Părinți, calmați-vă! E un virus, nu o sentință la moarte! Panica duce acolo, nu virusul!

Bianca Petcu - Redactor Senior

Nu este prima dată când România se lasă inundată de panică și nici prima dată când se pare că nu reușim să învățăm nimic benefic. Profit de această ocazie (dar nu mai mult decât diverși comercianți) pentru a face o imagine de ansamblu a situației în care se află la momentul actual frumoasa noastră țară.

31 decembrie 2019 - Wuhan, China - este raportat primul caz de coronavirus. Ușor-ușor, începe să se clădească panica. România stă încă pe tușă, în liniște, ferită de Apocalipsa pe care coronavirusul o aduce peste tot pe unde poposește. Nu se cunoaște cauza exactă a declanșării epidemiei, însă teoriile conspiraționale nu au întârziat să apară:

- Coronavirusul este letal și a fost făcut special pentru a diminua semnificativ populația în laboratorul de epidemiologie din Wuhan
- Coronavirusul vine de la lilieci (mai exact de la liliecii pe care i-a mâncat populația chineză)
- Coronavirusul vine de la șerpi
- Coronavirusul a fost „lansat” de către populația Chinei cu scopul de a demonstra întregii lumi importanța reală a Chinei pentru acest pământ (o teorie extrem de răspândită în Elveția...)
...și multe altele.

Pentru că lumea este în continuă mișcare, și coronavirusul a devenit la fel. Iată cum, ușor-ușor, am ajuns în 2020 cu faimosul virus răspândit în marea parte a țărilor din Europa și chiar America.

27 februarie 2020 - Gorj, România - Se confirmă în mod oficial primul caz de coronavirus. România iese de pe tușă și „se prinde în joc”. Era și cazul. Panică, isterie, rafturi goale, mass-media agitată, producători ștrengari, părinți disperați, profesori anxioși, trecători cu măști medicale și medici calmi. Cum? Medici calmi? Da, medicii sunt calmi. Cum se face că într-o lume în care isteria coronavirusului ne-a ajuns până în măduva oaselor, medicii pot fi atât de calmi? În lumea în care angajații care strănută sunt trimiși acasă, pentru a sta în carantină 3 zile, ba nu... 14; ba nu, de fapt 28, dar hai să fie totuși 30, să fim noi siguri, medicii sunt cei care stau calmi. În lumea în care persoanele asiatice au ajuns marginalizate, stigmatizate și din păcate, adesea brutalizate, există un calm aparte în rândul medicilor și o rațiune demnă de admirație. Dar cum se poate explica așa ceva? Să ne uităm puțin la statistici:

Statisticile de specialitate afirmă faptul că cea mai mare parte a cazurilor de coronavirus sunt moderate și rata de mortalitate a persoanelor infectate este procentual mai scăzută față de rata de mortalitate a persoanelor infectate cu virusul gripal. Șocant? Nu tocmai.

„Acest virus este de 10 ori mai slab decât virusul gripal. Însă, ținând cont că avem un germene nou care nu a mai fost în circulație până acum, toată lumea este alertată și e normal să fie așa. Lumea medicală, vorbesc. Văd că se alertează și ceilalți care nu ar trebui...”, afirmă domnul doctor Adrian Streinu-Cercel pentru Digi24.

isterie coronavirus Romania stiri false

La momentul actual încep să fie raportate din ce în ce mai multe cazuri de coronavirus moderat, chiar ușor, iar pe măsură ce vor fi stabilite tratamentele adecvate situația va fi ținută în totalitate sub control - sau cel puțin... așa ne „mint” medicii. De fapt, care este panica reală? Simplu: coronavirusul se răspândește mult mai repede față de virusul gripal și este încă ținut sub observație, fiind o categorie nouă de viruși. Cu toate acestea, este oare justificat să clădim atât de multă agitație și panică pe un subiect față de care autoritățile și cadrele medicale ne roagă să ne păstrăm calmul? Ce exemplu setăm generațiilor viitoare printr-un comportament haotic și o disperare acută? Ce poate înțelege un copil atunci când părinții săi se comportă dintr-o dată ca și când mâine ar fi ultima zi pe Pământ? Ce poate înțelege un adolescent din comportamentul unui grup de bărbați care bat în mod brutal un bărbat asiatic în metrou doar pentru că este... asiatic? Ce putem înțelege noi, ca nație, atunci când la televizor și la radio se promovează cazul inexplicabil al muncitorilor vietnamezi de la ferma de pui din Gilău, care au „mâncat” toți câinii din jurul fermei și le-au băgat resturile în congelator?

Nimic poztiv, asta este sigur. Pe lângă isteria pe care o cultivăm zi de zi prin întreținerea unor obiceiuri nejustificate, cultivăm și rasismul, stigmatizarea și anxietatea - stări și comportamente care se transmit cu ușurință către copiii noștri. Nu există: „Este mic! Nu știe el ce zic, nu înțelege nimic”, fiindcă, dragi părinți, aflați că micuții voștri sunt bureței de-o inteligență inexplicabilă, care absorb rapid comportamentele voastre și comportamentele societății. Desigur, societatea nu o putem schimba, însă haideți să nu uităm că societatea suntem chiar noi și că o schimbare a mentalității ar putea face o mare diferență. Un copil nu are nevoie să crească cu spaimă; cu frică de absolut orice eveniment nou și neînțeles. Un copil are nevoie să crească informat în mod corect și cerebral, iar acest lucru se poate întâmpla doar în condițiile în care noi, în calitate de părinți, ne menținem rațiunea și ne informăm din surse sigure. Noi avem capacitatea de a filtra informațiile și de a înțelege că „nu tot ce zboară, se mănâncă”, iar datoria noastră este să ne educăm copiii într-un mod corect.

Să nu mai lungim atât de mult subiectul: ce putem face, de fapt, în această situație? Cum putem preveni contractarea coronavirusului și de unde aflăm adevărul?

Ministerul Sănătății, Ministerul Afacerilor Interne și Organizația Mondială a Sănătății sunt cele mai sigure surse, pe care vă recomandăm să le verificați ori de câte ori apare câte un stimul viralizat, care naște și mai multă panică decât există deja. Din păcate, în afara faptului că este un virus, coronavirusul este și un subiect bun de audiență și este necesar să înțelegem acest lucru, astfel încât să nu ne panicăm pe fondul unor știri false sau a unei isterii în masă.

Ce facem concret, acum?

1. Ne spălăm pe mâini cu apă și săpun și avem la îndemână alcool sanitar pentru dezinfectări ocazionale.
2. Purtăm măști medicale dacă suntem deja infectați cu un virus, pentru a nu infecta și persoanele din jurul nostru.
3. Evităm contactul cu persoanele infectate.
4. Evităm contactul cu fața, dacă nu ne-am spălat pe mâini.
5. Acoperim gura și nasul atunci când strănutăm sau tușim (și atunci când căscăm în mijloacele de trasnport în comun - în acest caz, mai mult pentru că este un lucru de bun simț pe care multe persoane îl ratează)
6. Curățăm suprafețele de lucru ocazional, cu alcool sanitar sau clor, dacă este posibil.
7. Nu luăm medicamente fără să consultăm medicul și mai presus de toate, nu contactăm medicul la primul strănut sau primul nas înfundat.

În rest, cum ar spune „marii filosofi” vârstnici ai națiunii noastre: „Cu Dumnezeu înainte”, fiindcă înapoi, clar nu se mai poate! Ah și... apropo de Dumnezeu, Biserica Ortodoxă Română s-a adaptat la situația actuală și primește pomelnice online:

Probabil că există mult mai multe perspective ale acestei imagini de ansamblu asupra situației care se află acum, în România, însă un lucru rămâne sigur: să încercăm să ne păstrăm calmul și rațiunea, pentru a putea oferi un exemplu demn de urmat copiilor noștri și pentru a nu contribui la isteria care oricum crește pe măsură ce zilele trec.

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Ce a recunoscut șefa Institutului din Wuhan, acuzat că a fabricat virusul COVID-19:”Avem trei tulpini vii de virus”
  Ce a recunoscut șefa Institutului din Wuhan, acuzat că a fabricat virusul COVID-19:”Avem trei tulpini vii de virus”

  Institutul de Virusologie din Wuhan a fost acuzat în numeroase rânduri că este ”autorul noului” coronavirus. Wang Yanyi, șefa institutului din Wuhan, a răspuns...

  Topul locurilor unde există cel mai mare risc să te infectezi cu coronavirus. Nu te duce acolo!
  Topul locurilor unde există cel mai mare risc să te infectezi cu coronavirus. Nu te duce acolo!

  De la începutul pandemiei de coronavirus, din ce în ce mai mulți cercetători au încercat să determine cele mai riscante zone, pe care ar trebui să le evităm cu...

  Bianca Drăgușanu revoltată că nu își mai poate duce fiica la grădiniță: ”Idioții ăștia au închis grădinițele și școlile cu virusul lor inventat”
  Bianca Drăgușanu revoltată că nu își mai poate duce fiica la grădiniță: ”Idioții ăștia au închis grădinițele și școlile cu virusul lor inventat”

  Bianca Drăgușanu este din cale-afară de supărată pentru că nu își mai poate duce fetița la grădiniță, după ce s-au închis toate unitățile de...

  Azi parcurile sunt pline de copii! Dragi părinți, parcurile vor fi acolo și peste o lună, însă persoanele dragi nu se mai întorc!
  Azi parcurile sunt pline de copii! Dragi părinți, parcurile vor fi acolo și peste o lună, însă persoanele dragi nu se mai întorc!

  S-au închis școlile ca să evităm aglomerația de suflete, să nu permitem copiilor noștri să aibă contact cu acest virus care, iată, că ne ucide părinții și bunicii....

  Ce sentința a primit directoarea unei grădinițe particulare din Cotroceni care a agresat 6 copii
  Ce sentința a primit directoarea unei grădinițe particulare din Cotroceni care a agresat 6 copii

  Directoarea unei grădinițe private din Capitală a fost condamnată la doi ani și opt luni de închisoare cu suspendare după ce a agresat mai mulți copii.

  Atenție, părinți! O fetiță de 2 ani din Botoșani a fost la un pas de moarte din cauza căciuliței pe care o purta
  Atenție, părinți! O fetiță de 2 ani din Botoșani a fost la un pas de moarte din cauza căciuliței pe care o purta

  O fetiță de doar 2 ani, din Botoșani, a ajuns în stare gravă la spital, după ce a fost la un pas de a sugruma din cauza căciuliței pe care o purta! Potrivit...

  Sentință finală pentru pastorul din Suceava care și-a exploatat și agresat copiii timp de 6 ani
  Sentință finală pentru pastorul din Suceava care și-a exploatat și agresat copiii timp de 6 ani

  Încă de anul trecut, pastorul Constantin Pandelea din Valea Bourei, comuna Dolhești (județul Suceava), a fost condamnat la 21 de ani și 4 luni de închisoare de către...

  „Fratele meu îmi spune că așteaptă să mor.” Povestea unei adolescente infectate cu virusul HIV
  „Fratele meu îmi spune că așteaptă să mor.” Povestea unei adolescente infectate cu virusul HIV

  În afară de faptul că au de înfruntat boli incurabile, unii adolescenți nu au parte nici de dragostea părinților, de căldura unei familii. Prin așa ceva trece în...

  © 2022 Qbebe