Legatura dintre raceala si probleme digestive la copii

Legatura dintre raceala si probleme digestive la copii

Irina Olteanu - Redactor Senior

Multi parinti au observat, cel putin o data, ca alaturi de simptomele caracteristice racelii, apar si unele specifice unui deranjament alimentar (diaree, varsaturi), fie concomitent, fie consecutiv acesteia. Pentru cei care nu inteleg exact legatura dintre cele doua, Qbebe va explica exact ce se intampla.

Aspecte importante

Conform Indrumarului de Virusologie Clinica in ceea ce priveste copiii si bebelusii: "aproximativ 40% din pacientii simptomatici manifesta febra, tuse si rinita, insa pana la 40% sufera de emeza (varsaturi) sau diaree", autoritatile sanitare americane subliniind in plus faptul ca la copii simptomele gripale febra, durere de cap/gat, raceala burtacoriza/rinoree, dureri musculare/epuizare, apar insotite si de cele intestinale, precum varsaturi/greata sau diaree.

Ce se intampla de fapt?

In general infectia actioneaza ca un factor declansator pentru intestine ce devin hiperactive temporar, rezultand in simptomele neplacute ale diareei. De asemenea, virusul/raceala se poate raspandi de la ureche, nas si gat la stomac si de acolo la intestine. Copiii se confrunta cu aceasta problema mai des decat adultii deoarece au sistemul imunitar mai putin dezvoltat.

Medicii incrimineaza cel mai adesea asa-numitele enteroviroze (caracterizate printr-o intrepatrundere intre simptome digestive si simptome respiratorii), prezente in special la grupa de varsta 1-10 ani, transmise usor (au perioada de incubatie de 2-7 zile). Desi unele pot conduce la complicatii grave, de obicei se prezinta printr-o temperatura crescuta (38-39 grade Celsius), fiind urmata de tuse, dureri de cap, guturai, dar si, retineti, problemele digestive mentionate mai sus.

Nu trebui sa omitem binecunoscutele dureri de burta de care se plang adesea cei mici pe perioada unui episod viral. Trebuie sa aflati ca este vorba de limfadenita mezenterica sau, pe intelesul tuturor, inflamatia ganglionilor din abdomen; acestia sunt niste structuri cu rol protector si se pare ca reactioneaza pana la varsta de 15 ani in prezenta unei infectii virale/bacteriene, mai frecvent la baieti. Durerea e localizata in partea inferioara dreapta a abdomenului.

Nu in ultimul rand, o cauza perfect explicabila consta in aparitia concomitenta/consecutiva a doua infectii: una respiratorie si una digestiva. Din cauza sistemului imunitar slabit de prima, este mai usor de contactat o infectie noua, mai ales daca copilul se afla in colectivitate/intre in contact cu o persoana bolnava (posibil si asimptomatica).

Citeste si:

Durerile de burta la copii 

Cauzele durerii abdominale sau de stomac la copii 

Cazuri speciale

In primul rand o serie de copii, desi pare greu de crezut, se confrunta cu sindromul colonului iritabil declansat de combinatia dintre virusul cauzator, medicatia administrata, plus stresul si oboseala asociate. Conform medicului Thomas Puetz, gastroenterolog in Milwaukee, virozele respiratorii pot influenta tranzitul intestinal, determinand greata si balonare. De asemenea, virusurile ingreuneaza sarcina intestinului subtire de a digera alimentele cu lactoza (produsele lactate), iar prezenta in sine a infectiei in organism modifica nivelele de serotonina din tractul gastrointestinal, cauzand o agravare a diareei sau a constipatiei la cei sensibili.

O alta categorie afectata suplimentar de raceala este cea care sufera de reflux gastro-esofagian; in urma virozei, secretiile nazale curg pe gat si irita refluxul cauzand o senzatie si mai puternica de arsura si iritare la nivelul pieptului si stomacului.

Un alt factor special al problemelor digestive este reprezentat de medicatia specifica (efectele sale adverse apar mai pregnant la categoriile expuse anterior). Medicul Russell Cohen, profesor in cadrul Universitatii din Chicago consimte asupra acestui lucru. Iata si care sunt medicamentele cele mai des utilizate cu efectele adverse raceala burtaasociate:

- guaifenezina: amelioreaza congestia toracica si constituie un ingredient in multe din medicamentele pentru raceala; functioneaza prin subtierea mucusului, respectiv fiind mai usor de tusit. Insa printre efectele sale adverse se numara greata
- dextrometorfan: ajuta la ameliorarea tusei, fiind inclus de exemplu in Humex/Robitussin. Printre efectele sale adverse se numara constipatie, greata si durere abdominala. In plus, unele supresoare de tuse ce contin indulcitorii fructoza si sorbitol pot cauza diaree
- pseudoefedrina: ajuta la ameliorarea congestiei nazale, insa poate conduce la deranjamente stomacale si diaree, dar si insomnii
- medicamentele antiinflamatorii nesteroidiene (cel mai adesea utilizate) pot cauza o multitudine de probleme. In majoritatea cazurilor, este vorba de constipatie, insa au fost asociate si cu colita (caracterizata de diaree). Acetaminofenul este in general bine tolerat de copiii care nu au probleme hepatice.

Citeste si:

Medicamente recomandate pentru raceala la copi

Medicamente recomandate pentru raceala si gripa: sfaturi de la specialisti 

Opinia specialistului

Doamna doctor Alina Stanciu, Medic Specialist Pediatrie, Reteaua de sanatate REGINA MARIA, Policlinica Regina Maria Opera

"Uneori, in anumite infectii virale, manifestarile respiratorii si cele digestive pot coexista, lucru cauzat de afectarea atat a tractului respirator, cat si a mucoasei intestinale. De exemplu, adenovirusurile umane pot determina o varietate de afectiuni, cum ar fi infectiile respiratorii, oculare si gastrointestinale.medic

Gastroenteritele virale, frecvent intalnite in sezonul rece (octombrie - mai), se caracterizeza prin manifestari tipice implicarii aparatului digestiv - varsaturi, scaune diareice, dureri abdominale si manifestari respiratorii. Boala se manifesta prin scaderea consistentei scaunului (scaun diareic) si/ sau cresterea frecventei acestora.

Virusurile implicate sunt: astrovirus, adenovirus, rotavirus si calcivirus. Principalele cai de transmitere ale infectiilor digestive sunt calea fecal - orala, prin contact direct, dar si indirect prin apa, alimente, obiecte contaminate.

Factorii favorizanti ai infectiilor digestive sunt:
- igiena deficitara
- nivel scazut de educatie
- conditii socio-economice precare
- climatul cald
- colectivitati aglomerate de copii
- varsta mica, prematurii, malnutritii, copiii care sufera de boli cronice

Prevenirea infectiilor gastrointestinale se poate realiza prin respectarea regulilor de igiena individuala: spalatul mainilor inainte de masa, spalarea eficienta a alimentelor neprelucrate termic, a tacamurilor si veselei."

Sfaturi

Pentru a evita potentialele efecte adverse ale medicamentelor este indicat sa nu administrati produse multisimptomatice celor mici, daca nu sunt prezente toate simptomele adresate (de exemplu, daca medicamentul contine un supresor de tuse, iar copilul nu tuseste, nu il folositi). Puteti in schimb sa luati in considerare folosirea unui umidificator (ajuta la calmarea tusei), iar o instilatie cu aburi poate iriga si curata fosele nazale.

raceala burtaConsumul unei cantitati mai mare de lichide este important in perioada de refacere in urma unei viroze respiratorii. Insa conteaza si tipul de lichide consumate, deoarece unele pot agrava simptomele intestinale mentionate. Astfel, nu este indicat consumul de bauturi carbogazoase, suc de mere/struguri deoarece contin zaharuri ce cresc nivelul de gaze din sistemul digestiv si agraveaza diareea; apa constituie insa o alegere potrivita. In ceea ce priveste mancarea, chiar daca suntem tentati sa oferim celor mici alimente placute cum sunt paine sau paste, acestea pot cauza gaze si agrava balonarea, prin urmare orezul reprezinta o optiune mai potrivita. Este bine sa fie excluse si alimentele grase, cele cu continut ridicat de fructoza (ceapa, pere, bauturi indulcite, alimente cu sorbitol-mere, struguri, guma de mestecat) si lactate. Medical Thomas Puetz considera ca vechiul remediu al supei de pui alaturi de o doza buna de odihna (corpul are nevoi de un rastimp pentru a-si reveni) reprezinta varianta ideala pentru o insanatosire grabnica.

Retineti in final ca, cei mici, datorita constitutiei fragile, se deshidrateaza mult mai repede decat adultii, prin urmare o enteroviroza in care sunt prezente si febra si diaree/varsaturi poate pune copilul in pericol. Apelati la medic in cazul in care copilul are o varsta foarte mica sau daca simptomele nu pot fi gestionate cu ajutorul medicatiei recomandate/folosite uzual. Si nu uitati ca antibioticele sunt utile/recomandate doar in infectiile de origine bacteriana, in cele de origine virala nu au efect si pot sensibiliza suplimentar organismul, in plus agravand/declansand problemele digestive (daca nu sunt insotite de probiotice).

Citeste si:

Alimentatia recomandata in raceala si gripa 

Multumim doamnei doctor Alina Stanciu pentru informatiile oferite.

Surse:

www.everydayhealth.com; www.netdoctor.co.uk; www.webmd.com; http://medenciclopedie.com; www.virology.ws

Articolul urmator
În condițiile actuale, 30% dintre copii vor fi infectați cu Covid. Ce spun medicii din România
În condițiile actuale, 30% dintre copii vor fi infectați cu Covid. Ce spun medicii din România

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    S-a dovedit, în sfârșit, legătura dintre autism și microbiom. Teoria este veche de 30 de ani
    S-a dovedit, în sfârșit, legătura dintre autism și microbiom. Teoria este veche de 30 de ani

    Un studiu publicat luna trecută în revista Nature Neuroscience confirmă o teorie veche de 30 de ani, asupra căreia nu existau suficiente dovezi până acum: legătura dintre...

    Statistica Salvați Copiii: aproape 50% dintre copii au fost victime ale bullying-ului și 80% dintre ei martori la astfel de scene
    Statistica Salvați Copiii: aproape 50% dintre copii au fost victime ale bullying-ului și 80% dintre ei martori la astfel de scene

    Bullying-ul încă mai reprezintă o problemă majoră în școlile din România. Aproape 50% dintre elevi au fost victime ale bullying-ului în şcoli, iar peste 80%...

    Părinți, grijă mare la relațiile dintre frați/surori! Copiii cu frați au șanse mai mari să dezvolte probleme mentale, spun studiile
    Părinți, grijă mare la relațiile dintre frați/surori! Copiii cu frați au șanse mai mari să dezvolte probleme mentale, spun studiile

    Să vezi cum copiii împart totul cu fratele sau cu sora poate reprezenta idealul oricărui părinte. Copiii se distrează și nu sunt singuri! Ce facem în cazul în care...

    Ține răceala departe de bebe în sezonul rece! Măsuri de prevenție
    Ține răceala departe de bebe în sezonul rece! Măsuri de prevenție

    Ca părinți, ne temem adesea să nu fim mult prea protectori, să nu îl închidem pe bebe într-o închisoare de sticlă, minimizându-i astfel expunerea necesară...

    Un nou studiu demonstrează că bebelușii care primesc antibiotic pot dezvolta la vârsta adultă afecțiuni digestive
    Un nou studiu demonstrează că bebelușii care primesc antibiotic pot dezvolta la vârsta adultă afecțiuni digestive

    Bebelușilor prematuri și cu greutate mică la naștere li se administrează în mod obișnuit antibiotice pentru a preveni, nu doar pentru a trata, infecțiile. Un studiu recent...

    Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament
    Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament

    Răceala la rinichi, sau pielonefrita acută, reprezintă o infecție acută a rinichilor, care apare brusc de cele mai multe ori. Afecțiunea duce la inflamarea rinichilor și poate cauza...

    Un adolescent a rămas fără mâini și picioare după o simplă răceală
    Un adolescent a rămas fără mâini și picioare după o simplă răceală

    Să îți vezi copilul pe patul de spital, în stare gravă, este una dintre cele mai grele încercări prin care poate trece un părinte. Într-o asemenea situație s-a...

    Am 9 copii, unul dintre copiii mei are cancer și eu mă simt vinovată pentru că sunt iar însărcinată
    Am 9 copii, unul dintre copiii mei are cancer și eu mă simt vinovată pentru că sunt iar însărcinată

    Sarcina este o perioadă unică, specială, de care vrei să te bucuri alături de toți cei dragi. Din păcate, viața te poate pune la o grea încercare chiar atunci. Printr-o...

    © 2024 Qbebe