7 produse naturale de curățenie care nu afectează sănătatea copilului tău

7 produse naturale de curățenie care nu afectează sănătatea copilului tău

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Sănătatea copilului și a întregii familii depinde foarte mult de un stil de viață sănătos. În cadrul acestuia nu se regăsesc doar o alimentație echilibrată, multă mișcare și odihnă, ci și modul în care vei reuși să menții curățenia casei fără a recurge la produse pline de chimicale. Parcurgând articolul de mai jos vei afla ce fel de produse ar fi ideal să folosești acasă, astfel încât acestea să se bazeze cât mai mult pe ingrediente naturale, blânde cu organismul și prietenoase cu mediul.

Exemple de ingrediente ce ar trebui să lipsească din produsele de curățenie sigure pentru copii

Dioxan 1, 4
Acest compus este cancerigen și se regăsește mai ales în detergenți.

Butoxyetanol
De cele mai multe ori, este prezent în produse precum acelea speciale pentru îndepărtarea petelor de pe haine, în soluțiile destinate curățării aragazului, în cele pentru degresarea diferitelor suprafețe. Ceea ce îl face să fie un pericol pentru sănătatea copiilor este, în primul rând, pentru că poate să irite ochii și pielea.

Formaldehidele
Sunt folosite adesea pentru rolul lor de conservare, dar au potențial cancerigen.

Amoniacul
Este considerat periculos mai ales din cauza faptului că irită mult pielea și căile respiratorii.

Substanțele cu rol antibacterian
Fac parte dintre cele mai des întâlnite în produsele de curățenie, însă medicii spun că pot fi dăunătoare deoarece vor crește riscul pentru a dezvolta rezistență la antibiotice sau tulburări endocrine.

Clorul
Mai ales înălbitorii sub formă de clor ar trebui evitați când ai în casă copii. Astfel, specialiștii îl asociază cu substanțele ce pot afecta la nivel neurologic sau cu probleme respiratorii. În plus, clorul trebuie ocolit pentru că poate degaja, în combinație cu substanțe care nu sunt nocive, gaze toxice (Spre exemplu, combinația dintre clor și oțet poate fi periculoasă).

Aromele artificiale
Printre substanțele cuprinse în ele se numără, de exemplu, ftalații, ce pot fi un factor important în declanșarea tulburărilor endocrine. Totodată, ftalații îi pot face rău copilului pentru că agravează simptomele de astm sau de alte alergii.

Ce produse de curățenie naturale sunt binevenite când ai copii

Pentru a te asigura că nu numai sănătatea copilului, ci și a voastră, a celor mari, nu este deloc pusă în pericol de către produsele utilizate la curățenie, încearcă să optezi pentru unele naturale. Cele mai bune sunt acelea obținute homemade, cu ajutorul unor ingrediente simple, dar care pot să confere și ele rezultate remarcabile când vine vorba despre curățenia și prospețimea casei tale. De asemenea, te poți orienta către produsele enzimatice, 100% naturale și eficiente. Vestea bună este că poți beneficia și de o reducere de 5%, dacă alegi să comanzi produsele de aici. Iată câteva exemple:
Soluție universală de curățare cu săpun organic și uleiuri esențiale
Chiar dacă inițial aceasta are un miros puternic, după ce se usucă fii sigură că se va evapora imediat. Pentru cele mai bune rezultate, încearcă să nu o aplici pe prosoape de hârtie, ci pe resturi de material textil sau pe ziare vechi.
Ingredientele necesare ca să poți obține soluția sunt:
• 1 linguriță borax (Este un mineral natural, ce are proprietăți similare clorului, fiind mai puțin toxic decât acesta. Are și rol de a degresa)
• 1/2 linguriță praf de copt
• 1 linguriță săpun lichid organic
• uleiuri esențiale la alegere
• 2 căni apă călduță/distilată
După ce vei amesteca toate ingredientele, vei pune soluția într-o sticlă spray. O poți folosi, de pildă, pentru curățarea jucăriilor, pentru curățarea gresiei din baie sau din bucătărie etc..

Soluție pentru spălarea geamurilor cu oțet și uleiuri esențiale
Scapă de soluțiile pline de chimicale și optează pentru un produs din ingrediente naturale, ce poate fi folosit inclusiv de către copii.
Vei avea nevoie doar de:
• 2 căni de apă distilată
• 2 linguri oțet
• 10 picături ulei esențial (la alegere)
Amestecă toate ingredientele și preferabil folosește-te de o cârpă din microfibră.

Spray pentru curățarea mobilei cu oțet, mix de uleiuri și uleiuri esențiale
Pentru o mobilă curată, lucioasă și cu aspect de nou, încearcă să apelezi și la acest spray. Îl vei pregăti din:
• 1/2 cană oțet alb
• 2 linguri ulei (poate fi un mix dintre uleiul de floarea-soarelui, de semințe de strugure, de cocos)
• 10 picături ulei esențiale de lămâie (Acesta are proprietăți antibacteriene, grație compușilor numiți limonen și b-pinene)
• 5 picături de ulei esențial de cedru (Și el are rol antibacterian, fiind un puternic odorizant)
• 1 cană apă
Vei amesteca toate ingredientele și le vei pune într-un recipient potrivit pentru pulverizare. Pentru cele mai bune rezultate, va trebui să stropești soluția pe mobila de lemn, acolo unde este praf și să îl îndepărtezi cu o cârpă moale. Dacă vrei să te asiguri că mobila ta va avea un luciu deosebit, folosește mai ales ulei de cocos când îți prepari soluția.

Soluție pentru curățarea aragazului din coji de citrice
Folosește cu încredere acest produs de curățenie natural pentru că poate să acționeze la fel de bine ca un produs pe bază de substanțe chimice. Va trebui să ții cont de următoarele indicații:
• Pune coji de portocală/de lămâie într-un borcan de sticlă și toarnă peste ele oțet, cât să le acopere
• Pune capacul peste borcan și lasă amestecul acolo pentru 2 săptămâni
• După aceea vei strecura cojile de fructe
• Vei amesteca oțetul aromat cu o cantitate egală de apă și le vei pune într-un recipient dotat cu spray
• Vei stropi cu soluția peste locurile murdare de pe suprafața aragazului și o vei lăsa acolo pentru a putea acționa cel puțin 15 minute. Vei fi uimită de cât de bine va degresa resturile de mâncare întărită!

Borcan cu coji de portocale si recipient tip spray

Soluție pentru curățarea parchetului cu ulei de măsline și cu lămâie
Este una dintre cele mai eficiente modalități de a avea oricând parchetul curat și strălucitor. În plus, lămâia are și proprietăți antibacteriene și te va asigura inclusiv de faptul că poți sta liniștită în momentele în care copilul tău va sta toată ziua pe parchet și își va ține acolo jucăriile.
Tot ce vei acea de făcut va fi să combini 3/4 cană de ulei de măsline cu 1/2 cană de zeamă de lămâie și cu 3 l de apă caldă. Poți să te folosești de acest produs natural de curățenie zilnic, pur și simplu apelând la un mop și deplasându-l pe întreaga suprafață a parchetului. Nu va fi nevoie să clătești cu apă după aplicare soluției, ci o vei lăsa să se usuce natural.

Ulei de masline, masline si lamaie

Soluție pentru curățarea toaletei cu praf de copt și lămâie
Toate ingredientele din această soluție sunt naturale și vor lăsa toaleta curată și împrospătată. Ca să o poți obține, îți trebuie:
• 2 căni praf de copt
• 2/3 cană de zeamă de lămâie
• câte 30 de picături de uleiuri esențiale de 2 feluri
• apă
Inițial va trebui să amesteci bine praful de copt și zeama de lămâie, până când lămâia se absoarbe complet în praful de copt. După aceea vei adăuga și uleiurile esențiale. Toarnă peste ele și apă, dar nu prea multă, ci doar cât să se umezească amestecul pentru a putea să-l pui pe o hârtie pergament ca să se solidifice.
Ia din acest amestec atât cât îți trebuie și îl vei aplica pe zonele cu probleme din toaletă.

Produsele de curățenie pe bază de enzime
Acest tip de produse produse de curățenie sunt o variantă excelentă pentru sănătatea copiilor și nu numai. Enzimele  reprezintă proteine de origine 100% naturală, create printr-un produse tehnologic numit biofermentație. În plus, ele sunt delicate inclusiv cu pielea sensibilă a copiilor, având un pH neutru.
Enzimele se pot regăsi în produse de curățenie utile pentru întreaga casă și se remarcă pentru faptul că au capacitatea de a dizolva și dezintegra murdăria în microreziduri cu viteză mai mare decât produsele ce conțin substanțe toxice.

Surse:
www.learn.eartheasy.com, www.greenchildmagazine.com, www.wellnessmama.com

Articolul urmator
Dr. Gerald Stein: „Viața copilului tău nu îți aparține”
Dr. Gerald Stein: „Viața copilului tău nu îți aparține”

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cum să construiești sănătatea mintală a copilului tău! Mini-ghid pentru toți părinții!
    Cum să construiești sănătatea mintală a copilului tău! Mini-ghid pentru toți părinții!

    Poate ca te intrebi cand si mai ales cum sa construiesti sanatatea mintala a copilului tau. Nu, nu este o idee SF sa te ocupi de asta cat mai devreme posibil. Iata un mini-ghid realizat de...

    Stres oxidativ: ce este și cum îți afectează sănătatea
    Stres oxidativ: ce este și cum îți afectează sănătatea

    Stresul este de mai multe tipuri și, din păcate, te îmbolnăvește și te îmbătrânește mai mult decât crezi. În ceea ce privește stresul oxidativ, acesta...

    Ce înseamnă deficitul caloric și cum îți afectează sănătatea
    Ce înseamnă deficitul caloric și cum îți afectează sănătatea

    Vrei să slăbești, dar incă nu îți este clar ce înseamnă deficitul caloric ? În termeni simpli, deficitul caloric are loc atunci când arzi mai multe calorii prin...

    Cum afecteaza televizorul creierul copilului
    Cum afecteaza televizorul creierul copilului

    Foarte multi parinti prefera sa isi lase copilul sa se uite la televizor ore in sir. Motivul pare de foarte multe ori de inteles: ai treaba prin casa si nu ai timp in momentul respectiv sa...

    3 greșeli minore ale părinților care afectează grav stima de sine a copilului
    3 greșeli minore ale părinților care afectează grav stima de sine a copilului

    Fiecare părinte își dorește să crească un copil încrezător în forțele proprii, independent, capabil să facă fata cu succes provocărilor cu care, inevitabil, se...

    Un ghiozdan greu afectează dezvoltarea copilului? Iată ce spune un chirurg ortoped
    Un ghiozdan greu afectează dezvoltarea copilului? Iată ce spune un chirurg ortoped

    Una dintre cele mai importante preocupări legate de pregătirea copilului tău pentru școală este să-i asiguri un ghiozdan care să nu-i provoace disconfort și care să-l ajute să-și...

    Specialiștii confirmă: depresia mamei afectează dezvoltarea sănătoasă a copilului
    Specialiștii confirmă: depresia mamei afectează dezvoltarea sănătoasă a copilului

    Încă din primele clipe în care îți iei copilul în brațe, îți dorești să faci tot ce poți pentru a-i asigura o creștere sănătoasă. Cu toate acestea,...

    Nu mai consumați produse din afara UE! Conțin un pesticid care poate modifica IQ-ul copilului, avertizează APC
    Nu mai consumați produse din afara UE! Conțin un pesticid care poate modifica IQ-ul copilului, avertizează APC

    Asociația Pro Consumatori (APC) – Vocea consumatorilor din România, singura organizație de utilitate publică în domeniul protecţiei consumatorilor, statut obținut prin...

    © 2024 Qbebe