Burtici fericite
Din grija pentru copilul tau

Cascada sațietății: cum să mănânci ca să îți fie bine

Nutriționiștii insistă asupra faptului că modul în care mâncăm influențează semnificativ aportul de nutrienți de care vom beneficia. Iată cum ar trebui să procedăm pentru a avea parte de cei mai valoroși dintre aceștia!

Medicul psihiatru Drew Ramsey atrage atenția asupra următorului aspect: dacă în timp ce mâncăm suntem dominați de sentimente negative, organismul nostru va absorbi doar o parte dintre nutrienții conținuți de un aliment (20% dintre aceștia). Pentru a evita să se ajungă într-o asemenea situație, se recomandă să se ia masa într-o atmosferă cât mai relaxantă, într-o stare de calm, departe de factori de stres (cum ar fi device-urile de exemplu). Dacă în timp ce mâncăm survine stresul, se va ajunge la o perturbare a comunicării dintre creier și sistemul digestiv.

Referitor la acest aspect, nutriționiștii recomandă să mâncăm în mod conștient, în starea de prezență, astfel încât să simțim plăcere, să avem parte de o experiență senzorială agreabilă. Primele înghițituri sunt cele mai bune, iar nivelul de plăcere se va diminua pe măsură ce ne apropiem de finalul unei mase. Fenomenul este cunoscut drept „cascada sațietății”, influențând cantitatea de alimente pe care o ingerăm la o masă și când vom simți nevoia să mâncăm iar. Dacă vom înțelege ce se întâmplă cu noi de fiecare dată când mâncăm, ne va fi mai la îndemână să evităm să mâncăm prea mult, spun medicii nutriționiști.

Sfatul acestora este să ne concentrăm pe fiecare bucățică pe care o vom ingera, bucurându-ne de aromă, mestecând cât mai bine, pe o durată cât mai mare. Cu cât vom mânca mai încet, cu atât vom simți mai bine gustul mâncării, iar papilele gustative vor fi satisfăcute și se va crea mai ușor senzația că ne-am săturat. În schimb, dacă nu vom petrece mult timp mestecând mâncarea, enzimele digestive necesare pentru descompunerea mâncării vor avea mai puține suprafețe pe care să acționeze, diminuându-se capacitatea de absorbție a nutrienților. Din acest punct de vedere, sfatul lui Drew Ramsey este: „vei crește într-adevăr eficiența și densitatea nutritivă din corp dacă...vei mânca corect și vei mesteca bine”.

Când nu alegem să luăm masa într-o stare de liniște, departe de factori ce ne distrag atenția de la mâncare (cum ar fi televizorul de pildă), vom mânca „inconștient”, fiind mai expuși riscului de a mânca foarte mult.

Îndemnul nutriționiștilor este să privim mâncatul în liniște ca pe o ocazie în care putem fi alături de cei dragi, străduindu-ne să savurăm pe deplin ceea ce mâncăm. În aceste condiții îi vom acorda un răgaz corpului pentru a se bucura de mâncare și pentru a ne furniza nutrienții cei mai valoroși.

Pentru a ne fi mai ușor să realizăm acest demers, o  soluție venită din partea specialiștilor este să ne orientăm cât mai des spre alimente cu textură mai crocantă, cum ar fi cele bogate în fibre. Acestea impun un timp mai îndelungat de mestecare, ceea ce va conduce la o posibilitate mai mare de a le savura.

Studiile efectuate de-a lungul timpului au ajuns la concluzia că nivelul de energie din organism depinde și de mărimea particulelor de alimente ingerate. Un studiu din anul 2013 a evidențiat următorul fapt: cu cât vom mesteca mai bine un aliment, cu atât particulele vor fi mai mici și vor fi mai bine absorbite în organism, crescându-se cantitatea de nutrienți disponibili și de energie eliberată.

În cadrul studiului menționat s-a apelat la persoane care au fost rugate să mestece migdale de 10 ori, de 25 de ori și de 40 de ori. După aceea au fost măsurate cantitatea de grăsime eliminată prin materiile fecale și pierderile de energie. Primul aspect sesizat a fost că particulele mai mari, rezultate după mestecatul ce a durat mai puțin, s-au eliminat mai rapid de către organism.

Un alt aspect observat de oamenii de știință a fost că persoanele care au mestecat migdalele de mai multe ori aveau un nivel mai bun al energie, particulele mici fiind mai ușor prelucrate de organism și furnizându-le astfel acizi grași sănătoși, proteine și vitamina E.

Surse: mindbodygreen.com, sciencedaily.com, webmd.com

Portocala beneficii pentru sanatate. 10 motive sa mananci portocale

Surse foto: istockphoto.com, pexels.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  10 motive să mănânci supa în fiecare zi
  10 motive să mănânci supa în fiecare zi

  “Mănâncă toată supa!”, am auzit-o cu toții de prea multe ori de-a lungul copilăriei ca să o mai putem uita. Ei bine, se pare că supa are numeroase beneficii asupra...

  Ce sa mananci ca sa ramai gravida. Alimente cheie care cresc fertilitatea. Ce rol are ananasul si cand
  Ce sa mananci ca sa ramai gravida. Alimente cheie care cresc fertilitatea. Ce rol are ananasul si cand

  Te intrebi ce sa mananci sa mananci ca sa ramai gravida? Citeste in continuare. Vei afla  ce trebuie sa mananci in diferite etape ale ciclului menstrual, pentru a ramane insarcinata.

  De ce nu trebuie să mănânci înainte de analize
  De ce nu trebuie să mănânci înainte de analize

  Dacă te pregătești să-ți faci analize de sânge, trebuie să știi că nu trebuie să mănânci și să bei altceva decât apă, timp de 8 până la 12 ore...

  De ce să nu mai mănânci carne de pui. Ultimele cercetări sunt îngrijorătoare
  De ce să nu mai mănânci carne de pui. Ultimele cercetări sunt îngrijorătoare

  Preferi carnea albă, de pui, în locul celei roșii? Te gândești că este mai sănătoasă pentru tine și o poți consuma în voie? Un nou studiu atestă contrariul - se...

  Dacă mănânci alune în timpul perioadei de alăptare, poți reduce riscul de alergii la copil
  Dacă mănânci alune în timpul perioadei de alăptare, poți reduce riscul de alergii la copil

  Un studiu recent efectuat la Institutul Pediatric de Cercetare din Manitoba, Canada, aduce vești bune mămicilor care consumă alune în perioada alăptării, dar care introduc alunele...

  Cum să mănânci cartofi ca să nu te îngrași
  Cum să mănânci cartofi ca să nu te îngrași

  Dacă adori cartofii și îți este teamă că va trebui să renunți la ei pentru a scăpa de kilogramele în plus sau pentru a-ți menține greutatea, nutriționiștii ne spun...

  Dacă ai suferit în copilărie și vrei să sufere și alții, pentru că tu ai ajuns bine, să știi că nu ai ajuns bine
  Dacă ai suferit în copilărie și vrei să sufere și alții, pentru că tu ai ajuns bine, să știi că nu ai ajuns bine

  Nu am întâlnit până acum niciun părinte care să nu îmi spună: „Îi vreau tot binele copilului meu”, iar adevărul este că instinctiv și...

  © 2019 Qbebe