Tratament neșteptat prescris de un pediatru din Giurgiu pentru toxiinfecția alimentară: „Pepsi rece, apă minerală, Fanta”

Tratament neșteptat prescris de un pediatru din Giurgiu pentru toxiinfecția alimentară: „Pepsi rece, apă minerală, Fanta”

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Mama și bunica unei fetițe din Giurgiu, care a ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară, au fost revoltate după ce un medic le-a recomandat, ca tratament pentru copil, să îi ofere băuturi carbogazoase reci. Cazul a ajuns să fie cunoscut în universul online și la televiziuni. Din articolul de mai jos vei afla cum a fost tratată fetița cu toxiinfecție alimentară, care a fost reacția medicului care a consultat-o, precum și care este punctul de vedere al Spitalului Județean de Urgență Giurgiu după tot ceea ce s-a întâmplat.

Un medic a propus un tratament cu băuturi carbogazoase reci pentru o toxiinfecție alimentară

O mamă din Giurgiu a relatat pe o rețea de socializare prin ce a trecut după ce s-a întors din vacanța petrecută la mare și s-a adresat Unității Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean de Urgență Giurgiu întrucât fetița sa avea simptome de toxiinfecție alimentară. Potrivit „Gândul”, femeia a explicat că inițial copilului i se recomandase un tratament cu Metoclopramid și regim alimentar, dar când a ajuns iar la spital alt medic i-a indicat un tratament bazat pe băuturi carbogazoase reci (Pepsi, Fanta, apă minerală):

„Uitați-vă bine și luați aminte cu doctorii noștri din spital ce bine își fac meseria și câtă importanță acordă copiilor noștri. Merg de 2 zile la urgență cu copilul cu vărsături și febră și primul doctor spune „Are infecție la stomac”, îi administrează un Metoclopramid și un supozitor, îmi spune să îi dau regim și să nu cumva să îi dau să bea altceva decât apă plată și ceai…
A doua zi dau de acest „medic” Drăgulin, tot cu aceeași problemă cu vărsături și el îi face tot un „Meto” (Metoclopramid) și îmi dă o rețetă pe care nu mi-o explică. Nu îmi spune ce medicamente i-a prescris și cum să i le dau, ba mai mult, îmi spune „DAȚI SĂ BEA PEPSI RECE, APĂ MINERALĂ, FANTA, orice să nu fie cald, să fie rece”, la care eu îl întreb de 2 ori cum să îi dau să bea așa ceva?? Și îmi răspunde: „DA îi calmează inflamația”. Păi doctore, la infecție alimentară cu vărsături îmi dai să bea copilul PEPSI RECE??”

Nicoleta Dragnea, bunica fetiței ce suferea de toxiinfecție alimentară, a susținut și ea afirmațiile făcute de mamă. Conform „romaniatv.net”, bunica a declarat următoarele: „Ne-am dus cu copilul de trei ori la spitale, vineri și sâmbăta de două ori, la 6 de dimineața și domnul doctor nu i-a făcut un consult. Avea toxiinfecție alimentară. Ne-a spus să îi dăm Pepsi rece, apă minerală rece să bea cât vrea ea, cât de mult poate să bea și i-a dat o rețetă pe care nu scria nimic. Dânsul a stat la birou, nu s-a deranjat să consulte copilul. Am plecat acasă, nu aveam încredere, cum să îi dau Pepsi și apă minerală rece...?”

Cum a reacționat medicul care a propus tratamentul cu băuturi carbogazoase

Bunica fetiței căreia i s-a recomandat un tratament cu băuturi carbogazoase reci pentru o toxiinfecție alimentară a povestit, tot pentru „romaniatv.net”, care a fost reacția medicului de la Unitatea Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Giurgiu:

„Deci mama, bunica, ți-am zis să ia Pepsi ca să nu mai verse. Ai înțeles? Știu eu ce-i fac! Păi și doamna doctor? Nu mă interesează ce face doamna doctor! Pe mine nu mă interesează ce face doamna doctor!

-Dacă vrei să faci ca mine …. Bă, nu mă interesează ce a făcut doamna doctor! Ori te iei acum după mine și faci cum zic eu, ori….”.

La un moment dat, medicul a solicitat serviciul de pază al spitalului și a amenințat că va fi chemată poliția: „Doamna merge afară! Dacă nu, chemăm poliția!”

Care este poziția adoptată de Spitalul Județean de Urgență Giurgiu

După ceea ce s-a întâmplat în cazul fetiței căreia i-a fost recomandat un tratament pe bază de băuturi carbogazoase reci pentru o toxiinfecție alimentară, Spitalul Județean de Urgență Giurgiu a ținut să-și exprime punctul de vedere. Din informațiile provenite din cotidianul „Gândul”, primele date furnizate de spital au fost acestea:

„Minora în cauză s-a prezentat, vineri, 27.08.2021, însoțită de o rudă, în camera de gardă acuzând greață și vărsături. Starea de sănătate a minorei a fost evaluată de către un medic primar pediatru, ulterior fiindu-i administrat tratament perfuzabil și medicamentos. De asemenea, i s-a prescris o rețetă cu tratament pe care minora să îl urmeze la domiciliu.
A doua zi, în data de 28.08.2021, minora a revenit în camera de gardă a SJUG, însoțită. S-a evaluat din nou starea de sănătate a minorei și i s-a administrat, din nou, tratament perfuzabil și medicamentos de către personalul medical al Secției Pediatrie...”

S-a menționat și faptul că adultul care însoțea copilul solicitase administrarea tratamentului acasă și că a refuzat să plece de la Camera de Gardă când i s-a solicitat acest lucru. În urma acestei reacții, medicul de gardă hotărâse să apeleze la serviciul de pază al spitalului: „Persoana care însoțea minora a solicitat administrarea tratamentului la domiciliu, de către personalul medical al spitalului, lucru care excede atribuțiilor pe care personalul medical al spitalului le are. Întrucât persoana respectivă a refuzat să iasă din incinta camerei de gardă a spitalului, perturbând activitatea desfășurată de personalul medical, a fost solicitată, de către medicul de gardă, intervenția agentului de pază.”

Potrivit sursei citate, s-a explicat și faptul că recomandarea unui tratament cu băuturi carbogazoase reci nu reprezintă „o practică a Spitalului Județean de Urgență Giurgiu”.

Pentru a se demonstra că utilizarea sucurilor acidulate reci reprezintă, alături de tratamentul medicamentos, o soluție pentru ameliorarea simptomelor specifice unei toxiinfecții alimentare (precum greața și vărsăturile), s-a adus în atenție și un referat realizat în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara. Intitulat „Utilizarea băuturilor tip Coca-Cola în patologia gastrică la pacienții pediatrici”, acesta descrie modalitatea în care băuturile carbogazoase dulci ar putea avea impact asupra tulburărilor gastrice prezente la copii:

„...Am observat însă un ingredient comun pentru băuturile Coca-Cola şi Pepsi-Cola, acidul fosforic, şi un ingredient comun pentru băuturile Fanta şi Sprite, acidul citric.
Aceste două substanţe – acidul fosforic şi acidul citric – sunt substanţe citate în cărţile de farmacologie cu rol antiemetic, fiind utilizate la prepararea unor limonade efervescente (gazoase) şi negazoase şi fiind recunoscute ca având rol laxativ, purgativ, antiemetic, tonic-revitalizant, recomandat deopotrivă în stările febrile sau în intoxicaţii. Astfel, ediţia a X-a a Farmacopeei Române prezintă reţetele oficinale de limonadă gazoasă pentru soluţia „Riviere” şi limonadă negazoasă soluţia de citrat de magneziu, cunoscută ca limonada purgativă Rog. Având formula chimică H3PO4, acidul fosforic apare pe lista aditivilor alimentari ca şi E338 şi este permisă utilizarea sa ca aditiv pentru produsele alimentare consumate de către copii. Acidul citric, având formula chimică C6H8O7, apare pe lista anterior menţionată ca E330...

Acidul fosforic intră în compoziţia unor medicamentede tip OTC precum Emetrol, Nausetrol, Emecheck, Formula EM, care sunt recomandate în ameliorarea problemelor gastrice, asociate cu greaţă şi vărsături. Toate aceste produse conţin dextroză, fructoză şi acid fosforic.
Un studiu efectuat de un grup de cercetători din Turcia pe trei mărci comerciale de Coca-Cola a relevat un puternic efect antibacterian pe următoarele tipuri de bacterii: Bacilluscereus, Enterococcusfaecalis, Escherichia coli, Escherichia coli O:157 H:7, Salmonella enteritidis, Yersiniaenterocolitica.
Alte cercetări efectuate privitor la administrarea băuturilor de tip Cola în patologiile gastrice cu diareeau urmărit să dovedească dacă această băutură, consumată ca atare sau din care se scoate dioxidul de carbon („plată“), poate preveni deshidratarea şi ar putea astfelînlocui soluţiile de rehidratare în cazul copiilor cu pierderi lichidiene...”.

capace-de-sticle-ale-unor-bauturi-ce-apartin-brand-ului-Coca-Cola

Surse: gandul.ro, romaniatv.net, rjp.com.ro, stirilekanald.ro

Sursă poză principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com, youtube.com

Articolul urmator
„E rece și nu se mișcă”. Povestea micuțul Harry, un miracol al vieții! Cum a învins moartea și a renăscut
„E rece și nu se mișcă”. Povestea micuțul Harry, un miracol al vieții! Cum a învins moartea și a renăscut

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Atenție! De ce nu este recomandat să bei apă foarte rece pe caniculă
    Atenție! De ce nu este recomandat să bei apă foarte rece pe caniculă

    Consumul de apă foarte rece nu este o alegere pe care o recomandă medicii, ba dimpotrivă. Deși asta este tendința noastră, pentru că vrem să ne răcorim, specialiștii avertizează...

    „Aș vrea să o văd pe mama zâmbind”. Ce își doresc trei copii din Giurgiu care trăiesc doar cu lumina lanternelor
    „Aș vrea să o văd pe mama zâmbind”. Ce își doresc trei copii din Giurgiu care trăiesc doar cu lumina lanternelor

    Trei copii din Giurgiu își fac temele la lumina lanternelor. Sunt crescuți doar de mamă, care nu știe ce să mai facă și încotro să o apuce pentru a le asigura micuților...

    21 de elevi din Slatina au ajuns la spital cu toxiinfecție alimentară. Autoritățile fac investigații la bucătăria școlii
    21 de elevi din Slatina au ajuns la spital cu toxiinfecție alimentară. Autoritățile fac investigații la bucătăria școlii

    Anchetă derulată de autorități la o școală din Olt după ce mai mulți elevi au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecţie alimentară severă.

    Alergia la apă: simptome si tratament
    Alergia la apă: simptome si tratament

    Alergia la apă se manifestă sub formă de urticarie, adică prin apariția unei iritații cutanate, fie sub formă de bubițe, fie de pete, de culoare roșie și cu aspect inflamat, care...

    Alertă alimentară! Tone de carne de pui contaminate cu salmonella retrase din magazinele din România
    Alertă alimentară! Tone de carne de pui contaminate cu salmonella retrase din magazinele din România

    Mare atenție când cumpărați carne de pui! Specialiștii spun să o gătim la temperaturi foarte înalte ca să fim în siguranță. Peste 60 de tone de carne de pui...

    Intoxicație alimentară pe piele: cum o recunoști și ce trebuie să faci?
    Intoxicație alimentară pe piele: cum o recunoști și ce trebuie să faci?

    Intoxicația alimentară poate apărea atunci când consumi un aliment sau o băutură care conține bacterii dăunătoare organismului. Aceste microorganisme pot produce toxine ce se...

    Diferența dintre apa de toaletă și apa de parfum
    Diferența dintre apa de toaletă și apa de parfum

    Parfumul pe care îl folosim poate trezi multe emoții și amintiri, creând o legătură unică între tine și cei din jur, iar alegerea acestuia nu înseamnă doar...

    Alertă alimentară! Fructe și legume pline de pesticide pe rafturile din România
    Alertă alimentară! Fructe și legume pline de pesticide pe rafturile din România

    Experții APC au realizat o interogare pentru pesticidul prochloraz din legumele/fructele importate din Turcia și comercializate în România, respectiv Bulgaria, în primele...

    © 2024 Qbebe