Cum alegem cel mai bun scaun auto pentru bebe si copii mici?

Andreea Constantin

Pentru ca un copil sa calatoreasca in siguranta intr-un vehicul, este necesar sa se utilizeze intotdeauna un sistem de siguranta pentru acesta. Dar, atunci cand alegeti, este necesar sa se ia in considerare mai multe aspecte, cum ar fi faptul ca modelul ales sa fie compatibil cu sistemul de fixare pe care vehiculul nostru il are (prin centura de siguranta sau prin ancore ISOFIX), ca tipul de scaun se conformeaza nevoilor copilului nostru prin greutatea si / sau inaltimea sa.

De asemenea, un scaun auto copii trebuie si sa fie confortabil pentru cei mici si usor de instalat pentru adulti, evitand erorile in instalarea sa. Exista multi factori care trebuie luati in considerare atunci cand cumparati scaunul auto.

Tipuri de fixare pentru scaunele auto

Isofix este un sistem de ancorare, pe care unele masini le au, si care permite plasarea scaunului auto cu usurinta si mai sigur, deoarece reduce probabilitatea ca scaunul sa fie plasat incorect. Daca masina Isofix, cautati un scaun care ofera aceasta optiune. Daca nu aveti aceasta ancorare, trebuie sa va ganditi la un scaun care este instalat cu centurile de siguranta ale vehiculului in sine. Ambele optiuni sunt sigure, dar, in acest din urma caz, ar trebui sa acordati mai multa atentie atunci cand il plasati, deoarece nu include indicatorii de verificare pe care Isofix ii are.

copil in scaun de masina

Sa presupunem ca aveti doua masini si va trebui sa puneti scaunul auto pe ambele. Unul are Isofix si celalalt nu, ce ar trebui sa faci in acest caz? Ideal este sa cautati un scaun care are dubla instalare, deoarece ofera posibilitatea de montare cu sistem Isofix si centuri.

Alegerea scaunului auto poate avea aceste 3 optiuni, ca si sistem de prindere:
⦁ Cu sistem Isofix;
⦁ Fixare cu centurile de siguranta;
⦁ Sistem dual.

Toate scaunele auto trebuie sa fie instalate cu 3 puncte de ancorare pentru a face plasarea lor perfecta. Centura de siguranta a masinii are aceste 3 puncte. Cu toate acestea, sistemul Isofix are doar 2, deci aveti nevoie de al treilea punct de sprijin. Uneori, scaunele ofera optiunea Top Tether si altele Paw Roll.

Organizatia Mondiala a sanatatii, in manualul sau de siguranta pentru sistemele de siguranta pentru copii, a concluzionat ca asezarea unui copil intr-un scaun special, pe bancheta din spate, instalat corespunzator, reduce riscul de ranire cu pana la 80%. Amintiti-va ca, in orice caz, scaunele trebuie sa fie perfect adaptate la greutatea sau dimensiunea copilului.

Protectie laterala si cervicala

Un fapt pe care nu ar trebui sa-l treci cu vederea este protectia laterala si cervicala. Cele mai multe leziuni, suferite de copii in diferite tipuri de accidente, apar in zona capului. In plus, airbag-ul este conceput pentru adulti, astfel incat este posibil ca protectia oferita de airbag-ul lateral sa poata fi redusa de inaltimea copilului. Din acest motiv, cautati scaune care includ teste specifice privind protectia laterala si cervicala, astfel incat, in caz de impact, scaunele sa fie mai bine protejate, astfel incat si copiii sa beneficieze de o protectie sporita.Atunci cand alegeti scaunul auto, factorii de siguranta sunt cei mai importanti. Asta nu inseamna ca nu exista si alte puncte care, desi nu sunt atat de decisive, favorizeaza si alegerea ta: Confortul.

Ce se intampla daca picioarele copilului ating spatele scaunului auto?

Acest lucru este ceva de care parintii se ingrijoreaza adesea, dar nu ar trebui. Copiii isi pot indoi picioarele cu usurinta si se vor simti confortabil intr-un scaun orientat spre spate. Leziunile picioarelor sunt foarte rare la copiii.

Ce fac daca bebelusul meu aluneca in jos sau lateral pe scaunul auto?

Puteti incerca sa plasati paturi mici pe fiecare parte. Multi producatori va permit sa plasati un scutec sau o carpa bine laminata (o bucata mica de panza) intre centura dintre picioare, daca este necesar, pentru a preveni alunecarea. Nu asezati captuseala sub sau in spatele copilului sau nu utilizati insertiile scaunului auto decat daca acestea sunt furnizate impreuna cu scaunul auto sau sunt fabricate special pentru scaunul auto.

De ce ar trebui sa-mi imbrac copilul in straturi mai subtiri de imbracaminte inainte de a-l aseza intr-un scaun de masina?

Hainele voluminoase, cum ar fi cele de iarna si costumele de zapada largesc centurile de fixare, iar in caz de impact, pot fi smulse, iar riscul de vatamare va fi mai mare. Ideal ar fi sa va imbracati bebelusul in straturi mai subtiri de imbracaminte sau sa infasurati o haina sau o patura peste curelele de ham, daca este necesar.

Scaun mai scump sau mai ieftin?

Multi oameni se intreaba de ce exista atat de multa diferenta de preturi intre unele scaune si altele, daca respecta aceleasi reglementari. Poate si tu ai aceasta indoiala. Intelegem ca acest lucru poate genera o anumita incertitudine, dar trebuie sa stiti ca toate marcile recunoscute, indiferent daca sunt mai scumpe sau mai ieftine, functioneaza dupa anumite reglementari.

Prin urmare, toate scaunele sunt la fel de sigure daca au adoptat si respectat normele pentru siguranta. Ceea ce influenteaza pretul final este mai mult legat de tipul de marca, de publicitatea facuta sau anumite finisaje, cum ar fi tesaturile. Dar nimic din toate acestea nu determina siguranta, deoarece toate aceste articole trebuie sa respecte aceleasi reglementari, astfel incat sa poata fi comercializate.

Cu toate acestea, daca doriti sa va asigurati ca este un produs bun si ca are aprobarile care garanteaza siguranta copilului in timpul calatoriei cu masina, cautati intotdeauna marci recunoscute si pe care le puteti gasi la vanzatori mari. Iata cum poti alege cel mai bun scaun auto.

Verificati daca modelul de scaun se potriveste masinii

Inainte de a cumpara scaunul, verificati daca acesta indeplineste cerintele pentru a putea sa il instalati in vehicul. Pentru aceasta, este important sa cititi bine instructiunile producatorului si sa verificati daca este compatibil cu modelul de masina. De asemenea, nu uitati sa verificati daca scaunul are eticheta de omologare corespunzatoare.

Alegeti scaunul in functie de varsta copilului

Exista trei tipuri principale de scaune, in functie de greutatea copiilor. Ar trebui sa ne uitam la ele inainte de a alege scaunul:
Grupa 0 +: Indicata minorilor a caror greutate variaza intre 0-13 kg. Adica, pentru copii pana la 15 luni aproximativ.
Grupa 1: Pentru copii cu varsta cuprinsa intre 9-18 kg si pana la 4 ani.
Grupa 2/3: Scaune concepute pentru copii cu o greutate intre 15-36 kg, intre 4 si 12 ani, aproximativ.

Sistem ISOFIX

Acest sistem de instalare este cel mai sigur si recomandat, prin urmare, este important sa ne asiguram ca modelul pe care il cumparam il include si pe acesta.
Ancorele din sistemul Isofix ofera mai multa stabilitate in caz de impact lateral si mentin scaunul in pozitie nemiscata, chiar si atunci cand copilul se misca.

Al patrulea punct de ancorare

Acestea ar fi punctele de baza de luat in considerare inainte de a alege scaunul, dar exista si alte puncte pe care este recomandat sa le cautati pentru a asigura siguranta copilului. Unul dintre ele este ancora centurii. Unele studii au avertizat ca centurile de ancorare in trei puncte, care sunt folosite pentru a tine ocupantul in ascensoare sau scaune in grupa 2/3, pot sa nu se potriveasca corect copilului, deoarece se pozitioneaza deasupra intestinului.

Pentru a evita acest lucru, unii producatori au dezvoltat o metoda numita SecureGuard. Acesta consta dintr-un sistem care adauga un al patrulea punct de ancorare in centura si care permite asigurarea unei pozitii sigure: Este mentinut pe pelvisul copiilor, distribuind mai bine forta impactului in coliziuni frontale. Privind la acest lucru atunci cand cumparam scaunul auto pentru copilul nostru poate fi un punct foarte util.

Spatarul

In plus fata de ancorarea centurii, este de asemenea important sa se ia in considerare partea din spate a scaunului, in special cele din grupul 2/3. Capul spatarului ar trebui sa fie in forma de "V" pentru a proteja atat capul copilului, cat si umerii.

Scaune de masina i-Size

„i-Size” este un nou regulament european privind siguranta in utilizarea scaunelor auto pentru copiii cu varsta sub 15 luni. Desi utilizarea lor era deja in vigoare de cativa ani, putem spune ca acestea sunt in prezent cele mai bune scaune auto, deoarece imbunatatesc siguranta in diferite aspecte. De exemplu, ofera o protectie mai mare a zonei capului si gatului, au o siguranta mai mare in impacturile laterale si sunt, de asemenea, mult mai usor de plasat in masina, astfel incat sa evitati sa aveti o problema prin plasarea incorecta a scaunului. Aceasta din urma este ceva care, desi nu pare, se intampla foarte des.

Clasificarea scaunelor in functie de greutate

Este important ca scaunul auto sa se potriveasca perfect greutatii daca apartine omologarii ECE R44/04 sau daca apartine aprobarii R129, denumita si i-Size, clasificare facuta in functie de dimensiunea copilului. Daca optati pentru un scaun aprobat in conformitate cu ECE R44/04, veti vedea ca scaunele sunt clasificate in cinci grupe principale, in functie de greutatea copilului:

Grupul 0 - Intre 0 si 10 kg
Scaunul se pozitioneaza cu spatele la sensul de mers. Scaunul din aceasta grupa este de obicei instalat perpendicular in directia de deplasare. Este necesar sa utilizati centuri de siguranta si accesorii pentru a fixa copilul in interiorul scaunului.

Grupul 0+ - Intre 0 si 13 kg
Pozitia necesara amplasarii scaunului este in directia inversa de mers.

Grupul I - Intre 9 si 18 kg
Scaunul poate fi plasat in ambele directii de deplasare, dar se recomanda sa-l utilizati in directia inversa mersului. Exista scaune care pot fi instalate atat cu ancoraj ISOFIX, cat si cu centuri de siguranta.

Grupul II - Intre 15 si 25 kg
Scaunul se pozitioneaza cu fata la sensul de mers.

Grupul III - Intre 22 si 36 kg - Au inaltatoare
Scaunul se pozitioneaza cu fata la sensul de mers.

Scaunul trebuie sa se potriveasca vehiculului

Inainte de a alege un scaun, trebuie sa verificati daca modelul de scaun pe care il doriti este compatibil cu vehiculul in care va fi utilizat.Ceea ce diferentiaza un scaun ancorat in sistemul Isofix de un altul care nu este fixat in acest mod (este fixat cu centura masinii) este usurinta mai mare de asamblare si siguranta atunci cand instalati scaunul. Cu centurile trebuie sa verificati daca nu sunt slabite, ci trebuie fixate ferm..

In orice caz, indiferent daca masina noastra are Isofix sau are doar o centura de siguranta ca sistem de fixare, este foarte important sa instalati corect scaunul auto asa cum este indicat de producator. Ori de cate ori este posibil, instalati scaunul in masina in care il veti folosi inainte de a cumpara, deci, veti verifica usurinta sau nu de instalare si, de asemenea, detecta detalii, cum ar fi pozitia finala a scaunului in functie de inclinatia scaunului din spate a vehiculului, deoarece nu toate masinile sunt la fel.

Scaun pozitionat in directia inversa mersului?

Da, ori de cate ori este posibil. Dar amintiti-va ca instalarea unui scaun auto pentru copii este trebuie sa se faca respectand instructiunile producatorului. Nu toate scaunele (in special cele din grupa I) pot fi instalate in directie inversa, astfel incat atunci cand cumparati un scaun, asigurati-va ca sistemul permite acest lucru. Exista modele care sunt rotite 360º care faciliteaza instalarea in ambele directii, precum si plasarea copilului in scaun.

Numeroase studii au demonstrat avantajele deplasarii in directie inversa, recomandandu-se adoptarea acestei pozitii cat mai mult posibil, deoarece aceasta favorizeaza protectia gatului, capului si spatelui copilului. Expertii in siguranta rutiera a copiilor sunt clari: Cea mai sigura pozitie pentru copil este sa calatoreasca in scaunul auto, in directia opusa miscarii. Si acest lucru se datoreaza faptului ca aceasta pozitie reduce riscul de ranire la un copil de pana la 4 ani cu 80%, potrivit Organizatiei Mondiale a sanatatii (OMS).

Ca si in cazul centurilor de siguranta pentru adulti, scaunele pentru copii sunt cea mai buna alegere pentru protejarea copiilor. Acestea reduc riscul de contact cu interiorul vehiculului si diminueaza gravitatea vatamarilor in cazul unui impact. Purtarea copilului intr-un scaun auto este singura modalitate de a calatori in siguranta! Amintiti-va ca bratele parintilor nu sunt o centura de siguranta! Si daca nu pot inlocui centura de siguranta, cu atat mai putin un scaun conceput special pentru a-i proteja pe cei mici.

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Bun venit Marie 2, cel mai intuitiv scaun auto pe care îl vei întâlni vreodată
  Bun venit Marie 2, cel mai intuitiv scaun auto pe care îl vei întâlni vreodată

  Elegant. Inteligent. Sigur.Scaunul auto Marie 2 a fost premiat cu prestigiosul premiu iF Design 2020 pentru eleganța design-ului și experiența intuitivă de utilizare.

  La plimbare cu bebe! Ce model de scaun auto trebuie să alegi pentru siguranța și confortul copilului
  La plimbare cu bebe! Ce model de scaun auto trebuie să alegi pentru siguranța și confortul copilului

  Scaunul auto nu trebuie să lipsească din mașina niciunui părinte și trebuie să respecte toate criteriile de siguranță astfel încât copilul să fie în siguranță...

  8000 de dolari! Atât a cheltuit acest artist pe un scaun auto pentru fiica sa!
  8000 de dolari! Atât a cheltuit acest artist pe un scaun auto pentru fiica sa!

  Compozitorul şi rapper-ul american Offset i-a dăruit fiicei sale în vârstă de 2 ani un scaun auto scump. Vezi cum arată acesta!

  11 ocazii când David Beckham a dovedit că este cel mai bun tată
  11 ocazii când David Beckham a dovedit că este cel mai bun tată

  Pe lângă faptul că este unul dintre cei mai arătoși tătici, David Beckham a demonstrat de nenumărate ori că este un bărbat de familie, că își iubește nespus soția și...

  Mama este primul tău prieten și cel mai bun prieten pentru totdeauna
  Mama este primul tău prieten și cel mai bun prieten pentru totdeauna

  De foarte multe ori, din păcate, ajungem să nu conștientizăm valoarea pe care o au mamele în viața noastră. Adevărul este că mama este nu doar primul prieten, dar și cel mai...

  Cum alegem cădița bebelușului?
  Cum alegem cădița bebelușului?

  Apa este un element care, în cele mai multe cazuri, ajută copilul să se simtă bine. Dar este adevărat că băița poate genera o serie de întrebări pentru proaspeții...

  Slăbește sănătos 10 kg: cel mai bun plan pentru o dietă eficientă
  Slăbește sănătos 10 kg: cel mai bun plan pentru o dietă eficientă

  Deși există o mulțime de regimuri alimentare care îți garantează o siluetă de vis, adevărul este că pentru starea ta de sănătate trebuie să scazi treptat în greutate....

  Mami, nu fi tristă! Cele mai frumoase lucruri din viață sunt gratis. Eu sunt cel mai bun exemplu
  Mami, nu fi tristă! Cele mai frumoase lucruri din viață sunt gratis. Eu sunt cel mai bun exemplu

  Îți dai seama că ești o mamă bună când propriul tău copil începe să îți dea lecții de viață care au sens și care te pun pe gânduri. În lumina...

  © 2023 Qbebe