Ce este gripa porcina?
Gripa porcina este o boala cauzata de un tip de virus gripal, depistat la un numar important de persoane in jurul anului 2009. Virsul s-a raspandit in peste 70 de tari moment in care Organizatia Mondiala a Sanatatii a decretat stare de epidemie. De atunci si pana in prezent virusul s-a raspandit in mult mai multe tari printre care, bineinteles, si Romania. Simptomele gripei porcine sunt asemanatoare celei obisnuite, de sezon, asa cum voi explica mai jos.
Trei simptome care arata prezenta virusului gripei porcine
Cele trei simptome ale gripei porcine sunt: febra, tusea si durerea de gat. Copilul tau prezinta aceste simptome? Atunci este cazul sa mergeti impreuna la medic, fara sa intrati insa in panica. Adesea aceste simptome apartin si gripei de sezon nu neaparat gripei porcine. Doctorii stabilesc un diagnostic si in functie de zona in care locuiti. In functie de asezarea geografica, simptomele gripei de sezon pot fi diferite. Este bine de stiut ca si gripa obisnuita si cea porcina sunt tratate aproxiamtiv in acelasi mod.
Alte simptome care intervin atat in cazul unei gripe obisnuite, cat si in cazul uneia de tip H1N1, sunt: nasul infundat sau din contra, dureri in tot corpul, dureri de cap, frisoane si oboseala. Exista si simptome mai putin intalnite, ce sunt semne ale unei agravari ale bolii si care apar si in cazul unei gripe porcine: diaree si varsaturi.
Daca ai simptome de gripa porcina si esti insarcinata sau ai un copil sub cinci ani, risti sa ai parte de complicatii ale sanatatii tale, ale fatului sau ale copilului. Cel mai indicat lucru pe care ai putea sa-l faci in acest caz ar fi sa iti apelezi medicul sau chiar sa mergi pana la el, pentru ca numai un specialist ti-ar putea spune daca este nevoie de medicatie speciala si ce tip de medicament ar fi sigur de luat in timpul sarcinii. Ideal ar fi ca inainte de a ramane insarcinate sau chiar si in timpul sarcinii, sa faceti vaccinul anti-gripal pentru protectie.
Cum se raspandeste gripa porcina?
Gripa porcina se raspandeste de la persoana la persoana aproximativ in acelasi mod in care se raspndeste si gripa obisnuita, stranutul si tusea fiind principalele mijloace de propagare ale visrusului. Igiena si regulile de igiena devin foarte importante in aceste cazuri. Pentru a evita imbolnavirea este important sa folositi batiste de unica folosinta si sa va spalati foarte des pe maini. De asemenea este imperativ ca persoanele bolnave sa ramana in case, iar daca sunt nevoite sa iasa, sa foloseasca o batista de unica folosinta in momentul in care tusesc sau stranuta.
Ce sa faci daca copilul tau se imbolnaveste de gripa porcina?
Daca copilul tau are cinci ani sau mai mult si are o stare generala de sanatate buna cu exceptia simptomelor de gripa, indicat ar fi sa va consultati doctorul. De asemenea este esential ca micutul sa aiba parte de odihna si sa bea multe ceaiuri pentru a evita dezhidratarea.
Daca copilul tau are mai putin de cinci ani ori are orice alta varsta, dar sufera de vreo boala cronica precum astm, diabet sau probleme neurologice, atunci doctorul trebuie anuntat imediat si este nevoie de spitalizarea copilului. Copiii cu probleme cronice sau mai mici de cinci ani pot dezvolta complicatii in urma imbolnavirii de gripa si mai ales cea tip H1N1.
Semne ca gripa a devenit o urgenta medicala
Desi gripa porcina poate fi confundata usor cu cea obisnuita, de sezon, totusi exista unele simptome care iti pot arata ca micutul tau are nevoie de ingrijire medicala de urgenta. Acestea sunt: respiratia agitata, sacadata sau imposibilitatea de a respira, culoarea pielii fie palida, fie pre rosie, semne de dezhidratare, varsaturi, copilul fie este foarte obosit, fie foarte agitat si, bineinteles, simptomele asociate gripei obisnuite.Gripa porcina este una dintre bolile care pot cauza moartea atunci cand simptomele ei sunt asociate bolnavilor cronici. Amenintati in mod special sunt cardiacii, diabeticii, seropozitivii si astmaticii. Daca esti insarcinata si suferi de una dintre aceste boli, este bine sa iti iei toate masurile necesare de protectie. Cel mai important este sa tii la respectarea regulilor de igiena si, pe cat posibil, la evitarea persoanelor deja bolnave.