Îngrijirea bebelușului: 11 sfaturi de la bunica pe care medicul spune să le uităm

Îngrijirea bebelușului: 11 sfaturi de la bunica pe care medicul spune să le uităm

Irina Olteanu - Redactor Senior

În vremurile trecute îngrijirea bebelușului ținea cont de o mulțime de sfaturi și recomandări care s-au transmis de la o generație la alta. Pentru că medicina a evoluat și cunoștințele s-au adaptat vremurilor în care trăim specialiștii au ajuns la concluzia că o mulțime dintre aceste idei nu sunt nici de actualitate și nici utile. Iată care sunt acestea alături de sfaturi importante de la medic.

1. Bebelușii trebuie spălați zilnic

Adevărul este că bebelușii nu se murdăresc de transpirație în același mod în care o fac adulții, așa că au nevoie de îmbăiere la două-trei zile (cu excepția situațiilor în care igiena corpului este necesară). În cazul în care băița zilnică reprezintă o rutină plăcută pentru voi nu trebuie să renunțați la ea, dar ai grijă să îți hidratezi bine bebelușul după spălare.

Dr. Cristina Popescu, medic pediatru, completează: ”Cel mai important este ca bebelușul să fie spălat după ce are scaun și să nu se folosească șervețele umede pentru că acestea din urmă pot conduce la apariția eritemului fesier. Este necesar să se folosească produse speciale pentru îngrijirea bebelușului deoarece pielea lui este sensibilă. Și de menționat că nou-născutului i se poate face duș și chiar este indicat să fie spălat și înainte de căderea bontului ombilical.”

ingrijirea bebelusului

2. Bebelușii dorm cel mai bine într-o cameră întunecată și liniștită

Deși unii copii au un somn ușor, majoritatea pot să se odihnească foarte bine chiar dacă au zgomot de fundal și puțină lumină. În plus, dacă micuțul tău se obișnuiește să fie înconjurat de activitate când doarme, va fi mai dispus să doarmă în împrejurări mai puțin liniștite. Studiile științifice spun că atunci când se află în mediul intrauterin au parte de o grămadă de zgomot, fiind asemănător cu cel produs de o mașină de tuns iarba. 

Dr.Cristina Popescu, medic pediatru, completează: ”S-a observat ca bebelusii adorm bine cu "zgomot alb"- un zgomot constant, nu foarte tare (duș, aspirator, mașină de spălat). Cât despre lumină, fiecare bebeluș are propriul ritm de somn, deci e de văzut cum doarme mai bine.”

3. Când copilul are febră, aplică-i comprese cu spirt

Această idee preconcepută s-a demonstrat între timp nu doar greșită, ci și nocivă. Dacă aplici spirt pe corpul copilului nu vei reuși să îi scazi temperatura, în plus fiind și o practică care îi poate face rău deoarece alcoolul poate fi absorbit prin intermediul pielii.

Dr.Cristina Popescu, medic pediatru, completează: ”Atât spirtul cât și oțetul sunt manevre hipotermice periculoase pentru bebeluși, mai ales nediluate pentru că se pot absorbi în piele și pentru că sunt acide și ard pielea, nu puține fiind situațiile în care un bebeluș a trebuit să fie tratat pentru arsurile produse de aceste substanțe.”

4. Muzica clasică crește IQ-ul copilului

Muzica poate îmbunăți într-adevăr calitatea vieții oricui, însă nu există dovezi științifice care să demonstreze că un bebeluș care ascultă acest tip de muzică se va bucura în timp de o capacitate cognitivă crescută.

Dr.Cristina Popescu, medic pediatru, completează: ”Pe lângă elementul genetic, dezvoltarea creierului unui copil depinde de mulți factori: boală, statutul familial, situația financiară, timpul petrecut în fața televizorului sau telefonului.”

5. Dacă îl iei în brațe când plânge îl vei răsfăța

Bebelușii mai mici de 4 luni au strategii prin care se liniștesc singuri; știu să sugă ca să se calmeze și le place să fie înfășați. Dar plânsul este modul prin care își exprimă toate emoțiile pe care le trăiești. Dacă îți iei copilul în brațe atunci când plânge nu îl vei răsfăța, dar îl vei ajuta să învețe că părinții săi îi vor fi mereu alături pentru a-l îngriji.

Dr.Cristina Popescu, medic pediatru, completează: ”Când plânge un bebeluș de obicei îi lipsește ceva: îi e foame, are nevoie să fie schimbat, este bolnav sau este speriat. După rezolvarea nevoilor, îmbrățișarea stimuleaza secreția de oxitocină, dopamină, serotonină, acestea contribuind la creșterea armonioasă și starea de bine a copilului.”

6. Nu aplica cremă de protecție solară unui copil mai mic de 6 luni

Riscul de cancer de piele cauzat de expunerea la razele soarelui este mai mare decât riscul cu care se confruntă bebelușul tău de a avea o reacție la crema de protecție solară. Este indicat să eviți expunerea la soare în intervalul 10 am-4 pm, însă aplică un produs protector cu minim 15 SPF dacă este expus. Academia Americană a Pediatrilor este de părere că nu reprezintă o problemă aplicarea unei cantități minime de produs pe o zonă mică, precum fața și spatele mâinilor.

Dr.Cristina Popescu, medic pediatru, completează: ”Este foarte importantă aplicarea unei creme de protecție solară, iar acum beneficiem de produse create special pentru bebeluși.”

7. Bebelușul trebuie să doarmă întins pe burtă

Adevărul este că cea mai sigură poziție de dormit pentru un bebeluș este pe spate. În trecut medicii se îngrijorau că cei mici s-ar putea sufoca cu salivă dacă nu stau întinși pe burtică sau pe o parte, dar conform ultimelor studii din domeniu aceste poziții de dormit cresc semnificativ riscul de sindrom al morții subite al sugarului.

Dr.Cristina Popescu, medic pediatru, completează: ”Bebelușul poate dormi pe burtă doar ziua și urmărit constant de cineva. Altfel, într-adevăr îl putem lăsa să doarmă doar pe spate sau în decubit lateral. Dormitul pe burtică crește riscul morții subite.”

8. Bebelușul tău va dormi mai bine dacă adaugi cereale în laptele său

Este indicat să amâni introducerea diversificării până la vârsta de 4-6 luni. Conform cercetărilor, bebelușii care primesc alimente solide înainte de 4 luni au o calitate mai proastă a somnului comparativ cu bebelușii hrăniți cu lapte formulă; în plus, studiile au relevat o legătură între introducerea timpurie a diversificării și obezitatea ulterior în viață.

Dr.Cristina Popescu, medic pediatru, completează: ”În plus, până la 4-5 luni, bebelușul primește aportul nutritiv de care are nevoie doar prin lapte, nu are dentiția necesară și nici posibilitatea de a digera ușor alt aliment.”

9. Copilul trebuie să respecte un program strict de mese

Cel mai bine este să îți hrănești bebelușul la cerere, deoarece semnele interne de foame ale unui copil îi transmit când este înfometat și când este sătul. Dacă îi stabilești un program de mese strict sunt șanse să îi influențezi în mod negativ obiceiurile înnăscute de mâncat sănătos. Nu este nevoie să îl trezești din somn pentru a-l hrăni.

Dr.Cristina Popescu, medic pediatru, completează: ”Un nou-născut ar trebui să mănânce din 3 în 3 ore, iar apoi să aibă undeva la 7 mese pe zi. Alăptarea sau alimentarea cu formulă se face la cerere atâta timp cât copilul ia în greutate, dar este util și să aibă o pauză corespunzătoare între mese pentru a putea digera laptele.”

ingrijirea bebelusului

10. Încălțămintea corectă a unui copil de vârstă mică trebuie să aibă talpa dură

Bebelușii se folosesc de degete pentru a prinde suprafețele pe care pășesc, așa că în interior este mai bine să meargă desculți. Pentru a respecta totuși un standard de siguranță este improtant ca pantofii să fie prevăzuți cu talpă aderentă – cei care au talpă dură pot să alunece ușor.

Dr.Cristina Popescu, medic pediatru, completează: ”În plus, un pantof cu talpă dură poate să dezvolte obiceiuri greșite în mers. Dacă copilul are tal valg sau alte deformații ale membrului inferior încălțămintea se alege cu ajutorul unui medic ortoped.”

11. Bebelușii trebuie să aibă cel puțin un scaun pe zi

Mulți părinți consideră că au un copil constipat, când de fapt tranzitul său este unul perfect normal. Nou-născuții au mai multe scaune pe zi, dar începând de la vârsta de 2-3 luni pot să aibă un scaun chiar și la 3-4 zile. Dacă scaunele sunt foarte dure și rare sau dacă vezi sânge în scutec trebuie să discuți cu medicul pediatru.

Dr.Cristina Popescu, medic pediatru, completează: ”Copiii alăptați pot avea scaun la fiecare alăptare sau o dată la 2 zile, iar diversificarea poate modifica tranzitul obișnuit. Ce nu trebuie să apară niciodată în scaun: sânge, grăsimi (scaunul plutește), să nu aibă culoarea albă sau să fie negru ca păcura. Acestea sunt semnale de alarmă și trebuie mers imediat la medic. Dacă părinții sunt neliniștiți în legătură cu tranzitul unui bebeluș este bine să ceară părerea medicului de familie sau a pediatrului.”


Surse: www.parents.com, https://mumsgrapevine.com.au, https://kinacle.com

Articolul urmator
Vorbim „pe limba” bebelușului: 8 semne prin care cel mic îți comunică nevoile în primele luni de viață
Vorbim „pe limba” bebelușului: 8 semne prin care cel mic îți comunică nevoile în primele luni de viață

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Sfaturi de parenting de la o bunică care își crește singură nepoata adolescentă. "Trebuie să vă focusați pe micile victorii"
    Sfaturi de parenting de la o bunică care își crește singură nepoata adolescentă. "Trebuie să vă focusați pe micile victorii"

    „Mi-am dat seama că o criticam non-stop și asta ne afecta relația. Am învățat să nu mai fac asta și să iau fiecare zi așa cum este, să mă bucur de micile victorii. E...

    Elementul cheie care crește imunitatea copiilor iarna. Ce spune medicul Mihai Craiu
    Elementul cheie care crește imunitatea copiilor iarna. Ce spune medicul Mihai Craiu

    Temperaturile au scăzut simțitor în ultima perioadă, iar mulți părinți se tem să mai iasă cu copiii de teamă că aceștia să nu se îmbolnăvească din cauza frigului....

    Când medicul mi-a recomandat avortul, am simțit mișcările bebelușului. Acum copilul meu are 6 ani și este lumina vieții mele
    Când medicul mi-a recomandat avortul, am simțit mișcările bebelușului. Acum copilul meu are 6 ani și este lumina vieții mele

    Cum ar trebui să reacționeze o viitoare mămică atunci când medicii îi spun că bebelușul sau nu are nicio șansă să se nască viu? O femeie din Statele Unite a trecut...

    Am aflat că inima bebelușului meu nu mai bate la 12 săptămâni de sarcină. Medicul mi-a întrerupt sarcina iar asta mi-a salvat viața și mi-a dat oportunitatea să devin din nou mamă
    Am aflat că inima bebelușului meu nu mai bate la 12 săptămâni de sarcină. Medicul mi-a întrerupt sarcina iar asta mi-a salvat viața și mi-a dat oportunitatea să devin din nou mamă

    O mamă însărcinată a primit o veste caldă, una rece, în urma ecografiei de 12 săptămâni de sarcină. Inimioara bebelușului ei a încetat să mai bată, dar...

    „Inima omului rămâne mereu tânără, dar uită că trupul îmbătrânește”. O lecție de la bunica mea, care acum e în cer
    „Inima omului rămâne mereu tânără, dar uită că trupul îmbătrânește”. O lecție de la bunica mea, care acum e în cer

    Nu știu cum faceți voi, însă eu, adult fiind, încă vorbesc cu mama mea zi de zi la telefon. A devenit un obicei nescris de-al nostru, de care nu vrem să ne dezicem. De multe...

    Medicul care mi-a supravegheat sarcina mi-a spus că fetița are un chist, cât tot abdomenul ei
    Medicul care mi-a supravegheat sarcina mi-a spus că fetița are un chist, cât tot abdomenul ei

    Nașterea poate uneori sa devieze de la planul pe care îl faci chiar în momentul în care afli ca vei fi mamă. 8 luni de zile îmi imaginam cum va decurge nașterea...

    Cea mai tânără bunică: fiica ei a născut cand avea 14 ani
    Cea mai tânără bunică: fiica ei a născut cand avea 14 ani

    Kelly Healey avea doar 30 de ani în 2018, când fiica ei adolescentă, Skye Salter, a născut-o pe Bailey, acum în vârstă de 3 ani. Tânăra, atunci în...

    La 93 de ani, aceasta bunică sparge lemne și ține gospodăria. Care este secretul ei?
    La 93 de ani, aceasta bunică sparge lemne și ține gospodăria. Care este secretul ei?

    La venerabila vârstă de 93 de ani, Maria Cocolan din ținutul Momârlanilor se poate lăuda cu o sănătate de fier. Ține singură o gospodărie, taie lemne și trăiește curat...

    © 2024 Qbebe