Bolile pe care le poate face copilul dacă nu se spală pe mâini

Bolile pe care le poate face copilul dacă nu se spală pe mâini

Irina Olteanu - Redactor Senior

Începând de la o viroză respiratorie și terminând cu o infecție digestivă există o mulțime de boli pe care le poate face copilul dacă nu se spală pe mâini fie prin contact cu suprafețe contaminate, fie cu alimente nespălate sau toaletă. Află aici care sunt acestea și ce informații trebuie să reții pentru a preveni din timp îmbolnăvirea.

De ce este atât de important spălatul pe mâini

Mâinile oricărui om sunt murdare. Pe măsură ce intră în contact cu alte persoane, animale, alimente și suprafețe ajung să atragă germeni, bacterii, virusuri și alți patogeni care pot afecta corpul uman. Doctor Janet Haas, Director de Epidemiologie în cadrul Spitalului Lenox Hill susține că “ne atingem ochii, nasul și gura cu mâinile mai mult decât gândim, ceea ce permite inocularea germenilor în membranele mucoase. Ne folosim de mâini și pentru a pregăti și mânca, așa că dacă nu sunt curate pot contamina alimentele pe care le ingerăm”. Prin spălarea mâinilor pot fi minimizate și chiar eliminate aceste riscuri, ajutând semnificativ persoanele imunocompromise (procentul bolilor diareice este redus cu până la 58%).

Un aspect interesant observat de un studiu publicat în Revista de Sănătate a Mediului este că doar 5% dintre oameni își spală mâinile corect. Este important de aplicat săpun pe fiecare parte a mâinii deoarece fricțiunea este cea care îndepărtează germenii de pe piele și spălatul un timp îndelungat (20 secunde); la închiderea robinetului este bine să se folosească un prosop sau cotul pentru a menține curățenia mâinilor.

bolile pe care le poate face copilul

Boli pe care le poate face copilul dacă nu se spală pe mâini

Norovirus – este suficientă o singură particulă din acest virus pentru a cauza îmbolnăvire, comparativ cu 50-100 cauzate de virusul gripal. Prin spălarea riguroasă pe mâini pot fi prevenite problemele gastrointestinale cauzate de o infecție a stomacului; și mai indicată este folosirea dezinfectantelor pe bază de alcool și a soluțiilor speciale pentru diverse suprafețe (un studiu arată că în procent de numai 60% se reduce transmiterea prin spălarea suprafeței, în vreme ce spălarea mâinilor evită complet proliferarea germenilor).

Gripa – virusul gripal are potențial fatal și nu doar pentru persoane de vârstă mică, înaintată sau cu sistem imunitar compromis. Spălatul pe mâini reprezintă o măsură preventivă, în special când ești expus la germeni de gripă fără să știi (în perioada de incubație). Multe dintre bolile infecțioase pot fi transmise înainte de apariția simptomelor.

Conjunctivita – cele mai multe persoane își freacă ochii pentru a scăpa de disconfortul cauzat de conjunctivită, iar apoi ating diverse suprafețe și transmit mai departe germenii. Copiii trebuie învățați de mici că dacă își ating ochii, nasul sau gura cu mâinile murdare pot să dezvolte diverse boli, mai ales că ei explorează foarte mult prin simțul tactil. Îi puteți învăța să recite o poezie sau un cântec preferat pentru a cronometra o spălare riguroasă a mâinilor.

Salmoneloza – copiii intră în contact cu materiile fecale mai mult decât îți imaginezi, iar salmoneloza poate fi transmisă în acest mod. Bacteriile trăiesc în intestinele animale și ale oamenilor, fiind transmise prin alimente infectate, care nu au fost gătite suficient (carne și ouă) sau spălate corespunzător (fructe și legume). Când mâinile nu sunt bine spălate după folosirea toaletei se transmit microbii; transmiterea are loc și prin atingerea unei reptile infectate, amfibian sau animal de fermă.

bolile pe care le poate face copilul

Mononucleoza – boala sărutului este cauzată de virusul Epstein-Barr și nu se transmite doar prin sărut. Saliva este mediul de transmitere, prin urmare obiectele pe care o persoană strănută, tușește sau atinge pot fi infectate. Folosirea în comun a tacâmurilor sau a paharelor reprezintă o modalitate comună de transmitere. Simptomele experimentate sunt: oboseală extremă, febră mare, dureri de gât și la nivelul corpului, splină mărită și pot dura 2-4 săptămâni.

Boala gură-mână-piciorvirusul coxasckie este cel care o cauzează, fiind comună în grădinițe și creșe, caracterizată prin ulcerații la nivelul gâtului și al gurii, pe mâini și pe picioare, febră și scăderea apetitului. Particule contaminate din nasul, gura, veziculele sau fecalele unei persoane bolnave ajung pe mâini și apoi în gură. Din acest motiv copiii trebuie încurajați să își țină mâinile departe de gură.

Citomegalovirus – o igienă bună poate preveni transmiterea virusului din familia Herpesviridae, care poate cauza probleme grave copilului nenăscut, inclusiv pierderea auzului și a vederii, dizabilitate intelectuală și chiar deces. Citomegalovirusul se transmite prin saliva sau urina copiilor de vârstă mică și trece nediagnosticat.

Stafilococ – cauzat de bacteriile care trăiesc în general pe pielea și în nasul persoanelor sănătoase, acesta poate deveni fatal dacă pătrunde în corp și infectează sângele, articulațiile și inima. Forma de stafilococ rezistent la antibiotic (MRSA) este extrem de periculoasă. Pe lângă spălatul pe mâini, rănile trebuie acoperite și obiectele personale nu trebuie folosite în comun.

Virusul sincțial respirator – aproape toți copiii vor dezvolta o infecție cu acest virus până la vârsta de 2 ani și seamănă de obicei cu o răceală. La copiii prematuri poate cauza probleme respiratorii, pneumonie, bronșiolită și deces. Particulele infectate se transmit prin tuse și strănut în aer și pe diverse suprafețe.

Hepatita A – deși nu conduce la boală cronică a ficatului, poate cauza probleme gastrointestinale, febră, oboseală și icter; uneori poate apărea insuficiență hepatică. Se transmite prin contactul mâinilor murdare cu diverse alimente sau dacă copilul nu se spală pe mâini după ce folosește toaleta.

Steptococ – deși virusurile sunt implicate adesea în durerile de gât, dacă este prezent streptococul de grup A va fi nevoie de antibiotic. Nu este caracterizat doar prin disconfort, ci și contagiozitate ridicată. Uneori poate conduce la scarlatină, febră reumatoidă, o boală renală rară și boala autoimună PANDAS (doar la copii apare). Prin tuse și strănut se răspândesc mici particule care conțin bacteria. Este important ca copilul să se spele pe mâini.

Giardioza – acest parazit microscopic se localizează în intestinul subțire și conduce la diaree, greață și deshidratare. Pentru a preveni transmiterea și contactarea mâinile trebuie spălate după folosirea toaletei sau atingerea vietăților marine. Asigură-te că atunci când călătoriți copilul bea apă din surse sigure sau fiartă timp de 10 minute sau îmbuteliată și consumă fructe și legume bine spălate.

E.Coli – deși cel mai des se contactează din carne roșie și salată, poate fi transmisă și prin contact cu o persoană infectată sau animal. Apa rece, călduță sau fierbinte funcționează la fel de bine pentru prevenire când este combinată cu săpun. Se pare că este de ajutor o bună hidratare a mâinilor deoarece bacteriile se pot localiza în crăpăturile palmelor.

Răceala/infecția respiratorie superioară – spălatul pe mâini poate reduce riscul de a contacta o infecție respiratorie cu 45%. Funcționează și soluțiile dezinfectante (cu cel puțin 60% alcool), însă este important ca mâinile să nu aibă grăsime sau noroi/praf pe ele.

Toxiinfecție alimentară – deși mai rare în rândul copiilor, pot avea efecte devastatoare. Contactul cu carne crudă, legume cu noroi sau ouă pot conduce la proliferarea bacteriilor nocive care conduc la îmbolnăvire. Spălarea pe mâini reprezintă o soluție utilă în prevenire.

Citește și: Ce boli poți face de la mâini murdare?

Surse: www.thehealthy.com; www.rd.com; /www.initial.co.uk

 

Articolul urmator
Ce este dispraxia și cum îți poate afecta copilul
Ce este dispraxia și cum îți poate afecta copilul

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Prăjitura cu ananas pe care o poate face în două minute chiar și copilul tău
  Prăjitura cu ananas pe care o poate face în două minute chiar și copilul tău

  Mami, vreau ceva dulce! Iată replica pe care orice mamă încearcă să o evite. Însă nu este neapărat necesar ca replica aceasta să îți dea viața peste cap și nici...

  Este olimpic internațional la chimie, dar a rămas în România. „Oriunde se poate face treabă foarte bine, dacă există dorință și pasiune”
  Este olimpic internațional la chimie, dar a rămas în România. „Oriunde se poate face treabă foarte bine, dacă există dorință și pasiune”

  Absolvent al unui colegiu brașovean de renume, Ștefan Dimitriu este, în prezent, student în anul 3 în cadrul Facultății de Chimie (Universitatea București)....

  Cabral și-a înscris fetița la o grădiniță de stat: „Nu credem că ajutăm copilul dacă face pe drum trei ore”
  Cabral și-a înscris fetița la o grădiniță de stat: „Nu credem că ajutăm copilul dacă face pe drum trei ore”

  Cabral și soția lui, Andreea Ibacka, formează un cuplu de mai bine de 10 ani și sunt părinții a doi copii: o fetiță (Namiko) și un băiețel (Tiago). Namiko va împlini...

  O mamă a postat o imagine în timp ce-și alăpta copilul, ținând un pahar de vin în mână: „Mulți nu știu că vinul în timpul alăptării nu poate face niciun rău”
  O mamă a postat o imagine în timp ce-și alăpta copilul, ținând un pahar de vin în mână: „Mulți nu știu că vinul în timpul alăptării nu poate face niciun rău”

  O femeie este aspru criticată online, pentru că a postat o poză în care ținea în mână un pahar de vin, în timp ce își alăpta fetița.

  O mamă le interzice oamenilor care intră în contact cu bebelușul ei să se spele pe mâini
  O mamă le interzice oamenilor care intră în contact cu bebelușul ei să se spele pe mâini

  Spălatul pe mâini este parte din rutina noastră zilnică de îngrijire și previne o mulțime de probleme de sănătate. Numeroase studii au arătat inclusiv că acest obicei...

  Are 90 de ani, dar face sport în fiecare zi. „Dacă sunt bătrână, nu înseamnă că nu mai pot face nimic”
  Are 90 de ani, dar face sport în fiecare zi. „Dacă sunt bătrână, nu înseamnă că nu mai pot face nimic”

  Cum se menține o femeie în vârstă de 90 de ani la fel de tânără precum una de 60? E simplu. Multă mișcare, mult grădinărit și multă voie bună.

  Povestea tatălui fără mâini și picioare care și-a crescut fetele singur, după ce mama le-a abandonat
  Povestea tatălui fără mâini și picioare care și-a crescut fetele singur, după ce mama le-a abandonat

  Dragostea și devotamentul sunt valori ce se transmit din generație în generație și care trebuie prețuite. De aceste valori a dat dovadă toată viața o mamă din Paraguay, care...

  12 activități pe care le poți face la plajă cu copilul
  12 activități pe care le poți face la plajă cu copilul

  Pentru cei mai mulți dintre noi, vacanța de vară nu ar avea parcă același farmec dacă nu am petrece și câteva zile la malul mării. De altfel, cei mici sunt oricând...

  © 2024 Qbebe