Infecțiile virale și bacteriene la copii: cum protejăm micuții

Bianca Geica - Redactor Senior

Azi sunt 20 de grade Celsius, mâine 10. Cu așa fluctuații de temperatură, nu e de mirare că organismul micuților noștri este complet dat peste cap! În general, trecerile bruște de la temperaturi ridicate și soare, la frig, ploaie și vreme mohorâtă, atrag după sine o serie de probleme de sănătate. Sistemul imunitar este slăbit, iar cei mici devin vulnerabili în fața neplăcutelor infecții virale și bacteriene.

Află care sunt diferențele între infecțiile virale și cele bacteriene, dar și cum se poate preveni sau trata în mod corespunzător fiecare afecțiune în parte!

Ce sunt infecțiile virale

Infecțiile virale sunt cauzate de virusuri, care conțin material genetic (ARN sau ADN) și nu se pot reproduce singure. Au nevoie de o gazdă vie, precum omul sau animalul, pentru a se multiplica - adică pentru a adera și pătrunde în celulele sănătoase, înlocuind comenzile ARN-ului sau ADN-ului original cu propriile instrucțiuni genetice.

Virusurile pot provoca infecții respiratorii grave, precum:;

 • gripă;
 • răceală comună;
 • gastroenterită virală;
 • hepatită virală A, B și C;
 • HIV/SIDA;
 • rujeolă (pojar);
 • varicelă (vărsat de vânt);
 • infecția HPV;
 • meningită virală;
 • zona zoster.

O imunitate scăzută permite mai ușor virusului să se atașeze de o celulă gazdă.

Cum se manifestă infecțiile virale

În funcție de tipul lor, infecțiile virale au o varietate de simptome care diferă în intensitate, în funcție de partea corpului care este afectată. În general, virusurile sunt destul de specifice celulelor pe care le atacă, cum ar fi celulele sistemului respirator, ale ficatului sau celulele sanguine.

Iată câteva simptome generale care ar putea indica faptul că organismul tău sau al copilului tău s-ar putea confunta cu o infecție virală:

 • febră;
 • dureri musculare;
 • tuse și/ sau strănut;
 • rinoree;
 • dureri de cap;
 • frisoane;
 • diaree;
 • vărsături;
 • erupții cutanate;
 • senzație de slăbiciune, oboseală, apatie.

Cum se tratează infecțiile virale

Antibioticele nu au niciun efect împotriva virusurilor, doar în cazul în care există și o infecție bacteriană asociată cu infecția virală. În general, tratamentul unei infecții virale este simptomatic, boala urmându-și cursul până când organismul va putea să lupte singur pentru a elimina virusul. Cel care stabilește în ce constă tratamentul adecvat este medicul de familie sau pediatru, după un control amănunțit, așa că nu ii administra prichindelului tău medicamente „după ureche”.

Ce sunt infecțiile bacteriene

Infecțiile bacteriene sunt cauzate de bacterii, organisme microscopice, unicelulare, care sunt peste tot: în aer, în alimente și, desigur, în organismul uman, unde trăiesc miliarde de bacterii „bune” și „rele”. Cel mai mare număr de bacterii se regăsește în flora intestinală și de asemenea un mare procent este reprezentat și de microflora pielii.

Este important de precizat că nu toate bacteriile sunt periculoase. Cele mai multe specii bacteriene care trăiesc în corpul uman sunt considerate inofensive, datorită mecanismelor de apărare specifice organismului, precum este sistemul imunitar. Alte specii de bacterii, însă, sunt patogene și, odată pătrunse în organism, produc diverse boli infecțioase printre care, cele mai frecvent întâlnite sunt:

 • Amigdalita streptococică
 • Pneumonia bacteriană
 • Enterocolita acută (E.Coli, Campylobacter, Salmonella)
 • Infecții de tract urinar
 • Meningita bacteriană

Infecțiile bacteriene se transmit asemenea celor virale, respectiv prin contact direct sau apropiat cu o persoană infectată, contactul cu suprafețe contaminate urmate de atingerea ochilor, nasului sau a gurii cu mâinile neigienizate sau prin insecte infectate. Boala Lyme, de pildă, se răspândește prin mușcătura de căpușă.

Cum se tratează infecțiile bacteriene

De regulă, infecțiile bacteriene sunt tratate cu antibiotice care fie omoară bacteria (distrug peretele acesteia), fie opresc reproducerea acesteia. Acestea se administrează doar la recomandarea medicului, nici mai mult, nici mai puțin, fiindcă altfel crește riscul de dobândire a rezistenței la antibiotice.

Cum protejăm copiii de infecțiile virale și bacteriene

Întotdeuna este mai bine să prevenim decât să tratăm, iar pentru a-i proteja pe cei mici de infecțiile virale și bacteriene recomandăm VIRODEP picături orale, un supliment alimentar de prima intenție, indicat în prevenția și tratamentul infecțiilor respiratorii (virale și bacteriene).

VIRODEP picături orale este un complex unic de fitoextracte standardizate și nutraceutice, fiind indicat în profilaxia și terapia infecțiilor respiratorii de origine virală sau bacteriană și în consolidarea sistemului imunitar.

În tratarea infecțiilor virale sau bacteriene, asociat cu antibiotice și medicamente simptomatice, VIRODEP picături orale scade durata și severitatea infecției, grăbind vindecarea! De asemenea, previne complicațiile bacteriene și susține sistemul imunitar în perioada de vulnerabilitate imunolologică.

Recomandări de administrare:

 • Prevenție: 10 zile/lună timp de 3 luni.
 • Faza acută: 7-10 zile.
 • Perioada de vulnerabilitate imunologică: 10-14 zile

Află mai multe despre VIRODEP picături orale pe www.drphyto.ro.

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cum facem diferența între infecțiile respiratorii virale și cele bacteriene?
  Cum facem diferența între infecțiile respiratorii virale și cele bacteriene?

  Care sunt diferențele între infecțiile virale și cele bacteriene? Este o întrebare la care este extrem de important să cunoaștem răspunsurile corecte, în așa fel...

  Cușca pentru copii sau cum erau scoși la aer micuții, în vechime
  Cușca pentru copii sau cum erau scoși la aer micuții, în vechime

  De-a lungul timpului specialiștii în sănătate au venit cu o varietate de idei pe care le-au promovat către public - o alimentație de un anumit tip, un anume aparat de fitness și...

  Cum alimentăm și protejăm imaginația copilului? Interviu cu Otilia Mantelers, specialist în parenting
  Cum alimentăm și protejăm imaginația copilului? Interviu cu Otilia Mantelers, specialist în parenting

  Ce ar fi viața fără un strop de imaginație? Imaginația joacă un rol foarte important în dezvoltarea copiilor noștri. Îi ajută să privească lucrurile din perspective...

  Infecțiile intime după naștere: cum te ferești de ele
  Infecțiile intime după naștere: cum te ferești de ele

  Iată care sunt cele mai comune infecții intime după naștere, care sunt cauzele lor și, cel mai important, cum pot fi ele prevenite!

  Apare Instagramul pentru copii! Ce reguli trebuie să îndeplinească micuții utilizatori
  Apare Instagramul pentru copii! Ce reguli trebuie să îndeplinească micuții utilizatori

  Recent, conducerea Instagram a anunțat că se lucrează la realizarea unei versiuni a acestei rețele sociale care să fie adecvată și copiilor sub vârsta de 13 ani. În...

  Scrisoarea deschisa a Andreei Marin către autoritati: Trebuie să îi protejam pe cei ce au viața noastră în mâinile lor. Cum îi putem ajuta?
  Scrisoarea deschisa a Andreei Marin către autoritati: Trebuie să îi protejam pe cei ce au viața noastră în mâinile lor. Cum îi putem ajuta?

  Situația actuală cu răspândirea coronavirusului este de-a dreptul alarmantă. În pofida măsurilor pe care le iau autoritățile, cetățenii continuă să se simtă lipsiți...

  Rugăciuni de seară pentru copii: ce vor rosti micuții în acest ritual
  Rugăciuni de seară pentru copii: ce vor rosti micuții în acest ritual

  Unul dintre demersurile cu care cei mici ar trebui familiarizați încă de la vârste fragede este și rostitul de rugăciuni. Părinții sunt cei care trebuie să le fie modele...

  Te deranjează infecțiile intime dese?
  Te deranjează infecțiile intime dese?

  Cel puțin o dată în viață, una din două femei se confruntă cu infecția intimă, cu simptome extrem de supărătoare: iritații, mâncărimi sau usturimi vaginale, dureri...

  © 2022 Qbebe