Școala Părinților Responsabili: ce am învățat la Ora de Informatică

Școala Părinților Responsabili: ce am învățat la Ora de Informatică

Gabriela Paladi - Redactor

Trăim într-o eră care se dezvoltă cu o viteză uimitoare, tehnologia înflorește mai ceva decât o poiană în timp de primăvară, iar noi suntem amețiți de ceea ce ne înconjoară și conștientizăm că, deși ea vine cu multe bune, vine și cu ceva dificultăți. Ce facem în ceea ce privește copiii? Cum îi educăm în așa fel încât să crească prieteni cu tehnologia, dar fără să devină dependenți? 

Astfel, Vineri, pe 26 mai, de la ora 17.00, la Crown Cişmigiu, la Ora de Informatică, la seminarul moderat de Tily Niculae, una dintre cele mai dedicate mămici din zona de parenting, au urcat la catedră patru specialişti pregătiţi să ne ofere cele mai utile şi interesante sfaturi educative privind Tehnologia şi regulile de utilizare în viaţa copilului.

Felicităm toți părinții participanți cât și pe cei care ne-au urmărit live pentru interesul pe care îl acordă educației copiilor lor.

Lecția 1: Televizorul, dușman sau prieten?

A fost predată de Simona Cernea, Psiholog Clinician si Psihoterapeut în Terapii Cognitiv Comportamentale şi Hipnoterapie, atestat de Colegiul Psihologilor din România. Aflăm că o expunere îndelungată la televizor scade capacitatea copiilor de înțelegere a frazelor mai lungi, crește numărul de ticuri verbale, scade capacitatea de a asculta (nu mai au răbdare). La televizor avem un anumit număr de frame-uri pe minut, lucrurile se întâmplă foarte alert, iar în viața reală nu este așa. Copiii își pierd răbdarea de a urmări o buburuză prin iarbă, noi părinții făceam lucrul acesta. Sau o frunză sau cum izbesc valurile țărmul. Copiii de astăzi nu, vor telefonul sau tableta sau televizorul pentru că acolo lucrurile sunt alerte. Cineva face ceva tot timpul.

Tot discursului Simonei îl găsiți aici: https://www.qbebe.ro/familia/scoala_parintilor_responsabili/televizorul_dusman_sau_prieten_sfatul_specialistului

Simona Cernea

Lecția 2: Între smartphone și tabletă, de ce, când și cum punem limite

A fost oferită de către Daniela Nicoleta Dumitrescu, Psiholog clinician, psihoterapeut CBT, practician Metoda ESPERE, blogger "Fericiţi cei ce comunică". Aflăm că realitatea este că tehnologia are niște beneficii, așa cum televizoarele au, și tehnologia are. Tehnologia este un mijloc și trebuie privită astfel, nu ca un scop în sine. Cred că marele mit este că tehnologia ne conectează. Nu este adevărat. Nu ne conectează, ci ne faciliează o oarecare comunicare, dar nu este o conectare autentică. Și atunci tehnologia trebuie privită ca un vehicul. Un vehicul este cel care mă ajută să ajung de la punctul A la punctul B, dar nu mă mut în mașină, nu-mi petrec vacanța în mașină, nu mă simt bine în mașină. Doar mă folosesc de mașină ca să ajung undeva. Așa și tehnologia. Smartphone-ul, telefonul mă ajută să transmit un mesaj, să caut o informație, nu doar să petrec timp. Aceasta este baza pe care voi ca părinți trebuie să o explicați copiilor: că smartphone-ul, telefonul nu este o jucărie, ci o unealtă, cum este și cuțitul, cum este orice altă unealtă.

Întreg discursul Danielei îl găsiți aici: https://www.qbebe.ro/familia/scoala_parintilor_responsabili/intre_smartphone_si_tableta_de_ce_cand_si_cum_punem_limite__sfatul_specialistului

Daniela Dumitrescu

Lecția 3: Psihologia copilului născut în era tehnologiei 

A fost abordată de Carmen Simona Sbarna, Psihoterapeut, coach & trainer. Aflăm că tehnologia este sănătoasă atâta timp cât noi o controlăm. Este foarte sănătos să discutăm întotdeauna cu soțul, atunci când copiii nu sunt de față, să stabilim un set de reguli. Ce facem cu copilul, cât timp petrece la televizor. Nu mi se pare corect ca totul să fie lăsat la voia sorții, ca să zic așa. S-au făcut foarte multe studii și excesul acesta de expunere atât la internet, cât și la televizor sau tabletă intră în zona de neglijență. Poate o să vi se pară ciudat, dar așa și sună. Abuzul și neglijența copiilor nu înseamnă doar bătaie sau viol, înseamnă și expunere excesivă la factori nocivi, care pot fi vizuali și psihologici. Găsim și pe internet și la televizor. Dacă vă întrebați dacă abuzăm sau nu abuzăm, neglijăm sau nu neglijăm, gândiți-vă și la televizor și tabletă. Nu doar la ce spunem și la bătaie. Neglijență înseamnă și ignorare. 

Întreg discursul Simonei îl puteți găsi aici:  https://www.qbebe.ro/familia/scoala_parintilor_responsabili/psihologia_copilului_nascut_in_era_tehnologiei_informatii_de_la_specialist

Simona Sbarna

Lecția 4: Creierul copilului și tehnologia

A prezentat sfaturi importante de la Dr. Raluca Maria Vlad, Medic specialist pediatrie, asistent universitar UMF Carol Davila.  Cum ne ocupăm de timpul copiilor noștri? În anii 90 față de anul 2017 lucrurile stăteau destul de diferit. Nu avem cum să știm ce se va întâmpla în viitor. Creierul este suficient de dezvoltat pentru a înțelege simbolurile de pe un ecran abia după vârsta de 18 luni. 90% dintre copiii mai mici de 1 an deja au folosit un dispozitiv media, unele studii spun că sunt sugari de 4 luni care le folosesc frecvent. Copilul învață de la oameni și din experiența trăită, nu din poze și din filme. Pentru a învăța lucruri noi el trebuie să atingă și să exploreze obiectele. Problema nu este ceea ce fac copiii, ci ceea ce nu ajung să facă dacă se uită tot timpul la televizor. În ultimii 50 de ani cum am reușit să ajungem la 50 de milioane de utilizatori? A trebuit radioului 40 de ani, telefonului 20 de ani, televizorului 13 ani, iar Google a reușit în 88 de zile. Masajul bebelușului este, de asemenea, de mare impact în dezvoltarea creierului celui mic. 

Larogrip frecție baby este un produs cosmetic util în perioada manifestării simptomelor de răceală și gripă, având un efect revigorant asupra organismului. Se fac fricțiuni pe mâini, piept, spate de 2-3 ori pe zi, dintre care ultima se recomandă a fi aplicată seara, înainte de culcare. Suplimentar, se pot utiliza comprese diluate, aplicate pe tălpi sau șosete îmbibate cu loțiunea Larogrip frecție baby. Produsul conţine ulei esențial de lămâie, lavandă, mușețel roman, arbore de ceai australian și portocală amară, acid acetic (oțet), fiecare ingredient având un rol important. Astfel, uleiul esenţial de lămâie este antiseptic, antiinflamatoriu şi are efecte astringente și tonifiante pentru piele. Lavanda un sedativ unanim recunoscut, care face minuni în cazurile de nervozitate excesivă, axietate, palpitaţii cardiace, insomnie, nevralgii sau durere de dinţi. Muşeţelul are efecte calmante și anti-inflamatorii asupra pielii. Arborele de ceai are următoarele proprietăți: antimicrobian, antimicotic, antiseptic, detoxifiant, ușor antiinflamator si analgezic.

Încă din cele mai vechi timpuri s-a folosit pentru tratarea rănilor deschise, arsurilor și inflamațiilor. În prezent, extractul din arbore de ceai se folosește în tratarea acneei, mătreții, psoriazisului și infecțiilor.

Gama Larogrip mai cuprinde: Larogrip comprimate, o combinație de Echinacea, vitamina C, extract de Salix alba și oxid de zinc pentru întărirea sistemului imunitar, Larogrip sirop pentru imunitate ce combină Echinacea, propolis și vitamina C într-o formă ușor de administrat, pentru un sistem imunitar mai puternic, Larogrip frecție pentru adulți un amestec de uleiuri esențiale de scorțișoară, ienupăr, pin și eucalipt, alcool denat, salicilat de metil, mentol sub formă de loțiune pentru stimularea circulației sanguine și relaxare musculară și Larogrip Vaporin unguent, adjuvant excelent în ameliorarea congestiei nazale prin uleiuri esențiale de eucalip, nucșoară, lavandă, ienupar si terebentină, ulei de cedru, mentol, camfor si timol.

Surse:
1. Dev Med Child Neurol. 2011 Sep;53 Suppl 4:46-51. doi: 10.1111/j.1469-8749.2011.04065.x.
2. Procianoy RS, Mendes EW, Silveira RC. "Massage Therapy Improves Neurodevelopment Outcome at Two Years Corrected Age For Very Low Birth Weight Infants." Early Hum Dev., Jan;86(1):7-11, 2010.

 

 

Întreg discursul doamnei doctor Raluca Maria Vlad îl puteți urmări aici: https://www.qbebe.ro/familia/scoala_parintilor_responsabili/creierul_copilului_si_tehnologia_ce_ne_spune_specialistul 

Raluca Vlad

Ne-au ajutat în împlinirea acestui vis, oameni minunaţi care împărtăşesc acelaşi scop cu al nostru şi cărora trebuie să le mulţumim:

Sponsori:

Laropharm, Acvatic Bebeclub, Activit Colostru Premium, KIA, Himalaya, Vavian Pharma

Școala Părinților Responsabili este un proiect Qbebe® powered by DivaInteractive®.

 

Articolul urmator
Părinții mei sunt căsătoriți de aproape 35 de ani. Iată ce m-au învățat despre cum să faci o relație să meargă
Părinții mei sunt căsătoriți de aproape 35 de ani. Iată ce m-au învățat despre cum să faci o relație să meargă

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Mi-am retras copiii de la școală și natura i-a învățat mai mult decât orice alt profesor
    Mi-am retras copiii de la școală și natura i-a învățat mai mult decât orice alt profesor

    Din dorința de a-și stimula copiii să îndrăgească natura și să învețe lucruri noi într-un mod inedit, unii părinți fac tot posibilul ca micuții lor să petreacă...

    Sute de elevi au fost botezați la școală fără știrea părinților
    Sute de elevi au fost botezați la școală fără știrea părinților

    Când lași copilul dimineața la școală te gândești că va avea o zi ca oricare alta, unde va primi educație și noi cunoștințe, se va simți bine alături de colegi, va...

    O profesoară a cerut părinților să nu îi mai ia flori în prima zi de școală. A solicitat în schimb altceva
    O profesoară a cerut părinților să nu îi mai ia flori în prima zi de școală. A solicitat în schimb altceva

    Gestul unei profesoare din Buzău a impresionat o țară întreagă! Înainte de începerea școlii, femeia a cerut părinților ca, în loc de tradiționalele flori, să...

    ULTIMA ORĂ! Cum încep copiii școala. Noi reguli de la minister
    ULTIMA ORĂ! Cum încep copiii școala. Noi reguli de la minister

    Cum încep copiii școala și ce se va întâmpla când rata de infectare va depăși 6 la mie? Miniștrii Sănătății și ai Educației au susținut o declarație de...

    Când trecem la ora de iarnă? Ceasurile se vor da cu o oră înapoi luna aceasta
    Când trecem la ora de iarnă? Ceasurile se vor da cu o oră înapoi luna aceasta

    Când trecem la ora de iarnă în 2021? Acesta ar putea fi ultimul an în care România trece la ora de iarnă, după ce în cadrul Comsiei Europene s-a cerut...

    Unei fetițe i-a fost tuns părul scurt la școală fără aprobarea părinților. Ce a răspuns conducerea instituției
    Unei fetițe i-a fost tuns părul scurt la școală fără aprobarea părinților. Ce a răspuns conducerea instituției

    O fetiță a fost tunsă la școală fără permisiunea părinților. Tatăl copilei este revoltat, și-a retras fiica de la școala respectivă și a dat în judecată Inspectoratul...

    Profesorul Mircea Miclea: „Copilul are mai multe de învățat dacă studiază mai puține materii la școală, dar mai în profunzime”
    Profesorul Mircea Miclea: „Copilul are mai multe de învățat dacă studiază mai puține materii la școală, dar mai în profunzime”

    Invitat la conferința anuală dedicată profesorilor, intitulată „O altfel de educație pentru o altfel de generație”, psihologul, profesorul universitar și fostul Ministru...

    Peste 600 de copii ucraineni refugiați au învățat în școlile și grădinițele din București
    Peste 600 de copii ucraineni refugiați au învățat în școlile și grădinițele din București

    Din cei aproape 2.400 de copii refugiați din Ucraina înscriși în școlile și grădinițele din România, peste 600 au fost repartizați în unitățile de...

    © 2024 Qbebe