12 moduri prin care să faci mai puternică legătura dintre tine și bebeluș

12 moduri prin care să faci mai puternică legătura dintre tine și bebeluș

Bianca Onofrei

Legatura mamă-copil este una dintre cele mai speciale şi puternice dintre toate care există. Chiar dacă tatăl şi restul familiei se implică în creşterea copilului, legatura pe care acesta o are cu mama lui este de neînlocuit. Prima persoană care îi spune bun venit pe lume, care îi oferă sentimentul de protecţie şi iubire, care îi dă curaj să evolueze, este mama.

Relaţia dintre copii şi părinţi nu se construieşte doar în copilărie, ci continuă chiar şi la maturitate. Fiecare trebuie să se obişnuiască cu faptul că oamenii se schimbă, iar relaţia poate fi ajustată constant, în funcţie de asta. Până în acel punct însă, este foarte important ca legătura mamă-copil să aibă o fundaţie solidă, bazată pe afecţiune.
Fiecare persoană este diferită, prin urmare nu toate mamele parcurg acelaşi traseu, după ce aduc pe lume un copil. La fel, şi în cazul copiilor, nu toţi au aceleaşi nevoi, de aceea este important ca mama să-şi cunoască bebeluşul pas cu pas, în fiecare zi.
mama si copilul
Iată câteva dintre cele mai bune moduri prin care poţi face mai puternică legatura dintre tine şi bebeluş:
 

Dacă este posibil, alăptează-ţi copilul

Medicina a evoluat, prin urmare nu este o tragedie dacă nu îţi poţi alăpta copilul. Dincolo de avantajele alăptatului, în special pentru sănătatea copilului, acest lucru extrem de natural ajută mama să creeze o legătură deosebită cu bebeluşul. Contactul direct la sân îl ajută pe copil să se simtă iubit, în siguranţă, iar pe mamă să experimenteze trăiri cu adevărat memorabile. Dacă organismul îţi permite să alăptezi, încearcă să depăşeşti dificultăţile care pot exista şi oferă-ţi ţie şi copilului acest dar unic.

Fă contact vizual cu bebeluşul

Chiar dacă bebeluşul nu are capacitatea de a face contact vizual, aşa cum o face un adult, fă asta împreună cu el încă de la vârste fragede. Vei vedea cum, în timp, acesta chiar te va fixa cu privirea şi va fi fascinat de felul în care îl priveşti. Prin contactul vizual se creează o legatură mai profundă între tine şi bebeluş.

Fă-i masaj

Masajul este de mare ajutor pentru bebeluşi în etapa de dezvoltare, ajutându-i să se relaxeze şi să capete mobilitate. În afară de acest aspect, contactul pe care îl ai cu bebeluşul în acest mod este o formă de afecţiune, iar atât tu, cât şi el veţi aprecia asta.
bebelus dupa baie

Acordă mai puţină atenţie telefonului

Toată lumea ştie că proaspetele mămici au foarte puţin timp liber, prin urmare nu mai trebuie să te simţi obligată să răspunzi mereu la telefon sau la mesaje. Principala ta preocupare este creşterea copilului, prin urmare celelalte lucruri pot aştepta.

Acordă atenţie partenerului

Chiar dacă vorbim despre legătura mamă-copil, nu trebuie neglijat un aspect extrem de important, cel care stă la baza unei familii fericite: fericirea în cuplu. Un copil nu poate fi pe deplin fericit dacă părinţii nu se iubesc şi nu îl fac să se simtă în siguranţă. Prin urmare, nu-ţi neglija partenerul mai mult decât este firesc, ţinând cont de responsabilitatea creşterii copilului şi încearcă din când în când să faci gesturi frumoase pentru el, să-i oferi afecţiune. Copilul va simţi această dragoste care pluteşte în aer, iar atunci când va creşte şi va vedea cum te porţi cu tatăl lui, va aprecia şi va copia acest comportament. Nu este suficient să-i oferi doar bebeluşului toată iubirea ta.

Nu te stresa mai mult decât este cazul

„Nu te stresa" probabil este unul dintre cele mai frustrante sfaturi pe care le primesc mămicile. Chiar dacă este uşor de spus şi mai greu de pus în aplicare, să-ţi aminteşti zilnic că nu trebuie să te stresezi exagerat. Dacă reuşeşti, te poate ajuta să ai o viaţă de familie mult mai fericită, să fii o mamă mai liniştită, iar astfel să te poţi bucura de bebeluşul tău. Foarte multe mămici, după ce copilul a crescut suficient de mult, spun că nu au avut şansa să se bucure suficient de primele etape ale vieţii copilului, pentru că erau foarte preocupate să facă totul ca la carte. Nu aştepta ca totul să fie „perfect", acceptă faptul că atât mamele, cât şi copiii sunt diferiţi, iar asta nu înseamnă că există o problemă. Bucură-te de darul de a fi părinte în fiecare zi şi descoperă alături de copil ce este mai bine pentru el.

mama si copilul Dă-i atenţie atunci când plânge

Există teorii conform cărora copilul trebuie lăsat să plângă în anumite situaţii. Există însă o diferenţă între „smiorcăieli", care încep după vârsta de 1 an şi plânsetul unui bebeluş. Atunci când un bebeluş plânge, înseamnă că ceva nu îi este pe plac, că are nevoie de atenţie, de hrană, că îi este prea cald sau prea frig şi lista poate continua. De aceea, atunci când este foarte mic, copilul trebuie să primească atenţie atunci când plânge. Faptul că încerci să descoperi motivul pentru care plânge te ajută să-ţi cunoşti copilul şi să te apropii mai mult de el.

Joacă-te cât de mult poţi

Îngrijirea unui bebeluş nu presupune doar hrănitul, schimbatul şi adormitul. Te poţi juca cu el încă de la câteva săptămâni de viaţă, chiar dacă asta nu presupune maşinuţe, cuburi şi puzzle-uri. Poţi să descoperi, din joacă, faptul că îi plac anumite sunete sau grimase ale tale, anumite atingeri. Fă din asta momente de reală distracţie între voi doi.

Respectă o rutină pentru creşterea bebeluşului

Copiii au nevoie de o rutină, pentru a avea sentimentul că sunt în siguranţă. Hrana, somnul şi băiţa conform unui program sunt lucruri foarte importante pe care trebuie să le respecţi în fiecare zi. Acest lucru te ajută şi pe tine să te obişnuieşti cu noua viaţă de mămică.

Ieşi afară doar tu împreună cu bebeluşul

Deşi, la început, multor mămici le este teamă să iasă afară cu bebeluşul, mai ales neînsoţite, dacă nu există alte recomandări de la medic, poţi face asta fără teamă. Vei vedea că a petrece timp doar tu cu copilul nu se compară cu momentele în care eşti acasă, singură sau cu alţi membrii ai familiei. Poţi merge împreună cu el în parc, să citeşti o carte şi să vă plimbaţi până la cafeneaua ta preferată sau la grădina zoologică. Vei vedea cât de unic este sentimentul că aveţi o ieşire doar voi doi, ca nişte adevăraţi prieteni, chiar dacă unul dintre voi încă foloseşte scutece.
mama tine de mana copilul

Vorbeşte cu bebeluşul

Comunicarea cu copilul este esenţială în dezvoltarea sa, chiar şi la vârste la care el nu înţelege ceea ce îi spui. Bebeluşii interpretează mesajele prin vibraţia sunetului, prin tonalitate, iar tu îţi poţi exprima afecţiunea ta prin tonul vocii. De asemenea, pentru a conştientiza şi mai bine existenţa acestei fiinţe adorabile în viaţa ta, poţi să vorbeşti cu el aşa cum o faci şi cu un adult. Poţi să-i povesteşti ce ai făcut în ziua respectivă, ce plănuieşti să faci sau orice alt subiect îţi trece prin minte. Despre politică, însă, poţi să mai aştepţi câtiva ani.

Oferă-i afecţiune fără rezerve

Nu cu foarte mult timp în urmă, unii dintre noi au auzit replica „un copil trebuie pupat doar în somn". În special cei care au trăit în vremea comunismului, nu au fost educaţi în ideea de a primi şi a oferi afecţiune, ci în ideea de disciplină, de autoritate din partea părinţilor, astfel încât copilul „să nu şi-o ia în cap". În vremurile actuale, oamenii sunt din ce în ce mai conştienţi de faptul că iubirea nu este o monedă de schimb, ea trebuie să vină natural din partea părinţilor faţă de copii încă de la naştere. Copilul nu este dator să-şi câştige acest drept, ci este firesc să primească dragoste necondiţionată din partea părinţilor. Mai departe, tot ceea ce ţine de disciplinare, respect, reguli sunt un alt subiect, însă când vine vorba strict de afecţiune, un copil are mare nevoie de asta din partea părinţilor, mai ales în prima parte a vieţii. Oferă-i copilului toată iubirea pe care o simţi, fără să stai pe gânduri. Copiii nu ajung nedisciplinaţi pentru că au fost mângâiaţi sau pupaţi prea mult când erau mici.
 
Tu ce metode ai găsit pentru a forma acea legatură puternică între tine şi bebeluş?

 

Articolul urmator
Cu ce se curata fata bebelusului. Ce NU este bine sa faci!
Cu ce se curata fata bebelusului. Ce NU este bine sa faci!

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    5 moduri prin care mamele pot încuraja tații să se implice mai mult în creșterea copiilor
    5 moduri prin care mamele pot încuraja tații să se implice mai mult în creșterea copiilor

    Cu toții știm că rolul mamei este important în creșterea unui copil. Însă, nu la fel de mult se știe și despre rolul tatălui. Pentru o dezvoltare armonioasă, copilul are...

    5 moduri prin care mama poate să stimuleze tatăl să fie mai implicat în viața copilului
    5 moduri prin care mama poate să stimuleze tatăl să fie mai implicat în viața copilului

    La fel ca mamele, tații sunt și ei modele pentru copii, având un impact semnificativ în dezvoltarea lor armonioasă. Dacă îți critici prea mult partenerul în...

    10 moduri prin care poți să dăruiești cel mai de neprețuit cadou Crăciunul acesta: timpul tău
    10 moduri prin care poți să dăruiești cel mai de neprețuit cadou Crăciunul acesta: timpul tău

    Cum se apropie perioada Crăciunului, cum începem să ne agităm în legătură cu darurile pentru cei dragi. Ce ar fi ca anul acesta, în loc să alergi prin magazine după...

    3 moduri CLARE prin care poti FIXA un obicei
    3 moduri CLARE prin care poti FIXA un obicei

    Viata ta este in esenta suma totala a obiceiurilor tale. Obiceiurile iti determina sanatatea fizica, bunastarea mentala si cresterea ta personala. In esenta, orice modificare a...

    Când ai o mamă puternică, crești o femeie puternică, la rândul tău
    Când ai o mamă puternică, crești o femeie puternică, la rândul tău

    Mama este primul și cel mai important model din viețile noastre, educându-ne, inspirându-ne și sprijinindu-ne să ne găsim drumul în viață. Datorită mamelor,...

    Descifrăm limbajul iubirii la copii! Moduri prin care cel mic îți arată că te iubește, în funcție de etapa lui de dezvoltare
    Descifrăm limbajul iubirii la copii! Moduri prin care cel mic îți arată că te iubește, în funcție de etapa lui de dezvoltare

    Ce sentiment e mai frumos decât să primești semne de iubire din partea copilului tău? Uite care sunt modurile prin care copiii își exprimă iubirea, în funcție de...

    10 moduri prin care muzica ne menține sănătatea psihică
    10 moduri prin care muzica ne menține sănătatea psihică

    Ți-ai imaginat vreodată cum ar fi fost lumea noastră fără muzică? Nici noi! De fapt, nici nu vrem să ne gândim la așa ceva. Muzică are puterea de a aduce oamenii...

    7 moduri prin care păstrezi relația de cuplu solidă, atunci când crești un preșcolar
    7 moduri prin care păstrezi relația de cuplu solidă, atunci când crești un preșcolar

    Ca orice altă relație din viața noastră, relația cu partenerul trebuie hrănită și îngrijită, ca cea mai prețioasă floare. Uite 7 moduri prin care poți avea grijă de...

    © 2024 Qbebe