Ce se întâmplă in organismul unui copil dacă are exces de fier

Ce se întâmplă in organismul unui copil dacă are exces de fier

Otilia Geavlete - Redactor Senior

Fierul este un element esențial pentru organismul copilului. El reprezintă o componentă indispensabilă a hemoglobinei, proteina transportoare de oxigen din celulele roșii. Deficitul de fier în organism este asociat cu o serie de afecțiuni, cea mai cunosc ută fiind anemia care afectează peste 13- 15% dintre copii, în special pe cei cu vârste mai mici de doi ani. Teama de anemie determină multe mame să administreze preventiv fier copiilor, chiar în absența unei recomandări medicale. Acest lucru poate conduce însă la instalarea unor alte tulburări, corelate cu excesul de fier în organism.

Anemia este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale copiilor, putând să apară la orice vârstă, dar mai ales la copiii sub doi ani. Deficitul de fier în organism este cauza principală a anemiei, denumită și feriprivă. Mulți copii care au anemie sunt asimptomatici, afecțiunea fiind depistată în urma unor analize de rutină. Alții pot prezenta stări de oboseală, iritabilitate, dificultăți de respirație sau palpitații. Copiii cu anemie acută sau severă pot avea și alte semne, precum icter, paloare pronunțată, tahicardie și chiar insuficiență cardiacă.

seringa

Anemia cronică se asociază cu glosită (inflamația limbii), murmur cardiac și întârzieri de creștere. În toate aceste cazuri este necesară administrarea unor suplimente de fier, în funcție de prescripțiile medicale.
Totuși, este bine să ținem cont că dezechilibrul fierului în organism nu se referă doar la deficit, ci si la excesul acestui nutrient. Fără analize prealabile nu este recomandată adminstrarea de fier la copil, întrucât poate duce la acumularea peste limita permisă a acestuia în organism.

Când apare excesul de fier în organism

Nivelurile ridcate de fier în organism pot fi toxice, de aceea este de dorit să evităm administrarea după ureche a suplimentelor de fier și să consultăm în prealabil un medic. Organismul reglează în mod normal nivelul de fier, controlând rata absorbției fierului la nivel intestinal. Hormonul reglator al fierului în corp, hepcidina, este responsabil pentru menținerea echilibrului acestui nutrient în organism. Principala sa funcție este de a inhiba absorbția de fier, astfel încât nivelul să nu crească până la limita de toxicitate. Mecanismul de acțiune al hepcidinei este următorul: depozitele mari de fier determină intensificarea producției de hepcidină, care este un reglator negativ al absorbției de fier în intestin. Ca atare, cantitatea de fier absorbit scade. Acest sistem eficient de reglare a fierului poate fi afectat de factori care inhibă hepcidina, determinând creșterea ratei de absorbție intestinală și acumularea fierului în organism în cantități mai mari decât cele necesare. Balanța fierului în organism este influențată și de alimentele consumate. Așa cum o dietă săracă în fier poate cauza deficit și anemie, o supradozare a fierului (de exemplu, prin administrare necontrolată de suplimente, poate avea ca efect o adevărată otrăvire cu fier a organismului.

Toxicitatea fierului

Toxicitatea fierului la copii poate fi bruscă sau graduală, determinată în special de administrarea exagerată de suplimente cu fier. În condiții normale, foarte puțin fier circulă în sânge în stare liberă, cea mai mare parte fiind cuplată cu o proteină numită transferină. În anumite condiții, nivelul de fier liber poate crește, producând toxicitate. Fierul liber este pro-oxidant (opusul antioxidantelor) și provocă vătămarea celulelor. Câteva condiții pot duce la instalarea toxicității fierului și creșterea nivelului de fier liber în sânge:
Supradozarea fierului, prin folosirea necorespunzatoare a suplimentelor cu fier. Supradozarea acută apare după ingerarea unor doze de maxim 10- 20 mg fier/kg, iar după 40 de mg/kg este nevoie de intervenție medicală.
Hemocromatoza ereditară, o maladie genetică ce se caracterizează prin absorbția excesivă a fierului alimentar. Aceasta conduce la acumularea de fier în țesuturi și organe, iar, pe termen lung, crește riscul de artrită, cancer, probleme hepatice, diabet și insuficiență cardiacă.
Supradozarea africană a fierului este rezultatul anumitor tipuri de diete, foarte bogate în fier; este denumită astfel pentru că a fost observată pentru prima oară în Africa, după consumul unor mari cantități de bere făcută acasă, în vase de fier.

Simptomele excesului de fier

exces fier

Simptomele timpurii ale unui exces acut de fier pot include stare de greață, vomă, dureri de stomac. În mod gradual, fierul în exces se poate acumula în organe,d eterminând deteriorarea creierului și ficatului, potențial fatală. Organismul nu are o modalitate simplă de a elimina excesul de fier, cel mai eficient mod fiind prin pierderea de sânge. De aceea, femeile la menstruație și donatorii de sânge au un risc foarte scăzut de exces de fier.
Excesul de fier poate avea simptome precum:
- Hepatomegalie (creșterea dimensiunilor ficatului), alte tulburări hepatice, inclusiv ciroză
- Dureri abdominale
- Slăbiciune
- Schimbarea culorii pielii (poate deveni cenușie, maro sau cu aspect bronzat)
- Edeme și umflături cauzate de acumularea de lichid în anumite părți ale corpului
- Creșterea dimensiunii inimii
- Insuficiență cardiacă
- Diabet
- Sideroză, o inflamație determinată de acumularea de fier în plămâni
- Fierul în exces crește riscul de cancer, atât la animale cât și la om. Unele observații clinice au arătat că excesul de fier corelează cu risc mai mare de cancer de colon și de tract digestiv în general.
- Excesul de fier, ca și deficiența, determină o susceptibilitate mai mare la infecții, pentru că nivelurile crescute de fier liber stimulează dezvoltarea bacteriilor și virusurilor.

Măsuri pentru evitarea excesului de fier

Se pot lua o serie de măsuri pentru a evita acumularea fierului în organism peste limita normală. Principalele acțiuni constau în:
- Reducerea consumului de fier dietar, evitând alimentele bogate în fier precum carnea roșie.
- Evitarea suplimentelor cu fier, înainte de realizarea analizelor de sânge și fără recomandarea medicului
- Evitarea consumului de vitamina C, asociată cu alimente bogate în fier
- Evitarea utilizării unor vase de fier pentru gătit
- Donarea regulată de sânge

suplimente

De reținut este faptul că excesul de fier apare mult mai rar decât deficitul acestui element, care afectează frecvent copiii, determinând anemie. Totuși, este necesar ca prevenirea anemiei și a lipsei de fier să se facă în urma unor analize și a prescr ipțiilor medicale. De asemenea, în cazul în care copilul este diagnosticat cu anemie sau deficit de fier, alegeți suplimentele cele mai eficiente, care vă pot oferi și alți nutrienți necesari.


Surse: https://www.aafp.org; https://www.healthline.com ; http://www.chp.edu

Articolul urmator
Ce poți găsi când faci curat în camera unui copil de 10 ani…
Ce poți găsi când faci curat în camera unui copil de 10 ani…

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Care sunt alimentele bogate în fier și cum ne ajută organismul?
    Care sunt alimentele bogate în fier și cum ne ajută organismul?

    Fierul reprezintă unul dintre cei mai importanți nutrienți, fiind necesar încă din viața intrauterină pentru o dezvoltare normală. Acest mineral se află în toate celulele...

    Ce se întâmplă dacă bebelușul înghite apă cu șampon
    Ce se întâmplă dacă bebelușul înghite apă cu șampon

    Băița bebelușului reprezintă o provocare, în special pentru proaspeții părinți. De exemplu, nu este exclus ca micuțul să înghită apă. Dar dacă aceasta conține...

    Ce se întâmplă dacă înghiți glicerina
    Ce se întâmplă dacă înghiți glicerina

    Dacă ai folosit sau folosești glicerină în prezent, este bine să știi ce se întâmplă, dacă o înghiți. Află mai multe despre această substanță și despre...

    Ce se întâmplă dacă înghiți pastă de dinți?
    Ce se întâmplă dacă înghiți pastă de dinți?

    Pasta de dinți, mai ales cea pentru copii, poate conține diverși potențiatori de aromă care îi oferă un gust delicios și care îi pot face pe copii să înghită...

    Ce se întâmplă dacă bei cafea pe stomacul gol?
    Ce se întâmplă dacă bei cafea pe stomacul gol?

    Cafeaua este una dintre cele mai îndrăgite băuturi din întreaga lume. Atât de mult iubim această băutură aspră și aromată, încât consumul de cafea, la...

    Ce se întâmplă dacă copilul consumă lapte praf expirat?
    Ce se întâmplă dacă copilul consumă lapte praf expirat?

    În calitate de părinți, asigurarea siguranței și bunăstării copiilor noștri este de importanță capitală. Printre numeroasele preocupări, nutriția adecvată ocupă un loc...

    I-am spus soțului meu să mă aleagă pe mine și nu copilul, dacă se întâmplă ceva grav la naștere
    I-am spus soțului meu să mă aleagă pe mine și nu copilul, dacă se întâmplă ceva grav la naștere

    Medicina avansată ne face să uităm câteodată că nașterea are riscurile ei și pot apărea complicații care pun viața mămicii și a copilului în pericol. Însă o...

    Gina Pistol și Smiley, criticați pentru că nu arată chipul fetiței lor: „Ce se întâmplă dacă arătați fetița? Doamne ferește, câtă secretomanie!”
    Gina Pistol și Smiley, criticați pentru că nu arată chipul fetiței lor: „Ce se întâmplă dacă arătați fetița? Doamne ferește, câtă secretomanie!”

    De când au devenit părinți, în luna martie a anului 2021, Gina Pistol și Smiley nu a publicat nicio imagine cu chipul fiicei lor, Josephine. Chiar dacă cei doi au explicat de...

    © 2024 Qbebe