Din grija pentru copilul tau

Sunt legumele la conserva sau congelate, la fel de bune ca cele proaspete?

Legumele la conserva sau congelate sunt de multe ori mai bune decat cele proaspete. Cel putin asa spun nutritionistii sustinuti de expertii in agricultura. Specialistii au si explicatii pertinente care ne fac sa ne uitam altfel la mazarea, spanacul sau rosiile inghetate. Afla de ce legumele la conserva sau cele congelate sunt cel putin la fel de bune ca cele proaspete.

In zilele noastre ne intrebam, pe buna dreptate, daca fructele si legumele proaspete, care stralucesc la propriu pe rafturile supermarketurilor, sunt sanatoase. Ne intrebam si daca mai este vreun aliment asa cum il stim noi ca era odata. Trebuie sa recunoastem ca gustul fructelor si legumelor din magazine si chiar din piete nu mai este acelasi ca in copilarie (chiar si calitatea acestora este indoielnica).

Pentru inceput ar trebui sa stabilim cu ce anume comparam produsele conservate si congelate... cu legumele proaspete care cresc in gradina bunicilor si care inca isi mai pastreaza nutrimentele si gustul autentic, sau legumele culese mult prea devreme, transportate mii de kilometri, injectate ca sa reziste si coapte "la urgenta" in timpul transportului?

Daca ne referim la legumele care provin din gradina bunicilor, este clar ca vom alege intotdeauna produsele proaspete si bine coapte. Cu toate acestea, in tara noastra iarna nici buruienile nu cresc, cu atat mai putin fructele si legumele proaspete, asa ca vom apela la cele congelate sau la conserva. Cel mai bine ar fi sa congelam sau sa conservam produsele culese vara sau toamna din gradina bunicilor. Daca nu este timp de asa ceva, nutritionistii spun ca legumele la conserva sau congelate, din supermarketuri, sunt chiar mai bune decat cele proaspete pe care le gasim iarna pe rafturile magazinelor.

Legumele congelate

Legumele congelate au unele avantaje fata de cele proaspete, in special atunci cand nu este sezonul lor. In primul rand, legumele au o perioada mai lunga de valabilitate atunci cand sunt pastrate la congelator si de multe ori au fost procesate astfel incat sa fie mult mai usor de gatit. In multe cazuri, legumele congelate sunt mai ieftine decat cele proaspete.legume congelate

Chiar daca legumele congelate sunt considerate a fi inferioare, din punct de vedere al calitatii, de multe ori lucrurile stau exact invers. Legumele in stare naturala din supermarket nu sunt atat de proaspete pe cat am vrea sa credem ca sunt. Acestea sunt culese mult prea devreme, inainte de coacere si expertii spun ca o leguma coapta are cele mai multe calitatile, iar daca sunt culese prea devreme isi pierd multe dintre nutrimente. Specialistii considera ca legumele congelate sunt culese atunci cand sunt bine coapte si congelate imediat pentru a rezista. Mai mult decat atat, congelarea nu schimba gustul sau textura legumelor, desi multi spun ca-si pierd din savoare.

In plus, cele mai multe legume proaspete, pe care le gasim iarna in galantarele comerciantilor, sunt injectate cu anumite substante chimice ca sa reziste, sunt coapte artificial si "gazate", impregnate cu ceara si diversi coloranti pentru ca prezentarea lor sa fie impecabila. Intr-adevar exista si produse bio, dar in Romania le gasim cu greu si sunt mult mai scumpe.
Acestea sunt motivele pentru care, de-a lungul timpului, au existat numeroase controverse cu privire la legumele congelate vs. legumele proaspete. In general, studiile arata ca legumele congelate sunt la fel de benefice ca si cele proaspete din punct de vedere nutritional.
Potrivit FDA (institutia americana care protejeaza sanatatea publica si supravegheaza siguranta alimentelor si a medicamentelor) legumele congelate au aceleasi nutrimente si beneficii pentru sanatate ca legumele proaspete.

Cu toate acestea, pot exista si anumite riscuri atunci cand consumam produse congelate. Un studiu australian din 2007 arata ca legumele congelate pot contine o bacterie numita Mycobacterium avium subspecia paratuberculosis ( pe scurt MAP) care este rezistenta la temperaturi extrem de scazute si la caldura.
In plus, prin fierbere (multe legume congelate sunt fierte inainte de congelare) unele legume isi pierd vitaminele, in special vitamina C si acidul folic. Studiile arata ca decongelarea legumelor congelate, inainte de preparare, poate accelera pierderea vitaminelor.

Este bine de stiut si ca, nu toate legumele congelate sunt mai bune, sau la fel de bune, ca cele proaspete. De exemplu: cartofii curatati si feliati isi pierd proprietatile prin congelare; broccoli nu isi mai pastreaza textura atunci cand este congelat, acesta devine apos si se sfarama usor.
Sunt, insa, legume care sunt mai avantajoase pentru sanatate daca au fost consumate dupa ce au fost congelate. De exemplu: spanacul congelat este mult mai concentrat, astfel ca 250 de grame de spanac congelat contine de 4 ori mai multe fibre, acid folic, fier si calciu, decat 250 g de spanac verde; mazarea verde, daca nu este consumata imediat dupa ce a fost culeasa, devine tare si are un gust fad pentru ca zaharurile din mazare se transforma repede in amidon, insa, procesul de congelare impiedica transformarea zaharurilor in amidon.
Legumele congelate, comparativ cu cele la conserva, au un adaos mai mic de sare si de cele mai multe nu au nevoie de sodiu sau alti conservanti pentru a rezista.

Cum se pastreaza si cum se prepara alimentele congelate

Este foarte important ca temperatura la care sunt pastrate legumele congelate sa fie constanta pe toata perioada conservarii. Daca sunt decongelate si apoi readuse la temperaturi scazute, se poate declansa inmultirea unor microorganisme care determina deteriorarea legumelor.
Temperatura la care trebuie tinute la congelator este de -18 grade Celsius.
Pentru ca legumele sa nu-si piarda din nutrimente, acestea nu trebuie decongelate inainte de preparare, ci se pun direct in mancare, fie in putina apa, fie la abur.
Daca le pui in apa clocotita nu trebuie sa le lasi mai mult de 2 minute.
parerea specialistuluiProf. Dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, spune ca: "Din punct de vedere nutritional, fructele si legumele cu cel mai mare continut de vitamine, minerale si substante nutritive sunt cele crude, de sezon. Ideal ar fi ca acestea sa fie consumate imediat dupa ce au fost culese, motiv pentru care este bine sa le cumparam direct de la producatori. Acestea se pastreaza in frigider, pentru ca la temperatura camerei fructele si legumele isi pierd jumatate din cantitatea de vitamina C, in timp ce la rece acestea se mentin aproape intacte. De asemenea, fructele si legumele congelate isi pastreaza mai bine vitaminele, in special vitamina C, decat cele proaspete tinute mai multe zile in frigider".

Legumele la conserva

Legumele la conserva au nascut si inca mai nasc ample controverse vis-a-vis de continutul de sare - sodiu, sulfiti si bisfenol A (BPA). Nimeni nu contesta calitatea legumelor din conserva, care isi pot pastra nutrimentele intacte, insa, cele mai multe conserve de legume contin una sau toate substantele enumerate mai sus. legume la conserva

Ca sa stii exact ce mananci atunci cand alegi o conserva de legume de pe rafturile magazinelor alimentare, citeste cu atentie etichetele produselor. Cu siguranta, vei gasi si produse "curate" care sa nu-ti puna in pericol sanatatea.
Trebuie sa stii ca unele legume la conserva sunt recomandate a fi consumate chiar si atunci cand exista in stare proaspata, in sezonul lor. De exemplu rosia conservata (de preferat in casa) ofera mai multe beneficii decat rosia cruda. Si asta pentru ca prin fierbere (conservarea necesita fierbere) se elibereaza licopenul (o substanta despre care specialistii spun ca ajuta la prevenirea anumitor tipuri de cancer). De asemenea, fibrele din legume precum fasolea devin mai solubile prin conservare.
Cu toate acestea, in cazul in care conservele de legume contin sodiu, sulfiti sau BPA, ar fi bine sa le ocolesti sau sa le consumi cu moderatie (de pofta). Iata si motivele:
Bisfenol A este asociat cu probleme grave de sanatate. BPA este un produs industrial folosit de producatorii de conserve pentru a proteja alimentele de coroziunea metalului si bacterii. BPA poate afecta dezvoltarea neuronala a bebelusilor aflati in burtica mamei, poate provoca tulburari endocrine, boli de inima si cancer. Unele conserve au in continutul lor cantitati inacceptabile de BPA.
Legumele la conserva contin foarte multa sare care ar putea sa-ti dauneze, pentru ca sarea contine sodiu. Prea mult sodiu poate duce la hipertensiune arteriala, care poate declansa, la randul ei, accidente vasculare, cerebrale sau infarctul miocardic. Vestea buna este ca poti reduce continutul de sare din conserve daca pui legumele in apa curata si le lasi acolo cateva zeci de minute. De asemenea, poti alege legume la conserva car sa aiba mai putina sare in continut. Organizatia Mondiala a sanatatii recomanda consumul a doar 5 grame de sare pe zi.
Sulfitii sunt compusi pe baza de sulf adaugati la produsele alimentare in calitate de conservanti. Sulfitii se gasesc din abundenta in legumele la conserva. Aproximativ 1 din 100 de persoane este sensibil la sulfiti si reactiile pot fi mortale. Sensibilitatea difera de la persoana la persoana si reactiile se manifesta prin probleme respiratorii (dificultati in respiratie sau respiratie suieratoare).
Pe etichetele conservelor nu va scrie "sulfiti", dar uita-te dupa orice ingredient care are sulfat in componenta, cum ar fi dioxid de sulf, bisulfit de potasiu, metabisulfit de potasiu sau sulfit de sodiu.
Nutritionistii spun ca daca ai de ales, mananca legume proaspete sau congelate, chiar daca fibrele si vitaminele din legumele la conserva nu au fost compromise prin procesul de conservare.

Tu ce crezi... sunt legumele la conserva sau congelate, la fel de bune ca cele proaspete?


Surse: en.wikipedia.org; fitday.com; stayhealthyandwell.com.

Cele mai bune mame din zodiac

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Data nașterii bebelușului

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cum se conservă florile prin criogenare pentru a rămâne proaspete 25 de ani
    Cum se conservă florile prin criogenare pentru a rămâne proaspete 25 de ani

    Frumusețea și vitalitatea pe care o emană prezența florilor sunt doar două dintre motivele pentru care ne dorim să le păstrăm mereu cât mai proaspete. Pentru că ele să ne...

    Specialiștii confirmă: durerile menstruale sunt la fel de intense ca cele ale unui atac de cord
    Specialiștii confirmă: durerile menstruale sunt la fel de intense ca cele ale unui atac de cord

    Durerile menstruale au devenit o obișnuință pentru majoritatea femeilor. Nici nu mai stăm să le explicăm bărbaților de ce nu suntem cea mai bună versiune a noastră în acele...

    APC: Ouăle sunt considerate extra proaspete în primele 9 zile de la data ouatului!
    APC: Ouăle sunt considerate extra proaspete în primele 9 zile de la data ouatului!

    Studiul privind calitatea ouălor face parte din Campania Națională de Informare și Educare: "Să învățăm să înțelegem eticheta!". Prin această campanie,...

    O învățătoare din Bihor moare după ce consumă o conservă de pește
    O învățătoare din Bihor moare după ce consumă o conservă de pește

    A consumat o banală conservă de ton, i s-a făcut rău și în câteva zile și-a găsit sfârșitul. Acesta este cazul șocant al unei învățătoare din Tinca,...

    Ce fel de căști audio sunt recomandate pentru copii
    Ce fel de căști audio sunt recomandate pentru copii

    Printre accesoriile pe care copilul le poate dori foarte mult, pe măsură ce crește, se află și căștile audio. Din articolul de mai jos vei afla cum ar trebui să fie cele pe care ar...

    Părinți, atenție la dinții de lapte, sunt la fel de importanți ca cei permanenți!
    Părinți, atenție la dinții de lapte, sunt la fel de importanți ca cei permanenți!

    Deși pot părea mici și insignifianți, dinții de lapte ai copiilor dumneavoastră au o importanță deosebită pentru dezvoltarea unei danturi corecte și sănătoase. Poate ați auzit...

    10 moduri simple de a servi legumele în zilele caniculare
    10 moduri simple de a servi legumele în zilele caniculare

    Vara este momentul perfect pentru a profita de bogăția de legume și de a le include mai mult în alimentația noastră. Cu atât mai mult cu cât ne vom confrunta și cu...

    © 2019 Qbebe