Din grija pentru copilul tau
ECONOMIDA

Ce boli poți face de la mâini murdare?

Adevărul este că printr-o igienă inadecvată a mâinilor poți contacta, de fapt, orice tip de boală, începând de la banala răceală și până la infecții grave, periculoase pentru sănătate. Vei afla în continuare cu exactitate care sunt acestea și ce alte informații trebuie să știi despre bolile mâinilor murdare.

De ce este important să nu ai mâinile murdare

În prezent există o serie de germeni care pot fi răspândiți sau contactați prin intermediul unei spălări inadecvate a mâinilor. De exemplu, virusul răcelii poate fi răspândit prin atingerea unor persoane sau obiecte. Virusul gripal se transmite adesea prin contact cu persoane infectate. Salmonella, o bacterie ce cauzează deranjamente stomacale grave, poate fi contactată de pe suprafețele unde au stat alimentele crude - în special carne. Mâinile sunt principalele instrumente pe care le folosim în viața de zi cu zi; ajungem să atingem cu ele sute de diferite obiecte precum clanțe de uși, bani, tastatura computerului, balustrade, telefon și multe altele. Toate aceste obiecte nu sunt sterile, prin urmare suprafețele lor sunt pline cu mii de bacterii care, ingerate în condiții favorabile (de exemplu în organismul uman), devin capabile să determine îmbolnăvirea. Din acest motiv spălarea corespunzătoare a mâinilor nu doar te protejează de îmbolnăvire, ci ajută la protejarea tuturor persoanelor cu care intri în contact.

boli de la maini murdare

Există de asemenea posibilitatea contaminării alimentelor sau a apei. Agenții patogeni pătrund în organism prin gură, nas, crăpături ale pielii, ochi și organe genitale. Odată intrați în corp, îl pot împiedica să funcționeze corespunzător. Astfel, menținerea curățeniei mâinilor este una dintre cele mai importante măsuri care pot fi întreprinse pentru a preveni îmbolnăvirea și răspândirea microbilor.

Boli de la mâini murdare

Norovirusuri - acestea sunt responsabile pentru infecții gastrointestinale. Simptomele comune norovirusurilor apar în grupuri mari de persoane care împart un spațiu de locuit restrâns (precum vase de croazieră, garnizoane militare, creșe/grădinițe). Proliferarea acestora poate fi prevenită prin spălarea mâinilor după folosirea toaletei sau schimbarea scutecului unei persoane infectate. Spălarea frecventă pe mâini atunci când te afli în contact cu alte persoane, alături de evitarea atingerii nasului și a gurii scad șansele de infestare. Norovirusurile se pot transmite și de către persoane care manevrează alimente (mâncarea nu va avea gust sau miros diferit - nu poate fi depistat) și nu se spală pe mâini după ce folosesc toaleta.

Afecțiuni aeropurtate - îmbolnăvirile respiratorii se transmit prin picături tușite sau strănutate în aer de către o persoană infectată. Acestea pot ajunge, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, până la o distanță de 1 m, așadar pot ateriza pe obiecte din apropiere. Câteva exemple de afecțiuni respiratorii care se răspândesc prin mâini murdare includ rinovirusurile (banala răceală și gripa), adenovirusurile, boala gură-mână-picior, dar și varicela, meningita, infecțiile cu streptococ de grup A și B.

Infecțiile nosocomiale - multe infecții sunt preluate de pacienții din spitale de la alți pacienți sau de membri ai personalului în urma unor practici inadecvate de spălare a mâinilor. Dacă personalul spitalicesc nu se spală după atingerea unor pacienți, poate transporta bacterii și virusuri. Iată și câteva tipuri de infecții nosocomiale dificil de eradicat: stafilococul auriu meticilino-rezistent (MRSA), clostridium difficile și enterococii rezistenți la vancomicină (VRE); în categorie se includ și E. Coli și pseudomonas. Din punct de vedere statistic, aproximativ 10% din pacienții internați contactează o infecție nosocomială pe durata spitalizării (iar 20 000 de decese au loc în SUA anual din acest motiv).

Hepatita A - se răspândește prin alimente contaminate de persoane care au boala și nu se spală corespunzător pe mâini. Conform Institutului Național de Boli Alergice și Infecțioase, ingerarea chiar a unor urme microscopice de materii fecale determină transmiterea bolii. De asemenea, hepatita A poate fi transmisă și prin contact personal apropiat (dacă persoana bolnavă poartă bacteria pe mâini sau alte părți din corp). Prin urmare, dacă te speli pe mâini înainte de a-ți atinge propria gură sau nasul, reduci riscul de a fi infectat cu o boală extrem de gravă (sunt distruse celulele hepatice).

Infecții intestinale - acestea sunt prezente în special vara, când mediul ambiental este favorabil pentru proliferarea rapidă a acestor microorganisme. Este suficientă atingerea cu mâinile murdare a alimentelor sau a buzelor și simptomele vor apărea rapid - diaree, greață, vărsături și alte manifestări de toxiinfecție. Dacă sunt agresive, pot conduce la deshidratare și chiar se pot dovedi fatale (în special în cazul categoriei de vârstă mică). Astfel de infecții sunt dizenteria și paraziții intestinali (preluați în special de la contactul cu animale)

Alte afecțiuni frecvent cauzate de mâini murdare: holeră, febră tifoidă, salmonelloza, SARS (sindromul respirator acut sever).

Citește și:Hepatita A la copii: cauze, simptome, tratament 

boli de la maini murdare 

De reținut

Spălarea mâinilor frecventă cu săpun antibacterian este cea mai bună metodă de prevenire a îmbolnăvirii (virusurile și bacteriile sunt împiedicate să pătrundă în mucoase). Folosirea săpunului și a apei este capabilă să distrugă 99% din toți patogenii; ai grijă să cureți și spațiul dintre degete, precum și sub unghii și clătește cu multă apă. Taie-ți regulat unghiile deoarece reprezintă un mediu propice bacteriilor.

Mâinile trebuie curățate atunci când este necesar (sunt în mod vizibil murdare), și în special înainte de fiecare masă, după plimbarea afară sau venirea de la serviciu și după folosirea toaletei (cea mai frecventă rută de intrare în organism a microbilor este cea fecal-orală; un singur gram de materii fecale umane poate conține 1 trilion de germeni). De asemenea, există îmbolnăviri cauzate de picături aeropurtate; astfel, prin strănut, tuse acestea intră în contact cu diverse suprafețe și în general cu mâinile (atingi cu mâna infectată nasul sau gura și apare îmbolnăvirea), motiv pentru care este indicată folosirea întotdeauna a unui șervețel de unică folosință.

În final, îți oferim câteva statistici legate de beneficiile spălării pe mâni: aceasta poate proteja 1 din 3 copii care se îmbolnăvesc de diaree și 1 din 5 copii care se îmbolnăvesc de infecții respiratorii; se poate reduce cantitatea de antibiotice prescrise și riscul de a dezvolta rezistență la antibiotic (sunt deseori prescrise antibiotice în mod abuziv).

Surse:

https://euromd.com; www.microbeworld.org; www.livestrong.com; www.cdc.gov

Dezinfectant pentru mâini: 3 rețete homemade

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Bolile pe care le poate face copilul dacă nu se spală pe mâini
  Bolile pe care le poate face copilul dacă nu se spală pe mâini

  Începând de la o viroză respiratorie și terminând cu o infecție digestivă există o mulțime de boli pe care le poate face copilul dacă nu se spală pe mâini fie...

  Cornuri tari și iaurt în pahare murdare, oferite elevilor. Părinții sunt revoltați
  Cornuri tari și iaurt în pahare murdare, oferite elevilor. Părinții sunt revoltați

  Părinții din județul Dolj sunt nemulțumiți de produsele pe care le primesc copiii în cadrul programului "Cornul, laptele și fructul". Au postat imagini cu produsele...

  7 lucruri pe care le poti face in timp ce-ti alaptezi bebelusul
  7 lucruri pe care le poti face in timp ce-ti alaptezi bebelusul

  Cand abia incepi sa alaptezi, nu o sa vrei decat sa iti privesti puiul cu dragoste in timp ce mananca. Totusi, dupa 8-12 sedinte de alaptat pe zi, multe mame prefera sa faca si altceva in...

  10 greșeli pe care le poți face când speli vasele
  10 greșeli pe care le poți face când speli vasele

  Una dintre cele mai frecvente activități casnice este spălatul vaselor. Chiar dacă adesea o resimțim ca fiind copleșitoare, specialiștii ne atrag atenția că ar trebui să o tratăm...

  Ce poți face cu celulele stem din dinții de lapte ai copiilor
  Ce poți face cu celulele stem din dinții de lapte ai copiilor

  Celulele stem din dinții de lapte ai copiilor reprezintă o alternativă la celulele prelevate din cordonul ombilical. Mai multe informații despre acest tip de celule, ce poți face cu ele...

  5 jocuri pe care le poți face cu Stikeez de la Lidl
  5 jocuri pe care le poți face cu Stikeez de la Lidl

  Există oare copil căruia să nu-i placă jocurile? Orice activitate ce implică puțină distracție și amuzament este primită cu brațele deschise de micuți! Astfel, trebuie să...

  Cele mai nepoliticoase lucruri pe care le poți face la un botez
  Cele mai nepoliticoase lucruri pe care le poți face la un botez

  Perioada botezurilor este acum în toi și dacă nu ești familiar cu ce anume trebuie sau nu trebuie să faci la un botez, noi te putem ajuta! Uneori facem mici gesturi nepoliticoase...

  © 2019 Qbebe