Carnea de rață și de gâscă: sfaturi de preparare sănătoasă și delicioasă

Carnea de rață și de gâscă: sfaturi de preparare sănătoasă și delicioasă

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Carnea de gâscă și cea de rață se pot transforma în adevărate delicatese dacă sunt preparate corect. Parcurge articolul de mai jos pentru a afla nu numai cum trebuie să procedezi pentru a reuși să le gătești perfect, ci și care sunt beneficiile acestor tipuri de carne. Vei fi uimită să vezi ce elemente nutritive valoroase conțin!

De ce carnea de rață este sănătoasă

Este foarte bogată în vitamina B
Carnea de rață conține nu mai puțin de 8 vitamine din grupul B-urilor și oferă o mare parte din doza zilnică recomandată de vitamina B12 (foarte importantă pentru funcționarea optimă a creierului).

Conține zinc și seleniu
Cele două minerale sunt vitale pentru funcționarea corectă a sistemului imunitar. Mai multe studii au arătat că un piept de rață obișnuit poate să ofere aproximativ 1/3 din doza zilnică recomandată de seleniu.

Este o sursă importantă de fier
Carnea de rață face parte dintre tipurile de carne ce pot oferi o mare parte din doza zilnică recomandată pentru acest mineral. Spre exemplu, un piept de rață oferă până la jumătate din doza zilnică recomandată de fier pentru femei (aceasta ar trebui să fie cuprinsă între 16 și 18 mg).

Metode de gătire a cărnii de rață

În vederea unei preparări delicioase și sănătoase, este foarte important să ții cont de cum se gătesc diferite părți ale raței. Iată câteva exemple în acest sens:

Cum se gătește pieptul de rață
Primul pas foarte important este să te asiguri că grăsimea din piept va fi eliberată pe parcusul procesului de gătire, astfel încât să se mențină frăgezimea și gustul bun. În acest scop, după ce vei spăla bine pieptul, ar trebui să-l crestezi sub forma unor romburi sau a unor linii paralele. Ai grijă să nu crestezi carnea, ci pielea și grăsimea!
Urmează să sărezi și să piperezi pieptul și să-l mai lași să se odihnească la frigider până când pielea este uscată bine. Procesul de uscare a pielii se poate accelera dacă tamponezi carnea cu un șervet de hârtie curat. Apoi, cu 10-15 minute înainte de gătire îl scoți din frigider și îl lași să ajungă la temperatura camerei. Abia după aceea îl vei pune cu fața în jos într-o tigaie (nu încinsă în prealabil), care să fie lăsată să se încingă treptat. Procedând așa, vei evita ca grăsimea și pielea să se ardă, iar carnea să ajungă să se usuce.

Pulpe de rata Ce vei face pentru a găti pulpele de rață
Cel mai bine este să le prepari în felul următor:
• Le vei săra bine și le vei înveli în grăsime (tot de rață), lăsându-le toată noaptea în frigider
• Le poți unge cu un amestec de vin, de supă de legume și grăsime, după care le vei pune toată noaptea în frigider
• Inițial le vei rumeni la temperatură mică, prin gătire lentă, asigurându-te că sucurile naturale din carne se vor păstra- Nu va trebui să-ți faci griji că se va absorbi excesul de grăsime, întrucât la temperaturi joase nu se va întâmpla așa ceva
• Abia ulterior le vei da la cuptor la temperaturi înalte (200-220 de grade) pentru a le rumeni bine, pentru 30-40 de minute

Pentru preparate sănătoase și delicioase, mizează și pe pulpa de rață oferită de către Buno Carne. Aceasta este considerată o delicatesă, ce va transforma orice masă într-un adevărat festin. Carnea are un gust deosebit și datorită faptului că a fost congelată prin tehnica „Shock-Freeze", în timpul căreia se formează cristale mici de gheață, sub dimensiunea celulei, astfel încât membrana celulară nu se distruge, iar carnea decongelată treptat, în frigider, are proprietăți similare celei proaspete.

Cum vei coace o rață întreagăRata la cuptor
De regulă, o rață se poate găti la cuptor în aceste două feluri:
• Prin tehnica numită „chinezească"- Aceasta presupune ca rața să fie lăsată în cuptor pe tot parcursul procesului de gătire, astfel încât pielea ei să fie uscată și foarte rumenită
• Prin metoda prin care se coace și un pui obișnuit- De exemplu, ea va fi scoasă din când în când din cuptor pentru a se îndepărta excesul de grăsime

Ca să îi bucuri pe cei dragi cu o rață cu un gust excelent, alege-o cu încredere pe cea de la Buno - Carne Pur Gust. În prezent, în cadrul acestei companii s-a realizat o premieră națională: Buno -  Carne Pur Gust sunt primii care oferă permanent carcasă de rață românească crescută la sol 90 zile. Rața este ambalată în vid pentru a limita acțiunea aerului.

Beneficiile cărnii de gâscă

Este o sursă de proteine de calitate
Acestea sunt importante mai ales în construcția masei musculare și conferă energie.

Conține vitamina B6
Este binevenită în funcționarea optimă a sistemului imunitar, scăzând riscul de infecții.

Este sursă de vitamina B5
Vitamina B 5 joacă un rol important în sănătatea pielii, prevenind inclusiv apariția ridurilor și depigmentarea.

Conține minerale valoroase
Spre exemplu, în carnea de gâscă se găsește fosfor. Alături de calciu, el va contribui la menținerea sănătății oaselor și dinților. Fosforul este util și pentru sănătatea inimii. De asemenea, în acest tip de carne se află și cuprul. Studiile efectuate de-a lungul timpului au demonstrat că în absența cuprului nivelul colesterolului „rău" din corp va crește simțitor. În schimb, dacă există o doză optimă de cupru, acesta va fi sub control. Nu în ultimul rând, carnea de gâscă se remarcă și datorită prezenței fierului, atât de important pentru prevenirea anemiei.

Cum este bine să se prepare carnea de gâscă

Când vine vorba de această carne, experții dau două sfaturi esențiale:
• Indiferent de cum se va pregăti, este necesar să se elimine excesul de grăsime- Aceasta poate fi însă păstrată pentru a fi adăugată ulterior unor anumite preparate
• Carnea de gâscă este sănătoasă dacă va fi gătită la temperatura potrivită- Spre exemplu, trebuie ca aceasta să fie coaptă în cuptor, cu condiția să atingă temperatura internă de 165 de grade. Numai așa ea își va păstra nuanța roz și se va frăgezi.

Sandvis cu piept de gasca

Printre cele mai recomandate modalități de gătire ale cărnii de rață se numără:

Fierberea urmată de coacere
După ce gâsca este spălată, curățată și vei îndepărta grăsimea, vei proceda în felul următor:
• Vei pune apă la fiert (cam 4 l)- Vei lua un sfert din această cantitate de apă și o vei turna peste pieptul de gâscă. Vei roti pasărea în vasul în care va fierbe, astfel încât aceasta să fie cât mai bine acoperită de apă. Continuă să mai torni apă peste ea
• Încearcă să acoperi întreaga carcasă cu apă- Ar fi ideal să ai un vas destul de mare pentru a reuși să faci acest lucru
• Vei lăsa pasărea la fiert până când apa va da într-un clocot
• Vei lua vasul de pe foc și vei mai lăsa gâsca în apa fiartă, acoperită, pentru aproximativ 5 minute
• După ce gâsca va fi scoasă din vas, o vei lăsa să se mai răcorească la temperatura camerei
• Vei observa faptul că pielea păsării s-a mai deschis la culoare. Vei împrăstia pe ea, atât în interior, cât și la exterior, sare și piper
• Îi vei lega picioarele cu sfoară, iar pielea din zona gâtului va fi securizată cu scobitori. O vei pune într-o tavă mare și o vei lăsa la frigider până când vei observa că pielea s-a uscat complet
• După ce o vei scoate de la frigider ca să o prepari la cuptor, o vei da cu următoarele mirodenii: pătrunjel, salvie, cimbru, paprika, marjoram
• Vei încinge cuptorul la 200 de grade
• Vei pune în vasul în care vei coace gâsca aproximativ 3-4 linguri de apă. În acest fel, grăsimea rămasă pe pasăre nu se va arde
• Vei pune gâsca la copt pentru aproximativ 1 oră- La fiecare 30 de minute vei verifica pasărea. Vei sesiza că grăsimea începe să se desprindă și vei putea să îndepărtezi excesul. Poți să mai adaugi apă dacă vrei să fii sigură că nu se va arde
• După 1 oră, vei lăsa cuptorul mai încet, la 160 de grade. Ar trebui să iei un termometru special și să verifici să existe o temperatură de 165 de grade la nivelul cărnii. În acest fel, sucurile din ea o vor frăgezi, dar nu vor lăsa carnea să rămână crudă. Vei mai ține pasărea la cuptor pentru alte 2 ore- 2 ore ș jumătate. În acest timp, vei continua să îndepărtezi grăsimea din tavă
• Vei lăsa să se răcească, la temperatura camerei, pentru 15 minute și după aceea o vei tăia, astfel încât să nu se usuce

Umplere și coacere
Cel mai la îndemână este, când vrei să prepari carne de gâscă, să înțepi pielea acesteia și grăsimea, având însă grijă să nu înțepi și carnea. Desigur, pentru deplină siguranță, vei curăța bine pasărea, la exterior și la interior și vei îndepărta și grăsimea vizibilă.
După aceea vei spăla bine carcasa, o vei șterge și vei pune sare și piper. În interiorul păsării vei introduce morcovi, ceapă, țelină și, dacă vrei, o portocală. Pentru o crustă mai crocantă, cu un gust special, poți să ungi pielea cu zeamă de portocală.

Vei lega picioarele păsării, aripile vor fi introduse dedesubtul ei, iar pielea din zona gâtului va fi securizată cu scobitori.
Într-o tavă se va pune apă (2-4 linguri, în funcție de cât de mare este gâsca) și se coace pasărea inițial la o temperatură mai mare (de 200 de grade), timp de 1 oră. La fiecare 20-30 de minute se va îndepărta grăsimea eliberată. O vei mai lăsa apoi la cuptor, la 160 de grade, pentru cel puțin o oră sau până când carnea va atinge o temperatură de 165 de grade. Sucurile ce ies din ea ar trebui să fie perfect clare. Înainte să o tai, o vei mai lăsa să se „odihnească" 15-20 de minute.

Tu ai preparat până acum  gâscă sau rață?

Surse:
www.bbcgoodfood.com, www.foodal.com, www.gressinghamduck.co.uk, www.healthbenefitstimes.com

logo buno carne
 

 

Articolul urmator
Un bărbat transgender a adus pe lume o fetiță perfect sănătoasă: „Abia aștept să mai am un copil”
Un bărbat transgender a adus pe lume o fetiță perfect sănătoasă: „Abia aștept să mai am un copil”

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    20 de sfaturi pentru o viață sănătoasă
    20 de sfaturi pentru o viață sănătoasă

    Dacă vrei să îți protejezi starea de bine și să ai o viață sănătoasă, trebuie să te asiguri că respecți câteva obiceiuri alimentare. În plus, mișcarea este...

    Pasta de susan: beneficii și mod de preparare
    Pasta de susan: beneficii și mod de preparare

    Ai auzit de tahini în restaurantele libaneze, dar nu știi exact ce este? O pastă de susan foarte întâlnită în bucătăria Orientului Mijlociu, tahini este azi...

    De ce boboceii de rață înoată în spatele mamei lor? Știința răspunde
    De ce boboceii de rață înoată în spatele mamei lor? Știința răspunde

    Pentru mulți dintre noi, rațele sunt cele mai familiare păsări. Am copilarit uitându-ne la desene animate din care nu lipseau rațele, am învățat cântece și poezii...

    Iaurt de caju: beneficii și mod de preparare
    Iaurt de caju: beneficii și mod de preparare

    Cauți alternative fără lactoză ale iaurtului tradițional? Descoperă în acest articol un iaurt făcut din nuci de caju. Este o alegere populară pentru persoanele care au...

    Suc de țelină apio: beneficii și mod de preparare
    Suc de țelină apio: beneficii și mod de preparare

    Sucul de țelină apio a crescut în popularitate în ultimii, ani datorită conținutului bogat de vitamine și al multiplelor beneficii pentru organism. Totodată, acesta are un...

    Ceai de rodie: beneficii și mod de preparare
    Ceai de rodie: beneficii și mod de preparare

    Puține băuturi pot egala farmecul răcoritor al unei cești de ceai de rodie bine preparat. De la nuanța sa vibrantă până la amestecul de note dulci și picante, ceaiul de rodie...

    Vești bune de la BAC: cea mai mare rată de promovare din ultimii 12 ani
    Vești bune de la BAC: cea mai mare rată de promovare din ultimii 12 ani

    Rata de promovare la examenul de bacalaureat 2022 a fost cea mai bună din ultimii 12 ani, a anunțat luni ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Au promovat cu 2.928 de candidați mai...

    Nu am scos carnea din alimentația copilului, deși sunt vegană. Vreau să facă propriile alegeri
    Nu am scos carnea din alimentația copilului, deși sunt vegană. Vreau să facă propriile alegeri

    Dacă pentru anumiți părinți este important să le impună și copiilor anumite obiceiuri alimentare, pentru alții contează mai mult să-și lase micuții să-și exprime preferințele....

    © 2024 Qbebe