Din grija pentru copilul tau

Ce se întâmplă în corpul tău dacă ții post negru 3 zile

Multe studii au demonstrat că postul negru conduce la o scădere a inflamației, a nivelului glicemiei și chiar la o durată prelungită de viață. Atunci când are loc un aport adecvat de lichide acest tip de post poate aduce multe beneficii organismului. Noi îți explicăm ce se întâmplă exact dacă îl urmezi timp de 3 zile.

Postul negru nu este un concept recent, dar în ultmii ani a crescut în popularitate. În cazul în care dorești să îl urmezi este bine să te pregătești din timp și, desigur, să apelezi la sfatul unui medic, respectiv nutriționist, mai ales dacă cunoști preexistența anumitor probleme de sănătate. Cunoscând în mod special stadiile prin care trece corpul tău dinainte, te poți pregătit atât mental, cât și fizic pentru experiența în sine. În continuare vei afla ce se întâmplă dacă urmezi acest regim timp de 72 de ore, însă experiențele pot să varieze de la persoană la alta în funcție de vârstă, dar și starea de sănătate.

Stadiul 1 - zilele 1-2

Stadiul 1 al postului negru persistă doar în primele 2 zile sau 12-48 de ore de la ultima masă. Este indicat să planifici când va avea loc ultima masă și să decizi modul în care dorești să îl începi. Selectează o zi și un moment anume și organizează-ți programul.

Cum te vei simți - înfometat

În acest stadiu corpul tău trece la modul de post și pentru multe persoane reprezintă cea mai mare provocare. Acum începi să simți junghiurile foamei atunci când sari peste rutina uzuală a meselor. Majoritatea persoanelor care țin post negru pentru prima dată încep să observe o reducere în nivelul de energie. Acest efect poate cauza o stare dispoziție proastă sau irascibilitate; este bine să te pregătești pentru a avea mai puțină răbdare în această etapă.

postul negru

Ce se întâmplă în corp - activarea modului de economisire

Mai multe lucruri se petrec la nivel celular, care sunt cauzate de foame și oboseală. Atunci când mănânci regulat, corpul tău descompune glucoza pentru a beneficia de energia necesară funcționării corespunzătare. Cât timp postești, corpul tău are nevoie să producă zahăr pentru energie, așa că inițiază un proces denumit gluconeogeneză. În timpul acesteia, ficatul transformă materialele non-carbohidrate în materiale precum lactat, aminoacizi și grăsimile în glucoză. Pe măsură ce corpul își activează așa-numitul modul de ecnomisire a bateriei, rata metabolică bazală devine mai eficientă și folosește mai puțină energie. Acest proces de conservare include reducerea ritmului cardiac și a tensiunii arteriale. Este posibil să te simți epuizat. Dacă vei continua postul negru vei observa că o parte din energia pierdută va reveni.

Beneficii - putere mentală și sănătate a inimii

Primele două zile din postul negru pot reprezenta o provocare dificilă, dar vin însoțite de beneficii mentale și fizice. La nivel mental acest act reprezintă o modalitate excelentă de a-ți exersa puterea voinței. În mod similar alergătorilor de anduranță, care reușesc să își forțeze corpul peste limita cunoscută, persoanele care țin post negru se pot simți puternice pentru că reușesc să își înfrângă dorința de a mânca. La nivel fizic, are loc un proces de curățare incredibilă și sănătatea inimii este ajutată. Pe măsură ce rata metabolică bazală scade, grăsimea din sânge începe să dispară fiind metabolizată pentru a produce energie. Acest proces stimulează sănătatea inimii și în unele cazuri îmbunătățește nivelul de colesterol crescând nivelul colesterolului HDL.

Stadiul 2 - zilele 3-7

În acest stadiu au loc o mulțime de modificări și poți începe să observi schimbări la nivelul aspectului fizic, precum și al modului în care te simți.

Cum te simți - mai puțin înfometat și mai energic

Până la stadiul secund, începe procesul de cetoză, o fază critică a postului în care corpul începe să ardă grăsimea depozitată ca sursă primară de energie. Deoarece procesele asociate acesteia au loc în interiorul corpului, poți începe să te simți înfometat și obosit. Practica de a-ți aduce corpul în stare de cetoză are multiple rațiuni cunoscute: scăderea în greutate, echilibrarea glicemiei, însă trebuie să știi că dacă consumi anumite alimente la momentul potrivit poți iniția acest proces de ardere a grăsimii fără post (este vorba despre planurile alimentare de tip diete vegane ketogenice).

Ce se întâmplă în corp - se activează modul de ardere a grăsimii

Atunci când consumi o alimentație cu carbohidrați, corpul descompune zaharurile și amidonurile în glucoză - principala sursă de energie. Însă când postești sau intri în cetoză glucoza este limitată, iar corpul apelează la depozitele de grăsime pentru energia de care are nevoie; ajunge să o descompună în glicerol și acizi grași. Ficatul sintetizează cetone folosind glicerol, iar acesta este descompus de ficat pentru glucoză. În cele din urmă cetonele sunt folosite de creier pe măsură ce glucoza este mai puțin disponibilă.

postul negru

Beneficii - scădere în greutate și curățare

Arderea grăsimii are mai multe beneficii, în special ajutând la slăbire. Cetoza este un mod previzibil de a ținti depozitele adipoase care rămân neatinse în urma unui stil de viață sănătos. În plus, atunci când elimini acea grăsime suplimentară se instalează un efect de detoxifiere în organism. Mecanismele naturale de apărare ale corpului folosesc grăsimea pentru a depozita metale toxice și toxine care pot afecta organismul. Însă în timpul cetozei aceste reziduuri sunt eliminate în siguranță, pe măsură ce rezerva de grăsime se epuizează. Acest efect de curățare poate afecta temporar aspectul tenului în cazul unor persoane sau, dimpotriviă, poate avea un efect de vindecare.

De reținut

Senzația de foame se îmbunătățește semnificativ în ziua 2 sau 3 și are legătură cu hormonul grelină (cauzează foamea), secretat în cantități mai mari când stomacul nu este într-un stadiu de înfometare. Două probleme principale pe care le poate cauza acest tip de post sunt legate de tranzitul intestinal și respirația urât mirositoare. În timpul stadiului 1 și 2 corpul va elimina toxine și celule alterate de fiecare dată când ai un scaun. Respirația urât mirositoare este persistentă pe întreaga perioadă și are legătură tot cu procesul de detoxifiere. Un post negru cu durata de 3 zile poate fi periculos pentru starea ta de sănătate dacă ești deja malnutrit. Poate crește riscul unui atac de gută, dacă ești predispus acestei afecțiuni. Orice tip de post este contraindicat femeilor gravide și celor care alăptează. Postul ținut în scop de detoxifiere nu are dovezi care să îl susțină științific și poate fi inutil deoarece ficatul și rinichii realizează această funcție în organism.


Surse: www.livestrong.com; www.globalhealingcenter.com; www.healthline.com

11 lucruri care se întâmplă în corpul tău când bei prea mult alcool

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Ai grijă! Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu te odihnești suficient
  Ai grijă! Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu te odihnești suficient

  Atunci când nu reușești să te odihnești corespunzător pot apărea efecte neplăcute la nivelul întregului corp, începând de la tulburări în procesele...

  10 lucruri care se întâmplă în corpul tău când alăptezi
  10 lucruri care se întâmplă în corpul tău când alăptezi

  Alăptarea este un proces cu adevărat miraculos care se petrece în corpul unei femei. Mai puțin cunoscute sunt însă lucrurile care se întâmplă efectiv în...

  Prăjitură Alb-Negru
  Prăjitură Alb-Negru

  Dacă vrei să-i împaci atât pe fanii ciocolatei, cât și pe cei ai cremelor albe, poți să pregătești o prăjitură delicioasă. Prăjitura Alb-Negru se prepară ușor...

  3 detalii de care să ții cont dacă vrei un animator pentru ziua copilului
  3 detalii de care să ții cont dacă vrei un animator pentru ziua copilului

  Când vine vorba despre aniversarea copilului, orice părinte își dorește ca totul să fie bine pus la punct. Este o zi specială nu numai pentru junior, cât și pentru...

  7 lucruri care se întâmplă dacă mimezi orgasmul
  7 lucruri care se întâmplă dacă mimezi orgasmul

  Mimarea orgasmului nu are un impact doar asupra relației de cuplu, ci determină și o serie de reacții la nivel fiziologic în corp. Dacă te întrebi care sunt acestea, iată în...

  Ce se poate întâmpla dacă îi dai sare bebelușului prea devreme
  Ce se poate întâmpla dacă îi dai sare bebelușului prea devreme

  Ca mămici, știm că o alimentație corectă și diversificată constituie cheia pentru dezvoltarea optimă a bebelușilor noștri. Mai ales când aceștia vor trece la alimentația...

  De ce toate vedetele s-au îmbrăcat în negru la Golden Globes
  De ce toate vedetele s-au îmbrăcat în negru la Golden Globes

  Decernarea Premiilor Golden Globes se numără printre cele mai așteptate evenimente anuale de la Hollywood, ocazie care le permite vedetelor să strălucească mai tare ca oricând pe...

  © 2019 Qbebe