Burtici fericite
Din grija pentru copilul tau

De ce este important cine spală vasele în familie

Când devenim un cuplu, fiecare dintre noi știe că va avea anumite atribuții în vederea bunului mers al casei. Printre cele mai importante asemenea atribuții se află și treburile casnice. Așa cum veți afla și din articolul de mai jos, este deosebit de important ca într-un cuplu să existe cât mai mult echilibru când vine vorba despre aceste treburi. Nu va fi simplu să se ajungă la așa ceva, dar cu răbdare, cu tact și punând în practică și sfaturile de mai jos, puteți ajunge să aveți o viață de cuplu și de familie mai armonioasă, mai fericită.

Cum ar trebui să fie realizate treburile casnice într-o familie- Ce spun studiile

Dacă în secolele trecute femeile erau cele care erau principalele responsabile pentru treburile casnice, activitatea lor zilnică rezumându-se la grija față de gospodărie și față de copii, în zilele noastre lucrurile arată diferit.
Să aflăm ce ne spun specialiștii referitor la acest subiect:
Ce demonstrează un studiu realizat în urmă cu 2 ani
Prin analizarea unor cupluri, s-a ajuns la următoarele concluzii:
În cuplurile în care există o colaborare între soți în privința treburilor casnice, există mai multe șanse ca aceștia să fie fericiți și să aibă mai mult timp pentru momentele intime.
De asemenea, cuplurile care au reușit să-și distribuie în mod echitabil treburile casnice, pe parcursul unei săptămâni, au un grad de satisfacție vizavi de viața de după căsătorie mai ridicat decât în cazul celor în care nu există o distribuire a treburilor din gospodărie
Același studiu a arătat că, de pildă, bărbații preferă să le fie alături soțiilor când este vorba despre cumpărături, în timp ce femeile își doresc să-i aibă aproape când execută treburi casnice constante, cum ar fi spălatul vaselor.
Nu în ultimul rând, experții spun că relația dintr-un cuplu se poate îmbunătăți, cei doi reușind să se simtă mai fericiți, nu neapărat datorită faptului că soției îi va fi mai ușor cu gestionarea treburilor, ci pentru că vor învăța din ce în ce mai bine să ia decizii în comun, pentru binele amândurora, al familiei în ansamblu.

Familie la cumparaturi

Citește și: 15 lucruri pe care mamele cu case ordonate și curate le fac în fiecare zi 

Ce s-a evidențiat în urma unui studiu recent, efectuat în cadrul „Harvard Bussiness School"
În urma intervievării unor bărbați și femei care nu mai formau un cuplu, s-a sesizat că, în 25% dintre cazuri, s-a invocat, printre motivele pentru divorț, „dezacordul în legătură cu treburile casnice".
Psihologii implicați în acest studiu spun că nu este vorba numai de dorința celor doi de a lua decizii comune, ci și de a împărți foarte multe lucruri, printre care ce vor cumpăra, ce vor face acasă cu ceea ce au cumpărat, se vor consulta cu privire la ceea ce se va găti în familie și, mai presus de toate, vor reuși să aibă încredere în părerile celuilalt.

Cuplu ocupandu-se de vasele din masina de spalat vaseCe se întâmplă într-un cuplu când vine vorba de una dintre cele mai importante treburi casnice- Spălatul vaselor

Referitor la treburile casnice pe care trebuie să le facem permanent și la care avem nevoie și de implicarea partenerului, spălatul vaselor este cea mai semnificativă. Este o activitate care trebuie făcută zilnic, constituind o rutină.
Studiile din domeniu au arătat de mai multe ori că femeile pot ajunge să fie frustrate din cauza faptului că nu o pot împărtăși cu soțul. Totodată, ele pot deveni mai nesatisfăcute și în ceea ce privește frecvența momentelor de intimitate din cuplu, în condițiile în care pot fi prea obosite sau dispun de prea puțin timp pentru că sunt mult prea implicate în treburile casnice.
Sociologii de la „Universitatea Indianapolis" (SUA) au constatat că femeile preferă ca spălatul vaselor să fie făcută în tandem, ca de exemplu: soția va spăla vasele, iar soțul le va șterge sau invers, timp în care cei doi pot avea și diverse discuții. În același timp, există posibilitatea ca spălatul vaselor să fie efectuat, pe rând, de ambii parteneri, fără ca soția să ajungă să fie copleșită de această sarcină.
O altă tendință ce a fost observată de către specialiști a fost următoarea: bărbații cu o pregătire academică au o mai mare tendință de a se implica în treburile casnice. Din acest motiv, s-a sesizat că în familiile respective este mai multă armonie.
De asemenea, s-a putut constata și următorul aspect: în cuplurile în care cei doi au vârste apropiate, femeia se așteaptă mai mult ca al ei soț să se implice în treburile casnice, să existe un echilibru din acest punct de vedere.
O altă tendință care nu poare trece neobservată este și aceasta: în cazul în care într-o familie soțul este cel care petrece mai mult timp acasă decât soția, el va fi mai dornic să facă treburi prin casă, inclusiv să se ocupe mai mult de copil/copii.
Nu în ultimul rând, experții vor să evidențieze, când vine vorba de modul în care se vor distribui sarcinile într-o gospodărie, că soțiile care au o viziune mai liberală vor primi mai mult sprijin din partea soților. Astfel, această viziune presupune ca soția să-și implice mai mult soțul și în treburi ce țin de gătit, de parenting, de curățenia prin casă.
În general însă, psihologii au ajuns la concluzia că femeile sunt cele ce țin totuși să fie „șefe" în casă când este în discuție distribuția treburilor casnice. De pildă, noi suntem cele ce vrem să trasăm sarcini clare partenerului nostru, să-l direcționăm către anumite activități, în timp ce pe altele preferăm în mod special să le facem noi. Nu de puține ori se poate să devenim prea critice față de partenerul nostru, ceea îl poate descuraja în implicarea la treburile din gospodărie.
De noi va depinde să nu ne concentrăm doar pe aspecte negative, ci să încercăm să evidențiem și lucrurile bune, lăudând eforturile. Esențial este ca, împreună, să reușim să ne creăm un echilibru în privința activităților casnice, evitând conflictele și căutând soluțiile cele mai bune pentru familia noastră.

Exemple de modalități concrete prin care putem realiza o distribuție echilibrată a treburilor casnice

Specialiștii ne recomandă, pentru a avea succes în a ne distribui activitățile casnice astfel încât nu numai să avem o casă curată și îngrijită, ci și să ne putem ocupa suficient de copii și de noi înșine, să ne străduim să ținem cont de sugestiile de mai jos:
• Să nu ezităm să ne implicăm și copiii în treburile casnice- În funcție de vârsta și de abilitățile lor, putem să le dăm să facă treburi din care vor avea de învățat lucruri noi, determinându-i totodată să fie mai responsabi și mai atenți la ceea ce se întâmplă în jur
• Să organizăm, periodic, discuții în familie, referitoare la activitățile din gospodărie- La fel cum s-a menționat și anterior, nu numai soțul va trebui implicat în asemenea activități, ci și copiii Important este să existe un echilibru în distribuirea treburilor, iar eforturile voastre să se poată coordona cât mai bine
• Pregătește bilețele cu instrucțiuni legate de cum se fac diverse treburi- Pentru ca toți cei implicați să știe exact ceea ce au de făcut, nu va fi suficient să aveți discuții pe această temă. Ideal va fi să notezi instrucțiunile ( de exemplu, ce „recuzită" există în casă, unde se găsește etc.) în locuri cât mai vizibile. Așa vor exista mai multe șanse ca fiecare să se descurce mai bine la treburi.
• Pe frigider vei așeza o listă specială pentru cumpărături- În acest fel, fiecare membru al familiei poate scrie ce își dorește, iar când veți merge la cumpărături vă va fi mai ușor să discutați și să decideți, în final, ce ar trebui cumpărat
• Aveți grijă ca în casă să existe mereu produse necesare treburilor casnice- Când acestea vor fi mereu disponibile, cei din casă vor fi mai motivați să se apuce de treabă.

Citește și: Un studiu dovedeste ca tatii implicati in treburile casnice influenteaza pozitiv cariera fiicelor

Voi v-ați gândit până acum cât de importantă este colaborarea, în cadrul cuplului, în vederea realizării treburilor casnice?

Surse:
www.elledecor.com, www.extension.tennessee.edu

De ce este important să alegi o pilotă de calitate

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cristina Ciobănașu provine dintr-o familie săracă. Uite cine a ajutat-o să devină vedeta de astăzi
  Cristina Ciobănașu provine dintr-o familie săracă. Uite cine a ajutat-o să devină vedeta de astăzi

  Una dintre cele mai cunoscute tinere vedete din showbiz-ul autohton provine dintr-o familie modestă dar a reușit, de-a lungul timpului, să-și construiască o carieră de succes. Parcurge...

  Cine este prima fiică a SUA, Ashley Biden? A lucrat ca ospătăriţă la o pizzerie
  Cine este prima fiică a SUA, Ashley Biden? A lucrat ca ospătăriţă la o pizzerie

  Fiica mai mică a noului preşedinte al SUA, Joe Biden, este implicată în activităţi variate. Descoperă din articolul de mai jos cu ce se ocupă Ashley Biden!

  Cine este fiul lui Adrian Păunescu: a devenit tată la 16 ani şi este cel mai tânăr bunic din showbiz-ul românesc
  Cine este fiul lui Adrian Păunescu: a devenit tată la 16 ani şi este cel mai tânăr bunic din showbiz-ul românesc

  Andrei Păunescu, fiul poetului Adrian Păunescu, este implicat din adolescenţă în activitatea artistică şi se mândreşte cu o familie frumoasă. Parcurge articolul de mai...

  Uite cine este și cum arată fiica Margaretei Pâslaru. Este la fel de frumoasă ca mama ei
  Uite cine este și cum arată fiica Margaretei Pâslaru. Este la fel de frumoasă ca mama ei

  Doamna muzicii ușoare românești, așa a fost denumită Margareta Pâslaru, în vârstă de 75 de ani continuă să păstreze un farmec aparte. Astăzi ne face...

  De ce este important magneziul în sarcină?
  De ce este important magneziul în sarcină?

  Magneziul joacă un rol deosebit de important în timpul sarcinii, nu numai pentru dezvoltarea bebelușului din burtică, ci și pentru menținerea sănătății tale. Acest mineral...

  Cine este Kamala Harris, prima femeie vicepreşedinte a Statelor Unite. Copiii ei îi spun "Momala"
  Cine este Kamala Harris, prima femeie vicepreşedinte a Statelor Unite. Copiii ei îi spun "Momala"

  După învestirea lui Joe Biden ca Preşedinte al SUA, Kamala Harris a devenit prima femeie, prima afro-americană şi prima persoană de origine asiatică şi americană ce va avea...

  Cine este și cu ce se ocupă prima soție a lui Radu Vâlcan. Femeia are 50 de ani și este superbă
  Cine este și cu ce se ocupă prima soție a lui Radu Vâlcan. Femeia are 50 de ani și este superbă

  Deși în prezent Radu Vâlcan și Adela Popescu formează un cuplu sudat și fericit, puțni știu faptul că pentru prezentatorul TV acesta nu a fost primul mariaj. Află cine...

  © 2021 Qbebe