Alimentatia recomandata in diabet

Irina Olteanu - Redactor Senior

Alimentatia in diabet poate prezenta multe dificultati, dar adevarul este ca aceasta nu difera mult de modul in care o alimentatie normala si sanatoasa trebuie sa fie. Sa aflam impreuna care sunt principalele aspecte pe care este bine sa le urmarim in cazul alimentatiei in diabet.

Alimentatia in diabet - consideratii generale

Poate parea dificil sa realizati alegerile potrivite cand va confruntati cu diabet. In timp ce exercitiile fizice joaca un rol important, si ceea ce mancati are un impact asupra scaderii in greutate. Nevoile nutritionale pentru o persoana diabetica sunt teoretic aceleasi ca si pentru restul, nefiind necesare diete complicate sau alimente speciale. Trebuie sa urmati un plan alimentar bogat in nutrimente, redus in grasimi si cu o cantitate moderata de calorii. Singura grupa alimentara asupra careia trebuie sa va concentrati atentia este cea a carbohidratilor.
Un plan alimentar pentru diabet presupune si o varietate de alimente nutritive in cantitati moderate si la ore constante. Acesta nu trebuie sa fie restrictiv, ci mai degraba sanatos. Fie ca optati pentru un dietetician sau pentru un nutritionist, acestia vor recomanda cateva variante pentru a mentine nivelul glucozei din sange in limite normale si a controla greutatea. Cand consumati calorii si grasimi in exces, corpul raspunde prin cresterea nedorita a glicemiei, putand conduce la probleme grave, cum sunt hiperglicemia sau complicatiile cronice, cum sunt afectarea sistemului nervos, a rinichilor sau a inimii si, in cazuri grave, chiar cetoacidoza diabetica.

Alimentatia in diabet - variante de alimente nutritive

Carbohidrati sanatosi. Alimentele de acest tip reprezinta cea mai buna sursa de energie pentru organism. Cand sunt digerate, zaharurile (carbohidrati simpli) si polizaharidele, in special amidonul (zaharuri complexe) se descompun pentru a forma glucoza in sange. Insulina elimina glucoza din sange si o depune in muschi, ficat si in alte celule din corp unde este folosita pentru a oferi energie. Un aport regulat de carbohidrati este necesar pentru a oferi corpului si creierului energie instantanee. Majoritatea alimentelor contin carbohidrati si ne pot oferi in plus fibre, vitamine si minerale, dar este indicat sa va concentrati pe alimente precum fructele, legumele, cerealele integrale, leguminoasele (fasole, mazare si linte) si produsele lactate semidegresate sau degresate. Dietele care presupun un aport redus de carbohidrati nu sunt recomandate diabeticilor.

Alimente bogate in fibre - fibrele alimentare includ toate partile plantelor comestibile pe care corpul le poate digera sau asimila. Fibrele pot scadea riscul de boli ale inimii si ajuta in controlul nivelelor glicemiei. Alimentele bogate in fibre includ legume, fructe, nuci, leguminoase, faina integrala si tarate. Fulgii de ovaz fara adaos de zahar/indulcitori pot ajuta la controlarea glucozei din sange, reprezentand o optiune de fibre extrem de solubile (sunt usor de digerat) si, in plus, ne ofera si o senzatie de satietate pentru un timp indelungat, reprezentand o varianta sanatoasa pentru persoanele cu diabet de tip 2, care tind sa fie supraponderale.

Peste benefic pentru inima. Mancati peste cel putin de doua ori pe saptamana, acesta reprezentand o alternativa buna in comparatie cu carnea grasa. De exemplu, codul, tonul si halibutul contin mai putina grasime totala, grasime saturata si colesterol decat carnea de vita si puiul. Carnea de  somon, macrou, ton, sardinele si lufarul este bogata in acizi grasi omega 3, care stimuleaza sanatatea inimii prin scaderea grasimilor din sange numite trigliceride (65% din persoanele diabetice decedeaza din cauza unui atac de cord sau accident vascular cerebral). Evitati totusi pestii cu nivel ridicat de mercur, cum sunt pestele spada si macroul. Carnea de acest tip reprezinta si o sursa de crom, o minerala care ajuta la functionarea optima a insulinei si la metabolizarea carbohidratilor.

Grasimi bune - alimente care contin grasimi monosaturate si polinesaturate, cum sunt avocado, migdale, nuci pecan, nuci, masline si uleiurile de: masline, rapita sau arahide pot ajuta la scaderea nivelelor colesterolului. Uleiul de masline (ca si nucile) s-a constatat ca ajuta la mentinerea unui nivel constant al glicemiei, reducand rezistenta la insulina. Nucile sunt printre cele mai bogate surse de vitamina E, un antioxidant care protejeaza celulele si poate ajuta la prevenirea afectarii nervoase si oculare, continand multe fibre si magneziu (care ajuta la stabilizarea glicemiei).

Alimentatia in diabet - de evitat

Diabetul creste riscul aparitiei bolilor de inima si a accidentului vascular cerebral prin accelerarea dezvoltarii arterelor intarite si blocate. Trebuie sa urmariti urmatoarele alimente in acest sens:

- Grasimi saturate. Produsele lactate bogate in grasimi si proteine animale cum sunt carnea de vita, cremvurstii, carnatii si slanina contin grasimi saturate. Nu mai mult de 7% din caloriile zilnice trebuie sa provina din acestea.
- Grasimi trans. Acest tip de grasimi se gasesc in alimente procesate cum sunt snacks-uri, produse de patiserie, margarina si trebuie evitate complet.
- Colesterolul. Surse de colesterol includ produse lactate bogate in grasimi si proteine animale, galbenus de ou, crustacee, ficat si alte organe animale. Nu trebuie sa depasiti 300 mg de colesterol pe zi.
- Sodiu. Cantitatea zilnica recomandata este de maxim 2,300 mg de sodiu.

Principii ale alimentatiei sanatoase

- Mancati legume si fructe cum sunt merele, perele, piersicile si afinele si chiar unele fructe tropicale precum banana, mango si papaya, care au un indice glicemic mai mic decat deserturile obisnuite.
- Mancati cerele cat mai putin procesate, cum sunt orezul brun, orzul sau, daca sunt procesate, optati pentru cerealele de tip musli, cu granulatie naturala. Limitati consumul de cartofi albi si produsele rafinate din greu cum sunt painea alba si pastele albe.
- Limitati indulcitorii concentrati, inclusiv alimentele bogate in calorii cu un indice glicemic scazut, cum este inghetata. Nu consumati suc de fructe mai mult de o cana pe zi si eliminati bauturile indulcite, optand pentru apa minerala.
- Consumati proteine sanatoase la majoritatea meselor cum sunt fasolea, pestele sau puiul (fara piele).
- Alegeti alimente cu grasimi sanatoase, limitandu-le pe cele saturate si eliminati complet grasimile de tip trans. In loc sa prajiti alimentele, optati pentru copt, fiert sau gatit la abur.
- Serviti 3 mese pe zi si una sau 2 gustari si nu sariti peste micul dejun.
- Mancati incet si opriti-va cand va simtiti plini.

Alimentatia in diabet - dulciurile

Nu trebuie sa eliminati complet zaharul, chiar daca suferiti de diabet zaharat. Puteti servi din cand in cand desertul favorit, insa cu moderatie. In cazul in care aveti pofta de dulciuri, puteti incerca urmatoarele sfaturi: eliminati painea, orezul sau pastele daca doriti desert, deoarece acestea adauga carbohidrati suplimentari. Incercati sa adaugati grasime la desert. Desi pare contraproductiv, aceasta incetineste procesul digestiv (optati pentru variante de tip unt de arahide, branza ricotta, iaurt sau nuci). Nu consumati dulciurile ca atare, ci mai degraba alaturi de alte alimente deoarece astfel glicemia nu va creste rapid. Indulciti voi produsele, cum sunt iaurtul, ceaiul sau fulgii de ovaz si nu achizitionati variante deja indulcite. Reduceti cantitatea de zahar din retete cu 1/4 pana la 1/3, optand pentru scortisoara, nucsoara sau extract de vanilie. Incercati variante dulci cum sunt bananele pasate si inghetate in loc de inghetata sau ciocolata neagra in loc de cea cu lapte. Inlocuiti desertul pe care-l consumati uzual cu un fruct.

Trebuie sa urmariti cu atentie si consumul de alcool, deoarece multe persoane tind sa subestimeze cantitatea de calorii si carbohidrati din bauturile alcoolice. Pentru barbati, nu sunt recomandate mai mult de 2 pahare pe zi, iar pentru femei doar unul. Alcoolul poate interfera in plus si cu medicatia diabetica si insulina.

Alimentatia in diabet - mituri despre diabet

Trebuie sa evitati cu orice pret zaharul - adevarul este ca puteti consuma, dar in cantitati adecvate, urmand un regim alimentar sanatos si in combinatie cu exercitii fizice.
O dieta bogata in proteine este cea mai buna - daca mancati prea multe proteine, puteti creste rezistenta la insulina, un factor cheie in diabet. Secretul consta intr-o dieta echilibrata si nu in excese.
Trebuie sa inlaturati carbohidratii - din nou trebuie sa apelati la un regim echilibrat. Cantitatea si tipul de carbohidrati sunt importante in special.
Nu veti mai putea manca normal, necesitand mese speciale pentru diabetici - principiile alimentatiei sanatoase raman neschimbate, alimentele speciale pentru diabet fiind costisitoare si fara beneficii notabile.

Surse:
www.helpguide.org; www.mayoclinic.com; www.diabetesaustralia.com.au; www.helpguide.org; www.rd.com; http://diabetes.webmd.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    „Am diabet și sunt bolnavă de plămâni, dar am învins coronavirusul!" O profesoară de 26 de ani povestește ce a făcut ca să se vindece de COVID-19
    „Am diabet și sunt bolnavă de plămâni, dar am învins coronavirusul!" O profesoară de 26 de ani povestește ce a făcut ca să se vindece de COVID-19

    Auzim peste tot faptul că virusul poate fi letal pentru persoanele care suferă de comorbidități, însă există și cazuri care ne readuc speranța!

    Omega 3, acizii grași esențiali în alimentația copilului tău
    Omega 3, acizii grași esențiali în alimentația copilului tău

    Necesari pentru dezvoltarea creierului, acizii grași Omega 3 ar trebui să fie prezenți în meniul copilului tău de la o vârstă fragedă. În cazul celor mici, în...

    Importanta fierului in alimentatia copiilor
    Importanta fierului in alimentatia copiilor

    In perioada de crestere, copiii au nevoie de 5 ori mai mult fier per kg corp decat un adult.

    Când și cum introduci uleiul de pește în alimentația copilului
    Când și cum introduci uleiul de pește în alimentația copilului

    Tu cum ai grijă de imunitatea copilului tău? Imunitatea reprezintă capacitatea organismului de a se apăra de virusuri, bacterii, paraziți și toxine, însă până la...

    Un tânăr cucerește piața cu un supliment nou în alimentația mămicilor
    Un tânăr cucerește piața cu un supliment nou în alimentația mămicilor

    La ai săi 21 de ani, Marius David, este un tânăr care reușește să cucerească piața din România cu un un supliment nou în alimentația oamenilor. Mai exact, spirulina...

    Când și cum se introduce peștele în alimentația bebelușului
    Când și cum se introduce peștele în alimentația bebelușului

    Acizii grași Omega 3 sunt esențiali pentru dezvoltarea creierului și ochilor. Vitamina D, precum și fierul, iodul, seleniul și magneziul sunt vitale pentru un sistem imunitar puternic....

    Feluri de peste in alimentatia copilului in functie de varsta
    Feluri de peste in alimentatia copilului in functie de varsta

    Pestele in alimentatia copilului inseamna un plus de acizi grasi omega-3, care sunt importanti pentru creier si ochi. De asemenea, pestele este bogat in proteine, vitamina D si are un...

    Ce sunt caperele și de la ce vârstă sunt indicate în alimentația copilului. Valori nutriționale
    Ce sunt caperele și de la ce vârstă sunt indicate în alimentația copilului. Valori nutriționale

    Caperele reprezintă unul dintre cele mai folosite ingrediente din bucătăria mediteraneană. Caperele sunt folosite pentru a condimenta anumite preparate. Gustul lor ușor picant și...

    © 2022 Qbebe