Ciupercile in alimentatia copilului

Ciupercile constituie un super-aliment in meniul copilului, oferind beneficii nutritionale din multe puncte de vedere, insa pot fi si extrem de nocive. Aflati in cadrul acestui articol unele aspecte mai putin cunoscute legate de ciuperci alaturi de cateva sfaturi privind consumul acestora.

Aspecte interesante

Ciupercile reprezinta de fapt niste fungi (se gasesc pana la 16 miliarde de spori in fiecare ciuperca), existand chiar o controversa in ceea ce priveste clasificarea lor: in regnul vegetal sau animal si, spre deosebire de majoritatea legumelor, se dezvolta mai mult pe durata noptii (soiurile salbatice), in conditii de umezeala (nu au coaja si pot pierde usor apa in atmosfera) si intuneric (nu necesita lumina solara pentru a produce energie). Fac parte din ciupercifamilia organismelor eucariote (au celule cu structura complexa, in care materialul genetic este localizat in nucleul sau nucleii celulelor), folosind mitoza (etapa ciclului celular prin care se realizeaza procesul de distribuire egala a materialului genetic al celulei mama intre doua celule fiice) pentru a creste.

Partea comestibila este chiar cea care produce spori (seminte) si odata cu trecerea timpului partea superioara devine mai plata, iar cortina (partea care seamana cu niste branhii de peste) se inchide la culoare (dureaza aproximativ 12 zile pana rasar ciupercile din pamant). Perioada propice pentru crestere este: martie-iulie. Ciupercile sunt utilizate in medicina de mii de ani si exista pe glob aproximativ 250 de specii comestibile (in tara noastra se gasesc: hribi, bureti, ghebe - cele mai cunoscute pentru gatit fiind utilizate indeosebi cele disponibile in magazine, respectiv Champignon si Pleurotus).

Exista si ciuperci cu forme diferite de cele cu care ne-am obisnuit, cum sunt cele Enoki care au un aspect de pai subtire sau chiar ciuperci care lumineaza la intuneric. Cele mai scumpe ciuperci sunt trufele, o singura bucata ajungand chiar la cateva mii de dolari; acestea cresc sub pamant, fiind mai dificil de identificat. Variantele comestibile crescute special sunt monitorizate indeaproape in termeni de temperatura, umiditate, ventilatie si control al daunatorilor/bolilor (intr-un mediu de compost), iar recoltarea se realizeaza de cele mai multe ori manual.

De ce sunt bune ciupercile

Nutrimentele pe care le contin sunt diferite de cele ale legumelor oferind majoritatea vitaminelor de tip B, in special riboflavina (B2), niacina (B3), acid pantoteic si biotina, dar din pacate dispun de cantitati mici de vitamina A sau C. Ciupercile reprezinta si o sursa de fibre alimentare si potasiu (o singura ciuperca Portabella poate contine mai mult potasiu decat o banana), zinc si seleniu, dar si de vitamina D sau fier, constituind veritabile surse de vitamine si minerale. 100 g de ciuperci contin 0 grasimi, sare in cantitati reduse si intre 35-100 kJ/100 g, in functie de soi. Un aspect interesant este faptul ca au in compozitie aproximativ 90% apa. Deoarece nu contin colesterol si grasime puteti spori calitatea meselor celor mici, oferindu-le ciuperci in locul alimentelor grase (carne de porc sau de vita), dar pot fi utile si in alimentatia de tip vegetarian/vegan. Se pare ca in forma uscata dispun de aproape la fel de multe proteine ca si carnea de vitel si de o cantitate semnificativa de carbohidrati complecsi (polizaharide). Ciupercile Shiitake sunt considerate printre cele mai delicioase si extrem de nutritive. Studiile recente sugereaza faptul ca ciupercile pot fi utile pentru sanatate, deoarece dispun de proprietati antibacteriene, antiinflamatorii si antioxidante, ajutand la reducerea tensiunii arteriale, echilibrand glicemia si reducand colesterolul, dar mai ales intarind sistemul imunitar, reducand stresul si ajutand chiar in combaterea multor forme de cancer.

Doamna doctor Andreea Raluca Vlad, medic nutritionist la Natur House Cotroceni ne ofera urmatoarele precizari:

"Ciupercile sunt bogate in proteine si se recomanda in alimentatia copiilor peste un an. Fiind bogate nutritiv, considerate o sursa de proteina importanta pentru organism, contin vitamina A, B1, B2, B3, B5, vitamina C si acid folic si minerale precum: seleniu, cupru, zinc, potasiu, calciu, magneziu si fosfor. Pentru ca organismul fiecarui copil este unic, sa nu uitam medic ca ciupercile se digera mai greu, exista copii cu sensibilitate digestiva insa exista si copii cu sistem digestiv rezistent care pot manca la varsta frageda alimente mult mai repede spre deosebire de altii de varsta lor. Ciupercile pot fi gatite sub forma de piure si se asociaza cu cereale sau in combinatie cu morcov, dovlecel, ceapa, rosii, vinete. Desi sunt sarace in grasimi, sunt considerate o mancare grea pentru sistemul digestiv al celor mici, fiind greu de digerat. Avand calitati nutritionale deosebite se introduc in alimentatia copilului cu varsta de peste 1 an. Se pot consuma sub forma de piureuri sau bucati pasate. In compozitia ciupercilor se gaseste un continut bogat de proteine din celuloza si chitina ce este greu de digerat."

Citeste si:
De cate calorii are nevoie copilul zilnic: ghid pe varste
Glicemia la copii: ce trebuie sa stii
Obezitatea la copii: preventie, cauze, tratament

Valorile nutritionale

Component
La 100 g
Component La 100 g
 Apa  90 g
 Fosfor  135 mg
 Substante azotoase
 5 g
 Clor  80 mg
 Glucide
 2,5 g
 Caroten  0,04 g
 Grasimi  0,5 g
 Vitamina B1
 0,04 mg
 Potasiu  470 mg
 Vitamina B2
 0,20 mg
 Sodiu  12 mg
 Vitamina PP
 60 mg
 Calciu  3 mg
 Vitamina C
 8 mg
 Magneziu  14 mg
   
 Fier  4,5 mg
 Valoare calorica
 35 calorii

Consumul ciupercilor

Urmariti sa aiba o textura uscata, ferma si curata. Forma si culoarea pot varia. Evitati-le pe cele subtiri, uscate sau deteriorate. Pastrati-le in frigider intr-o punga de hartie sau din panza si utilizati-le in maximum 3 zile de la achizitie. Nu ar trebuie sa le spalati sau sa le decojiti inainte de a le oferi celor mici, in schimb le puteti sterge cu un prosop de hartie umed. Puteti utiliza atat palaria, cat si piciorul de la ele cand le gatiti. In cazul copiilor mai mici, trebuie sa aiba dimensiuni suficient de reduse pentru a evita riscul de sufocare. Nu trebuie sa oferiti ciupercaniciodata copiilor ciuperci a caror provenienta este incerta, deoarece pot exista o multitudine de specii otravitoare (dar si halucinogene), chiar daca nu sunt puternic colorate. Achizitionati-le din magazine sau supermarket-uri specializate si cunoscute si nu le culegeti voi, deoarece pot afecta sistemul nervos si digestiv conducand chiar la deces. Daca observati la cel mic greturi, varsaturi, diaree, tulburari respiratorii, transpiratie sau convulsii dupa ingerarea ciupercilor, trebuie sa mergeti de urgenta la medic. Retineti ca simptomele pot aparea rapid sau mai lent, in decurs de 1 ora pana la 12 ore, in functie de specia de ciuperca consumata.

In ceea ce priveste controversa cu privire la varsta potrivita pentru a le oferi celor mici, aceasta variaza de la un specialist la altul, intre 9 luni si 3-4 ani, problema principala constand in faptul ca sunt greu digerabile. Adevarul este ca doar voi puteti decide daca este oportun sa le oferiti copiilor acest tip de alimente, deoarece fiecare copil este unic in modul de alimentatie, dar mai ales in toleranta digestiva. Testati inainte de le oferi in cantitati mari daca apare vreo reactie nedorita (de tip intoleranta -dureri de stomac sau alergie - iritatii ale pielii) prin oferirea unei portii mai mici.

Citeste si:
Alimente nerecomandate in dieta bebelusilor pana la 1 an
Intoxicatia alimentara la copii: simptome, cauze, tratament
Totul despre alergiile alimentare

Chef Sorin Bontea, pe care il cunoasteti drept jurat Masterchef masterchef.protv.ro/ ne informeaza:

"Eu nu sunt nutritionist, insa va pot spune cum procedez cu copiii mei. Daca am de unde alege, atunci prefer sa nu le ofer ciuperci, acestea fiind prin definitie destul de grele. Prefer sa le pun pe masa multe legume si carne gatita corect sau fructe. Ciupercile cel mult le-as folosi crude (Champinion) in salate. Repet, nu sunt nutritionist, insa pentru copiii mei as face alte alegeri."

Domnul doctor Serban Damian medic specialist in medicina de familie si acupunctura, nutritionist sportiv pe care il puteti gasi la www.superfit.ro, dar si la http://nutritionist.info.ro ne ofera urmatoarele precizari:

"Ciupercile ar fi bine sa fie gatite prin fierbere, in cadrul unor preparate mai complexe (de exemplu, supa sau ciulama). Ele reprezinta o sursa buna de proteine vegetale si minerale. Copiii ar putea sa doctorconsume din cand in cand, sa zicem de 2-3 ori pe luna, cate 75-100 g.
Nu exista contraindicatii speciale pentru a consuma ciuperci, eventual in cazul unor tulburari digestive sau a unor intolerante la acestea, ar putea sa se evite consumul."

In Culinar by Qbebe gasesti peste 35 de retete delicioase cu ciuperci care sa te inspire:


 

Multumim colaboratorilor nostri: Chef Sorin Bontea si medici Andreea Raluca Vlad si Serban Damian pentru ajutorul acordat in realizarea acestui articol.

Surse:
www.liis.ro; www.freshforkids.com.au; www.sciencekids.co.nz; http://backfortyfarmsmn.com; http://everydaylife.globalpost.com; www.gmushrooms.com/

Alimentaţia copilului la vârsta de 1 an: sfaturi utile pentru mămici!

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Data nașterii bebelușului

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Înscrie-te! Conferința gratuită despre alimentația copilului de vârstă mică
    Înscrie-te! Conferința gratuită despre alimentația copilului de vârstă mică

    Pas cu pas - luăm decizii pentru micuții noștri, experimentăm noi drumuri alături de ei, râdem cu ei, ne emoționăm pentru ei, dar, mai ales, învățăm și ne dezvoltăm...

    Sfatul nutriționistului: carnea în alimentația copilului
    Sfatul nutriționistului: carnea în alimentația copilului

    Carnea reprezintă un ingredient important pentru alimentația de la orice vârstă, cu atât mai mult în copilărie, când organismul se află într-un continuu...

    Înscrie-te! Ora de biologie - Natura, alimentaţia şi farfuria copilului
    Înscrie-te! Ora de biologie - Natura, alimentaţia şi farfuria copilului

    Qbebe a lansat anul acesta o campanie de informare de mare amploare pentru educaţia părinţilor care poartă numele de Şcoala Părinţilor Responsabili. Pentru că, aşa cum...

    Ghid practic pentru alimentaţia bebeluşului în primele 12 luni
    Ghid practic pentru alimentaţia bebeluşului în primele 12 luni

    Hrana este unul dintre cele mai importante aspecte pentru dezvoltarea corectă a bebeluşului, motiv pentru care toţi părinţii acordă o atenţie deosebită alimentaţiei. Dacă ai...

    Greșeli în alimentația bebelușilor care le pun în pericol sănătatea
    Greșeli în alimentația bebelușilor care le pun în pericol sănătatea

    Există o serie de greșeli cu privire la alimentația bebelușilor care nu numai dăunează nutriției adecvate a acestora, ci și stării de sănătate. Printre acestea se numără:...

    Alimentaţia bebeluşului: 5 sfaturi şi sugestii!
    Alimentaţia bebeluşului: 5 sfaturi şi sugestii!

    În primele 6 luni de viaţă, bebeluşii cunosc un singur aliment cu un rol-cheie în creşterea şi dezvoltarea acestora: laptele. Fie că provine de la mamă ori că aceasta din...

    Ghidul mamei începătoare: produsele de care ai nevoie în alimentația bebelușului
    Ghidul mamei începătoare: produsele de care ai nevoie în alimentația bebelușului

    Ești o mămică responsabilă foarte atentă la nevoile bebelușului tău, mai ales că ești la început de drum în această nouă etapă. Așa cum era de așteptat, principala...

    © 2019 Qbebe