Planul de 4 pasi care iti va ajuta copilul sa manance mai multe legume

Planul de 4 pasi care iti va ajuta copilul sa manance mai multe legume

Irina Olteanu - Redactor Senior

Legumele reprezinta pentru majoritatea copiilor un aliment dificil de acceptat si in acelasi timp o provocare serioasa pentru parinti. Veti afla aici care sunt cei patru pasi prin care iti vei ajuta copilul sa manance mai multe legume, alaturi de sfaturi direct din partea specialistului, doamna doctor Alina Antohe.

Informatii despre legume

Cei mai multi parinti recunosc faptul ca intampina dificultati cand vine vorba sa-i convinga pe copii sa manance mai multe legume, dar si legume. Conform statisticilor, doar 22% din copiii cu varsta 2-5 ani intrunesc recomandarile guvernamentale cu privire la consumul de legume, conform unui studiu intreprins de cercetatorii de la Universitatea din Ohio in 2009. Odata cu cresterea, procentul scade si mai mult, ajungand la doar 16% din copiii cu varsta 6-11 ani si la 11% pentru cei cu varsta 12-18 ani.

Legumele constituie, dupa cum bine stiti, o parte esentiala din cadrul unui alimentatii sanatoase, insa prin simpla incercare de convingere verbala, nu veti reusi sa-i determinati pe cei mici sa manance mai multe. Din fericire, exista mai multe strategii distractive si eficace pentru a face legumele mai atractive pentru micii mofturosi. Pana la varsta de 10 ani copilul isi va dezvolta de obicei preferintele alimentare; obiceiurile alimentare nu pot fi decat benefice deoarece odata stabilite in copilarie se vor mentine pe durata intregii vieti.

Citeste si: Totul despre legume in alimentatia copilului 

legume

1. Legume la indemana

Primul pas cheie pentru a obisnui copiii sa manance sanatos presupune sa includeti mai multe fructe si legume in mesele zilnice, fie ca atare, fie sub forma de salata. Astfel, daca cei mici se asteapta sa primeasca aceste alimente la fiecare masa, este mai greu pentru ei sa le evite si, de altfel, vor parea ceva natural. Pentru a face accesibile gustarile sanatoase, mentineti la indemana (daca se afla in raza de actiune exista sanse mai mari sa fie consumate, eventual pe un raft din frigider in partea din fata unde sunt usor de observat) bucati de morcovi, ardei, telina, mazare si alte legume; morcovii pot fi spalati si taiati, castravetii taiati si broccoli maruntit in bucatele mici. Servindu-se singuri cei mici isi vor forma cu timpul o rutina sanatoasa. In plus, daca va solicita cate o gustare, aceasta poate fi reprezentata tot de legume. Uneori, copiilor nu le plac legumele deoarece sunt prea moi sau au un gust prea puternic; din acest motiv, daca le veti rotisa pentru a le conferi aroma si consistenta cresc sansele de acceptare (prin rotisare se inmoaie in interior si capata o crusta pe exterior). In acest mod se scoate in evidenta si dulceata naturala a legumelor, asadar nu vor mai avea acelasi gust puternic ca in stare cruda. Presarati-le cu putin ulei de masline si parmezan inainte; un sos sanatos cum este cel de humus sau chiar cel de iaurt poate face legumele crude, cum sunt morcovii sau mazarea, mai atragatoare pentru copii (ei adora sa inmoaie in sos mancarea si sa manance cu mana).

2. Legume...camuflate

Daca nu va puteti convinge copiii sa manance feluri de mancare pe baza de legume, puteti intotdeauna sa strecurati alimente sanatoase printre altele mai placute. La micul dejun, adaugati legume sauté pe omleta sau ouale jumari. Este usor de ascuns dovlecelul intr-o oala de sos de paste, spanacul si morcovii in lasagna, cartofii dulci/lintea/fasolea neagra boabe in preparate cu sos sau burgeri vegetarieni. Chiar si cei mai mofturosi nu vor putea rezista tentatiei constand in macaroane cu branza presarate cu rosii si ardei grasi rosii sau intr-o pizza cu topping de legume. Prin combinarea legumelor cu alimente deja cunoscute si placute cresteti semnificativ gradul de acceptabilitate. De asemenea, unor copii le place sa experimenteze; puteti cauta retete inedite precum legume pasate amestecate cu iaurt sau sub forma de smoothie. Chiar daca initial par niste alaturari relativ bizare, gustul lor este de obicei apreciat de copii (negrese cu spanac pasat, fursecuri de ciocolata cu fasole alba, briose cu cartofi dulci si morcovi).

legume

3. Implicarea copiilor

Convingerea celor mici sa se implice in gatit reprezinta un mod grozav de a-i ajuta sa priveasca in mod diferit legumele. Daca le oferiti copiilor posibilitatea de a alege o leguma pentru cina/gustare sau de a va ajuta sa o gatiti, vor aprecia cel mai probabil experienta. De asemenea, daca va apucati de plantat o gradina de legume in spatele casei/in balcon ii incurajati sa accepte aceste alimente in viata lor. Plantand seminte, observand modul in care creste o planta si culegand legumele pentru cina copiii vor dobandi negresit entuziasm. Ridichiile, fasolea, salata cresc repede si ofera recolte bogate. O alta varianta la fel de utila consta in a-i lua cu voi la piata sau la cumparaturi si a le permite sa aleaga legumele pe care ii lasati apoi sa le spele, cojeasca si felieze; ajutati-i sa le prepare si condimenteze.

4. Faceti legumele atragatoare

Trebuie sa recunoasteti ca unele legume, precum spanacul fiert, nu fac o impresie prea buna asupra micilor mofturosi. "Cosmetizarea" legumelor constituie o parte importanta din munca de convingere deoarece este dificil sa determinati copiii sa incerce alimente care nu arata atragator. Decorand bucatile de broccoli cu felii de branza sau fructe puteti conferi o nota atragatoare acestei legume deloc placute de cei mici. Uneori si modul in care sunt taiate legumele conteaza, impactul vizual fiind notabil, de exemplu castravetii si morcovii se pot transforma in flori daca le faceti cateva crestaturi in forma de V inainte de a-i taia si, bineinteles, nu trebuie sa uitam de fetele vesele. Distractia este litera de lege pentru copii, o alta idee la fel de buna fiind crearea unor produse in varianta mini, special adaptate lor.

Citeste si: Cum sa iti convingi copilul sa manance legume si fructe 

legume

Sfatul specialistului 

Doamna doctor Alina Antohe, medic pediatru Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu", consultant nutritie pediatrica Med Consult & Care, 0732427626, https://alinaantohe.wordpress.com/ a avut amabilitatea de a ne oferi urmatoarele sugestii:

"Ne dorim tot ce este mai bun pentru copiii nostri si tocmai de aceea vrem ca ei sa aiba in primul rand o alimentatie corespunzatoare. Pentru a fi sanatoasa o dieta trebuie sa fie echilibrata in nutrienti. Este insa mai greu sa reusim sa-i convingem pe cei mici ce este sanatos si mai ales ce trebuie sa evite sau sa consume din ce in ce mai rar. medic
Orice mamica stie ca cea mai variata sursa de vitamine si minerale este reprezentata de fructe si legume. Si tot ea stie ca prichindelul este dornic sa manance fructe, cat mai multe, insa face nazuri cand vine vorba de legume. Si nu o data ne-am pus intrebarea: "Cum as putea sa-l fac pe cel mic sa manance legume?" 
Primul si cel mai important aspect este reprezentat de exemplul din familie. Copiii ii imita de cele mai multe ori pe adultii din jur. Si cum parintii sunt zi de zi cu micutii lor ar trebui sa consume aceleasi alimente ca si ei pentru a-i convinge cat de sanatoase si bune sunt.
Stim ca prichindeii sunt inventivi si plini de imaginatie. Astfel daca vom transforma un preparat intr-o masinuta, un vapor sau o buburuza, asta ii va capta atentia si aproape va uita ca dincolo de minunatele figurine se ascund legumele pe care nu demult de respingea.
Dar este bine stiut ca nu de putine ori cei mici sunt incapatanati, cu "personalitate", cum spun de cele mai multe ori parintii, asa ca a-i pacali cu ceva bun si sanatos nu e neaparat un lucru rau. Astfel, mamica poate prepara un suc natural din fructe in care sa strecoare si una-doua legume. Cel mic va fi astfel atras de gustul dulce al sucului si va beneficia si de nutrientii din legume. Daca insa refuza si refuza la nesfarsit unele legume, nu este cazul sa insistati in van. Faceti o pauza si incercati peste ceva vreme.
Este important ca atunci cand incepe sa inteleaga, sa ii povestim despre o anume leguma pe care o servim; cum creste, cum arata frunzele sau radacina, cu cine este inrudita etc. Poate chiar mergeti la cumparaturi impreuna sau, de ce nu, vizitati o sera sau mergeti la tara unde poate vedea legumele in mediul lor natural.

Cheia succesului convingerii celui mic sa manance ce stie mama ca este sanatos este in primul rand exemplul din jur (familie, gradinita) si bineinteles comunicarea. Niciodata copilul nu va manca ceva fiind fortat de cei din jur. Poate astazi micutii vostri accepta si mananca bine iar maine sunt extrem de mofturosi. Astfel, mamici trebuie sa va inarmati cu rabdare si intelegere." 

De retinut

Cand sunteti suparati ca cel mic nu vrea sa incerce sub nicio forma legumele, poate fi tentant sa va enervati pe el sau sa-l obligati sa manance tot din farfurie. Conform expertilor, fortarea unui copil de a manca poate conduce la evitarea alimentului respectiv, chiar si ca adulti; trebuie sa acceptati ca vor exista alimente pe care nu le vor manca sub nicio forma. Nu coplesiti copilul cu o cantitate excesiva de mancare pe care nu o cunoaste sau nu o place si mai degraba rugati-l sa incerce cate o leguma pe rand. Asigurati-va ca serviti cel putin o leguma deja placuta/cunoscuta (in acest mod daca refuza va avea o varianta de rezerva). Chiar daca refuza, incercati de mai multe ori sa ii oferiti legume si nu abandonati; copiii isi modifica gusturile odata cu cresterea si pot avea nevoie de pana la 15 de gustari pana sa accepte un aliment nou. Daca cel mic/cea mica are un prieten mancacios, il puteti invita la masa si servi legume; spiritul competitiei poate stimula in mod incredibil apetitul. Ganditi-va la culoare, miros si textura de fiecare data cand introduceti un aliment nou (poate aprecia un aliment crud, dar nu si unul fiert). Nu in ultimul rand, faceti atmosfera la masa placuta si reprezentati un model pozitiv, mancand si voi fructe si legume constant, asigurandu-va ca cel mic va priveste; uneori este de ajutor chiar si o alta persoana decat parintele (cum ar fi bunic) implicata in procesul de convingere.

Multumim doamnei doctor Alina Antohe pentru ajutorul acordat in realizarea articolului.

Surse: 

www.webmd.com; http://childhoodnutrition.about.com; www.ucsfbenioffchildrens.org; http://edition.cnn.com

Articolul urmator
Copilul meu refuza să mănânce aproape orice. Cum am rezolvat, în sfârșit, problema
Copilul meu refuza să mănânce aproape orice. Cum am rezolvat, în sfârșit, problema

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    De ce mamele care alăptează ar trebui să mănânce mai multe citrice
    De ce mamele care alăptează ar trebui să mănânce mai multe citrice

    Pot mamele care alăptează să mănânce citrice? Când alăptezi, ai nevoie de o cantitate mai mare de vitamine și minerale decât în mod normal, asta pentru că...

    5 teste de prietenie pentru copii care îi vor ajuta să afle mai multe despre amicii lor
    5 teste de prietenie pentru copii care îi vor ajuta să afle mai multe despre amicii lor

    „Prietenul adevărat la nevoie se cunoaște” sau „Prietenia este o floare ce nu înflorește la margine de drum” sunt doar câteva dintre proverbele rămase...

    Programul „Cornul și laptele” în școli devine „Mic dejun sănătos”. Elevii vor avea mai multe portii de lactate, fructe si legume
    Programul „Cornul și laptele” în școli devine „Mic dejun sănătos”. Elevii vor avea mai multe portii de lactate, fructe si legume

    Senatul României a adoptat luni, pe 21 noiembrie, transformarea programului de alimentație din școli „Corn, fruct, lapte” în „Mic dejun sănătos”....

    Ajută-l pe cel mic să își dezvolte noi abilități în 5 pași simpli
    Ajută-l pe cel mic să își dezvolte noi abilități în 5 pași simpli

    Ne dorim ca micuții noștri să devină niște adulți autosuficienți, independenți și inteligenți din punct de vedere emoțional. Pentru asta, însă, este important să ne...

    Țipi la copilul tău? 5 sfaturi care te ajută să te calmezi mai repede
    Țipi la copilul tău? 5 sfaturi care te ajută să te calmezi mai repede

    Ai avut o zi lungă, ești obosită, nemâncată și tot ce vrei este liniște, dar ajungi acasă și vezi că cel mic nu te ascultă și se agită încontinuu. Probabil ți s-a...

    Profesorul Mircea Miclea: „Copilul are mai multe de învățat dacă studiază mai puține materii la școală, dar mai în profunzime”
    Profesorul Mircea Miclea: „Copilul are mai multe de învățat dacă studiază mai puține materii la școală, dar mai în profunzime”

    Invitat la conferința anuală dedicată profesorilor, intitulată „O altfel de educație pentru o altfel de generație”, psihologul, profesorul universitar și fostul Ministru...

    Cum îți poți ajuta copilul în timpul primei lui răceli. Sfaturi pentru mame începătoare
    Cum îți poți ajuta copilul în timpul primei lui răceli. Sfaturi pentru mame începătoare

    Bebe trece prin prima lui răceală? Nu te speria! Răcelile la nou-născuți sunt frecvente și în majoritatea cazurilor nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Mai mult...

    Patru lucruri și situații care îți pot afecta copilul mai mult decât crezi
    Patru lucruri și situații care îți pot afecta copilul mai mult decât crezi

    Cu toții vrem să facem ceea ce este mai bine pentru copiii noștri. De multe ori, însă, din dorința de a-i ține cât mai departe de orice i-ar outea răni emoțional sau...

    © 2024 Qbebe