5 lucruri pe care trebuie să le știi dacă ai grupa de sânge A(2)

5 lucruri pe care trebuie să le știi dacă ai grupa de sânge A(2)

Irina Olteanu - Redactor Senior

Grupa de sânge A2 este destul de frecvent întâlnită, alături de 0, și poate primi transfuzii de sânge atât de la grupa A, cât și de la grupa 0. Fiecare grupă de sânge vine însoțită de o serie de caracteristici și predispoziții pentru anumite afecțiuni. Persoanele care au grupa de sânge A2, de exemplu, se confruntă cu o serie de riscuri pentru sănătate, precum și beneficii că urmare a grupei sanguine.

Află tot ce trebuie să știi despre grupa de sânge A2, de la cine poate primi sânge și cui poate dona, dar și ce grupa sanguină ar putea avea copilul tău!

un medic care inconjoara cu palmele o picatura de sange in jurul careia sunt scrise grupele de sange

Care sunt grupele de sânge? Informații generale

Este important să cunoști câteva informații esențiale despre grupele de sânge. Sunt cunoscute patru tipuri de sânge: A, B, AB și 0, iar grupa de sânge se formează încă de când ne dezvoltăm intrauterin, ceea ce înseamnă că nu poate fi schimbată ulterior în viață. Grupele de sânge sunt diferențiate pe baza prezenței aglutinogenelor și aglutininelor, astfel că se împart în grup 0 (grup zero) sau I, grup A sau II, grup B sau III și grup AB sau IV. Pot fi întâlnite denumirile 0I, AII, BIII, ABIV.

Conform anumitor experți, fiecare grupă sanguină vine însoțită de caracteristici unice care pot afecta scăderea în greutate, riscul de a dezvolta anumite afecțiuni și chiar personalitatea. Există și păreri care susțin că prin cunoașterea caracteristicilor unei anumite grupe sanguine se poate planifica o nutriție adecvată care va îmbunătăți starea de sănătate.

Citește și: 6 lucruri pe care trebuie să le știi dacă ai grupa de sânge AB IV

Este foarte important să ne cunoaștem grupa de sânge și Rh-ul, fiindcă o transfuzie cu sânge incompatibil ne poate pune viață în pericol. Există două sisteme 0AB și Rh care, potrivit nhs.uk, prin combinație pot determina 8 tipuri de sânge:

  • A Rh pozitiv (A+);
  • A Rh negativ (A-);
  • B Rh pozitiv (B+);
  • B Rh negativ (B-);
  • 0 Rh pozitiv (0+);
  • 0 Rh negativ (0-);
  • AB Rh pozitiv (AB+);
  • AB Rh negativ (AB-).

În România, conform ultimelor statistici, cele mai frecvente grupe sanguine sunt A+ (37%) și 0+ (28%), iar cele mai rare sunt 0- (5%) și AB- (1%).

Sistemul Rh clasifică sângele uman după prezența sau absența unor proteine specifice pe suprafața hematiilor. Determinarea statutului Rh ține cont de cea mai frecventă dintre acestea: factorul D, sau antigenul D. Prezența antigenului D determina Rh pozitiv, iar absența determina Rh negativ. 85% din populație prezintă Rh pozitiv, iar 15% prezintă Rh negativ.

Grupa de sânge A2 - de la cine poți primi sânge și cui poți dona

În funcție de Rh se poate determina compatibilitatea grupelor de sânge. De exemplu:

  • Grupa de sânge A+ poate primi sânge de la grupele A+, A-, 0+, 0- și poate dona pentru grupele A+ și AB+;
  • Grupa de sânge A- poate primi sânge de la grupele A- și 0- și poate dona sânge pentru grupele A+, A-, AB+, AB-.

Motivul pentru care grupa de sânge A2 mai poate primi și sânge de tip 0, este că acesta din urmă nu conține antigeni. Tocmai de aceea persoanele cu grupa de sânge 0 sunt considerate donatori universali.

Compatibilitatea pentru transfuzia de plasmă, în schimb, nu mai ține cont de Rh (adică de tipul de sânge pozitiv sau negativ), ci doar de sistemul 0AB. Astfel că o persoană cu grupa de sânge A poate dona plasmă grupelor A și 0 și poate primi plasmă de la grupele A și AB.

ilustratie care arata cui poti dona in functie de grupa ta de sange

Este A2 cea mai bună grupă de sânge?

Ca urmare a formării de antigeni la suprafața globulelor roșii, fiecare grupă de sânge este diferită. Fiecare grupă de sânge este rezistentă față de anumite afecțiuni, în același timp fiind susceptbilă altor afecțiuni. Cunoașterea caracteristicilor specifice grupelor de sânge poate ajuta în prevenirea anumitor boli.

Din păcate, grupa A nu se numără printre cele mai rezistente la boli, iar acest lucru este valabil inclusiv pentru grupa de sânge A2 pozitiv și grupa de sânge A2 negativ. Dintre toate grupele de sânge, cei care au grupa 0 au cel mai mic risc de a dezvolta anumite probleme de santate, precum boli de inimă.

Mai mult decât atât, mai multe studii au arătat că persoanele cu grupa de sânge A2 sunt mai predispuse la contractarea noului coronavirus, față de persoanele cu grupa 0, care ar putea fi mai puțin vulnerabili la Covid-19 și ar prezenta un risc mai scăzut de a face forme severe.

Este A2 cea mai rezistentă grupă de sânge la boli?

Cei care au grupa de sânge A2 prezintă un risc crescut la contractarea anumitor boli, precum cele cardiovasculare și diabet. Asta pentru că, de regulă, cei cu grupa sanguină A au un sistem imunitar sensibil. Iată care sunt cele mai frecvente afecțiuni cu care se pot confruntă persoanele cu grupa de sânge A:

1. Risc de boli cardiace

Grupa ta de sânge poate să prezică ce șanse ai să te confrunți cu o boală cardiacă. Medicul alergolog Tania Elliott subliniază „datele sugerează că riscul de a se confruntă cu boli cardiace pentru grupa de sânge A este cu 5% mai mare decât cel al grupei 0. Nu se cunoaște exact explicația științifică din spatele acestui fenomen, dar este posibil să aibă legătură cu un nivel mai mare al colesterolului LDL, care poate crește riscul de boli cardiace.”

Alte studii desfășurate în acest sens susțîn că riscul de a muri în urmă unei boli cardiace este cuprins între 25-30%; mai exact, este vorba despre o cercetare din anul 2015 publicată în revista Medicină BMC. Nu înseamnă că vei suferi cu siguranță de o boală a inimii, însă poți acorda atenția cuvenită acestui aspect.

2. Risc mai crescut de cheaguri de sânge

Acest risc este calculat raportat la persoanele înzestrate cu grupa de sânge 0, care dispun de cantități mai reduse ale proteinelor care ajută la procesul de coagulare a sângelui. Terry B. Gernsheimer, medic din partea Societății Americane de Hematologie, subliniază în acest sens „nu înseamnă că grupa de sânge 0 este protejată, iar grupa de sânge A este expusă unui risc ridicat.”

3. Risc crescut de cancer gastric

O concluzie interesantă subliniată de studiul publicat în Revista BMC susține că grupele de sânge diferite de 0, inclusiv grupa AII, se confruntă cu un risc crescut de cancer gastric (dar și colorectal, stomacal și pancreatic), posibil datorită unui răspuns inflamator față de bacteria H.pylori (această bacterie este incriminată de apariția ulcerelor gastrice). Medicul alergolog Tania Elliott subliniază că „persoanele cu grupa de sânge A și AB sunt expuse celui mai ridicat risc de cancer, posibil că urmare a unei reacții a sistemului imunitar excesivă față de bacteria H.pylori”.

4. Tromboză venoasă profundă

Ca urmare a diferențelor la nivel de coagulare, grupele de sânge A și B sunt expuse unui risc cu 31% mai mare de a suferi de tromboembolism venos, un cheag de sânge care se formează în venele din picior, braț sau cele din zona inghinală (prin comparație cu persoanele care au grupa de sânge 0), conform unei cercetări publicate de Universitatea din Minnesota.

5. Diabet

Persoanele care au grupa de sânge A sau B se confruntă cu un risc de până la 21% mai mare de a dezvoltă diabet de tip 2, conform publicației Diabetologia. Cercetătorii nu au reușit să descopere explicația exactă, însă este luată în considerare influența pe care o exercită grupa de sânge asupra microbiomului intestinal, care la rândul său are un impact asupra metabolismului și inflamației.

Compatibilitatea grupelor de sânge pentru conceperea copilului

În cazul grupei sanguine nu există vreo incompatibilitate între o femeie și un bărbat atunci când vine vorba de conceperea unui copil. Problemele apar, în schimb, atunci când există o incompatibilitate de Rh.

burta unei femei insarcinate

Factorul Rh, care poate fi pozitiv sau negativ, are un rol esențial în dezvoltarea și santataea pruncului. Una dintre problemele importante pe care medicul le va urmări prin analizele de sânge este existența unor incompatibilități între sângele tău și al partenerului tău. Problemele apar atunci când globulele roșii Rh pozitive sunt prezente în sângele unei persoane cu Rh negativ, acestea fiind identificate că străine organismului, care începe să producă în următoarele 72 de ore anticorpi pentru a le distruge.

Tocmai din aceste motive, printre primele investigații de sânge recomandate înainte de a concepe un copil sau în primul trimestru de sarcina (dacă nu a fost planificată) este determinarea grupei sangvine și a RH-ului sângelui matern. Dacă mama are un Rh negativ, va fi necesară efectuarea analizei și de către partener. În cazul în care ambii parteneri au Rh negativ nu există probleme, însă dacă mama are Rh negativ și viitorul tată are Rh pozitiv, probabilitatea că bebelușul să aibă Rh pozitiv este de 50%.

Dacă fătul are Rh pozitiv, iar mama Rh negativ, sângele bebelușului va fi atacat de anticorpii mamei. În cazul acestei incompatibilități, viitoarea mămică va trebui să facă în perioada sarcinii (în primul trimestru și înainte de naștere) câteva investigații. Primul pas este aflarea grupei și Rh-ului la prima vizită prenatală. Dacă mama este Rh negativ, se determina grupa și Rh-ul tatălui. Dacă acesta este Rh pozitiv, se vor doză anticorpii din sângele matern. În lipsa anticorpilor, se va repetă dozarea la 28 de săptămâni și 36 de săptămâni.

Citește și: Incompatibilitatea dintre RH-ul mamei și al copilului

Compatibilitate grupe de sânge părinți

Grupa de sânge este transmisă genetic de la părinți, la fel ca și culoarea ochilor. Dacă ai grupa de sânge A, de exemplu, înseamnă că părinții tăi au avut una dintre următoarele combinații de grupe sanguine:

  • A și B;
  • A și A;
  • 0 și A;
  • AB și AB;
  • AB și B;
  • AB și A;
  • AB și 0.

În cazul în care consideri că grupa de sânge influențează personalitatea, află că despre grupa de sânge A2 se spune că sunt persoane pașnice, cu înclinații artistice și de încredere, în același timp fiind eficiente, organizate, pline de compasiune. Se pare că și toleranța la stres depinde de grupa de sânge. Astfel, persoanele grupa A produce mai mult hormon de stres cortizol, fiind astfel predispuse stresului (își revin mai greu după episoade stresante).

Calculator grupă sanguină bebeluș

Tocmai ai aflat că ești însărcinată și ești curioasă să afli ce grupa de sânge va avea bebelușul tău? În principiu, dacă tu și partenerul tău aveți grupele de sânge B și B, 0 și B sau 0 și 0, nu puteți concepe un copil cu grupa de sânge A.

Folosește următorul calculator pentru a află ce grupa de sânge ar putea avea bebelușul tău în funcție de grupa ta sanguină și a partenerului tău! Rezultatul este aproximativ.

Citește și: Copilul poate avea grupa sanguina diferita de a parintilor?

Unde scrie grupa de sânge pe buletin?

Odată cu transformarea buletinelor de identitate în cărți de identitate, s-a renunțat la trecerea grupei de sânge pe act din simplul motiv că în zilele noastre se poate determina rapid grupa sanguină a unui individ, indiferent de cât de urgentă este nevoia de transfuzie.

Cu toate acestea, specialiștii recomandă să porți întotdeauna asupra ta informații cu privire la nume și prenume, adresă, telefon și grupa de sânge, în cazul în care suferi vreun accident, pentru a putea identifica grupele de sânge compatibilă cu a ta.

Tu îți cunoști grupa de sânge? Știai toate aceste lucruri despre grupa de sânge A2?

  • Surse: nhs.uk, redcrossblood.org, webmd.com, ncbi.nlm.nih.gov, healthline.com, wikipedia.org
  • Sursă foto principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
6 lucruri pe care trebuie să le știi dacă ai grupa de sânge B (3)
6 lucruri pe care trebuie să le știi dacă ai grupa de sânge B (3)

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    6 lucruri pe care trebuie să le faci dacă cel mic va merge la o școală nouă
    6 lucruri pe care trebuie să le faci dacă cel mic va merge la o școală nouă

    Întoarcerea la școală este un moment delicat atât pentru părinte, cât și pentru copil. Prima zi a elevului într-o altă unitate de învățământ poate...

    4 lucruri la care trebuie să renunți dacă vrei să fii un părinte mai bun
    4 lucruri la care trebuie să renunți dacă vrei să fii un părinte mai bun

    Cine nu își dorește să fie cel mai bun părinte pentru copilul său? Ar fi ideal dacă i-am putea crește într-un mod în care să nu cunoască suferință, să se simtă...

    Dacă vrei să crești un copil flexibil și adaptabil, trebuie să faci aceste trei lucruri
    Dacă vrei să crești un copil flexibil și adaptabil, trebuie să faci aceste trei lucruri

    Copiii se simt bine atunci când au o rutină, deoarece predictibilitatea îi ajută să se simtă în siguranță. Copiii mei, de exemplu, au voie ca înainte de culcare...

    6 lucruri pe care NU trebuie să le spui niciodată unui copil care plânge
    6 lucruri pe care NU trebuie să le spui niciodată unui copil care plânge

    Să îți vezi copilul că plânge este una dintre provocările vieții de părinte. Chiar dacă te îngrijorează, te supără sau pur și simplu este frustrant să-ți vezi...

    Lucruri pe care orice copil cu sindromul Asperger ar vrea să le știi despre el și boala lui
    Lucruri pe care orice copil cu sindromul Asperger ar vrea să le știi despre el și boala lui

    Sindromul Asperger este inclus printre tulburările de spectru autist, iar persoanele care se confruntă cu un asemenea sindrom nu au, în general, dificultăți în privința...

    12 lucruri pe care să le faci dacă soțul alege familia lui în locul tău
    12 lucruri pe care să le faci dacă soțul alege familia lui în locul tău

    Odată ce te căsătorești, cel mai mult îți dorești să ai parte de dragostea și de atenția soțului tău. Cu toate acestea, nu este exclus ca, la un moment dat, să sesizezi că...

    3 lucruri pe care copilul chiar nu trebuie să le ştie
    3 lucruri pe care copilul chiar nu trebuie să le ştie

    Care sunt lucrurile pe care copilul chiar nu trebuie să le ştie? Ce lucruri vorbim în preajma lui sau cu el, şi nu realizăm că îl pot afecta negativ?

    5 lucruri pe care NU trebuie să le faci în travaliu, conform unei asistente specializată în nașteri
    5 lucruri pe care NU trebuie să le faci în travaliu, conform unei asistente specializată în nașteri

    În ceea ce privește travaliul, există multe informații false sau care nu se mai aplică în ziua de azi. Iată 5 lucruri de evitat atunci când te pregătești să naști.

    © 2024 Qbebe