Din grija pentru copilul tau

Dacă mănânci ciocolată la micul dejun, este bine pentru sănătatea ta

Ciocolata, în toate formele ei, este unul dintre alimentele noastre preferate, indiferent de vârstă. Din fericire, în ultimul timp s-a ajuns la concluzia că aceasta este utilă și pentru sănătatea noastră. Parcurgând articolul de mai jos veți afla de ce este indicat să consumăm ciocolată, inclusiv la micul dejun. Veți fi uimite să vedeți cât de multe efecte pozitive poate să aibă acest produs delicios pentru starea noastră psihică și pentru funcționarea optimă a întregului organism!

Va îmbunătăți funcțiile cognitive ale creierului

Un studiu recent, efectuat în cadrul „Universității Syracuse" (New York, SUA) a legat consumul de ciocolată cu rezultate pozitive obținute de către subiecți la mai multe teste, legate de funcțiile cognitive: test ce ține de memoria și organizarea vizuală și spațială, test legat de cât de activă este memoria etc. Astfel, rezultatele obținute de către cei ce au consumat ciocolată cel puțin 1 dată pe săptămână erau mai bune decât ale celor ce nu avea acest obicei.

Conform echipei de cercetători de aici, rezultatele au fost cu atât mai vizibile cu cât s-a consumat ciocolată încă de la prima masă a zilei. De aceea, studiul menționat nu face decât să confirme mai mult rezultatele altor teste similare. Iată câteva exemple în acest sens:
Alt studiu, realizat de către „Harvard Medical School" la „Spitalul pentru Femei din Brigham" (SUA), prin analizarea unui grup de persoane cu vârsta cuprinsă între 67 și 77 ani, (ce aveau tot felul de probleme cauzate de o circulație sanguină defectuoasă la nivelul creierului), cărora li s-a dat să bea cacao caldă de 2 ori pe zi, timp de 30 de zile, a ajuns și el la o concluzie similară: cele ce au băut băutura au avut o îmbunătățire vizibilă (cu până la 30% chiar) decât acelea ce nu au consumat cacao. De asemenea, alte analize au arătat și o creștere cu 8, 3% a volumului circulației sanguine de la nivelul creierului.

Practic, dacă vom consuma ciocolată în mod regulat, putem să înregistrăm o îmbunătățire a funcțiilor creierului. Iată de ce specialiștii au vrut să arate că acest beneficiu va fi vizibil inclusiv dacă ne vom delecta cu produse pe bază de ciocolată încă de la micul dejun. Să vedem ce spune un alt studiu despre cum ciocolata de la începutul zilei ne poate ajuta să ne concentrăm mai bine în cazul unui test.
La Universitatea „Northumbria" (Marea Britanie), un cercetător a găsit 30 de voluntari cărora le-a oferit flavonol (o substanță conținută în ciocolată). Aceștia au fost rugați să se grupeze câte 3 pentru a număra, în ordine descrescătoare, de la 999 la 800. Toți din acest frup s-au descurcat mai bine decât un alt grup căruia i se dăduse aceeași sarcină, dar fără a i se oferi și flavonol.

În concluzie, flavonolul poate duce la creșterea abilităților noastre cognitive. Chiar și o bucățică de ciocolată cu conținut ridicat de cacao, consumată în dimineața zilei în care vom avea un test sau ceva mai dificil de realizat, ne va ajuta să ne concentrăm mult mai bine.

Tanara ce mananca ciocolata la birou

Citește și: Poți mânca ciocolată în timpul sarcinii? Uite care sunt regulile

O ciocolată neagră, de calitate, conține mai mulți antioxidanți decât un ceai verde

Mai exact, este vorba despre prezența flavonoizilor (sau flavonoide) Aceștia/Acestea au proprietăți antivirale, antimicrobiene, antiinflamatoare și chiar antitumorale, ajutându-ne inclusiv atunci când ne expunem la poluare, fum de țigară sau alcool.
Întrucât ciocolata conține două tipuri de flavonoizi (flavanol și flavonol), ne poate fi de mai mare ajutor pentru sănătate decât ceaiul verde, în condițiile în care ne va proteja mai eficient contra maladiilor cardiace, scăzând totodată nivelul „colesterolului rău".

Datorită ciocolatei, ne putem bucura de o mai bună sănătate a inimii

În ultimele decenii, au fost lansate numeroase studii menite să arate că un consum regulat de ciocolată ne poate proteja inclusiv de maladii cardiace. În cadrul acestora s-a demonstrat adesea faptul că persoanele ce nu au evitat ciocolata au o flexibilitate mai bună a arterelor, o circulație sanguină mai bună și un ritm cardiac mai bun, prin comparație cu cei ce au scos ciocolata din alimentație.
Cele mai notabile rezultate ale testelor s-au referit la capacitatea substanțelor din ciocolata neagră de a scădea riscul de producere a infarctului sau accidentului vasculat celebral, echilibrând totodată tensiunea arterială, reducând predispoziția spre formarea cheagurilor de sânge.

De exemplu, în Suedia a fost efectuat un studiu timp de 10 ani. Au fost urmăriți 37.103 bărbați. Cei ce au mâncat ciocolată neagră cam 62, 9 g pe săptămână, inclusiv la micul dejun, au înregistrat un risc mai scăzut de a avea un accident cerebral, prin comparație cu cei ce nu procedat așa.
Tot în această țară au mai fost realizate și alte studii, ce au înglobat peste 150.000 de persoane, și care au ajus la concluzii similare: ciocolata este unul dintre cele mai recomandate alimente pentru sănătatea inimii.
În urma acestor rezultate, experții recomandă să se consume, pe zi, o cantitate de ciocolată neagră echivalentă cu 10 chips-uri de ciocolată, cel mult 100 g.

Aceasta este cea mai indicată grație conținutului ridicat de flavonoizi, dar și datorită unei mai bune capacități de a stimula producția de endorfine. În acest context, organismul va fi mai puțin supus stresului cronic și, implicit, mai puțin expus riscului de a se confrunta cu maladii cardiace, inclusiv cu accidente vasculare.

Ciocolata servită de dimineață ne poate fi de ajutor când nu ne bucurăm de o stare psihică prea bună

Încă de acum mai mulți ani se știa faptul că mai ales ciocolata neagră va stimula producția naturală de endorfine (substanțe aflate în creier, ce ne pot ajuta să ne simțim mai relaxați și mai fericiți).
Studiile din ultima vreme au reafirmat acest punct de vedere, în condițiile în care ciocolata are proprietăți antidepresive. Acesta este motivul pentru care ni se recomandă, ori de câte ori simțim ne simțim mai deprimați, mai îngrijorați sau mai lipsiți de energie, să ronțăim câte un cubuleț de ciocolată, inclusiv la micul dejun.

Ciocolata neagra si zmeura

Grație ciocolatei putem avea parte de un metabolism mai activ și ne vom menține mai ușor la greutatea dorită

Un studiu ce aparține „Universității din Tel-Aviv" (Israel) a arătat că ciocolata consumată la micul dejun ne poate oferi acel prim impuls al metabolismului de care avem nevoie zilnic, dându-ne posibilitatea de a ne satisface nevoia de ceva dulce. În acest mod, ne va fi mai ușor să nu acumulăm kilograme în plus, fiind mai puțin predispuse „atacurilor de foame".
Timp de 32 de săptămâni, au fost urmăriți adulți obezi (femei și bărbați), dintre care unii au avut parte, la micul dejun, și de un produs cu ciocolată (cum ar fi prăjituri, un smoothie etc.). Femeile trebuiau să beneficieze de 1400 de calorii zilnic, iar bărbații de 1600 de calorii.

La sfârșitul perioadei analizate, s-a ajuns la următoarea concluzie: cei ce au consumat și ciocolată la micul dejun au pierdut chiar și cu 18 kg mai mult decât aceia ce nu au avut parte de ea.
Acest rezultat i-a făcut pe specialiștii israelieni și nu numai, să considere că și ciocolata ne poate fi de mare ajutor pentru a slăbi sau pentru a ne menține la greutatea dorită. Mai ales dacă este servită încă de dimineață, îi vom oferi organismului acel dulce după care ar tânji întreaga zi, ceea ce ar duce la apariția „atacurilor" de foame și la o reducere a capacității corpului de a nu mai produce celule de grăsime.
Când se consumă ciocolată neagră, metabolismul nostru va fi stimulat și astfel vom putea să scăpăm mai ușor de kilogramele în plus.

Ciocolata ne protejează pielea de efectul nociv al radiațiilor solare

Cu atât mai mult vara, când ne expunem mai mult soarelui puternic, un consum regulat de ciocolată neagră ne poate ajuta să avem o piele mai sănătoasă. Astfel, flavonoizii vor absorbi numai radiațiile benefice ale soarelui, vor crește fluxul sanguin de la nivelul pielii, asigurându-ne o piele mai hidratată și mai protejată de efectele îmbătrânirii premature.
Nu este însă recomandat, spun specialiștii să ocolim loțiunile de protecție solară sau să ne expunem la soare la ore nepotrivite. Cel mai bine este să alăturăm consumul de ciocolată respectării regulilor de îngrijire a pielii pe timp de vară.

Voi ați auzit până acum de efectele binefăcătoare ale ciocolatei servite încă de la micul dejun?

Citește și: Cel mai bun remediu pentru tuse ar putea fi ciocolata, conform unui nou studiu

Surse:
www.bustle.com, www.deccanchronicle.com, www.lovecocoa.com, www.rd.com, www.self.com, www.verywellhealth.com

Surse poze:
www.pexels.com

Ce se intampla in corpul tau daca mananci ghimbir in fiecare zi timp de o luna

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Data nașterii bebelușului

    Alte articole care te-ar putea interesa

    7 moduri prin care micul dejun poate influența sănătatea copilului tău
    7 moduri prin care micul dejun poate influența sănătatea copilului tău

    De câte ori nu am auzit că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei? O mulțime de dovezi sugerează acest lucru, în special pentru copii. Un mic dejun regulat și...

    Micul dejun perfect din punct de vedere nutrițional
    Micul dejun perfect din punct de vedere nutrițional

    Dacă ne dorim un mic dejun cât mai sănătos, plin de nutrienți esențiali, putem încerca varianta de sandviș de mai jos. Se prepară foarte ușor și rapid, ajutându-ne...

    Micul dejun în familie poate să ajute copilul în a-și crește imaginea de sine
    Micul dejun în familie poate să ajute copilul în a-și crește imaginea de sine

    Când vine vorba despre alimentația copilului tău, știi cât este de important să aibă parte de mese regulate și de gustări. Din articolul de mai jos vei descoperi rolul pe...

    Consumul de cerealele integrale la micul dejun, asociat cu un stil de viață mai sănătos
    Consumul de cerealele integrale la micul dejun, asociat cu un stil de viață mai sănătos

    Două treimi din populația Europei sare peste micul dejun cel puțin o dată pe săptămână, fără să ia în considerare că este cea mai importantă masă a zilei, care...

    7 rețete simple cu ouă pentru micul dejun
    7 rețete simple cu ouă pentru micul dejun

    Ouăle constituie un aliment deosebit de complex, întrucât sunt pline de nutrienți valoroși, precum vitamine (cum ar fi cele din grupul B-urilor sau vitamina E), minerale...

    De ce este bine să mănânci miere când alăptezi
    De ce este bine să mănânci miere când alăptezi

    Odată ce începem să ne alăptăm bebelușul, devenim tot mai atente la ceea ce consumăm, astfel încât să nu-i facem niciun rău acestuia. Printre alimentele despre care...

    Farfuria perfectă pentru copil: ce punem pe ea la micul dejun, prânz și cină
    Farfuria perfectă pentru copil: ce punem pe ea la micul dejun, prânz și cină

    Toate mamele își doresc să ofere la masă farfuria perfectă cu mâncare. În realitate, este destul de dificil de pus în practică, mai ales că majoritatea...

    © 2019 Qbebe