Top 10 dubioșenii pe care le experimentează o mamă de preadolescent

Irina Olteanu - Redactor Senior

Trăim vremuri tulburi. Preadolescența din zilele noastre nu mai coincide cu cea de astăzi. Pe scurt, suntem complet depășiți de situație, noi, generația prezentă de părinți așa-ziși milenari. Atât de depășiți încât nici toate cărțile sau toate seminariile din lume nu ne pot salva de o realitate cruntă: aceea că copiii cresc mult prea repede, iar noi reușim cu greu să ținem pasul cu ei.

Cu siguranță mulți dintre voi se întreabă ce caută un articol legat de preadolescență pe un site destinat mămicilor și bebelușilor. Ei bine, chiar dacă copiii cresc, în ochii părinților vor rămâne mereu copiii lor. Și îi vom sprijini și le vom purta de grijă de-a pururi.

Până când pubertatea ne va despărți...

Următorul îndrumar plin de dubioșenii cuprinde "simptome" trăite pe propria piele de mamă de băiat preadolescent. Prin urmare, se bazează integral pe experiența de viață și nu pe idei rupte din cărți. Este posibil să fiți un pic mai norocoși și să nu bifați toate chestiunile de pe listă. Sau, dimpotrivă, la voi trecerea timpului să se reflecte în mod realmente dezastruos. Hai totuși să ne păstrăm optimismul. Și, desigur, simțul umorului.

1. Cât crește altu'-ntr-un an, preadolescentul tău crește în trei luni. Maxim. Da, șocul este de-a dreptul tragic, în special pentru bugetul tău, căci te vei vedea nevoit să îi cumperi pantofi din ce în ce mai mari într-un interval de timp extrem de scurt. Partea plină a paharului (depinde de unde privești)? Preț de câteva săptămâni, nu mai mult, numerele voastre la încălțăminte se vor intersecta. Cel puțin pantofii tăi vor deveni ai lui și viceversa. 

2. Odată cu mărirea tălpilor, sunt șanse mari să observi și un miros de care sperai să nu te lovești prea curând. Specific speciei masculine. Acest miros aparte îl vei observa nu doar la nivelul membrelor inferioare, ci și la nivelul celor superioare, în zona axilară. Orele de sport nu vor mai avea niciodată farmecul de odinioară...Din fericire, s-au inventat apa și săpunul, precum și odorizantul cu miros de ienupăr, patchouli și ylang-ylang.

3. Ca urmare a modificărilor resimțite pe plan fiziologic apar și interese deosebite în sfera îngrijirii corporale. Pe lângă deodorantul sus-numit, puiul tău va deveni interesant și de tot felul de geluri, creme și minunății care nici ție nu îți treceau prin minte. Cu ocazia asta mai afli și tu informații proaspete din industria cosmetică. În cazul în care te simțeai cumva depășit de vremurile moderne.

mama de preadolescent

4. Să nu uităm de schimbările pielii, de fapt emblematice pentru perioada adolescenței. Pe scurt, acneea. Care umple în mod abuziv pielea odinioară fină a odraslei tale. Este cu atât mai dubios cu cât copilul tău este singurul de la el din clasă care se confruntă cu această problemă. Care nu era nicidecum o alergie, cum ți-a plăcut să crezi. Aceeași piele se va umple, desigur, și de păr. În cele mai ciudate locuri. Așa că nu trebuie să te miri dacă vei observa un fir de păr ieșit undeva pe la jumătatea spatelui. Și în niciun caz nu trebuie să îl smulgi sub privirile îngrozite ale copilului. Zic și eu. Nu că aș fi trecut prin așa ceva.

5. Pentru că hormonii tropăie în ritm asurzitor, se vor exterioriza cât se poate de...tare. Așadar așteaptă-te ca majoritatea discuțiilor voastre să aibă loc la un nivel ridicat de decibeli. Nu, auzul nu este problema, ci faptul că punctul său de vedere este mai important, corect, logic decât al tău. Vecinii nu vă vor aproba. Asta în cazul în care te întrebi de ce vei auzi atât de des bătăi în țeavă.

6. Partea cea mai dureroasă abia acum vine. Ca urmare a schimbărilor de toate felurile enumerate, copilul tău, odată cooperant și înțelegător față de orice obiect vestimentar, va începe să emită tot felul de pretenții, care de care mai ciudate. Fie se va fixa pe un singur obiect vestimentar pe care îl va purta la nesfârșit, fie va încerca nenumărate combinații, care de care mai nepotrivite. Din punctul tău de vedere, desigur. Din punctul său, este îmbrăcat...la modă. 

7. Nu va mai privi fetele la fel. Respectiv băieții, pentru părinții de fete. Mai exact, din creaturile bizare imposibil de înțeles vor deveni niște personaje oarecum interesante. La fel de interesant va fi privit și domeniul anatomiei corpului uman, iar informațiile din cărțile de specialitate vor fi efectiv savurate. Nu poți niciodată să știi prea mult...

8. Evident, va începe o perioadă de secretomanie ciudată. În care se va furișa de tine mai ceva ca Bin Laden de CIA. În majoritatea cazurilor nu este nimic ilegal sau imoral la mijloc. Doar chestii de-ale lor...Top secret. Pe care tu, în calitate de adult, nu ai cum să le înțelegi și nici nu trebuie să le înțelegi. Și, de fapt, nici nu vrea să le înțelegi.

mama de preadolescent

9. Nici membrii aceleiași specii nu vor mai avea aceeași relație cu copilul tău. Se creează un soi aparte de găști, pe criterii veșnic schimbătoare și doar de ei înțelese. Atâta timp cât nu stă izolat într-un colț nu poți ca părinte decât să te declari mulțumit de evoluția relațiilor sale sociale. 

10. Un aspect relativ trist al preadolescenței constă în faptul că nu vei mai putea să îți ții în brațe copilul, fost băiețel, actual băiat. De cărat în brațe nici nu mai poate fi vorba. Pentru că este ditamai omul și te vor durea picioarele după primele două minute. Așa că îl vei pofti politicos să ia loc alături de tine.

Din păcate sau din fericire, acestea sunt doar o parte din schimbările ce se anunță în viețile voastre de părinți ai unor preadolescenți. Vă așteaptă și mai multe și mai greu de înțeles. În cazul nostru există o relație de comunicare și nu numai extrem de strânsă, așa că nu pot decât să sper că vom trece ușor pentru aceste vremuri tulburi. Și îmi doresc ca el să iasă din acestea mai calm și mai înțelept.

PS: Copilul, care nu mai este de ceva vreme copil, habar nu are că am scris despre el. Fie vorba între noi, sper să nu nici nu afle prea curând.
PPS: În continuarea punctului anterior, aș aprecia dacă nu l-ați informa despre opinia mamei sale exprimată în mod public. Cel puțin până depășim adolescența.

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Mama mea este motivul pentru care sunt soția și mama puternică de azi
  Mama mea este motivul pentru care sunt soția și mama puternică de azi

  În calitate de proaspăt părinte, învăț câte ceva nou în fiecare zi. În același timp, în fiecare zi îmi dau seama mai am atât de multe de...

  Top 10 cele mai frumoase citate de dragoste
  Top 10 cele mai frumoase citate de dragoste

  Iubirea nu se poate cumpăra decât cu iubire, iar viața noastră ar fi la fel de seacă precum cea a unei plante, dacă nu am fi înconjurați și însuflețiți de...

  Top 7 pisici care nu lasă păr
  Top 7 pisici care nu lasă păr

  Ești în căutarea unei pisici care nu lasă păr? Pisicile sunt animalele de companie excelente pentru familiile cu copii! Pe lângă faptul că sunt ușor de îngrijit,...

  Top 10 rase de câini care nu latră
  Top 10 rase de câini care nu latră

  Lătratul câinilor este un semn de avertizare pentru stăpânii lor sau un semn că vor atenția, însă nu toate rasele de câini sunt la fel de zgomotoase. Unii...

  Top 10 melodii românești cu care îmi "terorizez" copilul. Eu le spun Momma's Therapeutic Playlist
  Top 10 melodii românești cu care îmi "terorizez" copilul. Eu le spun Momma's Therapeutic Playlist

  ”Mami, azi ești bine dispusă, nu-i așa?”, mi-a spus ieri Anya exasperată în mașină când am luat-o de la școală. M-am uitat în oglinda retrovizoare...

  Top 15 filme psihologice pe care trebuie să le vezi! Te vor impresiona!
  Top 15 filme psihologice pe care trebuie să le vezi! Te vor impresiona!

  Când vine vorba de filme psihologice, trebuie să recunoști: sunt fascinante! Scopul lor nu este să te impresioneze prin suspans, ci să te poarte în mintea protagoniștilor....

  Top 30 cele mai frumoase citate despre copii
  Top 30 cele mai frumoase citate despre copii

  Copilul și copilăria în genere i-au fascinat pe gânditori încă din cele mai vechi timpuri. Ulterior, datorită evoluțiilor înregistrate în planul...

  © 2023 Qbebe