10 fructe si legume care protejeaza pielea pe timpul verii

10 fructe si legume care protejeaza pielea pe timpul verii

Irina Olteanu - Redactor Senior

Stim cu totii ca vitamina A si vitamina E sunt esentiale pentru sanatatea pielii. Aflati aici care fructe si legume le contin din belsug si le puteti consuma pe timpul verii, asigurand atat protectie impotriva razelor ultraviolete, cat si un tonus excelent al pielii, alaturi de sfaturi din partea doamnei Flavia Manole, nutritionist dietetician.

Aspecte importante

Soarele care straluceste mult mai puternic in timpul verii ajuta la un bronz frumos, insa poate creste riscul de aparitie a cancerului de piele. De asemenea, toxinele din organism sunt eliminate prin piele, in special cu ajutorul apei, prin urmare acest organ este expus unor influente nocive in mod constant. In acest sens, sunt recomandate vitaminele benefice refacerii, vitamina A fiind esentiala pentru sanatatea sa si poate fi regasita in legume de culoare portocalie (morcovi) sau verde inchis (broccoli si spanac), in timp ce vitamina E poate fi regasita in migdale si fructe cum sunt avocado.

S-a demonstrat stiintific in cadrul unui studiu publicat in martie 2010 in Revista Academiei Americane de Dermatologie ca si anumite alimente pot oferit un scut de protectie dinspre interior spre experior, suplimentand si mecanismele de aparare impotriva cancerului de piele (cel mai des intalnit tip de cancer), conferind in acelasi timp o piele cu aspect tanar si neted.

Doamna Flavia-Ioana Manole, Nutritionist Dietetician, doctorand in stiinte medicale www.flaviamanole.ro, medicwww.facebook.com/flaviamanole.ro:

"Mai intai de toate trebuie sa stim ca pielea este cel mai mare organ al corpului uman, iar alimentatia joaca un rol vital in mentinerea sanatatii acesteia.
Aspectul pielii este influentat de mai multi factori printre care cei mai importanti sunt starea de sanatate, nivelul de hidratare, nutritia echilibrata, dar si expunerea la soare, lucru care in anotimpul cald este intalnit frecvent.
Anumite alimente ofera protectie impotriva razelor ultraviolete, iar printre cele mai importante sunt legumele si fructele. Ca in orice alt anotimp, trebuie sa punem accent pe consumul fructelor si legumelor de sezon, iar in cazul de fata discutam despre rosii, castraveti, dovlecei, ardei, fasole si mazare verde, vinete, piersici, pere de vara, necatarine, pepene, prune, afine etc."

 

piele 

Medicul Brooke Jackson, expert in dermatologie, considera ca fructele si legumele pe care le putem achizitiona de la producatori locali nu au doar un gust mai bun, dar sunt si benefice pentru aspectul si starea generala a pielii; alaturi de o hidratare sporita pot face minuni. Biochimistul si nutritionistul holistic Paula Simpson considera ca nu doar soarele poate deteriora pielea, sustinand ca: "alimentatia influenteaza pielea la nivel celular si, deoarece este cel mai mare organ din corp, este si prima care indica deficiente nutritive."

1. Pepene rosu

Acest simbol al verii contine aproximativ 90% apa, care are rolul de a hidrata organismul. De asemenea, pepenele contine multa vitamina C, necesara pentru productia de colagen. Proprietatile sale antioxidante ii confera un rol semnificativ impotriva radicalilor liberi, respectiv impotriva semnelor imbatranirii. Trebuie mentionat de asemenea si continutul sau in licopen care ajuta la protectia si pastreaza conexiunile dintre celulele epidermei pentru ca aceasta sa fie mai intinsa, neteda si in acelasi timp capabila sa retina hidratarea.

2. Fructe de padure

Fie ca e vorba de afine, coacaze negre, mure, zmeura, merisoare si capsuni, toate ajuta corpul sa produca colagen, responsabil pentru aspectul suplu si neted al pielii. Afinele in special sunt pline cu compusi eficienti in neutralizarea radicalilor liberi, generati de expunerea excesiva la raze ultraviolete (conduce la deteriorarera celulelor, imbatranire prematura a pielii). Capsunile de asemenea s-au dovedit a ajuta la combaterea ridurilor si a uscaciunii pielii asociate imbatranirii, conform cercetarii din 2007 publicata in Revista Americana de Nutritie Clinica. Efectul de netezire se datoreaza din nou vitaminei C si antocininelor, pigmenti identificati a intari fibrele de colagen (vitamina C sustine sinteza lor).

fructe padure

3. Morcovi

Am auzit cu totii ca acestia ajuta la imbunatatirea vederii, insa ei pot preveni si uscaciunea pielii. Contin betacaroten, pe care corpul il foloseste pentru a sintetiza vitamina A, cu rol hidratant asupra pielii. Morcovii sunt si o sursa de vitamina C, al carei rol l-ati aflat deja mai sus. Nu in ultimul rand, conform unui studiu din 2011 condus de doctorul Ian Stephen de la Universitatea din Nottingham s-a descoperit ca datorita betacarotenului apare o modificare in culoarea pielii, respectiv o pigmentare sporita (bronz usor); nu trebuie sa faceti exces deoarece poate aparea carotenemia caracterizata printr-o usoara decolorare a epidermei.

4. Ananas

Alaturi de vitamine si minerale, acest fruct tropical contine si bromelaina, considerat a combate inflamatia, respectiv cea asociata arsurilor solare. Ananasul are in compozitie si nivele mari de vitamina A si C, importante in procesul fabricare a colagenului si in consecinta in obtinerea unui aspect radiant si tanar al pielii.

5. Citrice

Fie ca e vorba de portocale, grapefruit, lamai, toate citricele sunt deopotriva benefice pielii. Vitamina C si aminoacizii din ele, cum sunt prolina si lizina joaca un rol in productia de colagen. Grapefruit-ul roz isi trage culoarea de la licopen, o carotenoida care poate ajuta la aspectul neted al pielii. In cadrul unui studiu publicat in 2008 de Revista Europeana de Farmaceutica si Biofarmaceutica, s-a descoperit faptul ca persoanele care au prezentat nivele mai mari de licopen au piele mai neteda.

citrice

6. Castravete

Femeile sunt specialiste in utilizarea acestei legume pentru a combate deranjantele cearcane, insa se pare ca si ingerarea sa este la fel de benefica pentru piele. Castravetele contine in mare parte apa, prin urmare hidrateaza si improspateaza intregul organism si bineinteles pielea.

7. Rosii

Rosiile sunt desemnate drept alimentul perfect pentru protejarea celulelor pielii, datorita licopenului care combate ridurile si liniile fine. Culoarea specifica este conferita chiar de licopen care s-a dovedit stiintific ca previne arsurile solare. Astfel, participantii care au fost expusi la lumina ultravioleta au prezentat cu aproape 50% mai putina inrosire dupa ce au consumat 2 ½ linguri de pasta de tomate sau au baut 1 2/3 cani de suc de morcovi in plus fata de meniul zilnic timp de 10-12 saptamani. Suplimentele sintetice nu au fost la fel de eficiente.

8. Frunze de papadie

O planta des intalnita in sezonul cald si folosita in diverse scopuri medicale, poate ajuta deoarece contine doza zilnica din vitaminele A si K, dar si vitamina C. Frunzele de papadie sunt deseori utilizate pentru afectiuni ale pielii cum sunt acneea si eczema, prin urmare si ingerarea are o ratiune terapeutica.

papadie

9. Porumb

Consumat indeosebi vara, porumbul constituie o sursa excelenta de luteina, un tip de carotenoida. Asemenea licopenului, luteina protejeaza pielea de leziuni ultraviolete.

10. Mango

O sugestie exotica pentru bunastarea pielii este mango care contine mai mult de 20 varietati de vitamine si minerale. Fructul de mango are un profil de enzima acida si contine betacaroten si derivati ai vitaminei A care activeaza regenerarea celulara.

Doamna Flavia-Ioana Manole, Nutritionist Dietetician, doctorand in stiinte medicale www.flaviamanole.ro, medicwww.facebook.com/flaviamanole.ro completeaza cu urmatoarele informatii:

"Asadar, dupa cum putem observa, multe dintre acestea sunt fructe si legume apoase, care pe langa apa care trebuie consumata zilnic si acestea au un rol important pentru hidratarea orgasimului si a pielii, lucru esential pentru aspectul luminos si tanar al pileii. Un consum regulat de fructe si legume aduce elemente esentiale in alimentatia noastra de peste zi, printre care regasim mineralele, in special potasiul cu rol deosebit in mentinerea echilibrului hidric al organismului. Pe langa minerale, fructele si legumele sunt o sursa importanta de vitamine, antioxidanti, fibre.

De exemplu, licopenul si betacarotenul sunt printre cei mai cunoscuti compusi regasiti in componenta acestora, avand un rol important in sanatatea pielii.
Licopenul (pigment rosu) este cunoscut pentru proprietatile sale antioxidante si anticanceroase, care protejeaza pielea din interior impotriva razelor ultaviolete (dar acest lucru nu inseamna ca avem voie sa ne expunem la soare in orele de varf sau ca nu mai sunt necesare cremele de protective solara). Cantitati importante de licopen gasim in rosii, pepene rosu, grapefruit rosu etc.

Betacarotenul (pigment galben-portocaliu) este precursorul vegetal al vitaminei A, iar un aport adecvat de vitamina A ajuta la regenerarea cutanata. De asemenea, si acesta prezinta calitati antioxidante. Surse alimentare: morcovi, caise, ardei gras, pepene galben, dovleac etc.
Pe langa vitamina A, un loc aparte il ocupa si vitamina C si vitamina E-cu proprietati antioxidante. Astfel, citricele, fructele de padure, afinele toate sunt cunoscute ca fiind surse importante de vitamina C, iar acum puteti profita din plin. Ca si surse de vitamina E: spanacul, varza, avocado si fructele oleaginoase (migdale, seminte de floarea-soarelui, seminte de in) sunt de departe printre cele mai importante. De asemenea, in componenta semintelor de in regasim si acizii grasi omega 3- cu rol antiinflamator."

Citeste si:

Top 10 alimente impotriva ridurilor 

Sfatul specialistului

Doamna Flavia-Ioana Manole, Nutritionist Dietetician, doctorand in stiinte medicale www.flaviamanole.ro, medicwww.facebook.com/flaviamanole.ro ne ofera urmatoarele sfaturi:

"Pentru un stil de viata sanatos se recomanda consumul a cel putin cinci portii de fructe si legume pe zi. Bineinteles, aceste recomandari trebuiesc adaptate in functie de starea de sanatate a fiecarui individ in parte, adica celor care sufera de aciditate gastrica, rosiile, citricele sunt printre alimentele care s-ar putea sa nu le faca deloc bine, ba din contra sa le exacerbeze durerea la nivel gastric.
Astfel, dietoterapia ocupa un rol deosebit de important in mentinerea si/sau recuperarea starii de sanatate, dar pentru acest lucru este necesar un consult la specialistul in nutritie si dietetica."

Multumim doamnei Flavia Manole pentru ajutorul acordat in realizarea articolului.

Surse: 

www.eatingwell.com; www.nestle-family.com; www.care2.com; www.huffingtonpost.com; www.bustle.com; www.sharecare.co

Articolul urmator
Consumul de alcool a crescut cu 325% printre mămici în timpul pandemiei
Consumul de alcool a crescut cu 325% printre mămici în timpul pandemiei

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Fructe și legume pentru colesterol mărit
    Fructe și legume pentru colesterol mărit

    Cu siguranță ai auzit de problema colesterolului mărit și de riscurile pe care le implică pentru sănătatea ta. Dar știai că o alimentație bogată în legume și fructe poate...

    Programul „Cornul și laptele” în școli devine „Mic dejun sănătos”. Elevii vor avea mai multe portii de lactate, fructe si legume
    Programul „Cornul și laptele” în școli devine „Mic dejun sănătos”. Elevii vor avea mai multe portii de lactate, fructe si legume

    Senatul României a adoptat luni, pe 21 noiembrie, transformarea programului de alimentație din școli „Corn, fruct, lapte” în „Mic dejun sănătos”....

    Poza care a uimit internetul și care demonstrează cum laptele matern protejează bebelușul de boli
    Poza care a uimit internetul și care demonstrează cum laptele matern protejează bebelușul de boli

    Alături de nutrienții atât de valoroși pe care îi furnizează, laptele matern poate să îi ofere protecție bebelușului împotriva diferitelor boli. Atât...

    Fructe de mare congelate la tigaie: rețete care te vor duce cu gândul la vacanță
    Fructe de mare congelate la tigaie: rețete care te vor duce cu gândul la vacanță

    Cu siguranță știți că fructele de mare sunt delicioase și, de multe ori, o alegere minunată pentru cină. Dar ce se întâmplă atunci când nu aveți timp să mergeți...

    Un copil a ajuns de urgență la spital, cu pielea galbenă, după ce a mâncat prea multe portocale. Ce diagnostic a primit
    Un copil a ajuns de urgență la spital, cu pielea galbenă, după ce a mâncat prea multe portocale. Ce diagnostic a primit

    Portocalele sunt o sursă excelentă de vitamina C şi antioxidanţi cu rol în menţinerea sănătăţii. Contribuie la întărirea sistemului imunitar, previn constiparea,...

    Cele mai bune legume cu frunze verzi pe care să le incluzi în alimentație
    Cele mai bune legume cu frunze verzi pe care să le incluzi în alimentație

    Legumele fac parte dintre cele mai sănătoase alimente, contribuind oricând la asigurarea unei diete variate și echilibrate. În ceea ce privește legumele cu frunze verzi,...

    Pe 17 decembrie este sărbătorit Sfântul Daniel ! Rugăciunea care protejează casa, familia și pe cei plecați în străinătate
    Pe 17 decembrie este sărbătorit Sfântul Daniel ! Rugăciunea care protejează casa, familia și pe cei plecați în străinătate

    Sâmbătă, pe 17 decembrie, își pot sărbători onomastica toți cei care poartă numele Daniel, Daniela, Dan sau Dana. Această zi este cea în care este sărbătorit...

    Picnic cu peripeții: cum își protejează o mamă copilul de un urs care se afla la doar câțiva centimetri distanță
    Picnic cu peripeții: cum își protejează o mamă copilul de un urs care se afla la doar câțiva centimetri distanță

    O mamă și cei doi copii ai săi se aflau într-o zonă de picnic, în apropierea unei păduri și mâncau. Deodată, un urs negru și-a făcut apariția și a început...

    © 2024 Qbebe