Manipularea, o trăsătură comună pentru copii
Copiii sunt experți în a descoperi modalități creative prin care te epuizează pentru a te convinge să acționezi așa cum își doresc. Trebuie să înțelegi în primul rând și să accepți că este ceva normal ca cei mici să își dorească lucrurile pe care le doresc și să încerce să le obțină cu orice preț. La fel de normal este și pentru părinți să se simtă frustrați și obosiți și să cedeze respectivelor manifestări.
Deși este relativ enervant, atunci când copilul tău descoperă modalități ingenioase pentru a obține ce vrea sau pentru a evita ceea ce nu vrea nu face decât să își exercite influența într-o lume condusă de adulți. Cel mic nu dispune încă de puterea unui adult și nu poate lua decizii majore cu privire la viața sa. Prin urmare, spiritul de inițiativă și determinarea sa pot rămâne lucruri pozitive atâta timp cât sunt direcționate constructiv de către părinți prin învățarea unui comportament de autoreglare și stabilirea limitelor. Copilul va emite de la sine diverse pretenții, însă rolul unui părinte este de a nu cădea în plasa lor și de a nu ceda.
Semne că ești manipulat de copilul tău fără să îți dai seama
1. Face o criză de tantrum în magazin pentru a te convinge să îi cumperi ce vrea - majoritatea copiilor vor face cel puțin o dată acest lucru, motiv pentru care trebuie să fii bine pregătit de acasă cu o abordare potrivită. Copiii mai mari pot fi avertizați din timp, iar dacă nu cooperează puteți părăsi magazinul.
2. Plânge până cedezi și faci ce își dorește sau accepți solicitarea sa - copilul tău a învățat că dacă plânge suficient de mult și de tare va reuși să își impună punctul de vedere.
3. Copilul nu vrea să adoarmă și mama ajunge și ea să stea trează (sau refuză siesta) - atunci când nu există o rutină clară de culcare, copilul observă indiferent de vârstă că poate prelungi puțin ora de mers la culcare. Când este mic va abuza de țipat și plâns, iar când este mai mare va apela și la tot felul de cuvinte. Programul de culcare trebuie să persiste și atunci când aveți musafiri sau merge în vizită. Atunci când apar probleme cu somnul, se vor reflecta și asupra meselor, orelor de joacă și comportamentului său în general.
4. Apelează la celălalt membru al familiei care este de acord cu el - dacă vorbește cu mama spune că tata este de acord și invers. Sau, când este mic, dacă tata zice nu fuge plângând în brațele mamei. Știe foarte bine cum să valorifice orice punct slab în comunicare. Părinții trebuie să fie mereu de acord pentru a-și putea impune punctul de vedere.
5. Se comportă nepotrivit de față cu alți adulți - fie că este bona sau bunica, copilul răbufnește de față cu aceștia, de obicei când trebuie să meargă la grădiniță sau la școală; în aceste momente simte că a pierdut controlul. Părintele trebuie să se asigure că stabilește limite clare în relația cu alți adulți și să nu permită lipsa de respect.
6. Face mizerie când învață să folosească olița - scutecul este un accesoriu confortabil, așa că trecerea la oliță sau la toaletă va fi cu siguranță neplăcută pentru unii copii. Ei își manfestă dezaprobarea făcând mizerie pe jos, însă cu puțină răbdare din partea părintelui va accepta această tranziție.
7. Refuză să mănânce pentru a primi snacks-uri nesănătoase - cu excepția situațiilor în care există un motiv evident pentru refuxul alimentației, copilul tău te testează la un alt nivel. Chiar dacă nu mănâncă tot ce îi oferi, este important să guste puțin din toate. Trebuie obișnuit să accepte ceea ce îi servești la masă.
8. Își ține respirația până când părintele cedează - este din nou vorba despre dorința de control a copilului, de a găsi punctele sensibile ale părintelui pentru a verifica dacă cedează sub presiune. Părintele trebuie să impună oprirea comportamentului și să explice că este periculos, cu mult calm (aspect esențial). Mai există posibilitatea de a folosi această manevră pentru a atrage atenția, atunci când părintele nu a petrecut suficient timp sau nu s-a jucat cu el.
9. Găsește scuze pentru comportamentul greșit - când este mic chiar părintele ajunge să îi găsească scuze copilului pe motiv că poate copia un comportament observat. Când este mai mare poate fi vorba de influența anturajului. În orice caz, părintele trebuie să învețe copilul să fie responsabil pentru propriile acțiuni și să facă alegerile corecte.
10. Imită comportamentul greșit - în continuarea punctului anterior, copilul este mult mai atent când o persoană este nepoliticoasă, sparge ceva sau imită pe cineva și va prelua acel comportament. Părintele trebuie să intervină și să știe când este nevoie să ignore și când să adreseze comportamentul cu calm, respectiv când este necesar să impună consecințele.
11. Pare să aibă două personalități - este ceva comun pentru mulți copii, la grădiniță purtându-se exemplar, iar acasă devenind un mic dictator. Este frustrant și se întâmplă când lipsește constanța în familie; în mediul școlar activitățile sunt structurate așa că nu se poate revolta. Părinții sunt profesorii copiilor acasă, așa că ei trebuie să stabilească regulile și să le implementeze.
12. Te duce cu zăhărelul când vine vorba de bunici - susține că bunicul/bunica îl lasă să facă un anumit lucru. Din acest motiv părinții trebuie să fie pe aceeași lungime de undă cu bunicii pentru a evita apariția unei neînțelegeri de acest gen. De evitat anarhia, care nu va face decât să favorizeze perpetuarea comportamentului copilului.
13. Se folosește de anumite probleme pentru a te convinge să faci ceva în locul lui - mulți copii inteligenți ajung să scape fără să facă nimic singuri, precum să se îmbrace, să se încalțe, să se spele pe mâini sau să își strângă jucăriile. Este nevoie să îi clădești încrederea în forțele sale de la vârste fragede pentru că dacă îl tratezi ca pe un incapabil vei alimenta această mentalitate. Părintele trebuie să se întrebe însă înainte de toate dacă copilul chiar are dificultăți sau doar exagerează.
În final, reține că pentru a evita să fii manipulat de copilul tău trebuie să menții niște așteptări realiste, să nu îți justifici refuzurile, să fie ferm și să îți păstrezi calmul, să decizi cât de flexibil poți fi cu privire la un anumit subiect și să fii pregătit să mai lași de la tine odată cu trecerea timpului.
Citește și: 9 semne care îți arată că al tău copil te manipulează
Surse: www.psy-ed.com; www.empoweringparents.com; www.babygaga.com