Semne că ai un copil care suferă de tulburare de somn

Semne că ai un copil care suferă de tulburare de somn

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Când devenim mame, suntem conștiente de faptul că inclusiv somnul sănătos va contribui din plin la dezvoltarea optimă a copiilor noștri. În unele cazuri însă, calitatea somnului acestora poate fi considerabil afectată din cauza unor tulburări. Acestea au cauze variate și, pentru a ne asigura că nu vor avea consecințe serioase asupra copilului, este cazul să consultăm cât mai repede un specialist.

Câte ore ar trebui să doarmă un copil

Pentru a te asigura că al tău copil se odihnește suficient este necesar să știi de câte ore de somn ar avea nevoie.
Conform experților, în funcție de vârstă, copiii ar trebui să beneficieze de următoarele ore de somn:
• Nou- născuții și bebelușii de până la 1 lună- Nou-născuții dorm de obicei cam 16-17 pe zi, cu intervale în care stau treji de 1-3 ore. Cei mai mulți dintre ei nu au însă un ciclu de somn noapte-zi, ci dorm când simt nevoia, pe parcursul întregii zile.
• Bebelușii ce au între 1 lună și 4 luni- La aceste vârste, ciclul de somn noapte-zi începe să se regleze, bebelușii dormind mai mult pe parcursul nopții, chiar dacă se pot trezi adesea pentru a fi hrăniți, schimbați sau din cauza colicilor. În total, și ei dorm cam tot 16-17 ore.
• Bebelușii care au între 4 și 12 luni- Dorm cam 14-15 ore pe zi, având cam 3 reprize de somn pe timpul zilei. Este vârsta de la care poți începe să-ți obișnuiești bebelușul cu un program de somn sănătos.
• Copiii între 1 și 3 ani- Au nevoie de 12-14 ore de somn, iar pe timpul zilei au o „pauză" de somn.
• Copiii între 3 și 6 ani- Ar avea nevoie de 11-12 ore de somn și de somnul de după-amiază. Mulți copii nu vor mai dori să se odihnească după-amiaza odată ce vor fi la școală.
• Copiii între 7 și 12 ani- Pentru ei ar fi ideal să doarmă cam 11 ore, dar în realitate ei dorm cam 9-10 ore.
• Adolescenții între 13 și 18 ani- Și ei ar trebui să doarmă 9-10 ore, dar în general ajung să doarmă cam 6-8 ore.

Care sunt semnele ce dovedesc prezența unei tulburări de somn la copil

Fetita ce nu vrea sa se culce searaRefuzul copilului de a dormi

Mai ales preșcolarii și școlarii din clasele primare pot suferi de această tulburare de somn. Ea constă în refuzul de a dormi, de teama că ceva rău li se poate întâmpla în timpul somnului și este cauzată mai ales de incapacitatea copilului de a distinge așa cum trebuie realul de ceea ce se întâmplă la nivelul imaginar.
Conform psihologilor, una dintre cele mai eficiente metode de a elimina o asemenea tulburare este să apelăm la trucuri inedite, precum un „spray de alungat monștrii". Îi vei spune copilului să-l aibă mereu lângă pat, astfel încât „monștrii" să poată fugi de el.
Pentru un efect sporit, creează „spray-ul" folosind un ulei esențial ce va stimula somnul copilului, cum ar fi cel de lavandă.

Coșmarurile

Acestea sunt mai frecvente în rândul copiilor ce au între 4 și 8 ani și constituie o tulburare de somn foarte neplăcută, întrucât ciclul de somn poate fi întrerupt adesea, iar aceștia se pot trezi țipând și plângând.
Coșmarurile pot apărea atât în prima parte a nopții, cât și în ultima treime din noapte. Copiii se trezesc și au nevoie cel mai mult de prezența părinților pentru a se liniști.
Vestea bună este că, de cele mai multe ori, coșmarurile nu durează mult, iar copiii pot adormi la loc destul de repede, uitând practic ce au visat.
De regulă, frecvența coșmarurilor scade odată cu înaintarea în vârstă și nu avem de ce să ne facem mari griji în privința lor. Cu toate acestea, dacă observăm că ele au loc în fiecare noapte sau aproape în fiecare noapte, dacă ai noștri copii se trezesc extrem de tulburați și nu-i putem liniști decât foarte greu, dacă ajung chiar să refuze să meargă la culcare din cauza visurilor, este nevoie să consultăm urgent un specialist.

Fetita ce se trezeste din somn inspaimantata

Citește și: Ce faci cand copilul  tau are cosmaruri?

O respirație întretăiată și neregulată

Aceasta este considerată cea mai comună tulburare de somn prezentă în rândul copiilor. Studiile din domeniu arată că mai ales copiii ce suferă de ADHD se confruntă cu o asemenea tulburare (cam 25% dintre ei).
Apneea, cum mai este cunoscută această afecțiune, are următoarele simptome:
• pauze în respirație (incluzând aici și înghițitul în somn)
• sforăit
• trezirea în timpul nopții
Ea poate afecta considerabil calitatea somnului copilului și poate fi deosebit de dăunătoare, în condițiile în care întreruperile din respirație vor duce la o scădere a nivelului de oxigen din sânge, ceea ce va solicita mai mult creierul și inima, ducând în final la complicații serioase.
Când această tulburare de somn se agravează putem vorbi de așa-numitul Sindrom de Apnee în somn de tip obstructiv.

Sforăitul propriu-zis

Pote fi cauzat de alte afecțiuni, cum ar fi prezența polipilor, amigdalele inflamate, congestia nazală, deviația de sept.
Deși pare inofensiv la prima vedere, în realitate sforăitul poate fi periculos pentru copii, în condițiile în care este puternic în fiecare noapte și conduce la Sindromul de Apnee în somn.
De asemenea, copiii care se confruntă cu sforăitul vor avea un somn neodihnitor, cu treziri dese, ceea ce va duce la tulburări în ciclul somn- veghe. În plus, ei vor fi mai obosiți pe timpul zilei, fapt care le va diminua energie, capacitatea de concentrare și de învățare și îi va face mai iritabili.

Dificultatea de a adormi, trezirile din timpul nopții

La fel ca în cazul adulților, când este vorba despre dificultatea de a adormi seara, despre dificultatea de a rămâne în stare de somn sau despre tendința de trezire dimineața foarte devreme, putem spune că și în rândul copiilor este prezentă insomnia.
Această tulburare de somn se poate manifesta timp de câteva nopți sau chiar timp de câteva săptămâni. De regulă, copiii care au insomnia se confruntă adesea cu stări de anxietate, suferă de stres cronic sau au alte tulburări mentale (precum depresie).
Dacă al tău copil suferă de insomnie, ține cont de următoarele sfaturi:
• Încearcă să detectezi factorii ce au determinat-o- Cel mai frecvent este vorba despre problele în familie, prea mult stres la școală, probleme cu prietenii, mutarea într-un loc nou.
• Stabilește o rutină de somn menită să-l ajute pe copil să meargă cât mai relaxat la culcare
• Dacă insomnia persistă câteva săptămâni, ia legătura cu un medic pediatru.

Fetita ce nu doarmne noaptea

Mersul în somn

Experții spun că această tulburare de somn este prezentă la aproape 30% dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 7 ani și se referă la trezirea pe timpul nopții și mersul prin casă, cât aceștia sunt încă adormiți. Uneori, ei deschid ochii și vor murmura tot felul de cuvinte ciudate pe măsură ce se deplasează.
Un episod de mers în somn durează, în medie, între 5 și 15 minute. În unele cazuri, această problemă poate persista până când copilul ajunge la vârsta adolescenței. Ea poate fi un pericol, în condițiile în care copilul poate ajunge la scări, la aparate electrocasnice, prize sau chiar în afara casei.
O primă măsură este să ne transformăm casa într-un mediu cât mai sigur pentru copil și să-l urmărim pe parcursul mersului în timpul somnului.
Nu este recomandat să ne trezim forțat copilul, în condițiile în care îi putem provoca un șoc.

Existența „sindromului picioarelor neliniștite"

Și această tulburare de somn poate fi prezentă la copii, cu precădere la cei ce au în jur de 8 ani. Ea este de natură neurologică și constă în senzații neplăcute la nivelul picioarelor, ca un fel de târâre, furnicătură, tragere, mâncărime sau chiar durere. Acestea se manifestă când corpul este în repaos și se ameliorează ziua, când mușchii de la picioare sunt mai activi.
Deși părinții pot confunda aceste simptome cu durerile de creștere, dacă își vor observa cu atenție copiii vor constata că este vorba despre altceva. Pentru a-i ajuta, putem să le masăm picioarele înainte de culcare sau să-i învățăm să se dea jos din pat și să meargă timp de câteva minute.
Medicii sunt de părere că această tulburare de somn are o componentă genetică importantă. Copiii care suferă din cauza ei vor avea un somn neodihnitor, vor fi mai obosiți și mai nervoși.
În același timp, studiile din ultimii ani au arătat că „sindromul picioarelor neliniștite" poate fi legat de prezența depresiei sau de ADHD.
Pentru ameliorarea acestei tulburări, este necesar să consulți un specialist.

Udatul patului pe timp de noapte

Este considerat a fi o tulburare de somn numai dacă i se întâmplă unui copil de la 5 ani în sus și dacă are loc cel puțin de două ori pe săptămână, timp de 3 luni sau mai mult.
Printre cele mai cunoscute cauze ale udatului patului în somn se numără:
• factorii genetici
• un control slab al vezicii urinare
• prea puțin hormon antidiuretic (Acesta este secretat de către creier, semnalizând rinichilor să elimine mai puțină apă)
• un somn foarte profund
• stresul prezent la nivel emoțional
Dacă al tău copil se confruntă cu udatul patului noaptea (enurezis nocturn) mai mult de 3 luni, dacă pe timpul zilei este foarte obosit și agitat, iar noaptea are și episoade de apnee, nu mai sta pe gânduri și consultă un specialist.

Citește și: 12 remedii naturale la care să apelezi dacă al tău copil urinează în pat

Ce putem face în cazul în care credem că al nostru copil suferă de o tulburare de somn

Prima măsură pe care o putem lua este să monitorizăm cu atenție somnul copilului nostru, astfel încât să putem stabili un „tipar".
De asemenea, este foarte important, dacă al nostru copil suferă de anumite afecțiuni, cum ar fi diverse alergii sau astm, să avem grijă să-și urmeze corect tratamentul pentru a nu fi în situația de a se confrunta cu anumite tulburări de somn (cum ar fi apneea de exemplu).
Nu în ultimul rând, adresează-te unui medic pediatru și discută cu el despre toate neregulile pe care le-ai observat în privința somnului copilului. Numai acesta poate demara investigațiile necesare și va putea să intervină în cazul în care va constata că tulburarea de somn este strâns legată de prezența altor probleme de sănătate.
Totodată, dacă ai ajuns la concluzia că tulburarea de somn a copilului este provocată de anumiți factori de stres, încearcă să-i elimini. De cele mai multe ori, modificările unor comportamente și mai multă relaxare pot duce la ameliorarea tulburării respective.

Voi știați până acum care sunt semnele menite să ne indice faptul că este posibil ca al nostru copil să sufere de o tulburare de somn?

Surse:
www.alaskasleep.com, www.emedicinehealth.com, www.fatherly.com, www.webmd.com

Articolul urmator
Copilul se mișcă mult în somn? Iată de ce și când trebuie să te îngrijorezi
Copilul se mișcă mult în somn? Iată de ce și când trebuie să te îngrijorezi

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    8 semne care îți arată că ai un copil stresat
    8 semne care îți arată că ai un copil stresat

    Probabil te gândești că un copil nu are motive să fie stresat. Adevărul este, însă, că cei mici sunt și ei expuși stresului, care deseori poate lua forma anxietății....

    Care sunt primele 3 semne că un copil are nevoie de logoped
    Care sunt primele 3 semne că un copil are nevoie de logoped

    În ultimul timp, tot mai mulţi copii manifesta tulburări de atenţie şi de învăţare din cauza expunerii lor la ecrane (televizoare, telefoane, tablete etc.) de la...

    Cum putem susține moral o mamă care suferă de depresie postpartum
    Cum putem susține moral o mamă care suferă de depresie postpartum

    Depresia postpartum este o tulburare frecventă în rândul mămicilor. Cu toate acestea, pentru multe persoane, rămâne un subiect tabu, sau oricum, unul pe care nu știm...

    Viața alături de o persoană bipolară: cum afectează relațiile această tulburare?
    Viața alături de o persoană bipolară: cum afectează relațiile această tulburare?

    Tulburarea bipolară, cunoscută și sub denumirea de depresie maniacală, este o afecțiune psihică complexă care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Este o boală ce...

    Femeia care se îndrăgostește pe loc de orice persoană pe care o întâlnește. De ce boală extrem de rară suferă de fapt
    Femeia care se îndrăgostește pe loc de orice persoană pe care o întâlnește. De ce boală extrem de rară suferă de fapt

    O tânără în vârstă de 27 de ani își arată iubirea necondiționată oricui îi iese în cale, datorită unui sindrom rar de care suferă.

    6 semne că ai un copil care este mai inteligent decât media
    6 semne că ai un copil care este mai inteligent decât media

    Încă de acum câteva decenii, oamenii de știință au ajuns la concluzia că inteligența este mai mult decât ceea ce se măsoară cu ajutorul testelor IQ. În anul...

    Care sunt ciclurile de somn: ghidul mămicilor cu bebeluși care nu dorm
    Care sunt ciclurile de somn: ghidul mămicilor cu bebeluși care nu dorm

    Somnul reprezintă un factor important în procesul de dezvoltare a copiilor. În funcție de vârstă, copiii au nevoie de mai multe sau mai puține ore de somn. Acest...

    Copilul tău suferă de burnout? Ce este de făcut
    Copilul tău suferă de burnout? Ce este de făcut

    Mai mult de două treimi dintre părinți (70%) consideră că ai lor copii se confruntă cu un grad de epuizare mai mare decât ei. În urma unui sondaj recent, realizat în...

    © 2024 Qbebe