Din grija pentru copilul tau
ECONOMIDA

10 lucruri pe care mămicile pediatru le fac pentru a-și menține copiii sănătoși

Mămicile pediatru, cu toate că au cunoștințe aprofundate în ceea ce privește îngrijirea medicală a unui copil, rămân în definitiv oameni și, mai presus de toate, mame. Sunt unele lucruri la fel de neconceput pentru ele precum sunt și pentru noi, restul mamelor, dar și lucruri pe care le fac sau le gândesc și care într-o oarecare măsură le confirmă statutul de mame. Iată-le împărtășite chiar aici de către doamna doctor Irina Costache, pediatru și mamă.

De ce este dificilă viața unei mămici pediatru

În primul rând, trebuie subliniat un adevăr pe care multe persoane nu îl conștientizează: mămicile care sunt și medici pediatri se confruntă cu același tip de probleme ca și restul mamelor care lucrează. Pediatria este o specialitate medicală care este dominată de femei, fiind șanse mari ca acest lucru să persiste și în viitor conform Academiei Americane a Pediatrilor; în urma unui sondaj realizat de către această instituție, s-a relevat faptul că mai mult de jumătate dintre femeile pediatri aveau copii acasă. Deși statisticile indică un procent de numai 43% cu privire la satisfacția legată de timpul petrecut cu copiii (în anul 2003), un procent mult mai mare, respectiv de peste 80% s-a arătat mulțumit de relația cu pacienții sau cu practica lor medicală. Femeile pediatri au șanse mai mari de a lucra în regim part-time pentru a dispune în acest mod de mai mult timp alături de familie.

mamicile pediatru

O problemă care nu este adesea evidențiată cu privire la mamele pediatru privește programarea educației și a perioadei de sarcină. Deși multe femei în prezent preferă să devină mame după vârsta de 30 de ani, din punct de vedere biologic șansele de concepție sunt mult mai crescute în preajma vârstei de 20 de ani. Deoarece medicina presupune nu doar anii de facultate, ci și cei de rezidențiat, este vorba despre multe zile cu program prelungit și de nopți nedormite care pot îngreuna viața unei mămici sau viitoare mămici.

Din acest motiv, conform unui articol publicat în revista Pediatrie în anul 2006, mămicile pediatru ar trebui să își planifice alături de partener modul în care se va îmbina profesia cu viața de familie. De cele mai multe ori, cel puțin în primii ani de viață ai copilului, o opțiune viabilă constă în munca part-time sau în ajutor din partea unei bone. Pot fi negociate mai puține zile de gardă (dacă este cazul) sau mai puține ore aferente acestora. De asemenea, mămicile pediatru trebuie să aibă din timp pregătite variante pe care se pot baza în ceea ce privește îngrijirea copilului (când se finalizează concediul de maternitate și își reiau activitatea profesională). De fiecare dată când este posibil, este indicat să ceară ajutorul persoanelor apropiate, în așa fel încât să dispună atât de timp pentru joacă cu copiii, cât și de timp pentru propria persoană (exerciții fizice, hobby-uri etc.)

Multe mămici pediatru găsesc de ajutor crearea unui tip de rutină, chiar ritual în momentul în care revin acasă de la muncă, fie că este vorba despre alăptare sau o conversație cu un copil mai mare. Cea mai dificilă parte a exercitării acestui rol dublu de mamă și pediatru constă într-un sentiment de vină resimțit deoarece meseria aceasta este de a petrece mult timp cu niște copii care nu îi aparțin.

Cum acționează mămicile pediatru

Orice mamă, indiferent de ocupație, devine o persoană extrem de vigilentă în permanență. Deoarece fiecare femeie este diferită, există mămici pediatri care pot deveni extrem de îngrijorate cu privire la orice simptom manifestat din partea propriului copil sau dimpotrivă, unele care reușesc să se detașeze extrem de bine de profesie. Astfel, există chiar mame care recunosc că palpează săptămânal abdomenul copilului sau îi verifică gâtul și urechile, iar dacă sunt specializate în diverse cazuri extreme precum cancer, nu este exclus să efectueze investigații amănunțite pentru a preveni această boală din timp. Din acest motiv, chiar și aceste mămici au nevoie de un medic pediatru pentru copiii lor care nu vor reacționa impulsiv și vor gândi orice simptom în mod rațional, ținând cont de contextul clinic.

mamicile pediatru

Aspectul pozitiv pe care îl aduce maternitatea în cazul medicilor mame este că devin și mai implicate în ceea ce privește îngrijirea pacienților, făcând tot posibilul pentru a-și face copilul mândru.

Doamna doctor Irina Costache, medic specialist pediatru pe care o puteți găsi și pe https://pediatricblog.info  a avut amabilitatea de a ne spune ce face în calitate de mămică pediatru:

1. Mă interesează sănătatea copiilor mei mai presus de toate

Mă gândesc la faptul că ai mei copii trebuie să fie sănătoși și că dacă se vor îmbolnăvi sigur mă voi descurca să îi tratez. Cazurile nefericite din jur mă determină să caut și să găsesc fericirea în lucruri foarte mărunte.

2. Încerc să mă autocenzurez când vine vorba despre copiii mei

Încerc să fac ce zice doctorul din mine și nu neapărat ce face doctorul. Timpul meu este de prea multe ori extrem de limitat și nu mă lasă să fiu mama perfectă pe care copiii mei ar merita-o.

3. Nu folosesc medicamente în exces pentru a-mi trata copiii

Nu îmi îndop copiii cu medicamente, fie ele și pentru o boală acută. Cu prima ocazie răresc antitermicele, scot din aerosoli, ajustez continuu tratamentul. Copiii mei nu primesc suplimente alimentare decât foarte rar, fie ele foarte ieftine sau foarte scumpe.

4. Am așteptări realiste cu privire la evoluția bolilor 

Nu mă aștept niciodată ca o boală să treacă în 24 ore. Nu am așteptări nerealiste și nu mă grăbesc să recoltez analize la fiecare episod febril sau diareic. Nu le recoltez exudate nazale sau faringiene decât dacă sunt bolnavi. 

5. Nu îmi deranjez colegii în miez de noapte pentru a le cere sfaturi sau recomandări de tratament

Nu sun niciodată un doctor în miez de noapte, nu trimit poze pe whatsapp. In momentele mele de îndoială mă gândesc de zece ori înainte de a-i scrie unicului medic cu care ma sfătuiesc dacă este ora, ziua, momentul, îmi cântăresc cuvintele, deși suntem colege și ne cunoaștem foarte bine.

6. Sunt atentă la alimentația copiilor

Nu le permit copiilor să mănânce în parc, la locurile de joacă. Nu am nicioadată sticksuri, grisine, pufuleți, napolitane sau fructe în ghidozanul pentru parc și nici nu îi încurajez să primească de la alții. Nu mănâncă niciodată pe plajă.

7. Am o gândire flexibilă în ceea ce privește mâncarea, însă nu tolerez alimentele procesate pentru copii

Nu cumpăr biscuiți pentru acasă. Nu există în dulapul nostru locul acela magic pentru covrigei, grisine, pufuleți. Nu îi forțez să mănânce, nu umblu cu mâncarea prin casă după ei.

8. Îmi cresc copiii într-un mod flexibil, nu urmez cu strictețe diverse teorii de parenting 

Nu sunt adepta parentingului fără limite. Consider că trăim într-o societate și trebuie să ne adaptăm ei, astfel încât oricât de frumos ar suna în teorie, la noi în casă sunt și vor fi reguli.

9. Avem reguli interne după care funcționează familia noastră, pe care le-am agreat împreună 

Regulile interne le creează familia ca un întreg, atâta vreme cât toți membrii se simt bine și nu lezează alți oameni. De exemplu, noi dormim cu copiii și atâta vreme cât ne este bine acest lucru nu se va schimba.

10. Este permisă tehnologia la noi în casă, însă în limite bine stabilite 

Copiii mei da, se uită la televizor, la desene animate cu program destul de bine definit. Cu cel mare nu a fost nicioadată vreo problemă, dar cel mic are tendința și dorința de a deveni dependent, de aceea au apărut limite. Copilul cel mare a primit tabletă abia după 6 ani, telefon mobil cu taste după clasa 1 și nu se joacă deloc la computer. Deloc înseamnă...niciodată. De copilul cel mic trebuie sa ascundem smartphonurile  și tableta sau computerul, de aceea vrând-nevrând am ajuns unde trebuie să fie toți părinții: să își închidă mobilele și să se joace cu ai lor copii. De aceea, după 10 ani de pediatrie nu mai răspund chiar la toate mesajele și apelurile și nu mai am whatsapp.

Mulțumim doamnei doctor Irina Costache pentru ajutorul acordat în realizarea acestui articol.

Surse:

www.huffingtonpost.com; http://woman.thenest.com; www.hopkinsmedicine.org

Îngrijirea tenului acasă - 8 produse pe care trebuie să le folosească mămicile

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Copiii care seamănă cu tații lor sunt mai sănătoși
  Copiii care seamănă cu tații lor sunt mai sănătoși

  Veste bună pentru copiii care seamănă cu tații lor!

  3 moduri de a ne mentine copiii activi iarna
  3 moduri de a ne mentine copiii activi iarna

  Cand se lasa frigul, jocurile in aer liber ale copiilor sunt stingherite de temperaturile in scadere si straturile groase de haine in care sunt nevoiti sa se infofoleasca. Astfel, pentru ei...

  Raport Eurostat: copiii din România sunt cei mai sănătoși din Europa
  Raport Eurostat: copiii din România sunt cei mai sănătoși din Europa

  Vești bune pentru familiile din statele membre ale Uniunii Europene. Se pare că starea de sănătate a copiilor este bună, spre foarte bună. Locul fruntaș este ocupat de micuții din...

  Motivul pentru care copiii japonezi sunt cei mai sănătoși din lume
  Motivul pentru care copiii japonezi sunt cei mai sănătoși din lume

  Un studiu al publicației medicale britanice „The Lancet" a arătat motivele pentru care copiii japonezi sunt cei mai sănătoși din lume.

  Un pediatru a întrebat copiii cu boli terminale ce este important pentru ei, și răspunsurile au fost emoționante
  Un pediatru a întrebat copiii cu boli terminale ce este important pentru ei, și răspunsurile au fost emoționante

  "Ce a contat cel mai mult pentru tine în viață?" Răspunsurile copiilor cu boli în stadii terminale sunt adevărate lecții de viață.

  10 lucruri pe care le pot face parintii ca sa aiba succes copiii
  10 lucruri pe care le pot face parintii ca sa aiba succes copiii

  Cu siguranta vrei tot ce este mai bun pentru copilul tau. Vrei sa-i asiguri o casa buna, o scoala buna, haine bune, mancare buna, pentru ca, atunci cand va deveni adult, sa fie unul de...

  20 cele mai ciudate lucruri pe care le-au spus copiii
  20 cele mai ciudate lucruri pe care le-au spus copiii

  Așa cum vom afla și din articolul de mai jos, chiar și cei mai mici copii pot să ne spună lucruri care de care mai ciudate. Iată doar câteva exemple, multe dintre ele...

  © 2019 Qbebe