De ce nu slăbești deși mergi regulat la sală și ții regim

Irina Olteanu - Redactor Senior

O greșeală extrem de comună atunci când încerci să slăbești constă într-un regim alimentar nepotrivit și o rutină de exerciții fizice inadecvată. Îți prezentăm în continuare și alte dintre motivele care te pot împiedica să slăbești, alăpturi de informații importante din partea specialistului în fitness.

Procesul de scădere în greutate se bazează pe conceptul de calorii - cantitatea de energie conținută se alimente și băuturi. Corpul necesită un anumit număr de calorii pentru a putea funcționa. Astfel, acesta va putea transforma caloriile în exces în grăsime, crescând greutatea corpului. Prin acest proces corpul poate pierde greutate doar când arde mai multe calorii decât primește. Cele două componente de bază pentru a slăbi implică un regim alimentar cu mai puține calorii și activitate fizică regulată. Există însă o serie de factori care pot împiedica apariția rezultatelor dorite:

De ce nu ai rezultate deși mergi regulat la sală și ții regim 

- te bazezi doar pe exercițiu fizic fără a acorda prea mare atenție dietei. După cum am menționat, este esențial ca în corp să intre mai puține calorii decât în mod normal. Chiar dacă prin exercițiu fizic se ard calorii, nu este suficient pentru a conduce la o scădere semnificativă în greutate (nici măcar în cazul unei activități fizice intense). Conform cercetărilor, multe persoane au tendința de a consuma mai multe alimente când fac mișcare, îngreunând alimentația restrictivă caloric.

- urmezi o dietă populară. Trebuie să știi că multe diete nu se bazează pe dovezi științifice clare și pot fi contraproductive în procesul de slăbire (conduc mai degrabă la pierdere de apă și masă musculară, și nu grăsime). Cele mai eficiente metode presupun varietate și echilibru. Este important să consumi mai puține calorii, fără a evita vreo grupă alimentară majoră. Ajută să renunți la zahăr și la grăsimi trans.

mergi regulat la sala si tii regim

- exercițiu fizic insuficient. Specialiștii recomandă o durată de 225-420 minute pe săptămână pentru o scădere eficientă în greutate, însă trebuie menținută o durată extinsă de timp. Exercițiul fizic de tip aerob s-a demonstrat a fi util în slăbire, în vreme ce exercițiul fizic de tip anaerob nu ajută de unul singur (este util însă la transformarea grăsimii în mușchi care au o greutate mai mare). Cea mai bună variantă constă într-o combinație a celor două

Florin Lixandru, instructor fitness și personal trainer la Flixi, completează:

"Exercițiile în funcție de tipul de biotip

Fiecare persoană este unică în ceea ce privește biotipul, însă se disting în general trei categorii majore: endomorfi, ectomorfi și mesomorfi. Deși această clasificare este una aproximativă și nu descrie perfect corpul cuiva, ea reprezintă totuși un bun punct de plecare în personalizarea și adaptarea timpului petrecut în sala de forță.

Ectomorfii sunt slabi în mod natural, aceștia având în general dificultăți în a dezvolta musculatură sau în a adăuga greutate. Aceștia au încheieturi subțiri și un aspect firav, dar pot prezenta o anduranță crescută.

Endomorfii sunt la polul opus, fiind în general mai voluminoși și având încheieturi groase. Spre deosebire de ectomorfi, aceștia au dificultăți cu excesul de greutate sau în situațiile de modelare a musculaturii, acumulând foarte ușor kilograme și prezintă o structură robustă.
Mesomorfii se află, după cum sugerează și numele, undeva la mijloc, aceștia având un aspect natural atletic și fiind capabili atât de acumulare cât si de eliminare a kilogramelor într-un interval relativ scurt.
Acestea nu sunt însă decât niște generalizări, ce poate nu descriu cu precizie organismul tău. Unele persoane au în mod natural o masă musculară crescută, în timp ce altele acumulează grăsime în anumite zone sau sunt foarte slabe fără să facă vreun efort pentru asta. Dacă cineva tinde să acumuleze repede masă musculară, însă are ca obiectiv obținerea unui corp zvelt și atletic, ar trebui să includă mai multe exerciții cardio în programul său de sală, dar și yoga. Pe de altă parte, cei ce vor să adauge masă musculară ar trebui să se concentreze mai mult pe exercițiile cu greutăți (de tip piramidal sau super serii) și mai puțin pe cele cardio"

- consumi băuturi dulci - este ușor să treci cu vederea consumul de lichide. Multe băuturi dulci au o cantitate ridicată de calorii, nu satisfac foamea și oferă o cantitate insuficientă de energie corpului. În plus, cresc riscul de obezitate, diabet de tip 2 și boli cardiace.
- somn corespunzător - un somn de calitate proastă sau insuficient poate afecta scăderea în greutate, în același timp crescând riscul de obezitate și diabet. Lipsa somnului poate să tulbure abilitatea corpului de a ține foamea sub control. Un adult trebuie să aibă parte de 7-9 ore de somn pe noapte, iar vârstnicii 7-8 ore.

mergi regulat la sala si tii regim
- consumul de alcool - alcoolul conține un nivel ridicat de calorii, așadar dacă obișnuiești să consumi băuturi alcoolice în exces, sunt șanse să îți crească greutatea corporală.

"Pe lângă adaptarea rutinei la propriul biotip, există și alți pași ce trebuie urmați pentru că munca depusă să producă rezultatele scontate. În primul rând, atitudinea trebuie să fie una corespunzătoare. Pentru a obține rezultatele dorite trebuie să ținem cont de anumite aspecte:
-corectitudinea exercițiului (este de datoria antrenorului să corecteze mișcarea)
-intensitatea exercițiului (antrenorul trebuie să își motiveze clientul, iar acesta să ofere 100% implicare)
-secvențialitatea exercițiilor (mai exact, structura antrenamentului trebuie configurată astfel încât să evite suprasolicitarea unei grupe musculare)

La fel ca în alte aspecte ale vieții, puterea vine din interior, numai cu suficientă pasiune și intensitate și îndrumarea corectă apar și rezultatele. Un alt obicei ce duce la lipsă de rezultate este lipsa varietății din programul de sală. Organismul se dezvoltă atunci când e pus în dificultate, iar menținerea unei rutine pe o perioadă lungă de timp îl va face pe acesta să se adapteze și să se obișnuiască cu efortul depus, consecința fiind lipsa de rezultate. Nu în ultimul rând, trebuie ținut minte că rezultatele nu se obțin doar prin efort la sală, ci și printr-un stil de viață adecvat în afara acesteia. Somnul suficient, o dietă echilibrată și consumul a multor lichide asigură suficient combustibil organismului pentru ca efortul depus la sală să dea rezultatele scontate", explică Florin Lixandru.

Surse: www.medicalnewstoday.com; www.healthline.com; www.verywellfit.com

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Când ții un volan în mâini, ții și vieți nevinovate!
  Când ții un volan în mâini, ții și vieți nevinovate!

  În 2020, pe vremea aceasta, scriam despre Maria, o fetiță care, pentru că nu avea centură, și-a găsit mult prea devreme sfârșitul pe asfaltul unei șosele din Băicoi....

  Mâncare de regim pentru copii: ce le dai micuților când au probleme de sănătate
  Mâncare de regim pentru copii: ce le dai micuților când au probleme de sănătate

  Ori de câte ori copilul tău are o problemă de sănătate știi că, în afară de urmarea cu strictețe a tratamentului medicamentos prescris de medicul pediatru, poate fi...

  Un caz revoltător pune autoritățile pe jar: copil cu sindromul Down violat în sala de clasă
  Un caz revoltător pune autoritățile pe jar: copil cu sindromul Down violat în sala de clasă

  Un adolescent de 13 ani, cu sindrom Down, a fost violat într-o sală de clasă dintr-o școală pentru copiii cu nevoi speciale.

  12 idei să ții copilul ocupat când muncești de acasă
  12 idei să ții copilul ocupat când muncești de acasă

  Pe măsură ce perioada de când lucrezi de acasă se prelungește, poți avea din ce în ce mai multe momente în care să simți că îți este tot mai dificil să-i...

  O mai ții minte pe micuța Lucy din Dallas? Are 62 de ani acum și a avut o viață tumultoasă
  O mai ții minte pe micuța Lucy din Dallas? Are 62 de ani acum și a avut o viață tumultoasă

  Despre serialul Dallas se poate spune că a fost mai mult decât îndrăgit, a reprezentat un punct de reper, o ancoră a unei generații întregi. Printre protagoniștii săi...

  Îl mai ții minte pe Neville din Harry Potter? Acum este unul dintre cei mai sexy actori din lume
  Îl mai ții minte pe Neville din Harry Potter? Acum este unul dintre cei mai sexy actori din lume

  Îți mai aduci aminte de Neville Longbottom din filmele ”Harry Potter”? Ei bine, Matthew Lewis, actorul care îl interpretează pe celebrul personaj, nu mai arată...

  Rareș Bogdan: „Trebuie să întoarcem copiii în sala de clasă cu orice riscuri"
  Rareș Bogdan: „Trebuie să întoarcem copiii în sala de clasă cu orice riscuri"

  Președintele Klaus Iohannis a declarat zilele trecute că majoritatea școlilor se vor redeschide începând din 8 februarie, decizie pe care atât europarlamentarul Rareș...

  Îl mai ții minte pe băiețelul blond care l-a jucat pe Nică în Amintiri din copilărie? Uite cine este el acum
  Îl mai ții minte pe băiețelul blond care l-a jucat pe Nică în Amintiri din copilărie? Uite cine este el acum

  Există câteva pelicule cinematografice care au supraviețuit probei timpului, iar unii actori care au devenit cunoscuți tocmai prin prisma interpretării anumitor roluri. O astfel de...

  © 2022 Qbebe