Jocuri si jucarii pentru dezvoltarea celor 5 simturi ale bebelusului

Jocuri si jucarii pentru dezvoltarea celor 5 simturi ale bebelusului

Alexandra Negreanu

Cum ii poti oferi bebelusului tau un start bun in viata? Cumparandu-i jucarii educationale este o modalitate excelenta pentru a ii oferi bebelusului  stimularea de care are nevoie in explorarea mediului inconjurator. Un creier dezvoltat sanatos este cheia in a-ti ajuta copilul sa isi atinga potentialul maxim. Dar cu atatea modele si tipuri de jucarii aflate pe rafturile magazinelor, cum poti sti care jucarie il ajuta pe copil intr-adevar si care sunt doar o pierdere de timp si bani?

Qbebe te ghideaza in luarea unei decizii cu o asa greutate, in scopul de a face o investitie inteleapta pentru viitorul copilului tau:


Un copil are nevoie de stimulare si incurajare. Atunci cand aceste doua lucruri sunt prezente, creierul se dezvolta si copilul incepe sa invete, iar tu, draga mama si tata cresti un copil inteligent. Conexiunile nervoase au nevoie de situatii noi si de stimuli din exterior si toate acestea se bazeaza pe cele 5 simturi: auzul, vazul, mirosul, gustul si pipaitul. Dezvoltarea acestor simturi mai mult sau mai putin, poate fi influentata prin utilizarea de catre bebelus si copilul mic a jucariilor educative. Insa un bebelus nu stie sa se joace si atunci este nevoie de o persoana care sa il ghideze si sa fie dispusa sa interactioneze mult cu copilul.


Mai jos vom dezbate mai pe larg cele 5 simturi ale bebelusului si modalitatile prin care pot fi dezvoltate cu ajutorul jucariilor!

1. Vazul la bebelusi 

Cu totii stim ca la nastere ochii unui bebelus nu sunt pe deplin functionali. Un nou-nascut isi poate concentra privirea doar pe o singura combinatie de contraste alb- negru. Pe la varsta de 3-4 luni acestia incep insa sa se bucure de fantezia culorilor primare.

 bebelus in patut

Jucarii ce stimuleaza perceptia vizuala

Inca din primele zile de viata, atunci cand este treaz copilul va cauta cu privirea si va incerca sa focalizeze detalii in apropierea sa. Asadar, trebuie sa ii oferim stimulii de care are nevoie. Poti lipi personaje mari pe pereti, insa nu cu foarte multe detalii, cat mai simple, dar mari.
La inceput copilul poate deosebi obiectele aflate la circa 20 pana la 30 cm. Atunci poti fixa pe patut un carusel cu cateva jucarioare colorate ( pot scoate chair si sunete sau melodii linistitoare). Insa acestea trebuie plasate in conditii de maxima sigurata: sa se aiba in vedere sa fie bine fixate pentru a nu cadea pe bebelus; sa fie prinse cat mai sus, ca bebelusul sa nu ajunga la ele si sa se raneasca sau sufoce.

mamica zambind la bebelus


Insa pe 4 sau 6 luni va putea distinge bine si obiectele din partea opusa a camerei si atunci ii poti achizitiona o lampa ce proiecteaza stelute sau imagini pe tavan sau perete. Pentru aceasta etapa de dezvoltare a bebelusului este ideala si o salteluta sau un centru de activitati pentru bebelusi.

2. Simtul tactil la bebelusi

Eeste un simt foarte important pentru bebelusii si copiii de varsta prescolara. A atinge, a apuca, a trage sunt activitati pe care bebelusii si copiii mici le adora. Totii bebelusii se joaca cu nasturii mamei de la camasa, pun palmutele pe fata, ating tot ce prind. Simtul tactil sporeste increderea copilului si elimina temerile de intuneric, de nou si de apa. Pentru ca atunci cand celelalte simturi lipsesc, vazul in deosebi, copilul se poate baza pe simtul tactil, daca este bine dezvoltat.

 bebelus cu jucarie de plus

Jucarii ce dezvolta simtul tactil la bebelusi

Cu cat ii oferim copilului posibilitatea de a simti texturi cat mai variate bebelusul invata ceva despre sine, descopera si intelege lucrurile din jur. Jucariile din plus sub forma de animalute prietenoase, jucariile de dentitie, jucariile din lemn, jucariile din diferite texturi de plastic, mai moi , mai tari, linguri din metal sau lingurite gumate etc. Insa, din nou marjam pe atentia in supravegherea bebelusului cand se joaca cu asfel de obiecte. De asemenea ii poti povesti copilului cat de aspra este barba lui tati, cat de delicata e pielea, cat de tare este osul de catel etc.

 jucarie seznoriala

3. Auzul la bebelusi

Desi acest simt este in curs de dezvoltare pana la o varsta mai mare, copilul reactioneaza de fapt la sunete.
Poti achizitiona jucarii care au incorporate sunete pentru copii: animale, melodii cu tonalitati simple etc. Sau poti face o selectie de melodii care sa il ajute copil sa isi dezvolte gustul pentru frumos.

bebelus cu xilofon

O muzica aleasa cu responsabilitate poate ajuta la calmarea bebelusului in momentele sale de agitatie. S-a demonstrat stiintific muzica clasica poate ajuta la dezvoltarea creierului, acest lucru este cunoscut sub numele de efectul Mozart. Tocmai de aceea unii producatori de jucarii au ales sa incorporeze pasaje din piese de muzica clasica in jucariile pentru bebelusi.

4. Gustul si mirosul la bebelusi

Comparativ cu vederea si auzul, celelalte doua simturi sunt strans legate unul de celalalt. Pentru bebelusi, mirosurile si aromele pot transmite informatii cruciale despre lume. La nastere ei pot recunoaste mirosul propriului lichid amniotic, motiv pentru care ei invata usor unde este sanul mamei, recunoscandu-l dupa miros, deoarece vazul nu ii ajuta prea mult in primele zile de viata.

Jucarii ce dezvolta mirosul si gustul la copii

Aici nu putem discuta foarte mult despre anumite jucarii ci mai mult despre jocuri. Cea mai buna " jucarie " care il ajuta pe copil sa isi dezvolte propriile obiceiuri alimentare este mama. Atunci cand incepi diversificarea alimentatiei bebelusului ii poti prezenta copilului caracteristicile: culoare, textura, gust. Poate vei spune ca al tau copil nu te intelege. Insa nu uita, repetitia este mama invataturii, spune o vorba din batrani. O data cu alimentatia, copilul isi dezvolta si capacitatile senzoriale. Propozitii simple ca" hmmm, banana galbena, moale si dulce", "Oau, castravetele este verde, acrisor si tare" sunt activitati distractive, prin care copilul invata. Frigiderul poate fi un "magazin de jucarii" pentru un bebelus.

 

In concluzie cele mai potrivite jucarii pentru bebelusi trebuie sa fie colorate in culorile primare pentru o perceptie vizuala buna a copilului si sa fie disponibile in cat ma multe tipuri de texturi pentru dezvoltarea simtului tactil. De asemenea trebuie sa scoata si diferite sunte pentru stimularea creierului copilului. Nu toate jucariile pentru bebelusi sunt create pentru a stimula simturile copilului, tocmai de accea trebuie sa le alegi pe cele potrivite.

Cum iti poti da seama daca bebelusul este pregatit sa treaca la o alta etapa?

Iti poti da seama daca bebelusul este pregatit pentru invatarea unui nou concept si totodata pentru folosirea unei jucarii educative cu sarcini mai complexe, pur si simplu observandu-l. Copilul isi va pierde interesul fata de jucariile actuale si va fi interesat de mai multe culori, care scot alt tip de sunete etc. Actiunile si reactiile bebelusului sunt cele mai bune indicii pentru a iti da seama daca bebelusul este pregatit pentru o jucarie mai avansata.

 bebelusi la joaca


Care este jucaria preferata a copilului tau?

Articolul urmator
Trucul viral al unei mame care reușește să elimine miraculos gazele bebelușului
Trucul viral al unei mame care reușește să elimine miraculos gazele bebelușului

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Dorințele simple de Crăciun ale copiilor nevoiași. Nu visează la jucării, ci la căldură și haine
    Dorințele simple de Crăciun ale copiilor nevoiași. Nu visează la jucării, ci la căldură și haine

    Pentru mii de copii din România, Moș Crăciun nu există decât în basme. În timp ce unii micuți așteaptă jucării și dulciuri sub bradul de Crăciun, alți copii...

    Le-am pus celor 3 fetițe ale mele același prenume și sunt blamată pentru asta
    Le-am pus celor 3 fetițe ale mele același prenume și sunt blamată pentru asta

    O mămică de peste granițe este criticată de cei din jur pentru că a ales să le pună același prenume celor trei fetițe ale sale. Femeii i-a plăcut atât de tare prenumele pe...

    10 jocuri de inteligență pentru copii care îi vor dezvolta creierul
    10 jocuri de inteligență pentru copii care îi vor dezvolta creierul

    În primii 7 ani de viață, creierul este ca un burete care absoarbe informațiile din jur, fiind în etapa de formare. În această perioadă (dar nu numai) este vital ca...

    Cele mai populare jucării în funcție de țară. Păpușa Barbie a fost interzisă în Arabia Saudită
    Cele mai populare jucării în funcție de țară. Păpușa Barbie a fost interzisă în Arabia Saudită

    Te-ai întrebat vreodată care este cea mai populară jucărie din lume? În plină lună a cadourilor, o publicație americană a realizat un top al celor mai căutate jucării pe...

    De ce se plictisesc copiii atât de repede de jucării? Părerea specialistului
    De ce se plictisesc copiii atât de repede de jucării? Părerea specialistului

    Ai observat și tu cât de repede se plictisește micuțul tău de jucării, nu-i așa? Pare că mereu trebuie să cumperi altele, cu care se joacă puțin și apoi le lasă deoparte....

    Bona mi-a convins copiii ca ea este mama lor. Iar eu sunt doar cea care aduce bani și le ia mancare și jucării
    Bona mi-a convins copiii ca ea este mama lor. Iar eu sunt doar cea care aduce bani și le ia mancare și jucării

    Coșmarul unei mame a început când a primit o nouă bonă pentru copiii ei. Bona i-a convins pe copiii ei că ea este mama lor adevărată, și a făcut-o atât de bine...

    Ce este problema celor trei corpuri
    Ce este problema celor trei corpuri

    De la Isaac Newton și fizica mecanică la cărți science-fiction și adaptări pe marile ecrane, “Problema celor trei corpuri” aduce laolaltă oamenii de știință și...

    Avertismentul Protecției Consumatorilor pentru părinți de Moș Nicolae: „Achiziţionați jucării numai din magazine şi/sau raioane specializate"
    Avertismentul Protecției Consumatorilor pentru părinți de Moș Nicolae: „Achiziţionați jucării numai din magazine şi/sau raioane specializate"

    Moș Nicolae vine la copiii cuminți cu jucării și dulciuri. Înainte de a umple ghetuțele mici și lustruite în dimineața zilei de 6 decembrie, este bine ca părinții să...

    © 2024 Qbebe