Ceaiuri care te pot ajuta să te lași de fumat

Ceaiuri care te pot ajuta să te lași de fumat

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Nu de puține ori ni se întâmplă, fumătoare fiind, să realizăm că țigările sunt nocive pentru sănătatea noastră, dar cu toate acestea nu ne îndurăm să renunțăm de îndată la ele. Într-adevăr, așa cum sunt de părere și specialiștii, dependența de nicotină nu este simplu de gestionat. Cu toate acestea, o voință de fier și motivația de a îmbrățișa un stil de viață mult mai sănătos ne pot ajuta considerabil în demersul de a renunța la obiceiul de a fuma. În plus, plantele ne pot fi și ele de un real folos. Din articolul de mai jos vom afla cum anumite plante, simple sau în diverse combinații, ne pot determina să nu mai avem poftă de a fuma, facilitând totodată eliminarea treptată, din corpul nostru, a toxinelor generate de nicotină.

Ceaiul de pătlagină

Despre acesta experții spun că este ideal pentru cine vrea să renunțe la fumat deoarece provoacă aversiune față de nicotină, reducând nevoia corpului pentru această substanță.
Ca să simțim din ce în ce mai puțin nevoie să fumăm, se recomandă să bem acest ceai pentru cel puțin o săptămână. Încă din primele zile vom vedea că nu vom mai simți nevoia de a fuma ca fiind la fel de puternică. Studiile de specialitate spun că, dacă vom reuși să bem ceai de pătlagină mai mult de 1 lună, avem toate șansele să ne lăsăm complet de fumat.
Pentru a prepara ceaiul de pătlagină va trebui să procedăm astfel:
• 1 lingură de frunze de pătlagină uscată va fi pusă într-un borcan, iar peste ea se va turna apă fierbinte (cam 1/2 de l)
• Acoperă recipientul și lasă-l așa cam 2 ore
• Pe timpul zilei va trebui să bei întreg conținutul borcanului.

Ceai de patlagina proaspata

Ceaiul de sunătoare

Deși această plantă este cunoscută mai ales grație capacității sale de a ameliora depresia, studii recente au arătat că ea le poate fi utilă și celor ce vor să se lase de fumat.
Spre exemplu, unul dintre aceste studii, efectuat pe un număr de 24 de fumători, a arătat că, dacă timp de 12 săptămâni acestora li s-au administrat câte 450 mg de sunătoare pe zi, aproape 37, 5% dintre ei au ajuns în cele din urmă să renunțe la țigări. Practic, sunătoarea este de mare ajutor când vine vorba de dependența de nicotină.
Specialiștii ne recomandă să bem câte un ceai de sunătoare zilnic, încă de la primele ore ale dimineții. Dacă putem, vom mai bea unul și după-amiază. Vom observa, treptat, că dorința de a fuma mult va scădea semnificativ.

Ceaiul de ghimbir

Pentru a ne fi mai la îndemână să nu mai fumăm, spun experții, este necesar să știm că nu ne vom confrunta cu simptomele neplăcute generate de renunțarea bruscă la nicotină. Printre aceste simptome se numără și senzația de greață.
Un ceai de ghimbir ne poate ajuta să ne diminuăm această senzație dezagreabilă, îndepărtând totodată din toxinele acumulate în corp în urma fumatului pe timp îndelungat.
Va fi ideal să-ți prepari câte 2-3 cești de ceai de ghimbir în fiecare zi, pe care să le bei cu lămâie. Dacă simți însă nevoie de multe țigări, încearcă să bei mai mult ceai, astfel încât să reușești să înlocuiești obiceiul de a-ți aprinde câte o țigară cu cel de a consuma ceai.

Ceaiul de mentă

Specialiștii consideră că acest ceai este potrivit pentru a ne determina să renunțăm la țigări datorită aromei și gustului său.
De asemenea, acest ceai este binevenit pentru fumători întrucât pot calma inclusiv stările neplăcute favorizate de renunțarea la nicotină, printre care și greața. Totodată, ceaiul de mentă va împrospăta respirația și ne va ajuta să realizăm cum este să ai o respirație proaspătă în loc de aceea pe care o avem când fumăm.

Ceaiul de floarea-pasiunii

Acest tip de ceai poate fi utilizat când vrem să scăpăm de dependența de țigări în condițiile în care ne poate ajuta să fim mai puțin anxioși, să ne relaxăm mai ușor. Tocmai de aceea putem ajunge, în timp, să nu mai simțim nevoia de a fuma.
Pentru a prepara ceaiul de floarea-pasiunii vei avea nevoie de o linguriță de flori uscate și de apă fierbinte. Ceaiul va fi lăsat să infuzeze cam 10 minute și după aceea îl veți strecura.
Cel mai bine este să bei 2-3 căni din acest ceai timp de mai multe zile la rând.

Ceaiul de lemn dulce

Lemnul dulce este cunoscut din cele mai vechi timpuri pentru abilitatea de a reduce cheful de a fuma. Principalul său rol este că poate să crească bună-dispoziția și să ne facă să avem o stare generală bună, pe care putem să ne-o păstrăm și fără să mai recurgem la țigări.
Pentru o cană de ceai se va utiliza o lingură de plantă uscată. Va fi bine să poți să-l bei la temperatura camerei, preferabil la micul dejun sau în momentul în care simțim foarte mult nevoia de a fuma.

Ceaiul verde

Un studiu efectuat în cadrul „Universității din San Francisco" (California), a demonstrat că polifenolii din ceaiul verde au capacitatea de a păstra dopamina în locurile în care trebuie.
Cu alte cuvinte, dopamina, ce este responsabilă cu relaxarea noastră și cu menținerea unei stări bune, poate fi eliberată inclusiv în timp ce fumăm. Din acest motiv, vom avea tendința de a repeta acest comportament (fumatul), tocmai pentru a ajunge să ne simțim din nou bine.
În schim, dacă vom consuma în mod constant ceai verde, dopamina nu va mai fi eliberată în același ritm în care este eliberată când fumăm, așa că pofta pentru următoarea țigară se poate reduce treptat.

Citește și: Ceaiuri care taie pofta de mâncare

Combinația de ceai verde și ceai de iasomie

Ambele ceaiuri au următoarea calitate: de a elibera organismul de toxinele provenite din tutun, ceea ce ne poate să nu mai avem chef de țigări.
În plus, amândouă conțin antioxidanți și ne pot ajuta să scăpăm de influența radicalilor liberi proveniți din fumat.
Nu în ultimul rând, ceaiul verde și cel de iasomie pot să ne calmeze și să ne ajute să fim mai relaxați, astfel încât să simțim tot mai puțin nevoia să fumăm.

 Ceai verde Ceai de iasomie
   

Ceaiul de ginseng

Este și el adecvat pentru cei ce vor să nu mai fie fumători. Principalele calități ale acestui ceai sunt prezența antioxidanților (cu rol de protejare a celulelor și de stopare a efectelor radicalilor liberi proveniți de la fumul de țigară) și controlul asupra poftei de a fuma. În același timp, poate să faciliteze eliminarea toxinelor din organism.
Poți să pregătești un ceai de ginseng dacă ai o linguriță de ginseng uscat și apă fierbinte. Cel mai bine va fi să bei o cană din aceast ceai la primele semne ale poftei de nicotină.

Ceaiul de mușețel și de pătrunjel de câmp

Ambele ceaiuri sunt recunoscute pentru capacitatea de a reduce anxietatea și tensiunea nervoasă, ceea ce ne poate fi de folos când vrem să ne lăsăm de fumat.
În plus, cercetătorii spun că aceste ceaiuri au rolul de a ne ajuta să renunțăm la diverse pofte, iar printre acestea putem include, desigur,și dorința corpului de a avea parte de nicotină.

Ceaiul de mimoză

Mimoza, o plantă originară din Mexic sau Brazilia, poate fi folosită pentru un ceai menit să ne ajute să renunțăm la fumat. Datorită ei, ne putem simți mai relaxați, iar eventualele stări de anxietate, de depresie sau chiar durerile de cap ce apar când începem să ne lăsăm de fumat se pot ameliora.
Pentru a putea să ne redobândim calmul menit să ne facă să nu mai tânjim după o țigară, va fi o bună soluție să ne preparăm un ceai din mimoză.

Voi știați până acum faptul că anumite ceaiuri ne pot fi deosebit de utile dacă vrem să renunțăm la fumat?

Citește și:  Remedii naturale care să te ajute să renunți la fumat

Surse:
www.lifecoachcode.com, www.livestrong.com, www.livelovefruit.com,www.livingherbaltea.com, www.quora.com, www.steptohealth.com

Surse poze:
www.pixabay.com

Articolul urmator
Țipi la copilul tău? 5 sfaturi care te ajută să te calmezi mai repede
Țipi la copilul tău? 5 sfaturi care te ajută să te calmezi mai repede

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    7 ceaiuri care conțin serotonină
    7 ceaiuri care conțin serotonină

    Serotonina este o substanță implicată în numeroase procese din corp, asigurând sănătatea fizică și emoțională. În cazul unui deficit de serotonină, tot organismul...

    Soacra mea refuză să se abțină de la fumat în preajma copilului nostru născut prematur
    Soacra mea refuză să se abțină de la fumat în preajma copilului nostru născut prematur

    Cu toții știm că fumatul e un obicei nesănătos, iar fumătorilor le este foarte greu să renunțe la acesta. Totuși, există anumite limite sau reguli care spun unde e permis sau unde...

    Constipația la bebeluși: cauze și cum ne pot ajuta probioticele
    Constipația la bebeluși: cauze și cum ne pot ajuta probioticele

    Încă din primul an de viață al bebelușului tău, un tranzit intestinal normal pentru starea sa de bine contează foarte mult. Uneori însă, din diverse motive, tranzitul...

    Lumea noastră oribilă, în care îți lași fiica să doarmă la o prietenă și este violată de tatăl acesteia
    Lumea noastră oribilă, în care îți lași fiica să doarmă la o prietenă și este violată de tatăl acesteia

    În ce lume trăim? Pentru că eu nu o pot numi decât îngrozitoare astăzi. Pentru că începe (sau poate așa a fost mereu) să devină pentru mine, ca mamă, un front...

    Alimente și ceaiuri de încercat pentru refacerea rinichilor
    Alimente și ceaiuri de încercat pentru refacerea rinichilor

    Rinichii joacă un rol vital în menținerea sănătății generale a organismului, datorită acțiunii lor de filtrare a toxinelor și a excesului de lichide din sânge, pentru a...

    Singura grădiniță din România unde îți lași copilul lunea și îl iei vinerea. Cât trebuie să plătească părinții?
    Singura grădiniță din România unde îți lași copilul lunea și îl iei vinerea. Cât trebuie să plătească părinții?

    Chiar dacă, în ultimii ani, auzi tot mai des despre grădinițe care își prelungesc programul de funcționare din ce în ce mai mult pentru a veni în...

    De ce trebuie să lași copilul să se murdărească atunci când mănâncă
    De ce trebuie să lași copilul să se murdărească atunci când mănâncă

    Una dintre preocupările majore odată cu diversificarea alimentației este ca un copil să se familiarizeze nu numai cu alimente solide, ci și cu manipularea tacâmurilor. În...

    Ceaiuri toxice pentru ficat: cele mai periculoase plante pentru acest organ
    Ceaiuri toxice pentru ficat: cele mai periculoase plante pentru acest organ

    Atunci când vine vorba despre plante sau remedii naturiste pentru sănătate, suntem mereu în căutare de noi informații. Însă unele plante ne pot face mai mult rău...

    © 2024 Qbebe