13 semne că ești manipulat de copilul tău fără să îți dai seama

Irina Olteanu - Redactor Senior

Copiii dispun de o serie de abilități care sunt dificil de înțeles, printre care și aceea de a-și manipula părinții. Cei mici apelează la tactici, cea mai cunoscută fiind de a plânge până te convinge să cedezi, pentru a te determina să acționezi așa cum vor ei. Citește în continuare articolul pentru a descoperi și alte semne care îți arată că ești manipulat de copilul tău fără să îți dai seama.

Manipularea, o trăsătură comună pentru copii

Copiii sunt experți în a descoperi modalități creative prin care te epuizează pentru a te convinge să acționezi așa cum își doresc. Trebuie să înțelegi în primul rând și să accepți că este ceva normal ca cei mici să își dorească lucrurile pe care le doresc și să încerce să le obțină cu orice preț. La fel de normal este și pentru părinți să se simtă frustrați și obosiți și să cedeze respectivelor manifestări. 

Deși este relativ enervant, atunci când copilul tău descoperă modalități ingenioase pentru a obține ce vrea sau pentru a evita ceea ce nu vrea nu face decât să își exercite influența într-o lume condusă de adulți. Cel mic nu dispune încă de puterea unui adult și nu poate lua decizii majore cu privire la viața sa. Prin urmare, spiritul de inițiativă și determinarea sa pot rămâne lucruri pozitive atâta timp cât sunt direcționate constructiv de către părinți prin învățarea unui comportament de autoreglare și stabilirea limitelor. Copilul va emite de la sine diverse pretenții, însă rolul unui părinte este de a nu cădea în plasa lor și de a nu ceda.

semne ca esti manipulat de copilul tau

Semne că ești manipulat de copilul tău fără să îți dai seama

1. Face o criză de tantrum în magazin pentru a te convinge să îi cumperi ce vrea - majoritatea copiilor vor face cel puțin o dată acest lucru, motiv pentru care trebuie să fii bine pregătit de acasă cu o abordare potrivită. Copiii mai mari pot fi avertizați din timp, iar dacă nu cooperează puteți părăsi magazinul.

2. Plânge până cedezi și faci ce își dorește sau accepți solicitarea sa - copilul tău a învățat că dacă plânge suficient de mult și de tare va reuși să își impună punctul de vedere.

3. Copilul nu vrea să adoarmă și mama ajunge și ea să stea trează (sau refuză siesta) - atunci când nu există o rutină clară de culcare, copilul observă indiferent de vârstă că poate prelungi puțin ora de mers la culcare. Când este mic va abuza de țipat și plâns, iar când este mai mare va apela și la tot felul de cuvinte. Programul de culcare trebuie să persiste și atunci când aveți musafiri sau merge în vizită. Atunci când apar probleme cu somnul, se vor reflecta și asupra meselor, orelor de joacă și comportamentului său în general.

4. Apelează la celălalt membru al familiei care este de acord cu el - dacă vorbește cu mama spune că tata este de acord și invers. Sau, când este mic, dacă tata zice nu fuge plângând în brațele mamei. Știe foarte bine cum să valorifice orice punct slab în comunicare. Părinții trebuie să fie mereu de acord pentru a-și putea impune punctul de vedere.

semne ca esti manipulat de copilul tau

5. Se comportă nepotrivit de față cu alți adulți - fie că este bona sau bunica, copilul răbufnește de față cu aceștia, de obicei când trebuie să meargă la grădiniță sau la școală; în aceste momente simte că a pierdut controlul. Părintele trebuie să se asigure că stabilește limite clare în relația cu alți adulți și să nu permită lipsa de respect.

6. Face mizerie când învață să folosească olița - scutecul este un accesoriu confortabil, așa că trecerea la oliță sau la toaletă va fi cu siguranță neplăcută pentru unii copii. Ei își manfestă dezaprobarea făcând mizerie pe jos, însă cu puțină răbdare din partea părintelui va accepta această tranziție.

7. Refuză să mănânce pentru a primi snacks-uri nesănătoase - cu excepția situațiilor în care există un motiv evident pentru refuxul alimentației, copilul tău te testează la un alt nivel. Chiar dacă nu mănâncă tot ce îi oferi, este important să guste puțin din toate. Trebuie obișnuit să accepte ceea ce îi servești la masă.

8. Își ține respirația până când părintele cedează - este din nou vorba despre dorința de control a copilului, de a găsi punctele sensibile ale părintelui pentru a verifica dacă cedează sub presiune. Părintele trebuie să impună oprirea comportamentului și să explice că este periculos, cu mult calm (aspect esențial). Mai există posibilitatea de a folosi această manevră pentru a atrage atenția, atunci când părintele nu a petrecut suficient timp sau nu s-a jucat cu el. 

9. Găsește scuze pentru comportamentul greșit - când este mic chiar părintele ajunge să îi găsească scuze copilului pe motiv că poate copia un comportament observat. Când este mai mare poate fi vorba de influența anturajului. În orice caz, părintele trebuie să învețe copilul să fie responsabil pentru propriile acțiuni și să facă alegerile corecte.

10. Imită comportamentul greșit - în continuarea punctului anterior, copilul este mult mai atent când o persoană este nepoliticoasă, sparge ceva sau imită pe cineva și va prelua acel comportament. Părintele trebuie să intervină și să știe când este nevoie să ignore și când să adreseze comportamentul cu calm, respectiv când este necesar să impună consecințele.

11. Pare să aibă două personalități - este ceva comun pentru mulți copii, la grădiniță purtându-se exemplar, iar acasă devenind un mic dictator. Este frustrant și se întâmplă când lipsește constanța în familie; în mediul școlar activitățile sunt structurate așa că nu se poate revolta. Părinții sunt profesorii copiilor acasă, așa că ei trebuie să stabilească regulile și să le implementeze.

12. Te duce cu zăhărelul când vine vorba de bunici - susține că bunicul/bunica îl lasă să facă un anumit lucru. Din acest motiv părinții trebuie să fie pe aceeași lungime de undă cu bunicii pentru a evita apariția unei neînțelegeri de acest gen. De evitat anarhia, care nu va face decât să favorizeze perpetuarea comportamentului copilului.

13. Se folosește de anumite probleme pentru a te convinge să faci ceva în locul lui - mulți copii inteligenți ajung să scape fără să facă nimic singuri, precum să se îmbrace, să se încalțe, să se spele pe mâini sau să își strângă jucăriile. Este nevoie să îi clădești încrederea în forțele sale de la vârste fragede pentru că dacă îl tratezi ca pe un incapabil vei alimenta această mentalitate. Părintele trebuie să se întrebe însă înainte de toate dacă copilul chiar are dificultăți sau doar exagerează.

În final, reține că pentru a evita să fii manipulat de copilul tău trebuie să menții niște așteptări realiste, să nu îți justifici refuzurile, să fie ferm și să îți păstrezi calmul, să decizi cât de flexibil poți fi cu privire la un anumit subiect și să fii pregătit să mai lași de la tine odată cu trecerea timpului.

Citește și: 9 semne care îți arată că al tău copil te manipulează 

Surse: www.psy-ed.com; www.empoweringparents.com; www.babygaga.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  6 semne că stă cu tine nu pentru că te iubește, ci pentru că ești ușor de manipulat
  6 semne că stă cu tine nu pentru că te iubește, ci pentru că ești ușor de manipulat

  Chiar dacă îți vine greu să crezi că ești în situația de a fi manipulată de partenerul tău, nu este exclus ca în timp să îți dai seama că acesta îți...

  Cum îți dai seama că patrupedul tău are probleme cu dinții?
  Cum îți dai seama că patrupedul tău are probleme cu dinții?

  Patrupedul tău, la fel că oamenii, își schimbă dinții de lapte în dinți definitivi. Știai acest lucru? Un pui de câine are o dentiție formată din 28 de dinți, iar...

  5 semne că ești un părinte narcisist și cum afectezi copilul fără să știi
  5 semne că ești un părinte narcisist și cum afectezi copilul fără să știi

  O persoană care este narcisistă se distinge prin următoarele trăsături de personalitate: se simte deasupra tuturor, crede că este cea mai importantă, are nevoie să fie mereu...

  8 semne că ești un milenial ... geriatric. Primul: ești născut în anii 80
  8 semne că ești un milenial ... geriatric. Primul: ești născut în anii 80

  Dacă ești născut în anii 80 te învârți în jurul vârstei de 40 de ani. Și nu te gândești încă să folosești cuvântul...

  6 semne că ești captiv într-o relație de cuplu nefericită
  6 semne că ești captiv într-o relație de cuplu nefericită

  Construirea unei relații solide, în care ambii parteneri să se simtă confortabil, nu se poate realiza fără eforturi din partea amândurora. Uneori însă, unul dintre...

  Cum vorbești cu copilul tău despre Dumnezeu dacă nu ești un părinte religios
  Cum vorbești cu copilul tău despre Dumnezeu dacă nu ești un părinte religios

  Printre întrebările cele mai dificile la care un părinte trebuie să găsească un răspuns se numără și cele care țin de Dumnezeu, de religie în genere. Pe măsură ce...

  „Serios, ești mama ei? Chiar este copilul tău?” Prin ce situații stânjenitoare trec cuplurile interrasiale
  „Serios, ești mama ei? Chiar este copilul tău?” Prin ce situații stânjenitoare trec cuplurile interrasiale

  Un cuplu interrasial ne povestește despre viața lor de părinți cu 4 copii, dintre care unul adoptat, care nu seamănă neapărat nici cu mama, nici cu tata.

  © 2023 Qbebe