Terapia cu sare la copii

Terapia cu sare la copii

Irina Olteanu - Redactor Senior

Acest tip de terapie este folosita de mult timp pentru tratarea diverselor afectiuni, in special respiratorii, si presupune in special haloterapia sau salinoterapia. Iata ce beneficii poate conferi sarea copiilor, cui nu ii este indicata si alte informatii interesante despre ea cu privire la utilizarea sa terapeutica.

Ce este terapia cu sare si cum functioneaza?

Terapia cu sare consta, in acceptiunea cea mai des intrebuintata, in pozitionarea intr-o camera captusita cu cristale de sare si umpluta cu aer incarcat cu sare. Este un tip de terapie complet lipsita de substante terapie saremedicamentoase; multi parinti sunt preocupati de faptul ca in compozitia medicamentelor se gasesc chimicale si hormoni ce pot cauza efecte adverse grave copiilor. In plus, nu este pe deplin inteles efectul terapiei medicamentoase in utilizarea pe termen lung. Haloterapia insa este 100% naturala, sigura si ofera efecte pe termen lung, putand fi utilizata ca tratament complementar la cel alopat sau individual fata de acesta; folosit ca tratament complementar poate spori eficacitatea medicamentelor, scazand cantitatea necesara din acestea.

Aceasta terapie se bazeaza pe conceptul de speleoterapie, expunerea prelungita la un microclimate specifice din pesteri, mine de sare si grote. Multe tari, inclusiv Austria, Armenia, Belarus, Bulgaria, Gerogia, Germania, Ungaria, Kargazstan, Romania, Rusia, Polonia, Slovenia si Ucraina s.a dispun de clinici/cabinete de salinoterapie. Aerosolii cu sare joaca un rol important in ameliorarea problemelor de sanatate si sunt folositi in special in tratarea afectiunilor respiratorii.

Camerele in care se realizeaza acest tratament folosesc o tehnologie speciala pentru a reproduce atmosfera din pesteri sau mine, precum si un microclimat terapeutic special. Aerul este ionizat si saturat cu o substanta naturala
- concentratie redusa din aerosolii curativi, dispersati la nivel ridicat, de clorura de sodiu (sare). Parametrii terapeutici (cum sunt concentratia, dimensiunile si viteza particulelor de aerosoli si alti factori curativi) sunt particularizati de specialisti medicali in conformitate cu necesitatile individuale ale pacientilor. Ei sunt prestabiliti si apoi controlati si mentinuti de un microprocesor.

Doamna doctor Dana Campean, medic primar pediatru cu competenta in Homeopatie pediatriehomeopatie.romedic

"Se stie ca sarea are un efect benefic asupra aparatului respirator, prin reducerea inflamatiei cailor aeriene, determinand astfel ameliorarea semnificativa a tusei. De asemenea, determina fluidificarea secretiilor traheobronsice, urmata de eliminarea mai usoara a acestora. Diminua reactiile alergice de sezon, cum ar fi rinitele alergice, dermatite alergice sau conjunctivite alergice. Pe termen lung, terapia salina determina cresterea rezistentei organismului la infectii, avand efect imunomodulator si antibacterian."

Avantaje

Spre deosebire de tratamentul in pesteri/mine, haloterapie presupune mediu controlat, cu patru modalitati diferite de schimbare a concentratiei de sare din aer, a nivelelor de umiditate si a gamei de temperatura. Modul potrivit este recomandat de doctori si stabilit la nivelul optim pentru a ajuta pacientul respectiv.

Urmatoarele probleme de sanatate sunt vizate de haloterapie:sare
- Bronsita cronica, sinuzita
- Scurtarea respiratiei, constrictie toracica
- Tuse (in special noaptea sau dupa efort fizic)
- Dopuri de mucus, wheezing
- Edem mucos

- Bronsita, adenoidita, rinita, amigdalita
- Faringita, pneumonie dupa un stadiu acut
- Boala bronsiectazica, infectii respiratorii
- Gripa, rinosinusopatie
- Tusea fumatorului (in urma fumatului pasiv)
- Infectii respiratorii acute frecvente
- Sindromul sensibilitatii chimicalelor multiple

- Alergii la poluanti industriali si de casa
- Psoriazis, eczema si neurodermatita

Eficacitatea terapiei cu sare este atestata in procent de 98% pentru unele dintre afectiuni, conform studiului clinic Haloterapia pentru tratarea bolilor respiratorii, publicat in Revista de medicina a aerosolilor, 1995.

Beneficii pentru copii

Haloterapia s-a demonstrat a fi foarte eficienta pentru copiii predispusi la afectiunile mentionate mai sus. Medicii recomanda adeseori parintilor sa apeleze la acest remediu natural inainte de a utiliza alt tip de medicatie sau cel putin sa-l foloseasca alaturi de aceasta pentru a evita supradozajul. Copiii tratati cu hormoni puternici se afla expusi unui risc de fracturi osoase si cu atat mai mult este important sa fie tratati, pe cat posibil, cu alte mijloace in afara de medicamente. Terapia cu sare poate fi initiata chiar de la varsta de 5 luni si in general incaperile destinate tratamentului sunt special concepute pentru copii. Rata de eficacitate in cazul celor mici este estimata la 75-98%, in plus ii fereste de efectele adverse ale medicatiei alopate intensive (cum sunt reactii alergice sau toxice, dezvoltarea rezistentei la antibiotice sau raspandirea disbiozei).

Doamna doctor Dana Campean, medic primar pediatru cu competenta in Homeopatie pediatriehomeopatie.ro precizeaza: 

"Terapia cu sare are rezultate favorabile in astm bronsic, bronsiolite recurente, rinite alergice, laringite repetate, bronsiectazii, silicoze, recuperari in TBC, mucoviscidoza.

Terapia prin inhalare de aerosoli salini uscati (cu ajutorul aparatelor saline), poate fi folosita la orice copil, indiferent de varsta, atat in conditii de boala (cand are o afectiune respiratorie) dar si profilactic, prevenind aparitia episoadelor de infectii respiratorii.

Cura in saline este indicata atat copiilor bolnavi, cat si celor sanatosi. Pot face o cura in salina copiii cu varsta de peste 1 an, insa ar fi bine sa consulte un medic pediatru pentru a putea estima durata necesara de tratament in salina. In ceea ce priveste contraindicatiile unei terapii saline mentionez afectiunile contagioase, afectiuni acute respiratorii, infectii asociate cu febra, epilepsie, alte afectiuni ce pot determina pierderea constientei, claustrofobie, hipertiroidie, insuficienta cardiaca, respiratorie si renala, tuberculoza pulmonara.
Totusi, salinoterapia nu trebuie sa inlocuiasca tratamentul clasic, mai ales in cazul unor afectiuni respiratorii aflate in medicfaza acuta. Este un tratament de intretinere si de aceea nu se ofera in faza acuta a bolii. Spre exemplu, nu recomandam unui pacient cu astm bronsic in faza acuta sa se duca la salina sa faca aerosoli si sa astepte sa se vindece. Salina nu poate face minuni, dar ajuta.

In functie de diferitele afectiuni si de varsta, copiii pot petrece de la 30 minute pana la cateva ore in salina, iar pentru un tratament complet este nevoie de 7-10 sedinte. O cura de preventie si mineralizare a organismului trebuie urmata minim 7 zile si ar fi bine sa fie reluata apoi la interval de cateva luni, de 2 ori pe an. Cele mai eficiente cure cu aerosoli salini sunt cele urmate primavara sau toamna, iar cele mai indicate ore de cura sunt cele de dimineata in salinele naturale cand aerul este mai curat, iar concentratia de aerosoli mai ridicata."

Rezultate

Conform medicilor, sute de pacienti au fost tratati cu succes prin intermediul acestei metode; s-a remarcat imbunatatirea respiratiei, simptomele cum sunt stranutul, tusea si scurtarea respiratiei au fost ameliorate, iar pacientii nu au mai necesitat cantitati excesive de medicatie. Rezultatele sunt observate chiar dupa cateva zile de la initierea tratamentului, copiii in special prezentand imbunatatiri chiar dupa prima sedinta in procent de 85-95% si devenind asimptomatici (in unele cazuri) dupa 3 sedinte. Chiar si dupa 10-12 luni de la debutul tratamentului, sareefectul acestuia persista si parintii au putut reduce corespunzator medicatia, ameliorandu-se semnificativ calitatea vietii.

Aerosolii uscati actioneaza prin intarirea imunitatii copiilor si a sistemului respirator de biocenoza locala, prin curatarea antiinflamatorie. Mai exact, cercetarile pediatrice si pneuomologice indica faptul ca, dupa 10-12 zile de terapie, 1-2 ori pe an, durata imbolnavirii la copiii prescolari si scolari se reduce de 1.5 ori. De asemenea, nivelul imbolnavirii in faza acuta este diminuat de 2 ori, precum si complicatiile de potentiala suprainfectare. In ceea ce priveste imbolnavirile cronice la prescolari si scolari, haloterapia previne agravarea lor.

Drept urmare, copiii se pot astepta la o reducere a inflamatiei si a constrictiei bronsice, respiratia fiind mai usoara si naturala pe masura ce functionarea plamanilor se imbunatateste. Acest aspect conduce si la normalizarea altor sisteme ale organismului, precum si la intarirea sistemului imunitar. In cazul copiilor astmatici si cu simptome de crup, inflamatia cauzatoare de spasme bronsice va inceta, aerisirea arborelui bronsic va fi normalizata, conducand la oprirea episoadelor specifice.

Pentru copiii care sufera de o afectiune a pielii cum este eczema, este important ca portiune de piele cu probleme sa fie expusa in timpul terapiei cu sare pentru beneficii maxime. In acest mod se reduce edemul si iritatia pielii, ulterior observandu-se o imbunatatire a tonusului, culorii si hidratarii pielii.

Despre incaparea pentru terapia cu sare

Pentru a beneficia de un tratament sigur si eficace, terapia cu sare trebuie sa fie conforma cu anumite standarde. Astfel, stabilimentul care o asigura trebuie sa dispuna de o tenhologie corespunzatoare: echipament-halogenerator (genereaza aerosoli de sare uscati) cu abilitatea de a controla atat concentratia de aerosoli si marimea particulei respirabile in timpul sedintei, o incapere special amenajata (cu sisteme complexe de incalzire, ventilatie si umidificare), marimea incaperii sa fie in concordanta cu generatorul de aerosoli, iar clorura de sodiu netratata trebuie folosita doar pentru generatorul de sare uscata. Practic, incaperea recreeaza un microclimat similar celui dintr-o mina de sare; peretii si podelele sunt acoperite cu un strat de sare, iar aerosolii de sare uscata sunt introdusi in camera, creand un mediu benefic.

Tipuri de sare utilizate in terapie

Unele clinici utilizeaza diferite tipuri de sare, cum sunt sarea de Himalaya sau din Marea Moarta, pretinzand ca mineralele din compozitia lor sunt benefice, insa nu exista studii cu privire la aceste tipuri specifice. In timpul inhalarii particulelor de sare este imposibil de prezis cantitatea concreta de minerale asimilate, deoarece nu este constanta in cristale; in plus, multe tipuri de sare contin lut, noroi, pamant, alte impuritati care pot cauza reactii alergice/alte efecte adverse. Daca tratamentul impune anumite minerale, este o optiune posibila achizitionarea unor preparate farmaceutice (astfel se cunoaste substanta, puritatea si dozajul). Retineti ca numai clorura de sodiu netratata s-a dovedit benefica pentru inhalare si utilizare, alte  tipuri de sare fiind considerate experimentale.

Studii asociate

Terapia cu aerosoli sarati include haloterapia si halo-inhalarea. Conform Vopr Kurortol Fizioter Lech Fiz Kult exista motive clinice in aplicarea terapiei cu aerosoli sarati pentru prevenirea, tratarea si reabilitarea pacientilor cu afectiuni respiratorii, concluzie confirmata si de un studiu desfasurat in Rusia la Universitatea de Medicina din Sankt-Petersburg.
sare
Conform Voen Med Zh, 1999, haloterapia s-a dovedit a reprezenta o metoda eficace in tratamentul complex de sanatoriu pentru pacientii cu bronsita cronica.
Un studiu din 2006 din Revista de Medicina din New England a descoperit ca inhalarea unei solutii hipertonice a imbunatatit functionarea plamanilor la pacientii cu fibroza chistica.
O sedinta de salinoterapie in cazul copiilor cu astm bronsic a contribuit la normalizarea oxidarii radicalilor liberi si la restabilirea structurii moleculare din membranele globulelor rosii conform Vopr Kurortol Fizioter Lech Fiz Kult (studiu al afectarii moleculare in astmul bronsic si bolile cerebrovasculare in timpul sedintelor de reabilitare).

Se pare ca incaperile destinate tratamentului functioneaza chiar mai bine decat cele naturale, dispunand de avantaje, insa fara nivelul de radiatie si gaz radon prezent in pesterile naturale. Terapia cu sare este folosita in tratarea problemelor respiratorii de peste 50 ani.

Atentionari

Terapia cu sare nu este recomandata in urmatoarele afectiuni: orice forma si stadiu de tuberculoza, stadiu acut de boala respiratorie, febra, boala pulmonara obstructiva in stadiul 3 cu insuficienta pulmonara cronica, intoxicatie, insuficienta cardiaca si tulburari grave ale inimii, boala renala cronica, sangerare, infectie virala respiratorie acuta cu febra, expectoratie cu sange, interventie chirurgicala recenta, hipertiroidism, hipertensiune grava, boli interne in decompensare.

De retinut

Dupa cum ati aflat, deoarece exista multe situatii in care este contraindicata terapia, este esentiala aprobarea terapie sareprealabila a medicului. Este important sa se consume lichide inainte si dupa tratament, pentru a se elimina mai bine secretiile acumulate. Sub influenta terapiei, mucoasa nu se usuca, din contra, se imbogateste si se curata prin canalele deschise ale tractului respirator superior, iar blocajul sinusurilor insotit de frecvente dureri de cap care previne concentrarea copiilor la joaca, scoala si activitati sportive dispare. Copiii mai mici de 12 ani trebuie sa fie insotiti de un adult, iar cei mai mici au de obicei jucarii la indemana. Pentru rezultate optime, este indicat sa se urmeze un numar de 10-12 sedinte, de 2 ori pe saptamana cu o pauza de 48 ore intre sedinte. Retineti ca o alternativa mai comoda la salinele artificial amenajate este reprezentata de aparatele portabile cu emisie de aerosoli cu sare care pot fi amplasate in cadrul unei incaperi sau dispun de masca individuala, asemenea aparatelor conventionale de aerosoli, cu aceleasi beneficii mentionate.

Multumim doamnei doctor Dana Campean pentru informatiile oferite. 

Surse:

www.salt-room.com; www.halotherapy.com; www.halomedsaltroom.com; http://healthland.time.com;

www.saltserenity.com.au; www.slane-sobe.hr

Articolul urmator
Terapia prin joacă pusă sub lupă: de ce este cea mai bună modalitate de a aborda copiii, conform specialiștilor
Terapia prin joacă pusă sub lupă: de ce este cea mai bună modalitate de a aborda copiii, conform specialiștilor

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Terapia de familie: ce este și cum te poate ajuta
    Terapia de familie: ce este și cum te poate ajuta

    Consilierea sau terapia de familie se adresează familiilor cu 2 membri sau mai mult, care doresc să-și schimbe dinamica și să-și îmbunătățească relațiile, dar și starea de...

    Terapia ocupațională la copii: ce este și când este recomandată
    Terapia ocupațională la copii: ce este și când este recomandată

    Terapia ocupațională pentru copii este o abordare dinamică și cuprinzătoare, care vizează abordarea diverselor nevoi ale indivizilor tineri pe măsură ce navighează în...

    Eroina zilei: o femeie sare într-un lac înghețat și salvează 3 copii de la moarte
    Eroina zilei: o femeie sare într-un lac înghețat și salvează 3 copii de la moarte

    O femeie din Arapahoe, Colorado, SUA, nu a stat nicio secundă pe gânduri când a văzut că trei copii cad în lacul înghețat de lângă casa ei și a sărit...

    Terapia cu venin de albine. Ce beneficii are si ce boli vindeca
    Terapia cu venin de albine. Ce beneficii are si ce boli vindeca

    Apiterapia este numită adesea terapia cu produse apicole și presupune, în principiu, utilizarea acestora pentru a trata un spectru larg de afecțiuni și simptomele acestora, precum...

    Terapia shockwave împotriva celulitei: cum acționează?
    Terapia shockwave împotriva celulitei: cum acționează?

    Când vine vorba despre aspectul fizic, una dintre cele mai neplăcute, dar și greu de remediat probleme, este celulita. Adesea supranumită și aspect de coajă de portocală,...

    Gargara cu sare, obiceiul sănătos pentru copilul tău
    Gargara cu sare, obiceiul sănătos pentru copilul tău

    Îngrijirea sănătății copilului este o prioritate pentru orice părinte. Când vine vorba de orice fel de afecțiuni ale gâtului și gurii, gargara cu sare este un...

    Terapia somatică: ce este și cum te poate ajuta
    Terapia somatică: ce este și cum te poate ajuta

    Fie că este vorba despre traume fizice, fie că este vorba despre cele emoționale, acestea îți afectează sănătatea fizică și mintală mai mult decât crezi. Astfel, din...

    Campionii sănătății aleargă pentru terapia copiilor cu autism
    Campionii sănătății aleargă pentru terapia copiilor cu autism

    După 2 ani de pandemie, în care sedentarismul și creșterea în greutate a copiilor a atins cote alarmante, Crosurile pentru copii și părinți Campionii Sănătății...

    © 2024 Qbebe