Băița copilului: Ghid de întrebări și răspunsuri de la pediatru

Băița copilului: Ghid de întrebări și răspunsuri de la pediatru

Irina Olteanu - Redactor Senior

Băița copilului trebuie să reprezinte un motiv de relaxare și un prilej de conectare pentru părinți și micuții lor și să aibă loc în fiecare seară. De asemenea, apa din cădiță trebuie verificată cu un termometru, iar produsele pentru igiena corporală trebuie achiziționate în funcție de categoria de vârstă. Află în continuare ce alte sfaturi îți oferă medicul pediatru pentru a te bucura alături de copilul tău de o băiță plăcută.

Doctor Cristina Chiriac, medic specialist neonatolog și pediatru răspunde întrebărilor părinților despre băița copilului.

Întrebări despre prima baie a copilului, frecvență, temperatură și căciulițe

Cât de des trebuie să facem baie copilului? Este necesar să îl spălăm zilnic? Stând zilele acestea mai mult în casă nu se mai murdăresc la fel de des ca înainte și nici nu transpiră la fel de mult ca adulții...

Chiar și pentru noi medicii cât de des facem baie poate fi o întrebare controversată pentru că suntem cumva împărțiți în două tabere. Aș zice că eu fac parte din cei care susțin că baia/dușul zilnic este obligatoriu. În primul rând este un moment atât de plăcut din zi, pot spune că este un ritual pentru copilul/copiii noștri. Practic părintele interacționează cu copilul, lasă telefonul deoparte, grijile zilei, participă și i se dedică în totalitate, se implică în jocul său cu spumă frumos mirositoare. Iar dacă această activitate plăcută se încheie cu povestea de seară somnul va fi cu siguranță odihitor. Trecând la partea practică a problemei, copiii se află în continuă mișcare. Se mișcă și transpiră. Pentru că transpirația este un act normal din partea organismului de a-și menține temperatura corpului, așa că la sfârșitul zilei este obligatoriu să îi spălăm pentru a le menține această igienă corporală. Cu cât înaintează în vârstă vine perioada prepubertară, transpirația se accentuează, mirosul se schimbă, este chiar un disconfort pentru copiii mai mari, care merg și își fac singuri dușul zilnic. La adulți se adaugă și factori de transpirație în condiții de stres, la unii dintre noi, în funcție de meseriile pe care le avem, se descarcă valuri de adrenalină și transpirăm în mod excesiv. Așa că aș spune că trebuie să ne spălăm cu toții zilnic.

Dar în cazul în care răcește bebelușul sau copilul este bine să îi facem în continuare baie în fiecare zi?

Când crește temperatura corpului, când copiii sunt febrili și noi le scădem temperatura fie prin metode fizice, putem să le facem dușuri călâi, răcite progresiv, fie le administrăm antitermice, temperatura corpului începe să scadă, să ajungă la normal, ei transpiră și cu siguranță pentru corpul lor este binevenit un duș sau o baie pentru a îndepărta acești produși care se elimină prin transpirație.

Când vine vorba de momentul după baie, multe mămici obișnuiesc să le pună copiilor căciuliță pe cap. Este valabil acest sfat în prezent?

În momentul în care se naște un bebeluș și rudele cumpără hăinuțe pentru bebeluș, cel mai frecvent optează și pentru căciuli. La un moment dat cred că dacă numărați în casă aveți peste 20 de căciuli. Asta pentru că noi ca popor ne temem de curent. Copiii trebuie spălați, se usucă părul după baie și ulterior, dacă temperatura în cameră este de 21-22 grade (să nu depășim 23 de grade) copiii pot dormi fără căciulă. Pentru cei care sunt mai temători, pot să îi pună bebelușului căciula în cap după momentul băii, ca o precauție în plus, dar părul trebuie uscat, să nu punem căciula peste părul care este încă ud pentru că îi va crea un disconfort.

Când vine vorba despre bebeluși, știm că trebuie să respectăm o anumită temperatură pe care o măsurăm cu diverse dispozitive. Trebuie să păstrăm aceeași temperatură și când crește copilul? Ce se poate întâmpla în cazul în care apa este prea fierbinte?

Într-adevăr, trebuie să facem o separare între bebeluși și copii mai mari. Pielea bebelușilor nu este la fel de cheratinizată ca a noastră, ei au tendința de a se arde ușor, așa că trebuie să respectăm acea temperatură a apei de 37-38 de grade, o măsurăm cu termometrul, nu cu cotul. Ulterior scufundăm bebelușul cu blândețe, ținându-l în contact cu noi, pentru a nu se speria de apă. Și acesta va fi spălat cu produse speciale pentru pielea bebelușilor. La copiii mai mari se poate crește temperatura apei, copilul va spune singur când este prea caldă și este bine să le respectăm lor această dorință pentru a nu exista riscul de a dezvolta o teamă în timp față de baie. Ca și diferență, trebuie să respectăm produsele destinate special pentru pielea lor în funcție de vârstă.

Sunt foarte mulți părinți la primul copil care s-au temut să le facă prima băiță. Cum este momentul primei băițe la tine?

Primul copil a fost mai mic ca greutate și părea neputincios, iar eu eram mamă tânără. Probabil că sunt niște emoții la început, dar ei sunt foarte puternici, au niște reflexe puternice de agățare, este bine chiar să îi ținem de mânuțe, să aibă contact ca să nu se sperie. Au acest reflex de agățare, este practic un reflex de supraviețuire, au tot timpul senzația că trebuie să se agațe, să se fixeze de ceva pentru a nu se speria. Atunci unul dintre părinți îl ține pe bebeluș de mânuțe, iar celălalt îl spală. Foarte important și plăcut ar fi ca cei doi parteneri să facă echipă, să se ajute unul pe altul și în felul acesta lucrurile vor decurge foarte bine.

Întrebări despre îngrijirea pielii în timpul și după băiță

De ce se încrețește pielea copiilor când intră în apă? Ce se întâmplă exact?

Este un fenomen foarte interesant, în momentul în care pielea de pe tălpi și de pe mâini, acolo unde stratul este mai gros, are loc o hidratare la acel nivel, iar partea interesantă este că în momentul în care stăm cu mâinile și picioarele în apă mai mult de 20 de minute se declanșează un mecanism autonom, cum sunt și bătăile cardiace, de exemplu, pielea devine creață, dar acesta este un mecanism de adaptare a noastră ca specie, de a prinde obiectele într-un mediu umed. Practic, degetele noastre capătă o aderență mai bună. În momentul în care scoatem degetele din apă, dacă dorim să pipăim diverse obiecte, vom observa că nu mai avem aceeași sensibilitate. Din fericire, această sensibilitate se recapătă.

Pielea copiilor trebuie hidratată după fiecare băiță? Trebuie să folosim anumite creme?

Bebelușii după ce sunt îmbăiați trebuie unși în fiecare seară, în funcție de disponibilitatea lor, dacă nu sunt foarte obosiți, dacă nu devin foarte agitați. Atunci ar fi momentul să îi luăm în brațe, să îi alinăm și dacă nu mai sunt dispuși să stea la masaj mai bine amânăm momentul pentru o altă etapă a zilei dacă devin foarte obosiți după baie. Legat de copiii de vârstă mai mare, de peste un an, acești copii, în funcție de caracteristicile pielii. Sunt unii copii care au pielea mai aspră, cu tendință la atopie. Sunt diverse grade de atopie, de la piele aspră care sângerează ușor, fac niște cruste prin care pot pătrunde alergenii, această categorie are nevoie să fie unsă în fiecare seară și sunt niște creme speciale pentru ei, creme reparatoare. Aceștia sunt copii cu teren atopic, cu dermatită atopică, pentru care părinții trebuie să aibă mare grijă, iar ei trebuie hidratați cu perseverență în fiecare seară.

baita copil

Cum procedăm în cazul îmbăierii copiilor cu piele sensibilă sau atopică?

Pentru acești copii sunt de preferat dușurile scurte, îmbăierea în cada plină cu apă se poate face și pentru ei ca un răsfăț și este și un moment plăcut, numai că este bine să nu punem în apă produse de îmbăiere, deci fără gel de duș. În cazul lor trebuie să folosim o cantitate mică de produse de spălare, să le diluăm în momentul în care le aplicăm pe piele pentru a nu îndepărta/distruge filmul lipidic de la suprafața pielii. Practic acest lucru se întâmplă în dermatita atopică, ei pierd lipidele din piele, pielea se usucă și devine iritată și pot pătrunde microbii.

Întrebări despre produsele pentru băița copilului

Când vine vorba despre tipurile de produse pe care le folosim pentru baia bebelușului, sunt foarte multe pe piață. Ce ar trebui să conțină sau să nu conțină?

Într-adevăr, sunt rafturi întregi de produse și uneori chiar și nouă ne este greu să ne descurcăm printre ele. Dar trebuie să fim atenți să cumpărăm produse pentru categoria de vârstă; pentru bebeluși și copii mai mari de un an sunt produse special testate pentru pielea bebelușilor și pe acestea ar trebui să le folosim. În general aceste produse nu conțin parabeni, sulfați, alte produse toxice precum benzoat de sodiu, plumb sau aluminiu.

Sunt mai utile produsele de tip 2 în 1?

Sunt foarte ușor de folosit și copiii se bucură pentru că spălarea părului fetițelor poate fi o provocare pentru că este lung, se încurcă, iar părinții aleg această variantă pentru a face acest proces cât mai ușor. În general clătirea părului le produce un mare disconfort, ei au multă treabă cu joaca, iar noi îi oprim și nu au răbdare. Folosind un produs 2 în 1 practic mai scurtăm din perioada de chin, iar ei au mai mult timp de joacă.

Cum alegi produsele pentru copiii tăi?

Pentru fetițele mai mari care au trecut la perioada pubertară își aleg singure produsele, le plac produsele care miros frumos și cu care se spală cu plăcere și prelungesc momentul băii la nesfârșit. Pentru fetița cea mică, care încă interacționează cu noi, o atrag foarte mult produsele care spumează pentru că prelungește mult momentul băii. Are loc o joacă care nu s-ar mai termina niciodată. Spuma cu care se joacă ajunge peste tot, în diverse forme, iar noi le apreciem și ne dăm seama ce reprezită.

Sunt o mulțime de copii care se tem de apă și fac crize de plâns la baie. Din ce motive se întâmplă acest lucru și cum facem ca să fie o experiență mai plăcută pentru ei?

Este bine să nu ajungem în această etapă. De obicei teama de apă apare după vârsta de 6 luni, probabil în trecutul lor a existat un factor stresant care a declanșat și a dus la această fobie de apă. Cu multă răbdare ar trebui să investigăm care a fost cauza care a dus la această temere a copilului de a fi îmbăiat. Probabil că el a experimentat o senzație de arsură, prea fierbinte sau prea rece, poate că a simțit o senzație de usturime la nivelul ochilor sau poate chiar o senzație de sufocare în momentul în care a fost spălat sau clătit pe cap. Aș zice că prin multă răbdare am putea să îl apropiem de chiuvetă, să ne jucăm puțin cu jetul, să îi arătăm practic că este inofensivă apa, în niciun caz nu trebuie să forțăm lucrurile pentru că această anxietate se va accentua. Aș zice că igiena este mai ușor de învățat de către cei mici dacă totul li se prezintă sub formă de joacă, cu produse care fac spumă, cu care ei se pot juca, pot simți parfumul, pot folosi jucării, încât să fie o activitate plăcută.

Cum putem face ca experiența cu băița să fie una cât mai plăcută? Ce sfaturi poți oferi părinților, poate chiar și din experiența ta personală?

Este bine să facem acest moment al zilei cât mai plăcut pentru întreaga familie, în sensul că părintele care interacționează cu copilul este bine să i se dedice în totalitate, să pună siguranța copilului pe primul plan. Trebuie să aibă totul la îndemână, în niciun caz să nu părăsească încăperea pentru un obiect care îi lipsește (prosop, halat de baie, jucării), pune apa în cadă/cădiță, pregătește produsele pentru îmbăiere, foarte utile fiind cele cu pompiță pentru că sunt mai ușor de folosit și în felul acesta copilul se bucură de momentul băii, părintele participă la jocul copilului dacă folosesc produse care spumează, care au miros plăcut. Ei vor face diverse forme din spuma aceea și își vor pune creativitatea la încercare și va fi un moment plăcut de ambele părți.

nivea kids shower gel

 

Articolul urmator
Sunt pediatru: iată cele 5 lucruri pe care nu le-aș face niciodată copilului meu
Sunt pediatru: iată cele 5 lucruri pe care nu le-aș face niciodată copilului meu

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Sfatul specialistului: 6 întrebări pe care trebuie să i le adresezi profesorului copilului dacă are probleme la școală
    Sfatul specialistului: 6 întrebări pe care trebuie să i le adresezi profesorului copilului dacă are probleme la școală

    Niciun copil nu este un sfânt și, mai devreme sau mai târziu, cel mai probabil că va face anumite năzbâtii. Este bine să adresezi problemele comportamentale ale...

    Problemele în cuplu după nașterea copilului - "ghid" complet de supraviețuire
    Problemele în cuplu după nașterea copilului - "ghid" complet de supraviețuire

    Venirea unui copil pe lume aduce după sine o mulțime de schimbări, atât în dinamica familiei, cât și în viața personală a fiecărui părinte. Este de așteptat...

    Sunt medic pediatru și iată de ce a-ți expune copilul în Social Media este un abuz
    Sunt medic pediatru și iată de ce a-ți expune copilul în Social Media este un abuz

    Întrucât mediul online devine tot mai prezent în viețile noastre, nu este întotdeauna simplu să reziști tentației de a-ți stimula copilul să facă și el parte...

    Testul de 3 întrebări care spune adevărul despre tine. Ai curaj să îl faci?
    Testul de 3 întrebări care spune adevărul despre tine. Ai curaj să îl faci?

    Teal Swan, speaker motivațional, supraviețuitoarea unei copilării abuzive și autoarea a 5 bestseller-uri motivaționale propune unul dintre cele mai eficiente, dar și mai amuzante teste...

    30 de întrebări de cunoaștere care te vor ajuta să îți întărești relația
    30 de întrebări de cunoaștere care te vor ajuta să îți întărești relația

    Indiferent de durata relației în care te afli, nu poți niciodată să îl cunoști pe celălalt în totalitate. Oamenii se schimbă și evoluează constant, așa că...

    Ce întrebări au românii pentru psiholog?
    Ce întrebări au românii pentru psiholog?

    V-ați întrebat vreodată care sunt cele mai comune întrebări pe care le au românii pentru psiholog? Ne spune specialistul Mirona Păun.

    De ce ador că nu am copii: trendul care a rupt TikTok-ul cu milioane de răspunsuri
    De ce ador că nu am copii: trendul care a rupt TikTok-ul cu milioane de răspunsuri

    Libertatea de a se trezi oricând doresc, mai mulți bani pentru ei înșiși, pace și liniște. Acestea sunt doar câteva dintre motivele pe care oamenii au spus că le...

    S-a publicat noul ghid de siguranță la somn pentru copii. Iată ce trebuie să știe toți părinții
    S-a publicat noul ghid de siguranță la somn pentru copii. Iată ce trebuie să știe toți părinții

    Încă din primele clipe de viață ale copilului, știi cât de multă nevoie are de un somn odihnitor, care să-i stimuleze dezvoltarea. De asemenea, tot ce îți dorești...

    © 2024 Qbebe