Top 10 rețete neconvenționale pentru o masă de sărbători sănătoasă și gustoasă

Top 10 rețete neconvenționale pentru o masă de sărbători sănătoasă și gustoasă

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Preparatele servite la masa de sărbătoare nu trebuie să fie doar consistente, ci și gustoase și sănătoase. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a descoperi câteva propuneri de rețete neconvenționale, cu tipuri de carne mai deosebită (precum rață, curcan, capră sau prepeliță). Cu oricare dintre ele vei reuși să-ți impresionezi negreșit oaspeții, atât pe cei mari, cât și pe cei mici.

Salată cu pui și ananas

Este răcoritoare, aromată și binevenită la o masă îmbelșugată de sărbătoare. Pentru un gust delicios, folosește pentru ea mezeluri 100% naturale de la Buno - Carne pur Gust. Spre exemplu, poți să apelezi la pulpa de pui fiert-afumată, preparată după o rețetă tradițional românească, cu fum natural de fag.
Ingrediente pentru 6 porții de Salată cu pui și ananas
3 căni de pulpă de pui fiert-afumată
1 cană și jumătate țelină (de pețiol)
1 cană de ananas din compot
1/2 cană maioneză light
8 frunze de salată verde
sare și piper
Timp de preparare: 20 de minute

Cum se prepară Salată cu pui și ananas
Pasul 1: Vei tăia mărunt pulpa de pui fiert-afumată
Pasul 2: Vei pune peste carne bucățile de ananas și bucățile de țelină
Pasul 3: Vei turna peste ele maioneza și amestecă ușor
Pasul 4: Vei pune peste ele și sare, dar și piper
Pasul 5: Spală bine foile de salata, taie-le (nu mărunt) și pune-le în salată. Mai amestecă puțin

Salata cu pui si cu ananas

Roast carpaccio de struț cu salată, sos de zmeură și parmezan

De obicei, carpaccio se prepară din carne de vită. Dacă ești dornică de un preparat neconvențional și deosebit pentru masa de sărbători, optează, în loc de carne de vită, pentru fileul de struț. Adaugă dressing-ul conform rețetei și vei fi impresionată de ceea ce vei obține!
Ingrediente pentru 2 porții de Roast carpaccio de struț cu salată, sos de zmeură și parmezan
260 g file de struț (la temperatura camerei)
10 g piper negru, măcinat
4 g sare
10 g rozmarin pisat
100 g salată lollo biondo (o salată creață, cu frunze cu forma mai prelungă) spălată și uscată
Timp de preparare: 20-25 de minute (fără timpul în care carnea stă la congelator)

Ingrediente pentru Dressing:
zeama de la 1 lămâie
40 g zmeură
50 ml ulei de măsline
30 ml oțet balsamic
Cum se prepară Roast carpaccio de struț cu salată, sos de zmeură și parmezan vei afla citind rețeta de aici.

Roast carpaccio cu carne de strut

Burgeri cu carne de oaie și capră

Burgerii sunt atât pe placul nostru, al celor mari, cât și al celor mici. Pentru masa în familie de sărbători optează pentru niște burgeri gata preparați, dintr-un mix de carne de oaie și de capră. Îi poți prepara cum vrei și îi poți servi cu o gamă variată de garnituri.
Ingrediente pentru 2 porții de Burgeri cu carne de oaie și capră
2 burgeri
2 chifle de hamburger
2 feliuțe de bacon
2 rondele de roșii
2 frunze de salată
4 felii de brânză topită
Timp de preparare: 20 de minute

Cum se prepară Burgerii cu carne de oaie și capră
Pasul 1: Burgerii se frig într-o tigaie până când se rumenesc bine
Pasul 2: Salata și roșiile se taie și se porționează
Pasul 3: Se rumenesc în tigaie și feliile de bacon
Pasul 4: Vei tăia chiflele pe jumătate și vei așeza pe partea lor inferioară câte o felie de brânză
Pasul 5: Deasupra brânzei vei pune câte un burger
Pasul 6: Peste carne vei pune iar o felie de brânză
Pasul 7: Peste brânză vei așeza bacon-ul, apoi roșia și foaia de salată. Vei pune deasupra lor cealaltă jumătate de chiflă

Hamburgeri decorati de Craciun

Coquelet la cuptor copt în sos de muștar

Coquelet-ul de Bretagne este un tip de carne gustos, care poate satisface și cele mai rafinate gusturi. Achiziționează un coquelet de la Buno Carne și prepară-l cu un sos de muștar. Poți să-l servești alături de ce garnitură dorești!
Ingrediente pentru 1-2 porții de Coquelet la cuptor copt  în sos de muștar
1 coquelet
2 linguri usturoi tocat mărunt
2 linguri muștar Dijon
2 linguri vin alb sec
1 lingură sos de soia
1 linguriță ierburi de Provence
2 linguri ulei de măsline
sare și piper
Timp de preparare: 45-50 de minute

Cum se prepară Coquelet la cuptor copt în sos de muștar

Pasul 1: Amestecă usturoiul tocat, muștarul, vinul, sosul de soia, ierburile de provence, sarea, piperul și uleiul de măsline. Vei obține un sos
Pasul 2: Vei pune peste coquelet jumătate din cantitatea de sos. Vei așeza coqueletul cu fața în jos și vei pune restul de sos și pe partea cealaltă
Pasul 3: Vei lăsa friptura să se coacă la foc tare pentru 5 minute
Pasul 4: Vei da focul mai încet (mediu) și vei ține coqueletul la copt pentru 30-35 de minute

Coquelet la cuptor

Prepeliță la cuptor cu sos de struguri

Carnea de prepeliță ar trebui să fie inclusă în dieta familiei tale pentru că este plină de proteine, minerale și este ușor de digerat. Ea poate deveni un adevărat festin la masa de sărbători dacă vei prepara cu ea rețeta de mai jos. Secretul reușitei poate fi întregit de carnea de prepeliță de cea mai bună calitate, provenită din păsări crescute la sol, hrănite natural, care este oferită de către Buno Carne.
Ingrediente pentru 4-6 porții de Prepeliță la cuptor cu sos de struguri
6 prepelițe (curățate bine)
12 felii de bacon
300 g cepe mici, tip arpagic (curățate în prealabil)
2 linguri miere
300 g struguri roșii
1 cană de oțet balsamic
3 linguri unt clarificat
10 ramuri proaspete de cimbru proapăt și o lingură de frunze proaspete
sare, piper
Timp de preparare (fără timpul în care vei prepara untul clarificat și vei curăța prepelițele): 1 oră și jumătate-2 ore

Cum se prepară Untul clarificat
Pasul 1: Se ia untul, se taie bucățele și se pune la fiert într-un vas de inox
Pasul 2: Focul va fi mic și vei vedea că se va forma o spumă bogată
Pasul 3: Când untul începe să fiarbă, focul va fi dat și mai mic. Se va îndepărta spuma, punând-o învr-un castronel
Pasul 4: După 2-3 minute mai luați spuma din vasul în care a fiert untul
Pasul 5: Din când în când, folosește o lingură de lemn pentru a îndepărta orice urmă de spumă de pe fundul vasului, întrucât aceasta ar putea arde untul și ar putea strica demersul
Pasul 6: După aproximativ 40 de minute (sau mai puțin) ar trebui să observi că untul este transparent. Vei auzi un sfârâit
Pasul 7: Ia untul clarificat de pe foc și mai lasă-l să se odinească pentru aproximativ 10 minute

Cum se prepară Prepelița la cuptor cu sos de struguri
Pasul 1: Prepelițele vor fi bine curățate și spălate
Pasul 2: Vei încinge cuptorul la 200 de grade
Pasul 3: Vei pregăti untul clarificat
Pasul 4: Într-un vas vei pune laolaltă oțetul balsamic, mierea, cimbrul și lasă-le la foc mic pentru aproximativ 5 minute
Pasul 5: Vei strecura amestecul
Pasul 6: Vei combina 2 linguri din sos cu 2 linguri din untul clarificat, amestecându-le încet
Pasul 7: Vei toca mărunt ceapa
Pasul 8: Într-un vas vei pune cepele, restul de unt clarificat, sarea, piperul și cimbrul. Vei pune vasul la cuptor pentru aproximativ 15 minute
Pasul 9: Prepelițele vor fi uscate bine de apă, le vei da cu sare și cu piper. Vei lua sosul obținut din untul clarificat și le vei unge bine, nu înainte de a lega picioarele păsărilor
Pasul 10: Vei înveli prepelițele în feliile de prosciutto și le vei securiza cu scobitori
Pasul 11: Vei scoate din cuptor ceapa și vei pune alături de ea boabele de strugure, lăsându-le să mai stea la cuptor, la foc mic, pentru alte 10-15 minute
Pasul 12: Vei pune prepelițele la cuptor
Pasul 13: După ce acestea se vor rumeni bine, le vei dezlega picioarele și vei pune pe lângă ele amestecul de ceapă și boabe de strugure, care ar trebui să aibă un aspect caramelizat.

Prepelita cu sos de struguri

Rață la cuptor cu mere și curmale

Este considerată unul dintre preparatele de bază de la masa de Crăciun. Pentru o notă mai specială, neconvențională, poți să asociezi merele cu smochine și curmale, ce-i vor conferi o aromă cu totul specială. Preparatul tău va fi mai gustos utilizând o carne de rață precum este și cea de la Buno Carne . Experții de aici au realizat, cu acest tip de carne, o premieră națională: oferă permanent carcasă de rață românească crescută la sol 90 zile.
Ingrediente pentru 1 Rață la cuptor cu mere, smochine și curmale
1 rață întreagă
350 g smochine deshidratate
300 g curmale (fără sâmburi)
3 mere
2 portocale
150 ml suc proaspăt de portocale
3 linguri oțet balsamic roșu
5 linguri sirop de rodie
3 rodii tăiate pe jumătate
4 batoane de scorțișoară
4 smochine proaspete, tăiate pe jumătate
sare, piper
Timp de preparare: 2 ore

Cum se prepară Rața la cuptor cu mere și curmale
Pasul 1: După ce se curăță bine, pe rață se vor face niște crestături (sub formă de romburi) pentru ca grăsimea să se poată scurge
Pasul 2: Rața se presară cu sare și cu piper
Pasul 3: Vei da rața la cuptor (încins în prealabil) pentru aproximativ 1 oră. În cazul în care grăsimea începe să se ardă, rața va fi mutată în alt vas
Paul 4: Vei lăsa rața să se odihnească pentru aproximativ 10 minute
Pasul 5: Vei tăia portocalele rondele, la fel și merele și smochinele
Pasul 6: Vei pune fructele, siropul de rodie, sucul de portocale, oțetul balsamic și batoanele de scorțișoară. Le vei da la cuptor, adăugând și semințele de rodie
Pasul 7: Ar trebui să le lași acolo pentru aproximativ 10 minute. Nu uita să pui sare și puțin piper
Pasul 8: Vei pune acest sos pe lângă friptură și o vei tăia pentru servire. Poți să decorezi și cu fructe proaspete

Rata umpluta cu mere si smochine si curmale

Pulpă de berbecuț la cuptor cu sos de dovleac și de unt

Pentru ca pulpa de berbecuț să devină mai fragedă, este esențial să o marinezi înainte să o gătești. Prepară din timp sosul de dovleac și vei vedea că te vei bucura de o friptură neconvențională, cu arome puternice, binevenită la o masă festivă.
Ingrediente pentru 8 porții de Sos de dovleac
1 cană dovleac zbrobit
1 cană supă de legume
1 lingură salvie proaspătă
1 vârf de scorțișoară
1 lingură și jumătate cimbru proaspăt
1 cană smântână degresată
2 linguri făină
2 linguri unt
1 linguriță ulei
1 ceapă mică
1 vârf de sare
Timp de preparare: 30 de minute

Cum se prepară Sosul de dovleac
Pasul 1: Vei toca ceapa și o vei pune la călit în uleiul încins în prealabil. Adaugă alături de ea și untul, amestecând permanent
Pasul 2: Vei pune lângă unt și făina, smântâna, scorțișoara, sarea și contină să amesteci pentru alte 2 minute
Pasul 3: Vei zbrobi dovleacul în blender și vei adăuga mai întâi 1/2 din cantitatea de supă.Nu te opri din amestec și toarnă peste el restul de supă, dar alătură-i și amestecul cu ceapă și smântână. Mai pune alături de ele și verdețurile tocate mărunt
Pasul 4: Dă amestecul la fiert și mai amestecă în el până când va deveni tot mai omogen

Ingrediente pentru sosul în care vei marina Pulpa de berbecuț
ulei de măsline
zeama de 1 lămâie mare
3-4 căței de usturoi
2 foi de dafin
cimbru și rozmarin
sare grunjoasă
sare și piper

 

Pulpa de berbecut la cuptor

Ingrediente pentru 1 Pulpă de berbecuț la cuptor:
1 pulpă de berbecuț dezosată
5-6 căței de usturoi
150 ml vin alb
crenguțe de rozmarin proaspăt
sare grunjoasă și piper

Cum se pregătește Pulpa de berbecuț

Pasul 1: Pulpa se curăță bine, se spală și se șterge
Pasul 2: O vei unge cu ulei de măsline și o vei pune într-o pungă, alături de sare, piper, foile de dafin, cimbru și rozmarinul, dar și zeama de lămâie. O vei da la marinat pentru 1 zi
Pasul 3: Vei clăti carnea de sosul în care a stat la marinat, o vei șterge și o vei da cu sare grunjoasă.
Pasul 4: Vei cresta carnea și vei pune în crestături usturoiul mărunțit. Vei pune pulpa într-o pungă de copt, alături de crenguțele de rozmarin, vei pune peste ea jumătate din cantitatea de vin și o vei da la cuptorul încins în prealabil la 180 de grade
Pasul 5: Vei muta friptura pe fiecare parte (va dura cam 1 oră pentru fiecare parte), continuând să adaugi și restul de vin, pe măsură ce sosul format scade
Pasul 6: Vei servi friptura caldă, alături de sosul de dovleac și de garnitura dorită.

Wellington cu carne de struț

Wellington este, în mod tradițional, un preparat din mușchi de vită, aluat, ciuperci. Dacă vrei să creezi un preparat neconvențional pentru masa festivă de Sărbători, înlocuiește carnea de vită cu cea de struț. În aces scop, folosește bucăți de Drum . Acestea provin din partea inferioară a pulpei struțului și, pentru a le frăgezi, le vei pune într-un baiț cu suc de ananas (enzima numită bromelaină, existentă în ananas, va pătrunde în fibra cărnii și o va înmuia).
Ingrediente pentru 6 porții de Wellington cu carne de struț
1 kg carne de struț
500 g aluat (din comerț)
3 linguri ulei de măsline
250 g ciuperci
50 g unt
12 felii de Prosciutto
1 legătură de cimbru proaspăt
100 ml vin alb (sec)
2 gălbenușuri de ou
sare, piper
puțină făină
Timp de preparare: 2 ore și jumătate

Cum se prepară Wellington cu carne de struț
Pasul 1: Se încinge cuptorul la 200 de grade
Pasul 2: Se ia carnea, se unge cu ulei, sare și piper și se coace în cuptor (la foc mediu) pentru aproximativ 20 de minute
Pasul 3: Vei da ciupercile în blender pentru a obține o pastă
Pasul 4: Pune la încins 2 linguri de ulei de măsline, untul și adaugă și ciupercile, frunzele de cimbru și lasă-le pe foc pentru aproximativ 10 minute
Pasul 5: Toarnă peste ele și vinul alb, continuând să amesteci bine
Pasul 6: Vei începe să învelești carnea de struț în feliile de Prosciutto, având grijă ca acestea să fie uniforme pe suprafața acestuia. Securizează-le cu niște scobitori
Pasul 7: Întinde aluatul pe o un tocător, cu făină.
Pasul 8: Vei înveli carnea în aluat, având grijă să acoperi toată suprafața. Vei face crestături oblice pe aluat
Pasul 9: Vei bate ouăle cu puțină albă și le vei întinde apoi pe tot aluatul
Pasul 10: Vei pune la copt carnea pentru 20-30 de minute, în funcție de intensitatea focului. Va trebui să vezi că aluatul este rumenit bine
Pasul 11: Nu tăia imediat preparatul, ci mai lasă-l să se răcorească pentru cel puțin 10 minute.

Wellington

Plăcintă cu ficat de struț

Această plăcintă este savuroasă, ușoară și va avea un gust minunat datorită ficatului de struț . În plus, brânza și morcovii îi vor conferi culoare și o vor face atractivă inclusiv pentru micii „mofturoși".
Ingrediente pentru 1 Plăcintă cu ficat de struț:
1 kg ficat de struț
500 g brânză dulce
100 g brânză telemea
500 g morcov
2 cepe
2 linguri ulei
4 ouă
100 g unt
1 legătură de pătrunjel
1 legătură de mărar
sare, piper
Timp de preparare: 2 ore

Cum se prepară Plăcinta cu ficat de struț
Pasul 1: Ficatul se spală și se taie mărunt
Pasul 2: Se curăță ceapa și se toacă. Se toacă fin mărarul și pătrunjelul
Pasul 3: Într-o tigaie vei pune 2 linguri de ulei și 50 g unt
Pasul 4: Se călește în ulei și unt ceapa (până devine ușor sticloasă)
Pasul 5: Se adaugă ficatul, cu sare și piper
Pasul 6: Se lasă la înăbușit 15-20 de minute. Se pune ficatul la răcit
Pasul 7: Vei rade morcovii și îi vei căli în restul de unt
Pasul 8: Ficatul se dă prin mașina de tocat și se amestecă cu 3 ouă bătute. Vei adăuga în acest amestec și verdeața
Pasul 9: În brânza dulce se rade și brânza telemea
Pasul 10: Se montează, într-o tigaie rotundă (tapetată cu hârtie de copt), plăcinta: se pune un strat de ficat, deasupra un strat de brânză, apoi morcovi și se continuă astfel până la terminarea ficatului.Ultimul strat va fi cu morcov
Pasul 11: Vei mai bate un ou și vei unge cu el stratul de plăcintă format din morcov
Pasul 12: Vei da plăcinta la cuptor cam 40 de minute (la foc potrivit)

Placinta din ficat de strut

Stroganoff cu carne de capră

Și acest fel de mâncare se face de obicei cu carne de vită. Dacă vrei să-i dai o notă mai neconvențională, utilizează carnea de capră. Poți să alegi, de exemplu, pastrama proaspătă de capră de la Buno Carne. De asemenea, nu uita să marinezi carnea pentru o zi (cu un amestec format din iaurt, suc de portocale, mix de mirodenii), astfel încât să o frăgezești bine și să scoți din ea mirosul pregnant.
Ingrediente pentru 4-5 porții de Stroganoff cu carne de capră
500 g pastramă proaspătă de capră
2 mâini de ciuperci
1 lămâie
1 linguriță de paprika
50 ml smântână
1 păhărel de coniac
1 ceapă roșie
1 căpățână de usturoi
ulei de măsline
2-3 crenguțe de pătrunjel
sare, piper
Timp de preparare: 2 ore

Cum se prepară Stroganoff cu carne de capră
Pasul 1: Vei toca mărunt ceapa și usturoiul
Pasul 2: Vei rade lămâia
Pasul 3:Vei curăța bine ciupercile și vei toca pătrunjelul
Pasul 4: Vei bate puțin carnea după ce ai luat-o de la marinat
Pasul 5: Vei pune laolaltă paprika, zeama de lămâie, piperul și sare și vei turna amestecul peste carne
Pasul 6: Vei pune uleiul la încins și vei pune la călit ceapa și usturoiul. Când acestea se rumenesc ușor, vei adăuga acolo și ciupercile mărunțite, dar și untul. Vei mai lăsa la rumenit
Pasul 7: Peste aceste ingrediente vei adăuga și carnea, dar și coniacul și smântâna. Vei lăsa la foc mic, până când carnea se pătrunde bine și până când ciupercile se frăgezesc.

Stroganoff

logo buno carne

 

Articolul urmator
„Rețeta" de succes pentru a avea mese în liniște în familie: „Nu mai negociați cu copiii la masă"
„Rețeta" de succes pentru a avea mese în liniște în familie: „Nu mai negociați cu copiii la masă"

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    „Lături pentru porci, nu masă caldă pentru copii!” - Ce primesc elevii de la o școală din Sălaj la masa de prânz
    „Lături pentru porci, nu masă caldă pentru copii!” - Ce primesc elevii de la o școală din Sălaj la masa de prânz

    Părinții de la o școală din Sălaj acuză că elevii servesc „lături pentru porci” prin programul „Masa caldă”. Acesta a fost lansat în 2016 cu scopul de...

    Bucură-te de sărbători fără disconfort!
    Bucură-te de sărbători fără disconfort!

    Sărbătorile de iarnă vin cu multe bucurii, cu mese îmbelșugate și momente speciale alături de cei dragi. An de an adunăm sute de fotografii ce surprind doar zâmbetele și...

    Din toamnă, masă caldă în școli. Cum vor fi investiți cei un miliard de euro alocați
    Din toamnă, masă caldă în școli. Cum vor fi investiți cei un miliard de euro alocați

    Elevii din 150 de școli din România vor avea masa asigurată începând din toamnă, anunță ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Inițiativa face parte din...

    4 retete pentru copii, usor de preparat impreuna cu copilul tau
    4 retete pentru copii, usor de preparat impreuna cu copilul tau

    Sa gatesti impreuna cu copilul tau rezolva mai multe probleme in acelasi timp. In primul rand ai rezolvat problema supravegherii copilului cat timp esti la bucatarie. Este langa tine si este...

    Idei de la Carrefour TEX pentru sărbători alături de copii
    Idei de la Carrefour TEX pentru sărbători alături de copii

    Sărbătorile aparțin copiilor. Nu numai celor mici, ba chiar tuturor copiilor, indiferent de vârsta biologică. Odată cu sosirea Crăciunului, o mulțime de adulți descoperă...

    Masa de Crăciun: meniu complet baby-friendly și idei de decorare
    Masa de Crăciun: meniu complet baby-friendly și idei de decorare

    Crăciunul reprezintă prilejul perfect pentru a ne înfrupta din bucatele pregătite cu multă dragoste. În timp ce majoritatea gospodinelor preferă să facă mâncăruri...

    Ela Crăciun petrece Paștele după tradiții vechi. Cum se pregătește vedeta pentru sărbători?
    Ela Crăciun petrece Paștele după tradiții vechi. Cum se pregătește vedeta pentru sărbători?

    Ela Crăciun și-a obișnuit fanii cu mese fabuloase de sărbători. Vedeta se dă în vânt după aranjamente de masă spectaculoase și își surprinde urmăritorii cu...

    Copiii sunt mici oameni ai peșterii! Cum reușești să-i înveți, pe limba lor, bunele maniere la masă
    Copiii sunt mici oameni ai peșterii! Cum reușești să-i înveți, pe limba lor, bunele maniere la masă

    E greu să-l faci pe cel mic să stea la masă, sau să nu se mai joace cu mâncarea? Nu e nimic, încă nu e târziu să învețe bunele maniere. Harvey Karp, medic...

    © 2024 Qbebe