Totul despre a cincea boală a copilăriei, boala obrajilor pălmuiți sau eritemul infecțios

Totul despre a cincea boală a copilăriei, boala obrajilor pălmuiți sau eritemul infecțios

Irina Olteanu - Redactor Senior

Boala a cincea a copilăriei mai este cunoscută și sub denumirea de boala obrajilor pălmuiți sau eritemul infecțios. Aceasta este cauzată de un virus și nu necesită tratament deoarece dispare de obicei de la sine. Vei afla aici care sunt simptomele prin care se manifestă, ce cauze are și cum poate fi prevenită.

Informații despre boala a cincea - cauze și simptome

Boala a cincea este o afecțiune virală din care majoritatea copiilor își revin rapid și fără complicații. Cauza sa este reprezentată de parvovirusul B19 și este comună în special în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 5-15 ani. Acest virus este aeropurtat și tinde să se răspândească prin salivă și secreții respiratorii în rândul copiilor școlari; este mai prevalent în timpul iernii, al primăverii și la începutul verii, însă poate fi transmis în orice moment și la orice vârstă.

Se manifestă printr-o iritație distinctă de culoare roșie la nivelul feței care creează senzația de obraji pălmuiți. În decurs de câteva zile iritația se extinde către trunchi, brațe și picioare, însoțită de prurit (pe tălpi în special) și cu aspect de plasă care durează de obicei 1-3 săptămâni. În acest interval de timp iritația poate să apară și să dispară; poate fi agravată de modificări în temperatură, expunere la soare și exercițiu fizic. Există situații în care poate cauza inflamație la nivelul articulațiilor și durere (mâini, încheieturi, genunchi și glezne) ce persistă timp de mai multe luni și chiar ani - în cazul copiilor de vârstă mai mare sau adulți (la adulți este singurul simptom de obicei).

În mod concret boala debutează cu febră ușoară (38.9 grade Celsius), durere de cap și simptome similare răcelii (nas înfundat sau nas care curge, oboseală). Acestea dispar și copilul va părea vindecat până când vei observa la interval de câteva zile iritația de pe piele (de obicei prezentă în cazul copiilor mai mici de 10 ani). Uneori boala a cincea poate cauza și noduli limfatici inflamați, ochi roșii, durere de gât, diaree, greață și rareori o iritație care seamănă cu vezicule sau vânătăi. 

Din punctul de vedere al contagiozității, boala a cincea are gradul cel mai ridicat înainte ca iritația de pe piele să apară (de obicei copiii nu mai răspândesc infecția odată ce au iritația). Conform Academiei Americane a Medicilor de Familie, simptomele au tendința să apară la interval de 4-14 zile după expunerea la virus. Copiii pot să revină la școală odată ce iritația apare pe piele deoarece nu mai sunt considerați contagioși.

Virusul se răspândește la fel ca cel de răceală: prin atingerea mâinilor unei persoane infectate și apoi a gurii, prin atingerea unui obiect atins anterior de o persoană infectată și apoi atingerea gurii cu mâna, prin contact cu virusul din aer, dacă o persoană infectată a tușit sau a strănutat.

boala a cincea

Diagnostic și tratament pentru boala a cincea

Medicii pot să pună un diagnostic de obicei doar prin observarea iritației cu aspect specific de pe față și corp. Dacă un copil nu are iritația, ci alte simptome, se poate impune un test de sânge pentru identificarea anticorpilor; acest test este recomandat îndeosebi gravidelor și copiilor cu sistem imunitar compromis.

Deoarece cauza de apariție a bolii este reprezentată de un virus, nu este necesar tratamentul cu antibiotice (aceste medicamente nu funcționează decât în cazul bacteriilor). În cele mai multe cazuri boala este ușoară și dispare de la sine, așa că nu necesită vreun tratament special; organismul copilului își revine în decurs de 1-3 săptămâni, după ce virusul va fi combătut de organism. Starea de sănătate a copilului este bună în cele mai multe cazuri și se impune doar odihnă și o cantitate suplimentară de lichide. Atunci când simptomele de febră și răceală dispar, singurul disconfort va fi cel reprezentat de iritație pentru care medicul poate recomanda soluții cu aplicare topică. În cazul durerilor articulare copilului i se poate prescrie un analgezic (nu aspirină deoarece poate conduce la sindromul Reye). Există și situații rare când se impune administrarea de imunoglobuline pe cale intravenoasă, în cazurile grave, potențial fatale.

boala a cincea

Complicații și prevenire pentru boala a cincea

Copiii care au un sistem imunitar slăbit (precum sunt cei cu SIDA sau cancer) sau cu anumite boli ale sângelui (siclemie sau anemie hemolitică) pot să aibă unele probleme, motiv pentru care se impune o monitorizare atentă din partea medicului. Parvovirusul B19 poate încetini temporar sau poate opri producția corpului de globule roșii care transportă oxigen, respectiv poate cauza anemie gravă ce necesită tratament în spital. Dacă infecția apare în timpul sarcinii (în special în prima jumătate), bebelușul poate suferi complicații precum anemie potențial fatală (ce impune uneori transfuzii sanguine).
Nu este încă disponibil un vaccin pentru a preveni boala și nicio modalitate reală de a împiedica răspândirea virusului. Spălarea riguroasă a mâinilor și frecventă constituie o idee bună deoarece poate împiedica răspândirea infecției. De asemenea, trebuie să eviți contactul cu persoane care strănută, tușesc sau care își suflă nasul. Odată ce o persoană cu sistem imunitar intact a contactat boala, este considerată imunizată pentru întreaga viață.

Boala a cincea nu cauzează consecințe pe termen lung pentru majoritatea persoanelor cu stare bună de sănătate. Dacă sistemul imunitar este slăbit din cauza HIV, chimioterapie sau alte afecțiuni (leucemie, cancer, transplant de organe), este posibil să fie necesară internarea pentru ca medicul să monitorizeze evoluția. De asemenea, va fi necesară îngrijire medicală dacă suferi de vreun tip de anemie deoarece boala poate împiedica organismul să producă globule roșii, ceea ce reduce cantitatea de oxigen primită de către țesuturi (în special în cazul persoanelor cu siclemie care trebuie să fie consultați de medic imediat după expunerea la boală).

Trebuie să apelezi la medic dacă observi o iritație a pielii copilului, în special dacă este răspândită pe tot corpul și însoțită de simptome precum durere de articulații, febră, durere de gât/de ureche sau simptome specifice răcelii.


Surse: www.healthline.com; https://kidshealth.org; www.caringforkids.cps.ca; www.cdc.gov

Articolul urmator
Cum arată lupta cu o boală genetică extrem de rară. „Știm că nu va exista un tratament pentru fiul nostru, dar vrem să ajutăm alți copii”
Cum arată lupta cu o boală genetică extrem de rară. „Știm că nu va exista un tratament pentru fiul nostru, dar vrem să ajutăm alți copii”

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Medicul Mihai Craiu: „Un copil care are 3 sau mai multe <bronșiolite> are de fapt ALTĂ boală”
    Medicul Mihai Craiu: „Un copil care are 3 sau mai multe <bronșiolite> are de fapt ALTĂ boală”

    Un copil care are trei sau mai multe „bronșiolite”, are, de fapt, altă boală, care poartă denumirea de „wheezing recurent”. Acesta este mesajul prin care medicul...

    O mamă și fiul ei au fost diagnosticați cu o boală rară: „Vreau să știe cât de puternic poate fi”
    O mamă și fiul ei au fost diagnosticați cu o boală rară: „Vreau să știe cât de puternic poate fi”

    Salina Itwaru suferă de neurofibromatoză, o boală genetică care provoacă apariția tumorilor pe țesutul nervos. Din păcate, i-a transmis aceeași boală și fiului său, Tyler. Partea...

    O femeie a descoperit că are peste 100 de tumori în organism, cauzate de o boală genetică extrem de rară
    O femeie a descoperit că are peste 100 de tumori în organism, cauzate de o boală genetică extrem de rară

    Michele Holbrook are o boală genetică extrem de rară, numită neurofibromatoză, cu care a fost diagnosticată după ce și-a născut fiul, acum 30 de ani. Boala cauzează apariția și...

    Boala Creutzfeldt Jakob: cauze, simptome și tratament
    Boala Creutzfeldt Jakob: cauze, simptome și tratament

    Auzi adesea de boli neurodegenerative cunoscute, precum Alzheimer sau boala Parkinson. Datorită descoperirilor din ultimele decenii, cei care se confruntă cu aceste afecțiuni au parte de...

    Boala Wilson: cauze, simptome și tratament
    Boala Wilson: cauze, simptome și tratament

    Boala Wilson este o afecțiune ereditară rară, care determină acumularea de cupru în ficat, creier și alte organe vitale. Majoritatea persoanelor cu boala Wilson sunt diagnosticate...

    Cum să-i spui copilului că are o boală terminală
    Cum să-i spui copilului că are o boală terminală

    Una dintre cele mai grele provocări prin care poate trece un părinte este să afle că nu se mai poate face nimic pentru copilul său, că acesta își va pierde viața. De asemenea,...

    O mămică de 32 de ani și-a pierdut brusc auzul și văzul. Ulterior, doctorii au descoperit că are o boală rară de inimă
    O mămică de 32 de ani și-a pierdut brusc auzul și văzul. Ulterior, doctorii au descoperit că are o boală rară de inimă

    O mămică de 32 de ani din New York și-a pierdut brusc auzul și văzul, la o săptămână după ce a născut prin cezariană. În urma investigațiilor medicale, s-a descoperit...

    Rolul bacteriilor lactice în boala diareică acută a copilului
    Rolul bacteriilor lactice în boala diareică acută a copilului

    Conform FAO/WHO(2002), “probioticele sunt considerate microorganisme vii care atunci când sunt administrate în doza corespunzătoare pot conferi un beneficiu pentru...

    © 2024 Qbebe