Din grija pentru copilul tau

Un bărbat se poate descurca la fel de bine în creșterea copilului ca o femeie? Iată ce spune un studiu

Creierul unui proaspăt părinte este extrem influențat de un aflux hormonal, motiv pentru care poate funcționa diferit la o femeie față de un bărbat. O întrebare se află în permanență pe buzele tuturor: oare un bărbat se poate descurca în creșterea copilului la fel de bine ca o femeie? Iată câteva constatări care au rezultat în urma unui studiu științific.

Petrecerea timpului alături de copil influențează atât creierul tatălui cât și al mamei

Oamenii de știință au studiat diferențele în creierele masculilor și ale femelelor de mult timp. Deoarece tehnologia imagistică a devenit mai avansată, mai multe experimente sunt realizate pentru a testa teoria conform căreia creierele bărbaților și ale femeilor funcționează în mod diferit. Există un stereotip vechi care susține că femeile sunt sunt făcute să fie mame, prin urmare meseria de părinte le vine în mod natural. Un articol realizat în anul 2014 de Abraham et al. a examinat activitatea cerebrală la mamele și tații pentru prima dată, iar rezultatele te vor surprinde.
Bărbați versus femei
Creierele bărbaților și ale femeilor sunt diferite din punct de vedere fizic. Creierul unui bărbat este cu aproximativ 10% mai mare decât al unei femei, dar o femeie poate avea mai multe conexiuni între emisferele creierului. Oamenii de știință au corelat aceste distincții cu diferențe asociate genului, precum abilități spațiale și navigaționale pentru bărbați și abilități verbale sau emoționale mai puternice pentru femei. În plus, bărbații au șanse mai mari să sufere de tulburări din spectrul ADHD sau autism, în vreme ce femeile sunt mai predispuse să sufere de depresie sau anxietate. Cu toate acestea, este extrem de important să evităm presupuneri despre diferențele din structura creierului doar deoarece aceste diferențe susțin stereotipurile de gen.
Noul creier de părinte
Creierul unei proaspete mame este plin de hormoni care rezultă din sarcină și naștere. Unul dintre acești hormoni, oxitocina, induce contracțiile uterine și lactația. Oxitocina este uneori denumită hormonul dragostei, deoarece influențează și sentimentele de încredere și atașament. Cu toate acestea, mamele nu sunt singurele care trec prin schimbări neuronale și hormonale. Tații experimentează de asemenea un puseu în nivelul de oxitocină atunci când interacționează cu bebelușii lor, în plus față de o scădere în nivelul de testosteron. Cercetătorii speculează că aceste modificări reîntăresc comportamentele parentale. În cazul rozătoarelor, expunerea la bebeluși stimulează producerea de neuroni implicați în recunoașterea mirosului lor. Acest aspect explică de ce mamele umane pot să își identifice copilul prin miros.

un barbat se poate descurca la fel de bine ca o femeie

Creierul unei mame și cel al unui tată funcționează în același fel?

Un studiu recent de oameni de știință israelieni a examinat răspunsul cerebral la stimuli infantili prin măsurarea nivelului de oxitocină și al comportamentului parental. Activitatea cerebrală a fost evaluată prin utilizarea unui RMN funcțional. Trei grupuri de persoane care deveneau pentru prima dată părinți au fost înscrise în studiu - mame heterosexuale care se ocupă de îngrijirea primară, tați heterosexuali care se ocupă de îngrijirea secundară și tați homosexuali care se ocupă de îngrijirea primară care cresc copii fără implicare maternă. Cercetători au descoperit că regiuni diferite din creier au fost activate în fiecare dintre grupurile de părinți. Mamele și-au folosit partea de procesare emoțională a creierului, în timp ce tații și-au folosit circuitele socio-cognitive care sunt implicate în înțelegerea socială. Mamele au amigdala activată intens, care este partea din creier responsabilă pentru modularea emoțiilor și a memoriei. Tații au demonstrat mai multă activitate în circuitele corticale ale regiunii temporo-parietale, care este implicată în procesarea informației și în raționament. Tații care s-au ocupat de îngrijire primară au demonstrat o activare mai ridicată a amigdalei, în mod similar cu mamele care ofereau îngrijire primară, iar ambele grupuri de persoane care ofereau îngrijire primară au demonstrat o sincronie mai puternică în relația părinte-copil decât tații care ofereau îngrijire secundară. Tații care ofereau îngrijire secundară au demonstrat activare ridicată a zonei șantul temporal superior, care este folosit în percepția emoțiilor celorlalți. Cu toate acestea, pentru ambele grupuri de tați, conexiunea dintre amigdală și șantul temporal superior a fost direct asociată cu cantitatea de timp petrecută îngrijind copilul.
Ce înseamnă aceste diferențe? Bărbații și femeile prezintă diferențe în modul în care creierele lor funcționează. Totuși, această cercetare demonstrează faptul că atât bărbații cât și femeile pot avea abilități la fel de bune în creșterea copiilor. În plus, reîntărește ceea ce oamenii deja știu: cu cât petreci mai mult timp făcând un anumit lucru, cu atât devii mai bun.

un barbat se poate descurca la fel de bine ca o femeie

Alt studiu care confirmă că tații se pot descurca la fel de bine

Un alt studiu, condus de psihologul Ruth Feldman de la Universitatea Bar-Ilan din Israel, a utilizat mostre de sânge de la 80 de cupluri care coabilitează pentru a măsura nivelul hormonului oxitocină în cei care au devenit părinți pentru prima dată în primele săptămâni de parenting și apoi după 6 luni.

Creșterile de oxitocină experimentate de femei în timpul nașterii și al sarcinii au fost deja documentate, prin urmare nu i-au surprins pe cercetători. A fost surprinzător faptul că chiar și fără acești factori declanșatori hormonali enormi, tații au dat dovadă de niveluri de oxitocină similare celor prezentate de mame în timpul ambelor perioade. În cazul taților, un nivel crescut de oxitocină a fost determinat de stimularea parenting-ului: aruncarea bebelușului în aer, ridicarea copilului sau încurajarea explorării și a râsului. Nivelul de oxitocină al mamei, în contrast, a fost asociat cu un parenting afectuos, precum îmbrățișări calde, mângâieri, discuție cu bebelușul sau pur și simplu privitul la fața bebelușului.

Surs: www.ua-magazine.com; www.livescience.com; www.ncbi.nlm.nih.gov

14 lucruri pe care femeile le considera sexy la un barbat

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Studiu: copiii mamelor care lucrează se descurcă mai bine la școală și acasă
  Studiu: copiii mamelor care lucrează se descurcă mai bine la școală și acasă

  Un studiu american a demonstrat că mamele care lucrează au copii care vor beneficia, când vor fi adulți, de cariere mai bune și de venituri salariale mai mari decât aceia...

  Aceste 5 ALIMENTE sunt SECRETUL LONGEVITATII! O spune un barbat de 114 ani!
  Aceste 5 ALIMENTE sunt SECRETUL LONGEVITATII! O spune un barbat de 114 ani!

  Cine nu-si doreste tinerete fara batranete si viata fara de moarte? Din pacate, insa, nimeni n-a descoperit secretul nemuririi. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, speranta medie de...

  Acest TEST spune TOTUL despre tine. Priveste cu atentie imaginile urmatoare si descopera ce fel de persoana esti
  Acest TEST spune TOTUL despre tine. Priveste cu atentie imaginile urmatoare si descopera ce fel de persoana esti

  Testele pot dezvalui foarte multe lucruri despre personalitatea ta, unele dintre ele de care nici macar nu ai fost constient. Ceea ce vei vedea in imaginile urmatoare dezvaluie atat...

  20 detalii feminine cărora niciun bărbat nu le poate rezista
  20 detalii feminine cărora niciun bărbat nu le poate rezista

  Pentru a reuși să fim cât mai atrăgătoare în fața unui bărbat, nu este suficient să fim inteligente și să avem o siluetă de invidiat. Așa cum sunt de părere și...

  O femeie a bătut un bărbat pentru că a refuzat să își ducă la spital soția gata să nască
  O femeie a bătut un bărbat pentru că a refuzat să își ducă la spital soția gata să nască

  O femeie din Tanzania a fost acuzată că a atacat un bărbat din Kenya, acesta lăsându-și soția însărcinată să meargă singură la spital.

  „O iubesc pe această femeie și formele sale voluptoase” este scrisoarea publică a unui bărbat pentru soția sa
  „O iubesc pe această femeie și formele sale voluptoase” este scrisoarea publică a unui bărbat pentru soția sa

  Am aflat cine este câștigătorul premiului „Cel mai bun soț". Vă facem cunoștință cu Robbie Tripp, care are doar cuvinte de dragoste și admirație pentru formele...

  O baie fierbinte poate arde mai multe calorii ca o alergare, conform unui studiu
  O baie fierbinte poate arde mai multe calorii ca o alergare, conform unui studiu

  Un studiu recent a arătat că o baie fierbinte poate fi la fel de utilă pentru sănătate precum o sesiune de activitate fizică, arzând la fel de multe calorii și protejând...

  © 2019 Qbebe