Cum alegem cel mai bun scaun auto pentru bebe si copii mici?

Cum alegem cel mai bun scaun auto pentru bebe si copii mici?

Andreea Constantin

Pentru ca un copil sa calatoreasca in siguranta intr-un vehicul, este necesar sa se utilizeze intotdeauna un sistem de siguranta pentru acesta. Dar, atunci cand alegeti, este necesar sa se ia in considerare mai multe aspecte, cum ar fi faptul ca modelul ales sa fie compatibil cu sistemul de fixare pe care vehiculul nostru il are (prin centura de siguranta sau prin ancore ISOFIX), ca tipul de scaun se conformeaza nevoilor copilului nostru prin greutatea si / sau inaltimea sa.

De asemenea, un scaun auto copii trebuie si sa fie confortabil pentru cei mici si usor de instalat pentru adulti, evitand erorile in instalarea sa. Exista multi factori care trebuie luati in considerare atunci cand cumparati scaunul auto.

Tipuri de fixare pentru scaunele auto

Isofix este un sistem de ancorare, pe care unele masini le au, si care permite plasarea scaunului auto cu usurinta si mai sigur, deoarece reduce probabilitatea ca scaunul sa fie plasat incorect. Daca masina Isofix, cautati un scaun care ofera aceasta optiune. Daca nu aveti aceasta ancorare, trebuie sa va ganditi la un scaun care este instalat cu centurile de siguranta ale vehiculului in sine. Ambele optiuni sunt sigure, dar, in acest din urma caz, ar trebui sa acordati mai multa atentie atunci cand il plasati, deoarece nu include indicatorii de verificare pe care Isofix ii are.

copil in scaun de masina

Sa presupunem ca aveti doua masini si va trebui sa puneti scaunul auto pe ambele. Unul are Isofix si celalalt nu, ce ar trebui sa faci in acest caz? Ideal este sa cautati un scaun care are dubla instalare, deoarece ofera posibilitatea de montare cu sistem Isofix si centuri.

Alegerea scaunului auto poate avea aceste 3 optiuni, ca si sistem de prindere:
⦁ Cu sistem Isofix;
⦁ Fixare cu centurile de siguranta;
⦁ Sistem dual.

Toate scaunele auto trebuie sa fie instalate cu 3 puncte de ancorare pentru a face plasarea lor perfecta. Centura de siguranta a masinii are aceste 3 puncte. Cu toate acestea, sistemul Isofix are doar 2, deci aveti nevoie de al treilea punct de sprijin. Uneori, scaunele ofera optiunea Top Tether si altele Paw Roll.

Organizatia Mondiala a sanatatii, in manualul sau de siguranta pentru sistemele de siguranta pentru copii, a concluzionat ca asezarea unui copil intr-un scaun special, pe bancheta din spate, instalat corespunzator, reduce riscul de ranire cu pana la 80%. Amintiti-va ca, in orice caz, scaunele trebuie sa fie perfect adaptate la greutatea sau dimensiunea copilului.

Protectie laterala si cervicala

Un fapt pe care nu ar trebui sa-l treci cu vederea este protectia laterala si cervicala. Cele mai multe leziuni, suferite de copii in diferite tipuri de accidente, apar in zona capului. In plus, airbag-ul este conceput pentru adulti, astfel incat este posibil ca protectia oferita de airbag-ul lateral sa poata fi redusa de inaltimea copilului. Din acest motiv, cautati scaune care includ teste specifice privind protectia laterala si cervicala, astfel incat, in caz de impact, scaunele sa fie mai bine protejate, astfel incat si copiii sa beneficieze de o protectie sporita.Atunci cand alegeti scaunul auto, factorii de siguranta sunt cei mai importanti. Asta nu inseamna ca nu exista si alte puncte care, desi nu sunt atat de decisive, favorizeaza si alegerea ta: Confortul.

Ce se intampla daca picioarele copilului ating spatele scaunului auto?

Acest lucru este ceva de care parintii se ingrijoreaza adesea, dar nu ar trebui. Copiii isi pot indoi picioarele cu usurinta si se vor simti confortabil intr-un scaun orientat spre spate. Leziunile picioarelor sunt foarte rare la copiii.

Ce fac daca bebelusul meu aluneca in jos sau lateral pe scaunul auto?

Puteti incerca sa plasati paturi mici pe fiecare parte. Multi producatori va permit sa plasati un scutec sau o carpa bine laminata (o bucata mica de panza) intre centura dintre picioare, daca este necesar, pentru a preveni alunecarea. Nu asezati captuseala sub sau in spatele copilului sau nu utilizati insertiile scaunului auto decat daca acestea sunt furnizate impreuna cu scaunul auto sau sunt fabricate special pentru scaunul auto.

De ce ar trebui sa-mi imbrac copilul in straturi mai subtiri de imbracaminte inainte de a-l aseza intr-un scaun de masina?

Hainele voluminoase, cum ar fi cele de iarna si costumele de zapada largesc centurile de fixare, iar in caz de impact, pot fi smulse, iar riscul de vatamare va fi mai mare. Ideal ar fi sa va imbracati bebelusul in straturi mai subtiri de imbracaminte sau sa infasurati o haina sau o patura peste curelele de ham, daca este necesar.

Scaun mai scump sau mai ieftin?

Multi oameni se intreaba de ce exista atat de multa diferenta de preturi intre unele scaune si altele, daca respecta aceleasi reglementari. Poate si tu ai aceasta indoiala. Intelegem ca acest lucru poate genera o anumita incertitudine, dar trebuie sa stiti ca toate marcile recunoscute, indiferent daca sunt mai scumpe sau mai ieftine, functioneaza dupa anumite reglementari.

Prin urmare, toate scaunele sunt la fel de sigure daca au adoptat si respectat normele pentru siguranta. Ceea ce influenteaza pretul final este mai mult legat de tipul de marca, de publicitatea facuta sau anumite finisaje, cum ar fi tesaturile. Dar nimic din toate acestea nu determina siguranta, deoarece toate aceste articole trebuie sa respecte aceleasi reglementari, astfel incat sa poata fi comercializate.

Cu toate acestea, daca doriti sa va asigurati ca este un produs bun si ca are aprobarile care garanteaza siguranta copilului in timpul calatoriei cu masina, cautati intotdeauna marci recunoscute si pe care le puteti gasi la vanzatori mari. Iata cum poti alege cel mai bun scaun auto.

Verificati daca modelul de scaun se potriveste masinii

Inainte de a cumpara scaunul, verificati daca acesta indeplineste cerintele pentru a putea sa il instalati in vehicul. Pentru aceasta, este important sa cititi bine instructiunile producatorului si sa verificati daca este compatibil cu modelul de masina. De asemenea, nu uitati sa verificati daca scaunul are eticheta de omologare corespunzatoare.

Alegeti scaunul in functie de varsta copilului

Exista trei tipuri principale de scaune, in functie de greutatea copiilor. Ar trebui sa ne uitam la ele inainte de a alege scaunul:
Grupa 0 +: Indicata minorilor a caror greutate variaza intre 0-13 kg. Adica, pentru copii pana la 15 luni aproximativ.
Grupa 1: Pentru copii cu varsta cuprinsa intre 9-18 kg si pana la 4 ani.
Grupa 2/3: Scaune concepute pentru copii cu o greutate intre 15-36 kg, intre 4 si 12 ani, aproximativ.

Sistem ISOFIX

Acest sistem de instalare este cel mai sigur si recomandat, prin urmare, este important sa ne asiguram ca modelul pe care il cumparam il include si pe acesta.
Ancorele din sistemul Isofix ofera mai multa stabilitate in caz de impact lateral si mentin scaunul in pozitie nemiscata, chiar si atunci cand copilul se misca.

Al patrulea punct de ancorare

Acestea ar fi punctele de baza de luat in considerare inainte de a alege scaunul, dar exista si alte puncte pe care este recomandat sa le cautati pentru a asigura siguranta copilului. Unul dintre ele este ancora centurii. Unele studii au avertizat ca centurile de ancorare in trei puncte, care sunt folosite pentru a tine ocupantul in ascensoare sau scaune in grupa 2/3, pot sa nu se potriveasca corect copilului, deoarece se pozitioneaza deasupra intestinului.

Pentru a evita acest lucru, unii producatori au dezvoltat o metoda numita SecureGuard. Acesta consta dintr-un sistem care adauga un al patrulea punct de ancorare in centura si care permite asigurarea unei pozitii sigure: Este mentinut pe pelvisul copiilor, distribuind mai bine forta impactului in coliziuni frontale. Privind la acest lucru atunci cand cumparam scaunul auto pentru copilul nostru poate fi un punct foarte util.

Spatarul

In plus fata de ancorarea centurii, este de asemenea important sa se ia in considerare partea din spate a scaunului, in special cele din grupul 2/3. Capul spatarului ar trebui sa fie in forma de "V" pentru a proteja atat capul copilului, cat si umerii.

Scaune de masina i-Size

„i-Size” este un nou regulament european privind siguranta in utilizarea scaunelor auto pentru copiii cu varsta sub 15 luni. Desi utilizarea lor era deja in vigoare de cativa ani, putem spune ca acestea sunt in prezent cele mai bune scaune auto, deoarece imbunatatesc siguranta in diferite aspecte. De exemplu, ofera o protectie mai mare a zonei capului si gatului, au o siguranta mai mare in impacturile laterale si sunt, de asemenea, mult mai usor de plasat in masina, astfel incat sa evitati sa aveti o problema prin plasarea incorecta a scaunului. Aceasta din urma este ceva care, desi nu pare, se intampla foarte des.

Clasificarea scaunelor in functie de greutate

Este important ca scaunul auto sa se potriveasca perfect greutatii daca apartine omologarii ECE R44/04 sau daca apartine aprobarii R129, denumita si i-Size, clasificare facuta in functie de dimensiunea copilului. Daca optati pentru un scaun aprobat in conformitate cu ECE R44/04, veti vedea ca scaunele sunt clasificate in cinci grupe principale, in functie de greutatea copilului:

Grupul 0 - Intre 0 si 10 kg
Scaunul se pozitioneaza cu spatele la sensul de mers. Scaunul din aceasta grupa este de obicei instalat perpendicular in directia de deplasare. Este necesar sa utilizati centuri de siguranta si accesorii pentru a fixa copilul in interiorul scaunului.

Grupul 0+ - Intre 0 si 13 kg
Pozitia necesara amplasarii scaunului este in directia inversa de mers.

Grupul I - Intre 9 si 18 kg
Scaunul poate fi plasat in ambele directii de deplasare, dar se recomanda sa-l utilizati in directia inversa mersului. Exista scaune care pot fi instalate atat cu ancoraj ISOFIX, cat si cu centuri de siguranta.

Grupul II - Intre 15 si 25 kg
Scaunul se pozitioneaza cu fata la sensul de mers.

Grupul III - Intre 22 si 36 kg - Au inaltatoare
Scaunul se pozitioneaza cu fata la sensul de mers.

Scaunul trebuie sa se potriveasca vehiculului

Inainte de a alege un scaun, trebuie sa verificati daca modelul de scaun pe care il doriti este compatibil cu vehiculul in care va fi utilizat.Ceea ce diferentiaza un scaun ancorat in sistemul Isofix de un altul care nu este fixat in acest mod (este fixat cu centura masinii) este usurinta mai mare de asamblare si siguranta atunci cand instalati scaunul. Cu centurile trebuie sa verificati daca nu sunt slabite, ci trebuie fixate ferm..

In orice caz, indiferent daca masina noastra are Isofix sau are doar o centura de siguranta ca sistem de fixare, este foarte important sa instalati corect scaunul auto asa cum este indicat de producator. Ori de cate ori este posibil, instalati scaunul in masina in care il veti folosi inainte de a cumpara, deci, veti verifica usurinta sau nu de instalare si, de asemenea, detecta detalii, cum ar fi pozitia finala a scaunului in functie de inclinatia scaunului din spate a vehiculului, deoarece nu toate masinile sunt la fel.

Scaun pozitionat in directia inversa mersului?

Da, ori de cate ori este posibil. Dar amintiti-va ca instalarea unui scaun auto pentru copii este trebuie sa se faca respectand instructiunile producatorului. Nu toate scaunele (in special cele din grupa I) pot fi instalate in directie inversa, astfel incat atunci cand cumparati un scaun, asigurati-va ca sistemul permite acest lucru. Exista modele care sunt rotite 360º care faciliteaza instalarea in ambele directii, precum si plasarea copilului in scaun.

Numeroase studii au demonstrat avantajele deplasarii in directie inversa, recomandandu-se adoptarea acestei pozitii cat mai mult posibil, deoarece aceasta favorizeaza protectia gatului, capului si spatelui copilului. Expertii in siguranta rutiera a copiilor sunt clari: Cea mai sigura pozitie pentru copil este sa calatoreasca in scaunul auto, in directia opusa miscarii. Si acest lucru se datoreaza faptului ca aceasta pozitie reduce riscul de ranire la un copil de pana la 4 ani cu 80%, potrivit Organizatiei Mondiale a sanatatii (OMS).

Ca si in cazul centurilor de siguranta pentru adulti, scaunele pentru copii sunt cea mai buna alegere pentru protejarea copiilor. Acestea reduc riscul de contact cu interiorul vehiculului si diminueaza gravitatea vatamarilor in cazul unui impact. Purtarea copilului intr-un scaun auto este singura modalitate de a calatori in siguranta! Amintiti-va ca bratele parintilor nu sunt o centura de siguranta! Si daca nu pot inlocui centura de siguranta, cu atat mai putin un scaun conceput special pentru a-i proteja pe cei mici.

Articolul urmator
Broasca țestoasă: ce specie să alegem și cum o îngrijim
Broasca țestoasă: ce specie să alegem și cum o îngrijim

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Nu mai arătați cu degetul către părinții care au copii fără geacă de iarnă în scaunul auto!
    Nu mai arătați cu degetul către părinții care au copii fără geacă de iarnă în scaunul auto!

    Specialiștii recomandă părinților să nu își mai lase copiii mici în scaunul auto îmbrăcați foarte gros în geacă de iarnă. O mamă mărturisește că a fost...

    Cum să fii cel mai bun părinte și prieten al adolescentului tău din Generația Z?
    Cum să fii cel mai bun părinte și prieten al adolescentului tău din Generația Z?

    Tinerii din generația Z, născuți între 1995 și 2010, sunt deja la vârsta la care este momentul să înceapă o carieră și să își întemeieze o familie....

    Lege de bun augur pentru femeile gravide și mamele cu copii mici în România! Prioritate la casele de marcat și la ghișee
    Lege de bun augur pentru femeile gravide și mamele cu copii mici în România! Prioritate la casele de marcat și la ghișee

    Luna trecută, Parlamentul a adoptat un proiect de lege privind acordarea priorității, la ghișee și la casele de marcat, femeilor însărcinate și persoanelor însoțite de...

    Cel mai important minut pentru bebe din rutina de dinainte de culcare
    Cel mai important minut pentru bebe din rutina de dinainte de culcare

    Știai că un singur minut poate face diferența în rutina de dinainte de culcare? Află mai multe, parcurgând articolul de mai jos.

    Cel mai bun prieten al omului: câinele și-a dat seama că e însărcinată înaintea ei!
    Cel mai bun prieten al omului: câinele și-a dat seama că e însărcinată înaintea ei!

    Câinii sunt cunoscuți pentru loialitatea lor, iubirea necondiționată pe care ne-o arată în fiecare zi, dar și pentru inteligența lor care încă ne uimește. Așa se...

    De ce 2024 va fi cel mai bun an din viața ta, în funcție de zodie
    De ce 2024 va fi cel mai bun an din viața ta, în funcție de zodie

    Anul 2024 vine cu succes pentru toți nativii zodiacului. Cele 12 zodii sunt favorizate de astre să își schimbe viața, să renunțe la obiceiurile care nu le aduc beneficii și să...

    O femeie a descoperit că prietenul cel mai bun din copilărie este, de fapt, fratele ei
    O femeie a descoperit că prietenul cel mai bun din copilărie este, de fapt, fratele ei

    O femeie din Marea Britanie a primit un mesaj de la sora mai mare a prietenului său cel mai bun din copilărie, care i-a făcut o mărturisire la care nu se aștepta vreodată. Parcurge...

    „Poate” - cel mai bun cuvânt din vocabularul unui părinte
    „Poate” - cel mai bun cuvânt din vocabularul unui părinte

    Când copiii mei erau mai mici, întotdeauna le răspundeam „da” sau „nu” atunci când mă întrebau sau îmi cereau ceva. Îmi amintesc...

    © 2024 Qbebe