Balanopostita la copii: cauze, simptome, diagnostic și tratament

Balanopostita este o problemă frecvent întâlnită la băieți care afectează organele genitale masculine. Motivele care duc la apariția acestei afecțiuni sunt diverse. Află mai jos de ce apare balanopostita la copii, cum se manifestă aceasta, dar și care sunt variantele de tratament recomandate.

Ce este balanopostita la copii

Balanopostita este un termen medical care leagă două afecțiuni, anume balanita (inflamarea capului penisului) și postita (inflamarea prepuțului). Astfel, balanopostita se referă la inflamația penisului și a prepuțului. Balanopostita apare frecvent la bebeluși și băieții mai mari cu vârste cuprinse între 12 și 14 ani. Însă, nu este exclus ca balanopostita să apară și la alte vârste. Balanopostita la copii se manifestă prin inflamația simultană a penisului și a prepuțului. Băieții circumciși pot avea doar balanită și nu postită, deoarece nu au prepuț.

Cauze ale balanopostitei la copii

Cauza principală a dezvoltării balanopostitei la copii o reprezintă acumularea smegmei sub prepuț și infectarea ei. Acest lucru se întâmplă la copii care au parte de o igienă neadecvată a zonei intimei. Smegma este substanța secretată de glandele sebacee din pielea organelor de reproducere masculine și feminine. Este esențială menținerea unei igiene intime la copii, tocmai pentru a preveni infecțiile.

bebelus-in-scutec-care-se-tine-de-un-picior-sta-pe-spate-si-zambeste

Alte cauze pentru balanopostita la copii sunt:

 • Intrarea în contact repetat cu produsele de curățare utilizate pentru zona de scutec (șervețele umede, geluri de duș, loțiuni sau săpunuri)
 • Frecarea repetată a zonei intime cu hainele groase
 • Acumularea de germeni și bacterii în zona scutecului
 • Un copil supraponderal
 • Afecțiunile edematoase cum ar fi tulburările renale sau insuficiența cardiacă
 • Alergiile la anumite medicamente cum ar fi antisepticele
 • Fimoza (imposibilitatea retractării prepuțului în spatele glandului penian la bărbații circumciși)
 • Diabetul zaharat

Balanopostită la copii: simptome

Severitatea simptomelor depinde de tipul de balanopostită, dar și de caracteristicile individuale ale corpului celui mic. Simptomele balanopostitei apar cel mai des la prepuț și la capul penisului. Trebuie menționat faptul că balanopostita la copii provoacă adesea un disconfort la urinare.

Cele mai frecvente simptome ale balanopostitei la copii sunt:

 • Durere, sensibilitate și prepuț roșu
 • Eliminare de puroi din sacul prepuțial
 • Umflarea țesuturilor din jurul penisului
 • Mâncărime sau disconfort atunci când penisul este atins
 • Tulburări de somn
 • Stare de spirit alterată
 • Creșterea în volum a ganglionilor inghinali
 • Prurit în zona organelor genitale
 • Eczeme ale pielii în zona iritată
 • Pete albicioase în zona afectată
 • Febră peste 38℃
 • Erupție cutanată în zona scutecului

Citește și: Cum să îți înveți băiatul să-și curețe corect penisul

Tipuri de balanopostită la copii

Balanopostita la copii se împarte în mai multe tipuri, în funcție de manifestări. Este important să acorzi atenție fiecărui simptom pe care băiețelul tău îl are, tocmai pentru a oferi informații cât mai exacte medicului.

bebelus-care-este-schimbat-de-scutec-pe-masa-de-infasat

Tipurile de balanopostită la copii sunt:

 • Balanopostită acută: se manifestă prin inflamația glandului și a prepuțului, durere locală la urinare și edem local. Balanopostita acută este pusă pe seama utilizării pe termen lung a scutecelor la bebeluși. Din cauza acumulării de urină, se dezvoltă bacterii în zona prepuțului. În lipsa altor simptome grave, balanopostita acută se vindecă respectând o igienă intimă riguroasă. Aplicarea de unguente locale accelerează, de asemenea, vindecarea iritațiilor.
 • Balanopostita cronică: se caracterizează prin episoade repetate de apariție a infecției, apoi de remisiune. Discofortul în zona penisului nu este atât de pronunțat, dar se formează în zona sacului prepuțial niște secreții albe, care reprezintă un mediu favorabil dezvoltării repetate a bacteriilor.
 • Balanopostita candidozică: include prezența unor leziuni eritematoase cu prurit, care dau senzație puternică de mâncărime. Balanopostita candidozică este cea mai frecvent întâlnită infecție micotică a penisului. De asemenea, această formă de balanopostită este mai severă la persoanele cu diabet zaharat.
 • Balanopostita erozivă: reprezintă o formă mai severă a bolii, deoarece pe capul penisului se formează mici zone cu țesut. Infecția penetrează ușor zona intimă, astfel că sunt foarte posibile complicațiile.
 • Balanopostita catarală: este forma de balanopostită la copii care apare în 70 – 80% din cazuri. Nu apar simptome severe și răspunde bine la tratament.
 • Balanopostita gangrenoasă: este o formă de balanopostită la copii din cauza căreia starea generală se deteriorează rapid. Din cauza penetrării imediate a bacteriilor, apare necroza parțială la nivelul țesuturilor penisului.
 • Balanopostita provocată de agenți anaerobi: glandul penisului este inflamat, cu edeme și apar secrețiile urât mirositoare. Acest tip de balanopostită mai este numit și balanită erozivă bacteriană.
 • Balanopostita provocată de agenți aerobi: în funcție de agentul microbian, pot să apară iritații minimale sau edeme și fisuri.
 • Balanopostita provocată de Papilomavirusul uman (HPV): manifestările tipice includ pete albe pe glandul penian, deseori chiar și în zona prepuțului. Sunt vizibile și vezicule cu conținut hemoragic sau ulcerațiile.

Balanopostita acută la copii: tratament

Balanopostita acută se vindecă destul de repede, sigura condiție este să mergi cât mai repede cu micuțul tău la medic atunci când deja ai identificat simptomele caracteristice ale acestei boli.

După indicarea diagnosticului de către medic, acesta va prescrie și un tratament. Scopul acestui tratament este de a distruge microorganismele patogene, astfel că:

 • Igiena riguroasă este primul pas. Zona intimă trebuie curățată zilnic, adică imediat după micțiune. De asemenea, se vor folosi geluri de duș sau săpunuri blânde, fără parfum sau alcool.
 • Sunt recomandate și băile cu antiseptice. Mușețelul este un antiseptic puternic și natural, fiind sigur și pentru bebeluși.
 • Pot fi administrate și anumite vitamine pentru întărirea sistemului imunitar.
 • Dacă medicul consideră că este necesar, poate prescrie unguente antibacteriene care trebuie injectate în sacul prepuțial.
 • Se poate vindeca zona și cu unguente antibiotice, antifungice sau de corticosteroid.
 • Dacă tratamentul inițial eșuează , se recomandă incizia dorsală a prepuțului, plastia de prepuț sau circumcizia, adică niște proceduri chirurgicale care diminuează disconfortul resimțit în timpul urinării și fac posibilă curățarea în profunzime a zonei intime.

Citește și: Fimoza la bebeluși - simptome și tratament

Balanopostită cronică - cum se diagnostichează?

Indiferent de tipul de balanopostită, diagnosticul se pune în urma unui examen clinic, deoarece mare parte dintre simptome sunt vizibile. Se face o inspecție asupra glandului penian, prepuțului și a altor zone care par a fi afectate. De asemenea, medicul se bazează și pe informațiile venite de la pacient sau de la părinte. Sunt colectate și probe de urină pentru examenul paraclinic, care include leucocituria (prezența leucocitelor în urină) și bacteriuria (prezența bacteriilor în urină).

barbat-care-pune-un-scutec-la-bebelus

Pentru a exclude alte boli, urologul poate cere analiza generală și biochimică a sângelui, examinarea bacteriologică a secrețiilor din sacul prepuțial sau teste de sânge pentru HIV, sifilis sau hepatitele B și C. În cele mai multe cazuri, urologul determină corect cauza simptomelor încă de la prima consultație.

Profilaxie pentru balanopostita la copii

Profilaxia balanopostitei constă în igiena intimă riguroasă, anume curățarea zilnică a prepuțului și a capului penisului. Igiena este combinată cu tratament din partea urologului pentru balanopostită sau pentru alte boli care se pot agrava dacă irnflamațiile din zona intimă nu se vindecă. Este esențial de ținut minte faptul că prepuțul trebuie uscat bine după fiecare spălare, tocmai pentru a preveni apariția balanopostitei.

Citește și: Igiena intimă la băieți: întrebări de la mame cu răspunsuri de la specialist

Metode tradiționale de tratament

Tratmentul pentru balanopostită la copii depinde de cauza iritației. În cele mai multe cazuri, un tratament pentru balanopostită se concentrează pe minimizarea disconfortului resimțit în timpul urinării. Dacă balanopostita este dată de o iritație a pielii, urologul poate prescrie niște corticosteroizi topici aplicați în zona intimă pentru ameliorarea disconfortului.

Dacă balanopostita a apărut din cauze fungice, atunci sunt recomandate unguente antifungice sau orale. Antifungicele orale precum fluconazolul sau itraconazolul sunt administrate cu precădere băieților mai mari. În schimb, dacă inflamația este dintr-o cauză bacteriană, atunci varianta de tratament sunt antibioticele pe cale orală sau unguentele. Nu în ultimul rând, igiena și eliminarea potențialilor iritanți sunt cele mai bune metode de prevenire a balanopostitei la copii. De asemenea, nu apela la un tratament naturist pentru balanopostita la copii fără a cere acordul medicului, mai ales dacă boala apare la un copil sub 1 an.

Complicații pentru balanopostita la copii

În absența unui tratament adecvat, balanopostita la copii poate trece de la acut la cronic. De asemenea, tot în lipsa tratamentului se formează aderențe între prepuț și capul penisului, iar acestea duc la dezvoltarea fimozei. Această fimoză înseamnă, de fapt, imposibilitatea decalotării complete a penisului, adică prepuțul este scurt și nu poate acoperi glandul. Fimoza devine problematică atunci când intervin dificultățile la urinare. În unele cazuri de fimoză se poate vorbi și despre deformarea capului penisului. Acest fapt are un impact puternic la nivel psihologic, astfel că unui băiat ajuns la vârsta adultă îi poate fi afectată calitatea vieții sexuale.

Balanopostita la copii este o inflamație care apare în zona organelor reproducătoare masculine. Balanopostita apare, în cele mai multe cazuri, din cauza igienei intime neadecvate. De aceea, este esențial ca din primele luni de viață, copilul să aibă parte de curățări zilnice ale zonei intime. Totodată, dacă apare balanopostita la copii trebuie să iei legătura cu un urolog care va prescrie un tratament pentru vindecarea inflamației, în funcție de severitatea simptomelor. În concluzie, ia în serios tot ceea ce este legat de igiena intimă a băiețelului tău, pentru a preveni numeroase boli.

Surse: healthline.com, medlife.ro, mamisicopilul.ro, terramed.md, sfatulmedicului.ro, romedic.ro, bioclinica.ro, pro-med.md, reginamaria.ro

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Apa la plămâni: simptome, diagnostic, tratament
  Apa la plămâni: simptome, diagnostic, tratament

  Edemul pulmonar sau apa la plămâni apare atunci când se acumulează o cantitate excesivă de lichid în pungile de aer ale plămânilor (alveole). Acest lucru...

  Hernia hiatală la copii: cauze, simptome, tratament
  Hernia hiatală la copii: cauze, simptome, tratament

  Hernia hiatală reprezintă o afecțiune caracterizată prin trecerea unei părți a stomacului din abdomen în torace prin diafragmă. Unii copii se nasc cu această problemă...

  Piciorul tal valg: cauze, simptome, tratament
  Piciorul tal valg: cauze, simptome, tratament

  Piciorul tal valg (Talus valgus) este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale piciorului întâlnită la nou-născuți și este cauzată de poziția fătului în uter....

  Sarcina oprită în evoluție: cauze, simptome, tratament
  Sarcina oprită în evoluție: cauze, simptome, tratament

  Sarcina oprită în evoluție reprezintă o complicație cu care nu își dorește să aibă de-a face nicio gravidă, fiind cauzată de o infecție, de o problemă cu placenta, un...

  Alergia la bebeluși: cauze, simptome, tratament
  Alergia la bebeluși: cauze, simptome, tratament

  Alergiile sunt un semn al faptului că bebelușul tău este sensibil la unele medicamente, alimente sau la factorii de mediu. Bebelușii au sistemul imunitar slab dezvoltat, astfel că o...

  Varicela la bebeluși: cauze, simptome, tratament
  Varicela la bebeluși: cauze, simptome, tratament

  Varicela la bebeluși reprezintă o infecție gravă și datorită faptului că vaccinul nu poate fi administrat decât după vârsta de 12 luni, nici nu poate fi prevenită. Află...

  Tuse în sarcină: cauze, simptome și tratament
  Tuse în sarcină: cauze, simptome și tratament

  Tusea în sarcină reprezintă un simptom pentru numeroase afecțiuni. Tusea în sarcină poate să fie semn pentru o infecție serioasă, gripă, răceală sau pneumonie. Pe...

  Boala Kawasaki la copii: simptome și tratament
  Boala Kawasaki la copii: simptome și tratament

  Boala Kawasaki este una dintre principalele cauze ale bolilor de inimă la copii. Ea afectează toate vasele de sânge din organism, iar printre cele mai comune simptome sunt febră,...

  © 2021 Qbebe