De ce o casă curată ne face mai fericiți

Alina Nedelcu - Redactor Senior

În condițiile în care timpul nostru este mereu măsurat, nu este oricând la îndemână să ne bucurăm de o locuință în care domină ordinea perfectă. Ca să ne motivăm mai mult în acest scop, putem parcurge și articolul de mai jos, care va aduce în prim-plan avantajele uimitoare pe care ni le oferă o casă ordonată.

Cele mai cunoscute motive pentru care nu reușim să ne asigurăm ordinea și curățenia casei

Nu avem niciodată destul timp
Chiar dacă este greu să ne facem timp, într-o zi, pentru o gamă foarte variată de activități, de noi depinde să ne organizăm eficient și să ne ocupăm câte puțin și de casă. Fie că reușim să ne implicăm în activități casnice 30 de minute sau mai mult sau ne limităm doar la 15 minute, rezultatele vor fi vizibile în timp. În acest mod, nu ne vom mai afla în situația de a aloca prea mult timp pentru a restabili ordinea în casă.
Reușindă să nu neglijăm acest aspect al vieții noastre, vom constata că ne va rămâne mai mult timp pentru ceea ce ne dorim și că vom reuși inclusiv să ne terminăm și alte treburi mai repede, în condițiile în care, datorită ordinii, avem mintea mai limpede și ne concentrăm mai bine.

Există prea multă dezordine
Mai ales dacă avem în jur obiecte pe care nu le mai folosim sau dacă nu suntem prompți când vine vorba despre efectuarea unor treburi casnice la momentul potrivit vom fi mai expuși haosului din casă.
Ca să nu ajungem în asemenea situații, este recomandat, pe de o parte, să scăpăm de lucrurile de care nu mai avem într-adevăr nevoie (donațiile sunt o soluție ideală) și, pe de altă parte, să ne străduim să ne organizăm pentru a face treburile treptat.
Dacă ne vine greu să ne despărțim de anumite lucruri, putem să le fotografiem și să le păstrăm ca amintiri sau să le ducem în locuri în care știm că le putem vedea când am dori.

Uităm cât de bine ne simțim trăind într-o casă ordonată
Deși ne străduim, o perioadă, să păstrăm curățenia, iar totul este la locul lui, poate să treacă puțin timp până când ne vom întoarce la vechile obiceiuri. Este cel mai ușor să revenim la ele, întrucât ni se poate părea mai comod, mai puțin solicitant.
Pentru a nu cădea într-o asemenea „capcană", ar trebui să ne amintim mereu cum era când eram înconjurați de ordine, câtă satisfacție resimțeam și să nu uităm că o casă curată este una dintre cele mai bune soluții pentru a ne bucura de o stare de sănătate cât mai bună.

Femeie vesela, ce incearca sa depoziteze lucruri si sa faca ordine

Ce beneficii aduce o casă curată

Vom avea mai puțin de suferit de pe urma stresului
Studiile demarate în ultimele decenii au arătat că persoanele care locuiesc în case curate și ordonate vor fi mai fericite decât acelea ce stau mai mult în dezordine, în condițiile în care nu vor mai fi atât de supuse stresului. În vederea demonstrării acestui punct de vedere, experți de la „Universitatea California" (SUA) au analizat comportamentele a 60 de femei, în funcție de cât de frecvent acestea utilizau cuvinte legate de a face ordine, de a menționa faptul că aveau treburi în casă neterminate, precum și unele cuvinte ce țineau de ideea de odihnă sau de natură. Pe baza unui soft lingvistic, urma să se sesizeze diferențele dintre cele ce locuiau în case ordonate și cele ce locuiau în casele în care era necesar să se restabilească ordinea.

Femeile au fost urmărite mai multe săptămâni la rând, timp de câte 3 zile pe săptămână și s-a constatat că acelea care nu reușeau să mențină ordinea aveau un nivel mai ridicat al cortisolului, ceea ce le făcea mai indispuse și mai puțin satisfăcute de căsnicie, având o percepție mai negativă asupra existenței lor. În schimb, acelea care stăteau în case mai ordonate erau mai calme, dormeau mai bine și erau mai mulțumite de viața pe care o duceau.

Concluzia coordonatorilor studiului a fost că persoanele care-și duc viața în case dezordonate vor resimți mai puternic stresul, fie că este vorba despre cel de la locul de muncă, de acasă etc.. Sfatul acestora este să încercăm, pe cât posibil, să facem ordine în casă treptat, fără a fi nevoiți să alocăm prea mult timp acestui demers la un moment dat, ceea ce ne-ar face mai stresați.

De exemplu, am putea porni de la a dedica aproximativ 5 minute pe zi curățeniei din casă, după care acest interval poate fi crescut progresiv, până la aproximativ 15 minute. Ei consideră că este bine să se procedeze în felul următor:
• Să se efectueze anumite treburi casnice pe loc- De pildă, spălatul vaselor se poate face imediat pentru a ne fi mai ușor
• Să ne orientăm spre locurile din casă în care stăm cel mai mult
• Să nu ne lăsăm patul nefăcut, chiar dacă știm că nu ne vizitează nimeni în ziua respectivă
• Bucătăria și baia ar trebui curățate câte puțin în fiecare zi
• Este utilă o rutină zilnică de curățenie prin casă, pe care să ne străduim să o punem în practică la aproximativ aceeași oră
• Biroul ar trebui să fie lăsat în ordine în fiecare zi
• Este binevenit să divizăm sarcinile majore în unele mai mici, stabilindu-ne prioritățile, astfel încât să nu ajungem să ne simțim nicicând prea copleșiți

Un alt motiv pentru care ordinea din casă ne poate ajuta să fim mai puțin stresați este că va menține un grad mai ridicat de predictibilitate în viața noastră, ceea ce ne va face mai puțin anxioși. Antrolopologii spun că omul se bazează pe structuri predictibile, care țin inclusiv de latura biologică (de exemplu, alăturarea celulelor în organism, ritmul circadian etc.), determinându-ne să fim dornici să funcționăm într-un mediu în care simțim că putem deține controlul.
Cu alte cuvinte, menținerea ordinii poate să devină o rutină predictibilă, care ne va crea confort și ne va ajuta să ne simțim oricând în largul nostru.

Citește și: 8 obiceiuri pentru o casa curata. Trebuie sa le incerci si tu!

Ne vom confrunta mai puțin cu stările depresive
Întrucât o creștere a nivelului de cortisol poate să alimenteze mai mult stările de anxietate, nu ar trebui să ne mirăm dacă vom fi mai triști, mai indispuși. Dezordinea din casă poate să alimenteze sentimentul de vină, că nu suntem capabili să avem grijă de casă, ne poate face să ne simțim mai rușinați față de cei apropiați și chiar față de noi înșine.
În schimb, psihologii ne asigură că, dacă vom reuși cât mai mult să păstrăm ordinea stima noastră de sine va crește, vom avea parte de un beneficiu semnificativ: vom avea mai multă încredere în forțele proprii și vom fi cuprinși de o stare de bine, știind că este meritul nostru că ne bucurăm de ordine.

O casă curată ne ajută să economisim timp și să fim mai sociabili
Una dintre cele mai la îndemână modalități de a fi mai fericiți este să avem cât mai multe relații sociale. Reușind să ne menținem casa curată, nu ne va fi mai fi jenă să-i invităm pe cei dragi și vom avea mai multe șanse de a fi în compania cuiva. De cealaltă parte, cu cât vom locui într-o casă în care domnește haosul, vom avea tendința să ne izolăm, știind că oaspeții nu s-ar simți în largul lor la noi.
Totodată, psihologii vin cu următorul sfat: persoanele ordonate au mai mult timp pentru ele însele, pentru cei dragi, pentru ceea ce contează cu adevărat. Spre exemplu, dacă vom avea grijă să ne punem la loc lucrurile și să le pregătim cu o seară înainte, dimineața nu vom mai petrece mult timp căutând cu ce să ne îmbrăcăm. În schimb, am putea să mai stăm câteva minute de vorbă cu cei dragi sau vom reuși să facem puțină mișcare.

O casă ordonată ne va ajuta să ne concentrăm mai ușor
Specialiștii vin cu următorul avertisment: cu cât vom avea o casă mai dezordonată, cu atât atenția noastră va avea de gestionat mai mulți stimuli și ne va fi mai greu să ne concentrăm. Pentru a evita o asemenea situație, ideal este să locuim în spații cât mai aerisite și mai curate. Așa vom avea mai multe șanse să reușim să ne concentrăm asupra lucrurilor importante, rezolvându-ne mai ușor problemele și asigurându-ne o stare de liniște, de bine, de siguranță.

Femeie ce sterge praful de pe niste rafturi

Grație curățeniei din casă vom respira un aer de o calitate mai bună
Un alt beneficiu inconstestabil al unei case curate și ordonate este că vom respira un aer mai sănătos. Practic, odată ce îndepărtăm excesul de obiecte și ne asigurăm spații mai libere, vom ține mai departe de noi particulele de praf și alte toxine care ne-ar putea dăuna. Specialiștii au sesizat faptul că persoanele care locuiesc în case cu obiecte depozitate corespunzător, în care este multă ordine, respiră mai bine, sunt mai puțin expuse riscului de a se confrunta cu crize de astm, de tuse iritativă, cu iritații ale ochilor sau pielii. În plus, ele se vor putea concentra și vor putea dormi mai bine, fiind mai apte să facă față provocărilor vieții de zi cu zi.

O casă curată ne va ajuta să adoptăm obiceiuri alimentare mai sănătoase
Medicii nutriționiști au observat, de-a lungul timpului, că persoanele care au casele pline de lucruri nefolositoare și care nu fac în mod regulat curățenie vor avea bucătăria plină de alimente nesănătoase și vor fi tentate să consume mai des gustări care îngrașă. Un studiu din anul 2016 a arătat că, dacă în bucătărie vor fi lăsate vase murdare, ne vom controla mai greu și ne vom îndrepta spre astfel de gustări.
Sfatul celor care au realizat studiul este să avem grijă mereu să menținem ordinea și curățenia în jurul nostru, mai ales în locul din casă în care vom lua masa și să ne concentrăm asupra demersului respectiv. Numai așa ne vom limpezi gândurile și ne vom controla mai bine, hrănindu-ne echilibrat.

Tu te-ai gândit până acum la beneficiile de care te vei putea bucura trăind într-o casă cât mai curată și ordonată?

Citește și: 15 lucruri pe care mamele cu case ordonate și curate le fac în fiecare zi

Surse:
www.fulfillmentdaily.com, www.lifehack.org, www.psychologytoday.com, www.thriveglobal.com, www.tonic.vice.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Topul țărilor unde copiii sunt cei mai fericiți. Pe ce loc se află România
  Topul țărilor unde copiii sunt cei mai fericiți. Pe ce loc se află România

  Unde trăiesc cei mai fericiți copiii din lume? Cercetătorii de la Swiss Jacobs Foundation au realizat un top al celor mai fericiți copii din lume, după ce au discutat cu peste 50.000 de...

  Cu ce se curata fata bebelusului. Ce NU este bine sa faci!
  Cu ce se curata fata bebelusului. Ce NU este bine sa faci!

  Te intereseaza cu ce se curata fata bebelusului? Trebuie sa stii ca pielea unui nou-nascut este moale si delicata. Fata bebelusului se curata in fiecare zi pentru ca ingrijirea adecvata a...

  Oamenii care întârzie mereu sunt mai fericiți și trăiesc mai mult
  Oamenii care întârzie mereu sunt mai fericiți și trăiesc mai mult

  Studii recente au ajuns la concluzia că persoanele care au obiceiul să fie mereu în întârziere sunt mai fericite și au șanse mai mari să aibă o viață mai lungă...

  Legatura indestructibila: Adultii cu frati sau surori de sex opus sunt mai fericiti
  Legatura indestructibila: Adultii cu frati sau surori de sex opus sunt mai fericiti

  Mai stii cand fratele tau ti-a tuns toate papusile sau momentul in care ai incercat sa-i strici bicicleta? Dar cand v-ati certat pentru noua jucarie? Desigur, iti amintesti cu nostalgie...

  Copiii care cresc și cu bunicii sunt mult mai fericiți
  Copiii care cresc și cu bunicii sunt mult mai fericiți

  Dragoste, grijă, alint, sunt doar o parte dintre cuvintele care îi caracterizează pe bunici. Încă din primele noastre clipe de viață, bunicii nu vor decât să ne...

  Liviu Vârciu, primele declarații după ce a devenit și tată de băiat: ”Eram fericiți acum patru ani. Eram liniștiți, dormeam”
  Liviu Vârciu, primele declarații după ce a devenit și tată de băiat: ”Eram fericiți acum patru ani. Eram liniștiți, dormeam”

  Au trecut mai bine de 20 de ani de când îi fredonam piesele la mai toate petrecerile. Acum nu putem decât să ne bucurăm alături de el și să îi admirăm viața de...

  Cele mai ordonate și mai dezordonate zodii. Cine are cea mai mare curățenie în casă
  Cele mai ordonate și mai dezordonate zodii. Cine are cea mai mare curățenie în casă

  Dacă pentru unii dintre noi contează enorm ca totul să fie la locul lui, să fie curățenie perfectă și să găsim cu ușurință orice lucru din casă sau de la birou, pentru alții...

  Jocul Balena Albastră face iar victime printre copii. O fetiță din Botoșani a fost găsită fără viață în casă
  Jocul Balena Albastră face iar victime printre copii. O fetiță din Botoșani a fost găsită fără viață în casă

  Tragedie în localitatea Coţuşca din judeţul Botoşani. O adolescentă de 14 ani a fost găsită spânzurată în anexa casei sale. Potrivit autorităților aceasta se juca...

  © 2022 Qbebe