Sfatul specialistului: când poți să știi ce culoare vor avea ochii copilului?

Sfatul specialistului: când poți să știi ce culoare vor avea ochii copilului?

Irina Olteanu - Redactor Senior

Culoarea pe care o au ochii unui copil depinde în primul rând de factorii genetici, de moștenirea ereditară. Pentru că toți părinții sunt nerăbdători să afle când anume poți afla cu siguranță ce culoare vor avea ochii copilului și în ce mod se desășoară acest proces vei afla în detaliu în continuare.

Informații despre culoarea pe care o au ochii copilului

Albstru, căprui, verde sau negru? Cu siguranță te-ai întrebat ce culoare vor avea ochii copilului. Părinții nu pot alege culoarea acestora, dar joacă un rol semnificativ în această determinare prin faptul că au transmis-o pe cale genetică. Există doi factori principali care ajută la determinarea culorii ochilor: cantitatea și tiparul de pigment maroniu închis (melanină) din porțiunea ochiului denumită iris și modul în care acesta dispersează lumina care trece prin ochi. Cel mai important factor este pigmentul, care este determinat de gene. În interiorul nucleului celulelor corpului se află 46 cromozomi, divizați în 23 perechi. Când este conceput un copil, acesta moștenește un cromozom de la fiecare părinte pentru a compune fiecare pereche de cromozomi. Cromozomii sunt compuși din bucăți de ADN denumite gene. Aceste gene care vin de asemenea în perechi, determină multe dintre caracteristicile pe care le vei dezvolta. Cercetătorii sunt de părere că 16 gene diferite pot juca un rol în determinarea culorii ochilor. Principalele două gene considerate a fi responsabile sunt OCA2 și HERC2, ambele parte din cromozomul 15. 

cand poti sa stii ce culoare vor avea ochii copiluluiGenele sunt în schimb compuse din alele care determină în cele din urmă orice caracteristică particulară care va apărea. Pentru fiecare trăsătură pe care o moștenești, există două alele. Dacă cele două sunt la fel, se denumește genotip homozigot, iar dacă sunt diferite, este heterozigot. Pentru fiecare trăsătură, o alelă (dominantă) este exprimată (apare trăsătura pe care o reprezintă), în timp ce cealaltă alelă (recesivă) este neexprimată (trăsătura pe care o reprezintă nu apare). Alelele recesive sunt exprimate numai dacă nu este prezentă nicio alelă dominantă.

De exemplu, alelele pentru culoarea ochilor pot fi împărțite în albastru, verde și maro. Alelele verzi sunt dominante față de cele albastre, iar cele maro sunt dominante peste cele albastre și verzi. Dacă ai primit o alelă albastră și una maro culoarea ochilor tăi va fi maro deoarece maro este alela dominantă. Dacă ai ochi albaștri, înseamnă că ai primit alele albastre de la ambii părinți.

Genele tale determină de asemenea culoarea ochilor tăi dictând cât de multă (și unde) melanină este produsă în iris. Cu cât este produsă mai multă, cu atât va fi mai închisă culoarea ochilor. Deoarece producția de melanină nu începe la naștere, ochii copiilor apar albaștri. Adevărata culoare a ochilor se determină în timp. De obicei durează până la vârsta de 3 ani ca să se releve culoarea permanentă a ochilor.

Ai observat vreodată cum culoarea ochilor pare să se schimbe în funcție de lumina din jur? Se întâmplă acest lucru deoarece irisul are două straturi. Uneori există pigment în ambele straturi. La persoanele cu ochii verzi sau albaștri, stratul frontal va avea puțină melanină sau chiar deloc. În funcție de cantitatea și difracția luminii, ochii lor pot părea să îți schimbe culorile. Unele persoane au ochi de culori diferite. Este vorba despre o afecțiune denumită heterocromie, foarte rară, dar de obicei inofensivă. Aceasta se datorează diferențelor în stadiile timpurii ale dezvoltării irisului.

Calculator pentru culoarea ochilor copilulului

De ce se schimbă culoarea ochilor? - sfatul specialistului

În cazul nou-născuților, în special al celor cu piele deschisă la culoare, ochii sunt tot de culoare deschisă deoarece au puțină melanină. Melanina este un tip de pigment care conferă culoare ochilor, pielii și părului. Cantitatea de melanină din iris, partea colorată a ochiului, determină ce culoare vor avea ochii unei persoane, susține medicul specializat în oftalmologie pediatrică Douglas Friedrick de la Spitalul de Copii Stanford din Palo Alto, California. După cum am menționat, genetica controlează cât de multă melanină (sau pigment) va exista în corpul unei persoane. ADN-ul pe care copilul îl primește de la tine și de la partener determină dacă ochii săi vor fi albaștri, căprui, verzi sau altă culoare. Copilul se poate naște cu ochii albaștri (ochii nu produc uneori multă melanină în timpul în care bebelușul se află în uter), dar după naștere lumina stimulează producția de melanină - din acest motiv culoarea ochilor se poate închide sau modifica în timp. Este important de înțeles faptul că nu culoarea pigmentului determină schimbarea. Nu există pigment albastru, gri, verde sau aluniu în ochhi, subliniază doctorul Fredrick. Singurul pigment care există în ochi este căprui și este vorba de cantitatea de pigment care determină dacă ochii unei persoane vor avea o nuanță deschisă sau închisă. 

copil cu ochi albastri prim plan

Există însă o mulțime de gene în corpul uman și astfel chiar dacă ambii părinți au ochi căprui copilul poate avea ochi albaștri, dacă undeva pe firul ereditar au existat aceste gene. Se întâmplă acest lucru și datorită bunicilor. Astfel medicul pediatru Jean Moorjani de la Spitalul pentru Copii Arnold Palmer susține că culoarea ochilor este influențată și de bunici.

Nu face însă greșeala să consideri că poți face vreo predicție în sensul identificării culorii. "Nimeni, nici măcar medicul, nu poate anticipa ce culoare vor avea ochii copilului când acesta va crește. Nu contează nici ceea ce mănâncă sau face copilul și nici cât de mult sau de puțin este expus la lumină. Este vorba doar despre genetică. Dar dacă se naște cu ochi căprui, deja are cantitatea de melanină asigurată de codul său genetic, ceea ce înseamnă că nu se va modifica culoarea ochilor săi."

Când se schimbă culoarea ochilor copilului

În mod normal, vei observa cea mai importantă schimbare în primele 6-9 luni de viață, spune doctorul Jean Moorjani. În decursul mai multor săptămâni sau luni poți observa ochii bebelușului că se închid la culoare. Schimbarea este graduală și nu o poți observa până când într-o zi bebelușul se trezește și te surprinde cu o culoare diferită a ochilor. Până la vârsta de 12 luni majoritatea bebelușilor vor avea stabilită culoarea permanentă a ochilor, deși doctorul Fredrick este de părere că pentru unii copii culoarea se mai poate schimba până la vârsta de 6 ani (se întâmplă mai rar și nu peste noapte).

În general, culoarea ochilor bebelușului se va schimba fără a-i afecta vederea și nu va cauza alte probleme. Dar dacă se modifică doar culoarea unui ochi (se întâmplă extrem de rar) sau observi un aspect tulbure în ochiul copilului, contactează medicul pediatru sau oftalmologul pediatru. Există situații deosebite când după pragul vârstei de 1 an ochii copilului își pot schimba culoarea. Anumite afecțiuni pot reduce pigmentul, iar unele virusuri îl pot spori. Ocazional, hormonii din perioada pubertății pot afecta genele care reglează culoarea ochilor. În unele cazuri, ochii se pot închide ușor la culoare în timpul copilăriei, adolescenței și chiar al maturității, conform unui studiu desfășurat de Laszlo Z. Bito și publicat în ediția de mai a Arhivelor Oftalmologiei.

Citește și: Cand si cum stii ce culoare vor avea ochii copilului tau 

Surse:
www.parents.com; www.healthychildren.org; http://wonderopolis.org; www.livestrong.com

Articolul urmator
Cum îți dai seama că ai un copil care nu poate spune „Nu”? Sfatul specialistului
Cum îți dai seama că ai un copil care nu poate spune „Nu”? Sfatul specialistului

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Sfatul specialistului: 6 întrebări pe care trebuie să i le adresezi profesorului copilului dacă are probleme la școală
    Sfatul specialistului: 6 întrebări pe care trebuie să i le adresezi profesorului copilului dacă are probleme la școală

    Niciun copil nu este un sfânt și, mai devreme sau mai târziu, cel mai probabil că va face anumite năzbâtii. Este bine să adresezi problemele comportamentale ale...

    Sfatul specialistului: 4 mituri despre perioada de concepție pe care nu trebuie să le mai crezi
    Sfatul specialistului: 4 mituri despre perioada de concepție pe care nu trebuie să le mai crezi

    Steven Palter, medic ginecolog și directorul unei clinici de fertilitate din New York este cunoscut în mediul online (dar nu numai) pentru că demontează miturile cu privire la...

    Sfatul specialistului: Cum îți educi copilul pentru a nu deveni o victimă a abuzurilor
    Sfatul specialistului: Cum îți educi copilul pentru a nu deveni o victimă a abuzurilor

    Pe măsură ce un copil începe să descopere lumea din jur, vei începe tot mai mult să-l înveți cum să se ferească de pericole. Cu toate acestea, din diverse motive,...

    Sfatul specialistului - ce ar trebui să învețe copiii despre ei și corpul lor de la părinți
    Sfatul specialistului - ce ar trebui să învețe copiii despre ei și corpul lor de la părinți

    Noi, părinții din generația actuală, avem parte de mult mai multe provocări decât părinții noștri, fără doar și poate. Iar asta fiindcă ai noștri copii, la rândul...

    Când am întâlnit-o prima dată pe mama, aveam 59 de ani, iar ea avea 80. Niciodată nu e prea târziu să știi cine ești
    Când am întâlnit-o prima dată pe mama, aveam 59 de ani, iar ea avea 80. Niciodată nu e prea târziu să știi cine ești

    Pe măsură ce înaintează în vârstă, persoanele adoptate își pot dori din ce în ce mai mult să-și cunoască originile. Această dorință poate deveni mai...

    O femeie a adoptat bebelușul fostei partenere de viață a soțului ei. "Când i-am văzut părul blond și ochii albaștri m-am îndrăgostit pe loc"
    O femeie a adoptat bebelușul fostei partenere de viață a soțului ei. "Când i-am văzut părul blond și ochii albaștri m-am îndrăgostit pe loc"

    O femeie de peste hotare, pe nume Christie, a făcut un gest măreț din dragoste și bunătate și a adoptat bebelușul fostei partenere de viață a soțului său. Și-a dorit să aibă...

    Când poți introduce în alimentația bebelușului „finger food”, bastonașe de mâncare care încap în mânuță și ce poți oferi în funcție de vârstă?
    Când poți introduce în alimentația bebelușului „finger food”, bastonașe de mâncare care încap în mânuță și ce poți oferi în funcție de vârstă?

    Să începi să îi oferi bebelușului „finger food” reprezintă o modalitate simplă și eficientă totodată de a-l familiariza cu mișcările coordonate și de a-l...

    Cum trebuie sa reactionezi cand copilul tau cade? Sfatul controversat al unui tata
    Cum trebuie sa reactionezi cand copilul tau cade? Sfatul controversat al unui tata

    Aceasta intrebare este pe buzele multor parinti. Se pare ca raspunsul vine din partea unui tatic, care a postat pe contul sau de Reddit acest "sfat vital".

    © 2024 Qbebe