov, ziua 27- dovlecel, păstârnac și pătrunjel, ziua 28 - morcov, ardei kapia și praz, ziua 29 - fasole verde, praz și pătrunjel, ziua 30 - fasole verde, morcov și usturoi.
Apoi varianta 2 de diversificare, tot pe durata a 30 de zile: ziua 1- rădăcină de pătrunjel, ziua 2- rădăcină de pătrunjel, ziua 3 - morcov, ziua 4- rădăcină de pătrunjel și morcov, ziua 5 - dovlecel, ziua 6 - dovlecel și morcov, ziua 7 - dovlecel și păstârnac, ziua 8 - dovlecel, morcov și rădăcină de pătrunjel, ziua 9 - praz, dovlecel și rădăcină de pătrunjel, ziua 10 - morcov și praz, ziua 11- ardei kapia și rădăcină de pătrunjel, ziua 12 - dovlecel, ardei kapia și praz, ziua 13 - cartof dulce, ziua 14 - cartof dulce și praz, ziua 15 - cartof dulce, rădăcină de pătrunjel și praz, ziua 16 - gogoșar, dovlecel și rădăcină de pătrunjel, ziua 17 - gogoșar, cartof dulce și praz, ziua 18 - dovleac plăcintar, ziua 19 - dovleac plăcintar și praz, ziua 20 - dovleac plăcintar, rădăcină de pătrunjel și praz, ziua 21 - dovlecel, usturoi și praz, ziua 22 - cartof dulce, usturoi și păstârnac, ziua 23 - fasole verde, ardei kapia și praz, ziua 24 - fasole verde, usturoi și praz, ziua 25 - ardei gras,dovlecel și praz, ziua 26 - ardei gras, cartof dulce și rădăcină de pătrunjel, ziua 27 - dovlecel, usturoi și morcov, ziua 28- dovlecel, praz și păstârnac, ziua 29 - fasole verde, morcov, praz și usturoi, ziua 30 - cartof dulce, praz, ardei kapia și rădăcină de pătrunjel.

schemele de diversificare

Mihaela - eu am încercat o schemă de diversificare pentru diferite luni și pentru fiecare grupă de alimente.
Astfel, pentru intervalul 6-7 luni, fructele care se introduc sunt: măr, pară, avocado, piersică, caisă, nectarină, prună, banană; legumele care se introduc sunt: cartof dulce, pătrunjel, dovleac, morcov, păstârnac, fasole verde, dovleac plăcintar, ardei gras/kapia, gogoșar, fenicul, ceapă, praz, usturoi, sfeclă roșie; cereale/pseudocereale care se introduc mei, orez, bulgur, cous cous, ovăz, orz; proteine care se introduc: brânză calcică, carne de găină, carne de curcan, gălbenuș de ou, iaurt; la diverse se pot introduce: ulei de măsline, făină de mei, făină de orez, drojdie inactivă, tapioca, pudră de roșcove (carob), curmale deshidratate, ghee, drunze de pătrunjel, chimen și chimion, semințe de in, semințe de susan, făină integral de grâu, scorțișoară, turmeric, borș de casă, lapte vegetal bio (orez, ovăz, cocos)
Apoi pentru intervalul de vârstă 8-9 luni rămân în primul rând valabile cele de la 6-7 luni și se adaugă. La fructe: pepene, struguri, cireșe, vișine, papaya, curmale, stafide, kaki, mango. La legume: cartof alb, mazăre, broccoli, conopidă, bame, linte roșie și verde, țelină, guile, salată verde, castravete. La cereal și pseudocereale: griș integral, grâu, secară, porumb sub formă de mălai, paste, hrișcă, quinoa, chia, amarant. La proteine se adaugă: carne de vită, carne de iepure, ficat, brânză proaspătă de vaci, unt, smântânp, ficat, pește (păstrăv, cod, șalău, merluciu, macrou proaspăt, chefal). În categoria diverse mai intră: ulei de cocos, ulei de sâmburi de struguri, ulei de sâmburi de dovleac, ulei de migdale, făină de ovăz, sirop de arțar, făină de hrișcă, fulgi de cocos, batoane de vanilie, mărar, oregano, cimbru, leuștean, tărâțe de Psyllum.
Pentru intervalul de vârstă 10-12 luni rămân valabile cele de la 8-9 luni și se adăugă la fiecare categorie. Astfel la fructe: gutui, smochine, kiwi, castane. La legume: roșie, spanac, vinete, ciuperci. La cereale și pseudocereale rămân aceleași. La proteine: mozzarella, chefir, sana, albuș de ou. La diverse: bicarbonat în preparate, muguri/semințe de pin, năut.
După vârsta de 1 an la fructe: ananas, căpșuni, zmeură, portocală, lămâie, grapefruit, pomelo, rodie în smoothie sau pasată, goji, cătină, nuci. La legume se adaugă ridichile. Sunt permise toate cerealele. La proteine: pește alb (dorada), pește (somon, halibut), la diverse: lapte vegetal de migdale, semințe de cânepă, semințe de dovleac, semințe de floarea soarelui și miere.
Pentru intervalul de vârstă 18 luni+ la fructe se pot oferi: alune, arahide, caju, fistic, migdale. La legume: varză, urzici și soia.
Pentru copiii cu vârsta 3-4 ani+ se pot oferi toate fructele, toate legumele, toate cerealele. La protein se adaugă: fructe de mare, carne de porc, carne de oaie, carne de gâscă și carne de rață.

Anca: Medicul pediatru mi-a recomandat o schemă de diversificare care se întinde pe 30 de zile și alimentul nou introdus se oferă la masa de prânz. Astfel: ziua 1 - pătrunjel, ziua 2 - pătrunjel, ziua 3 - pătrunjel, ziua 4- dovlecel, ziua 5 - pătrunjel și dovlecel, ziua 6 - pătrunjel și dovlecel, ziua 7 - morcov, ziua 8 - pătrunjel, dovlecel și morcov, ziua 9 - pătrunjel, dovlecel și morcov, ziua 10 - păstârnac, ziua 11 - morcov, dovleac și păstârnac, ziua 12 - morcov, pătrunjel și păstârnac, ziua 13 - cartof dulce, ziua 14 - pătrunjel, dovleac și cartof dulce, ziua 15 - păstârnac, dovlecel și cartof dulce, ziua 16 - ardei gras, ziua 17 - morcov, pătrunjel și ardei gras, ziua 18 - morcov, dovlecel și ardei gras, ziua 19 - praz, ziua 20 - morcov, pătrunjel și praz, ziua 21 - morcov, păstârnac și praz, ziua 22 - fasole păstăi, ziua 23 - dovlecel, morcov și fasole păstăi, ziua 24 - dovlecel, praz și fasole păstăi, ziua 25 - dovleac plăcintar, ziua 26 - pătrunjel, păstârnac și dovleac, ziua 27 - pătrunjel, fasole verde și dovleac, ziua 28 - avocado, ziua 29 - morcov, dovlecel și avocado, ziua 30 - fasole verde, dovlecel și avocado.

Mulțumim tuturor mămicilor pentru ajutorul acordat în realizarea articolului.

Articolul urmator
Ce alimente poți oferi bebelușului dacă suferă de reflux gastroesofagian?
Ce alimente poți oferi bebelușului dacă suferă de reflux gastroesofagian?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Situația avortului în România. Mai multe spitale din România refuză să mai practice avortul la cerere, din motive religioase
    Situația avortului în România. Mai multe spitale din România refuză să mai practice avortul la cerere, din motive religioase

    Avortul este, în continuare, subiectul a numeroase controverse și ridică deseori probleme de ordin moral. Chiar dacă în România avortul este permis, o treime din...

    Top 3 specii de pește recomandate în diversificare
    Top 3 specii de pește recomandate în diversificare

    Carnea de pește nu trebuie să lipsească din alimentația noastră. Este bogată în proteine, acizi grași omega-3, vitamine precum D și B2 (riboflavină) și minerale precum fier,...

    CNN: Ce loc din România a ajuns în topul celor mai frumoase locuri din Europa
    CNN: Ce loc din România a ajuns în topul celor mai frumoase locuri din Europa

    Europa este spectaculoasă! O viață întreagă nu ne-ar ajunge să îi cutreierăm munții împăduriți, să îi mângâiem plajele cu nisip sau să ne...

    Poze din copilărie cu vedete din România
    Poze din copilărie cu vedete din România

    La fel ca pentru oricare dintre noi, şi pentru vedete copilăria a reprezentat o perioadă cu totul specială. Parcurge articolul de mai jos pentru a descoperi cum arătau şi cum se...

    Mărturiile mămicilor: cum se simt, de fapt, contracțiile în travaliu
    Mărturiile mămicilor: cum se simt, de fapt, contracțiile în travaliu

    Suntem sigure că te-ai întrebat, măcar o dată în viață, cum se simt, de fapt, contracțiile și cât de mult dor. Ei bine, dacă nu ai devenit mămică până acum...

    Despre diversificare: cum putem susține o floră intestinală sănătoasă printr-o alimentație echilibrată
    Despre diversificare: cum putem susține o floră intestinală sănătoasă printr-o alimentație echilibrată

    Pe măsură ce bebelușul va fi introdus în universul a noi gusturi și texturi în procesul de diversificare a alimentației, în organismul său se vor produce schimbări...

    1 din 4 copii din România nu au ajuns niciodată în vacanță la mare
    1 din 4 copii din România nu au ajuns niciodată în vacanță la mare

    Litoralul românesc, și nu numai, este plin de familii cu copii care se bucură din plin de mare, soare și nisip. Ai putea crede că în zilele noastre sunt foarte puțini...

    Topul celor mai bune licee din România, după mediile de la bacalaureatul din 2022
    Topul celor mai bune licee din România, după mediile de la bacalaureatul din 2022

    A fost publicat clasamentul liceelor din România, în funcție de mediile de la bacalaureat 2022! Pe primul loc se află un liceu privat pedagogic creștin din București, urmat...

    © 2024 Qbebe