De ce nu este bine să stai cu hainele de afară în patul în care dormi

Obiceiul de a sta în pat sau chiar de a dormi cu aceleași haine pe care le-ai purtat afară în patul în care dormi este mai des întâlnit decât ai putea crede. Îți explicăm aici de ce nu este bine să procedezi astfel, din ce motive au ajuns unele persoane să aplice acest obicei, precum și alte informații importante.

Curățenia și hainele cu care stai în pat

Faptul că ai făcut duș/baie în ziua respectivă și nu miroși urât nu înseamnă că hainele pe care le-ai purtat la supermarket, la serviciu, în autobuz sau metrou și la diverse întâlniri sunt curate. Unele persoane sunt de părere că sunt realmente murdare. Înainte de a lua în considerare să te faci comod purtând hainele de afară în loc de pijama sau o ținută de tip trening, iată ce motive ar trebui să te pună pe gânduri:

- Ființele umane sunt murdare. Deși știi cu sigurană că respectarea regulilor de igienă corporală reprezintă un beneficiu atât pentru starea ta de sănătate cât și pentru viața socială, aflând ce se întâmplă în decursul unei zile cu corpul unei persoane te va ajuta să înțelegi de ce trebuie să te schimbi de hainele de afară înainte de a te așeza în pat. Conform unui videoclip experimental, o ființă umană produce mizerie în cantități mari. Experții subliniază în acest sens că se descompun în permanență celulele epideliale, secretăm uleiuri prin piele și transpirație în orice material pe care îl purtăm. Mai exact, un om descompune aproximativ 500 milioane de celule epiteliale și un litru de transpirație în fiecare zi. 

- Germenii aderă la corpul uman în mod constant. Philip Tierno, medic și director de microbiologie și imunologie în cadrul Universității New York a relevat în cadrul unei investigații din anul 2010 că bacteriile și organismele pot supraviețui timp de mai multe săptămâni sau chiar luni pe haine. Investigația menționată viza hainele noi din magazine care pot fi contaminate cu bacterii, norovirusuri sau chair stafilococi. Din acest motiv este esențial să speli hainele noi înainte de a le purta și, desigur, să sterilizezi tricoul în care ai mers o zi întreagă la o temperatură de 40 de grade Celsius. 

haine in pat

- Iritațiile, acneea și infecțiile. Site-ul Dermascope.com explică modul în care materialele restrictive ale hainelor pot declașa diverse afecțiuni la nivelul pielii. Astfel, una dintre principalele cauze pentru acneea de pe spate și piept este cauzată de presiunea și fricțiunea prelungită a oricărui material în mod repetat asupra pielii, precum tricourile strâmte și rucsacurile. Cu cât este mai strâmt un obiect vestimentar, cu atât erupția va fi mai pronunțată. În plus, așternuturile și hainele murdare pot transfera mizeria și bacteriile în foliculul de păr, determinându-l să se înfunde și să se infecteze.

De ce majoritatea persoanelor nu dorm în pat cu hainele de afară?

Principalul motiv pentru care cele mai multe persoane nu stau în pat și nu dorm cu hainele de afară pentru că s-au obișnuit astfel; este vorba despre un obicei dobândit. Părinții își învață copiii să meargă la culcare cu pijamalele pe ei. Atunci când aceștia cresc și devin adulți, își învață propriile obiceiuri de dormit. Motiv pentru care unele persoane ajung să învețe să doarmă îmbrăcați cu hainele de afară. În calitate de adulți considerăm că avem dreptul să ne comportăm așa cum dorim; să facem ce dorim și în modul în care dorim. Așadar, de ce să nu dorim cu hainele de afară când este mult mai convenabil?

În cazul în care ești o persoană sistematică, vei dori să faci lucrurile la fel de fiecare dată. Păstrarea hainelor pe tine în timpul somnului poate părea un lucru natural și chiar extravagant. Un beneficiu sau mai degrabă un aspect de înțeles constă în faptul că atunci când ai hainele de afară pe tine în timpul somnului îți este mult mai ușor să părăsești domiciliul, de exemplu, în cazul unei situații de urgență. Dacă hainele tale nu sunt prea pretențioase sau nu necesită vreun proces îndelungat de călcare, îți va fi la îndemână să te trezești gata îmbrăcat și să pornești la muncă sau în locul unde ai treabă. În mod interesant, trebuie să știi că cel puțin o mamă din cele pe care le cunoști își îmbracă copiii în hainele pentru ziua următoare înainte ca aceștia să meargă la culcare. Trebuie să recunoști că este o tactică inteligentă și poate să salveze un timp prețios dimineața, dar poate să conducă de asemenea și la diverse probleme pe termen lung, cum ar fi faptul că nu vei deprinde/convinge copilul respectiv să se îmbrace/pregătească singur în timp util sau la momentul în care este nevoie.

Nu în ultimul rând, decizia de a dormi îmbrăcat cu hainele de afară este legată și de locul unde dormi. Dacă este vorba de  un pat obișnuit, o canapea sau poate pe podea? Dacă este prea frig în locul în care dormi și hainele de afară îți țin de cald? Sunt multe aspecte de luat în considerare.

haine in pat

De reținut

Atunci când revii acasă de la serviciu sau de la locul de studiu, stai câteva clipe și gândește-te cu calm la locurile în care ai fost pe durata zilei, începând din momentul în care ai plecat de dimineață și până ai pășit pragul casei. Sunt șanse să fi ajuns prin mijloace de transport în comun, să fi luat prânzul sau micul dejun într-un local public, să te fi întâlnit cu niște prieteni într-un bar și poate să te fi întors acasă cu un taxi. În acest timp ai folosit diverse bancnote și monede. Prin urmare toate aceste locuri și situații își vor lăsa o oarecare amprentă asupra hainelor și corpului tău, amprentă care constă în general în mulți gemeni cu care nu dorești cu siguranță să împarți patul.

Apoi, patul tău este un loc destinat păcii și confortului; multe persoane îl privesc ca pe un sanctuar, unde nu doar visezi, ci și meditezi, citești o carte, petreci clipe plăcute alături de partner etc. Ar trebui să te întrebi dacă dorești să îl murdărești, să îl contaminezi cu impurități din exteriror?

Nu este suficient să renunți la hainele de afară atunci când te așezi în pat, ci să ai și pijamale curate, proaspăt spălate. De asemenea, și corpul tău trebuie să fie la fel de curat; pe lângă faptul că vei elimina transpirația și germenii acumulați pe parcursul zilei vei avea și o stare de relaxare sporită. În unele culturi, precum cea japoneză, oamenii se spală înainte de a se culca, nu doar pentru relaxare, ci și pentru a menține curățenia patului. Dacă ai copii, reține că modelul tău va fi cel urmat, așa că este important să devină o regulă a casei.

Surse: www.goodhousekeeping.com; www.feedfond.com; www.rd.com; https://sleepwelltips.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  8 ganduri care nu te lasa sa dormi noaptea
  8 ganduri care nu te lasa sa dormi noaptea

  A nu putea dormi este unul dintre cele mai frustrante lucruri cu care trebuie sa te confrunti. Te simti exasperat, obosit, istovit si epuizat, toate odata, dar tot nu poti reusi sa adormi....

  Stai la curte? Iată de ce nu este bine să omori șarpele de casă
  Stai la curte? Iată de ce nu este bine să omori șarpele de casă

  Șarpele de casă este mai mult decât un simplu șarpe. Se spune că fiecare casă de pe pământ are șarpele ei, protectorul ei, iar simbolistica acestei reptile se propagă din...

  Stai cu sotul de dragul copiilor? Afla daca faci bine sau nu
  Stai cu sotul de dragul copiilor? Afla daca faci bine sau nu

  Sa ramai intr-o casnicie nefericita inseamna sa le oferi copiilor tai o lectie gresita despre viata. Multi oameni cred ca ar trebui sa puna punct mariajului insa amana sa ia aceasta decizie...

  Ce trebuie să faci dacă vrei să dormi bine toată noaptea
  Ce trebuie să faci dacă vrei să dormi bine toată noaptea

  Nu reușești să te odihnești bine noaptea? Fii pe fază - cercetătorii au găsit soluția! Acest mic truc te va ajuta să te trezești odihnit dimineața și să ai un somn fără...

  Cum să dormi mai bine: 10 trucuri oferite de ştiinţă
  Cum să dormi mai bine: 10 trucuri oferite de ştiinţă

  Una dintre cele mai la îndemână soluţii pentru a te bucura de o stare de bine este să beneficiezi de un somn sănătos. Parcurge cu atenţie articolul de mai jos pentru a...

  O fetiță este forțată să stea cu hainele pătate de sânge menstrual de către cadrele didactice dintr-o școală
  O fetiță este forțată să stea cu hainele pătate de sânge menstrual de către cadrele didactice dintr-o școală

  Unei fetițe de 11 ani nu i s-a permis să meargă la toaletă în timpul orelor. Aceasta a fost fortață să participle la cursuri cu hainele pătate de sânge menstrual.

  O mamă este dată afară de la piscină pentru că alăpta și nu este voie cu mâncare lângă apă
  O mamă este dată afară de la piscină pentru că alăpta și nu este voie cu mâncare lângă apă

  O mamă din Australia a fost solicitată să plece de la o piscină publică pentru că își alăpta bebelușul, motivele fiind că nu era permis accesul cu mâncare și...

  Filmarea virală a zilei: ce a descoperit o mamă sub patul fiului ei
  Filmarea virală a zilei: ce a descoperit o mamă sub patul fiului ei

  O mamă a avut parte de șocul vieții sale în momentul în care a descoperit ce se ascundea sub patul fiului ei adolescent. Femeia a fost atât de surprinsă...

  © 2022 Qbebe