Legătura dintre alimentație și sănătatea mentală
Comportamentul de bolnav este resimțit de orice persoană care se confruntă cu o viroză și nu-și dorește decât să stea în pat și să zacă, fiind vorba despre o depresie pe termen scurt. Bacteriile care îți infectează corpul nu cauzează doar o stare de greață, ci îți afectează și dispoziția; deși sunt localizate în sistemul digestiv, sentimentele apar la nivelul creierului. S-a demonstrat în ultimii ani că astfel de organisme din sistemul digestiv au fost implicate în afecțiuni care au un impact asupra stării de dispoziție, în special asupra depresiei și anxietății. Bacteriile nu reușesc doar să te facă să te simți indispus, ci pot avea și efectul contrar, de a-ți îmbunătăți starea de dispoziție. Ceea ce înseamnă că într-o bună zi vom reuși să manipulăm microbii din sistemul digestiv pentru a ne modifica dispoziția și sentimentele. În contextul prezent, în care Organizația Mondială a Sănătății încadrează depresia și anxietatea drept principala îmbolnăvire de la nivel mondial, afectând cel puțin 300 milioane de persoane, bolile mentale pot fi cauzate de un dezechilibru chimic din creier și pot fi tratate altfel decât prin tratament medicamentos, respectiv prin alimentație.
De reținut
În final, reține că miliardele de microorganisme precum bacterii și ciuperci care colonizează sistemul digestiv pot transforma triptofanul în serotonină au un impact mai mare decât crezi și pot fi susținute prin consumul de alimente fermentate precum varză acră, kimchi și kefir și fibre din surse vegetale. Însă nu este suficient să mănânci bine, ci trebuie să consumi toate nutrimentele și fibrele de care are nevoie corpul tău și să eviți consumul de alimente intens rafinate și procesate. Felice Jacka, șef al Centrului pentru Alimente și Stare de Dispoziție din cadrul Universității Deakin din Australia și președinte al Societății Internaționale pentru Psihiatrie Nutrițională subliniază că “oamenii mănâncă toate aceste lucruri care sunt toxice și nocive sănătății creierului. Un motiv pentru a evita alimentațiile cu mult zahăr este că ele conduc la o creștere în markerii de inflamație, care sunt crescuți în rândul persoanelor cu depresie.”
Citește: 10 alimente pentru o dezvoltare psihica sanatoasa a copilului
Surse: www.theguardian.com; https://headspace.org.au; www.newscientist.com

1. Fructe și legume colorate
Multe fructe și legume conțin carbohidrați complecși, excelenți pentru sănătatea creierului. Prin eliberarea lentă de energie în corpul uman, acești carbohidrați din fructe și legume pot îmbunătăți starea de dispoziție în timp. Multe fructe și legume au în compoziție și antioxidanți și vitamine, care ne ajută să facem față stresului. Așa că dacă te simți copleșit sau dacă treci printr-o perioadă dificilă, creșterea aportului de fructe și de legume te poate ajuta să te simți mai bine. Nu în ultimul rând, alimentele care seamănă cu un curcubeu sunt extrem de atractive și ne încântă prin aspectul lor plăcut. Ia drept exemplu kale și spanac, morcovi și mere și ardei grași și banane. Acestea sunt excelente atât pentru gustări sănătoase, cât și incluse în salate, supe, fierturi și sandvișuri.

2. Cereale integrale
Acest aliment este bogat în fibre și excelent pentru starea ta de sănătate. În categoria cerealelor integrale se includ orezul brun, quinoa, ovăz, secară și orz. Ele conțin un tip de aminoacid care determină corpul să producă serotonină, cunoscut drept hormonul fericirii; aceasta calmează mintea, îți îmbunătățește dispoziția și menține un ciclu al somnului echilibrat. Toate aceste aspecte contribuie la o stare mentală bună. În cazul în care te simți prost dispus sau cu puțină energie poți consuma orez brun, porumb sau quinoa pentru mai multă stare bună.

3. Alimente fermentate
În categoria aceasta se includ iaurturi, kimchi, kombucha și varza acră; toate sunt considerate a acționa asupra creierului în același mod în care o fac și antidepresivele. Consumul lor poate ajuta la gestionarea sentimentelor asociate anxietății și depresiei. Bacteriile bune din alimentele fermentate influențează direct starea de dispoziție și emoțiile. Sănătatea tractului digestiv este asociată sănătății mentale, iar probioticele și prebioticele din alimentele fermentate au un impact benefic asupra sistemului digestiv. Pentru a te bucura de o minte sănătoasă consumă mai mult iaurt; reprezintă o opțiune excelentă pentru gustare, micul dejun sau un desert sănătos cu fructe. Ai grijă să eviți produsele cu zahăr adăugat.

4. Peștele
Tipurile de pește gras, precum somonul, păstrăvul și creveții conțin un tip special de acid gras denumit DHA care este un aliment excelent pentru creier. Ajută atât la memorie, cât și la starea de dispoziție și la reducerea anxietății. Peștele conține și acizi grași omega 3, excelenți pentru funcționarea creierului și ajută la circulația serotoninei și dopaminei – chimicale care transmit sentimentul de bine în corp. Prin includerea unei cantități mai mari de pește în alimentație vei îmbunătăți sentimentele de depresie în timp ce îți vei spori memoria. Peștele la conservă poate fi mai ieftin și ușor de cumpărat și poate avea același efect asupra sănătății tale mentale. Poți include peștele în salate, lipii făcute în casă, preparate cu paste și multe altele; ideal ar fi să se regăsească în meniul tău de 3 ori pe săptămână.