De ce sunt bune caisele

De ce sunt bune caisele

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Sezonul caiselor a început deja, așa că este păcat să nu profităm și să nu consumăm cât mai multe astfel de fructe. Așa cum vom afla și din articolul de mai jos, acestea sunt pline de nutrienți prețioși și vor avea numeroase beneficii asupra sănătății noastre. De asemenea, aveți grijă să le oferiți caise și copiilor, întrucât sunt un aliment mai complex decât v-ați imaginat, ajutându-i în procesul de dezvoltare.

Ce nutrienți conțin caisele

Beneficiile pe care caisele le au pentru sănătatea noastră se datorează nutrienților valoroși pe care-i conțin. Printre aceștia se numără:
• Vitamine (Vitamina A, C, E, B3, K)
• Minerale (Potasiu, Magneziu, Cupru, Mangan, Fosfor)
• Fibre

Caisele au grijă de sănătatea inimii

Cantitățile ridicate de vitamina C , dar și potasiul și fibrele, sunt excelente pentru a preveni maladii cardiace, precum ateroscleroza. În plus, ele pot preveni și apariția infarctului sau chiar a accidentelor vasculare.
Datorită nutrienților din ele, caisele ne vor feri de acțiunea nocivă a radicalilor liberi și vor relaxa inclusiv mușchii cardiaci (datorită potasiului).

Caisele pot să scadă riscul de apariție a cancerului

Ceea ce le face pe caise capabile să reducă riscul acestei maladii sunt carotenoizii și alți compuși cu rol antioxidant. Explicația este următoare: aceștia vor lupta contra radicalilor liberi, împiedicând astfel apariția mutațiilor de la nivelul celulelor (care vor duce la apariția celulelor canceroase).
Mai mult, se pare că sîmburii de caise sunt utili în tratarea anumitor forme de cancer, în stadiu incipient.

Caisele ne pot fi de folos în tratarea anemiei

Grație prezenței fierului și cuprului, caisele vor stimula formarea hemoglobinei. Din acest motiv, vor avea un rol important în tratarea anemiei.
Dacă vreți să scapați de această afecțiune, aveți grijă să consumați cât mai des caise, astfel încât corpul să-și poată crește considerabil producția de globule roșii.

Caisele ne pot ajuta să avem oase sănătoase

Grație conținutului de minerale variate, caisele vor contribui la un sistem sănătos, asigurându-ne oase mai puternice.
Din acest punct de vedere, caisele sunt utile la orice vârstă, inclusiv în perioada de premenopauză și menopauză, când riscul de osteoporoză crește semnificativ.

Caisele pot echilibra nivelul de fluide din corpul nostru

Nivelul de fluide din corp depinde și de acțiunea a două minerale, potasiul și sodiul.
Întrucât caisele conțin potasiu, acestea pot asigura o balanță optimă a fluidelor în corp, asigurându-ne de faptul că acestea vor ajunge la toți mușchii și la toate organele.
Totodată, menținându-se o balanță sănătoasă a electroliților, vom avea mai multă energiem ne vom plânge mai rar de crampe musculare, iar sângele va circula mai bine.

Caisele sunt bune și pentru diverse afecțiuni ale pielii

Datorită faptului că sunt bogate în vitamine și minerale, caisele ne pot fi de ajutor pentru a scăpa de tot felul de probleme ale pielii precum iritațiile sau eczemele și ne pot asigura o piele sănătoasă și frumoasă.
Pentru o piele tânără și strălucitoare, specialiștii ne recomandă și uleiul de caise. Acesta se absoarbe repede și ne va proteja pielea de radicalii liberi, scăzând riscul de îmbătrânire prematură.

Femeie ce tine in mana doua caise

Caisele pot preveni crizele de astm

Specialiștii au constatat că uleiul de caise are proprietăți expectorante, ce facilitează scăderea presiunii și a stresului de la nivelul plămânilor, scăzând semnificativ riscul producerii crizelor de astm.

Caisele previn apariția constipației

Fiind bogate în fibre, ele vor stimula activitatea intestinală și vor îmbunătăți tranzitul intestinal. În plus, vor stimula producția de suc gastric și astfel vor îmbunătăți procesul de digestie.
Studiile din domeniu, efectuate pe pacienți ce suferă de constipație cronică, au arătat că aceste fructe au proprietatea unui laxativ, dar fără efecte adverse.

Caisele sunt utile și dacă avem febră

În special sucul de caise este indicat dacă avem febră, în condițiileîn care ne vor oferi vitamine, minerale, calorii și apă, în timp ce vor contribui la detoxifierea organismului.
În același timp, în caz de febră putem consuma și caise fierte. Întrucât au în componență substanțe cu proprietăți antiinflamatoare, aceste fructe ne vor ajuta să ne echilibrăm temperatura corpului și să ne simțim mai bine.

Caisele pot contribui la ameliorarea durerilor de urechi

Uleiul de caise ne poate ajuta să ne ameliorăm durerile de urechi. Tot ce vom avea de făcut va fi să punem câteva picături din astfel de ulei pe canalul urechii dureroase și ne vom simți îndată mai bine.
Conform specialiștilor, se pare că acest efect se datorează prezenței antioxidanților.

Consumul de caise și copiii

Specialiștii ne spun că este sigur să le oferim caise chiar și bebelușilor, după vârsta de 6 luni. Acestea le  vor oferi nutrienții necesari unei dezvoltări sănătoase și le vor stimula procesul de digestie.
Pentru copiii mici, ideal este să fierbi sau să înăbuși caisele, făcându-le mai ușor de consumat de către aceștia. De asemenea, poți face piureuri sau sucuri din ele.
În schimb, pentru cei mai măricei, caisele pot fi servite ca atare sau în cadrul unor preparate precum tarte, plăcinte, brioșe sau chiar alături de cerealele de la micul dejun. De asemenea, ei pot servi și caise uscate, mai ales ca gustare.
Caisele sunt un aliment care trebuie neapărat inclus în alimentația copilului deoarece:

Îi asigură copilului vitamine necesare bunei funcționări a sistemului imunitar

Datorită vitaminei C, caisele pot contribui și ele la o funcționare optimă a sistemului imunitar al micuților noștri.

Caisele sunt bune pentru dezvoltarea creierului

Studiile din domeniu au demonstrat că magneziul si potasiul sunt minerale absolut necesare pentru buna dezvoltare a creierului copiilor.

Caisele vor îmbunătăți digestia

Datorită fibrelor (precum celuloza și pectina), caisele vor preveni apariția constipației, stimulând totodată producerea sucurilor gastrice. De aceea, vor fi numai bune de oferit copilului pe parcursul zilei, sub forma unor porții mici.

Citește și: Cele mai bune fructe pentru bebelusi

Caisele pot preveni apariția anemie

Așa cum s-a precizat și mai sus, conținutul de fier din caise va stimula producția de hemoglobină și astfel av reduce riscul instalării anemiei la copii.

Caisele vor îmbunătăți vederea

Fiind o sursă excelentă de vitamina A și de carotenoizi, caisele vor contribui la o bună sănătate a ochilor copiilor, stimulându-le acuitatea vizuală.

Caisele sunt o sursă naturală de zaharuri

Aceste fructe sunt bogate în zaharuri naturale (precum fructoza, glucoza, maltoza și sucroza), ceea ce le va conferi copiilor energie.

 Copil ce desface o caisa

Precauții legate de consumul de caise

În general, nu există riscuri în ceea ce privește consumul de caise, exceptând persoanele care au alergii la acest fructe.
Cu toate acestea, experții ne avertizează să fim atenți la caisele uscate, din cauza prezenței sulfiților. Aceștia pot induce crizele de astm.
De asemenea, este preferabil să consumăm caise cât mai organice, astfel încât să nu ne expunem riscului de a ingera tot felul de pesticide.
Ideal este însă să consumăm caise proaspete, pe care să le spălăm cât mai bine.

Citește și: Retete cu caise

Voi mai știți și alte aspecte interesante legate de caise?

Surse:
www.momjunction.com; www.organicfacts.net

Articolul urmator
Cele mai bune vitamine pentru femei peste 40 de ani
Cele mai bune vitamine pentru femei peste 40 de ani

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Iată de ce mamele sunt cele mai bune antreprenoare
    Iată de ce mamele sunt cele mai bune antreprenoare

    „Ce avem la cină? Ew, te rog, nu pește!”, „Pot să mă uit la asta? Pot să mă uit la asta? Dar mamă! Prietenii mei au voie!” Vă sună cunoscut? Mamele au cea...

    Și-a donat uterul unei necunoscute care nu putea face copii. Acum sunt cele mai bune prietene
    Și-a donat uterul unei necunoscute care nu putea face copii. Acum sunt cele mai bune prietene

    „Este îngerul meu”, spune Chelsea Jovanovich, care și-a îndeplinit visul de a deveni mamă cu ajutorul unei femei care i-a donat uterul. Transplantul de uter este o...

    Vești bune: 100 de lei în plus pentru fiecare copil înscris la școală, grădiniță sau creșă. Iată care sunt condițiile
    Vești bune: 100 de lei în plus pentru fiecare copil înscris la școală, grădiniță sau creșă. Iată care sunt condițiile

    Din ianuarie 2023, părinții salariați beneficiază de o reducere în valoare de 100 de lei a impozitului pe venit, pentru fiecare copil înscris la creșă, grădiniță sau...

    Control parental: când este cazul să îl aplici și care sunt cele mai bune aplicații
    Control parental: când este cazul să îl aplici și care sunt cele mai bune aplicații

    În condițiile în care mediul online este tot mai aproape de copilul tău, te străduiești adesea să identifici punctele „tari” și pe cele „slabe” ale...

    Cele mai detestate zodii și de ce ele sunt, de fapt, cele mai bune zodii
    Cele mai detestate zodii și de ce ele sunt, de fapt, cele mai bune zodii

    La fel cum s-a întâmplat în cazul altor aspecte ale vieții, și în ceea ce privește zodiile s-au creat, de-a lungul timpului, diverse stereotipuri. Acestea țin de...

    Cum ne învățăm copiii să facă alegeri bune în viață?
    Cum ne învățăm copiii să facă alegeri bune în viață?

    Una dintre cele mai bune modalități prin care îi putem ajuta pe copiii noștri să devină independenți este să îi lăsăm să ia propriile decizii și să facă propriile...

    Topul celor mai bune licee din România, după mediile de la bacalaureatul din 2022
    Topul celor mai bune licee din România, după mediile de la bacalaureatul din 2022

    A fost publicat clasamentul liceelor din România, în funcție de mediile de la bacalaureat 2022! Pe primul loc se află un liceu privat pedagogic creștin din București, urmat...

    Cele mai bune soții din zodiac. Te numeri printre ele?
    Cele mai bune soții din zodiac. Te numeri printre ele?

    Te-ai visat mireasă încă din copilărie, dar oare ai acea „stofă de soție”? Unele femei sunt pur și simplu născute pentru a fi partenere de încredere și soții...

    © 2024 Qbebe