Contributors
Manute Creative

Detalii neplăcute ale aspectului tău fizic care sunt, de fapt, cauzate de dezechilibre hormonale

Uneori ne putem afla în situația de a observa, la noi însene, tot felul de detalii fizice deranjante (precum acneea, kilograme în plus, pilozitate excesivă, căderea părului etc.), unele dintre ele survenite într-un timp foarte scurt. Alături de acestea, ne putem confrunta și cu diverse stări emoționale dificil de gestionat, precum anxietatea sau depresia. Pentru a ști însă exact ce se „ascunde" în spatele lor, este necesar să consultăm un medic. Nu de puține ori, este posibil ca oricare dintre ele să fie produse de anumite dezechilibre hormonale. Numai un specialist ne va recomanda analizele și testele menite să confirme sau să infirme acest lucru. În plus, după aflarea rezultatelor acestora, ni se va putea prescrie și un tratament adecvat, astfel încât să se realizeze din nou echilibrul hormonal, iar aspectele fizice neplăcute să poată dispărea.

Acumularea kilogramelor în plus

Dacă observăm că luăm în greutate fără un motiv justificat și că ne este greu să scăpăm de kilogramele în plus în ciuda eforturilor depuse, este cazul să ne gândim că suferim de un dezechilibru hormonal.
Vom reuși mai ușor să slăbim dacă vom contribui la reechilibrarea urmărilor hormoni:
Estrogenul
Pentru a evita dominanța estrogenului, găsind un echilibru între acesta și progesteron, ar fi bine să luăm oricare dintre măsurile de mai jos:
• Să introducem cât mai multe fibre în alimentație (ar trebui să creștem consumul de fibre treptat, până când ajungem la 35-45 g pe zi)
• Să evităm carnea roșie
• Să eliminăm din alimentație hrana intens procesată
• Să avem o activitate fizică regulată

Cortisolul
Cortisolul ne ajută să facem față stresului. Când nivelul acestuia crește prea mult, vom fi mai supuse riscului de a dezvolta maladii cardiace și de a acumula kilograme în plus (mai ales în zona abdomenului).
În vederea echilibrării nivelului de cortisol, este necesar să ne reducem cât mai mult stresul. Putem să ne atingem acest scop prin oricare dintre următoarele demersuri:
• Să facem exerciții de relaxare (precum meditația)
• Să consumăm alimente și să luăm suplimente alimentare bogate în vitamina B și magneziu
• Să ne odihnim suficient
• Să facem multă mișcare

Leptina
Este hormonul produs de celulele grase, care îi va transmite creierului mesajul că suntem sătule. Dacă nivelul de leptină este ridicat, acest mesaj nu va mai ajunge așa cum trebuie la creier, vom simți nevoia să mâncăm tot mai mult și astfel vom acumula kilograme în plus.
Pentru ca leptina să se mențină la un nivel normal, este nevoie să procedăm astfel:
• Să ne asigurăm că dormim suficient (s-a constatat că persoanele care nu dorm destul vor avea un nivel prea ridicat al leptinei)
• Să facem mișcare regulat
• Să scădem aportul de alimente ce conțin fructoză
• Să consumăm alimente cu Omega-3 (precum pește, semințe de chia, avocado etc.) sau să luăm suplimente pe baza acestui acid gras

Insulina
Acest hormon este responsabil cu reglarea nivelului de zahăr din sânge. În cazul în care ai kilograme în plus sau dacă ai obiceiul să mănânci multe produse cu zahăr, atunci nivelul acestui hormon va avea fluctuații importante, iar corpul va stoca zahărul neprelucrat de acest hormon sub formă de grăsime.
În vederea echilibrării nivelulul de insulină, specialiștii ne recomandă următoarele măsuri:
• Să mâncăm porții mici de mâncare, la ore cât mai fixe
• Să avem suficiente proteine la fiecare masă
• Să consumăm carbohidrați cu indice glicemic scăzut (precumm fructe, boabe, legume ce nu conțin amidon)
• Să nu mai consumăm alimente bogate în zahăr
• Să luăm oțet de mere înainte de micul-dejun (se pun două lingurițe de oțet la un pahar de apă).

Femeie pe cantar, cu un centimetru in jurul picioarelor

Acneea

Dacă în perioada de pubertate acneea apare în special pe frunte, pe nas și pe bărbie, la vârstă adultă se regăsește cu precădere în partea inferioară a feței (în zona maxilarului și în partea inferioară a obrajilor).
Acneea cu care ne confruntăm când suntem adulți poate fi provocată inclusiv de un dezechilibru hormonal. De cele mai multe ori, ea este asociată cu:
• menstruația
• creșterea nivelului hormonilor androgeni
• sindromul ovarului polichistic
• menopauza
Fluctuațiile hormonale întâlnite în oricare dintre aceste situații vor  favoriza dezvoltarea acneei întrucât va predispune la:
• inflamațiile de la nivelul pielii
• sebum produs în exces
• blocarea porilor
Pentru ca acneea cauzată de dezechilibrele hormonale să nu ne mai deranjeze, este esențial să avem mare grijă și la dieta adoptată. De pildă, ar fi bine să evităm, pe cât posibil, să facem excese cu alimente precum produse cu zahăr rafinat, produse din carne procesată, produse lactate grase, carbohidrați rafinați etc. În plus, putem să ne folosim și de remedii naturale, cum ar fi uleiul de „tea tree" și ceaiul verde.

Citește și: Zone afectate de acnee și ce spun ele despre sănătatea ta

Căderea părului

Când ne confruntăm cu o cădere excesivă a părului, specialiștii ne avertizează că este foarte posibil să ne confruntăm cu niște dezechilire hormonale, precum:

Producerea, în exces, de hormoni de tip masculin

Femeile care suferă de o creștere a nivelului de hormoni de tip masculin pot fi mai predispuse căderii părului. Pentru a afla dacă suferi de un asemenea dezechilibru hormonal este nevoie să mergi urgent la medicul endocrinolog.

Citește și: Remedii naturale impotriva caderii parului

Disfuncționalități la nivelul hormonilor tiroidieni

Fie că este vorba despre o tiroidă hiperactivă, fie că este vorba despre o lipsă a hormonilor tiroidieni, ambele pot favoriza căderea părului.

Sarcina și nașterea

Ambele pot cauza dezechilibre hormonale ce duc la pierderea părului. Acesta este însă un fenomen temporar și, de obicei, părul începe să-și recapete sănătatea cam după 90 de zile după naștere, urmând să revină la aspect normal cam într-un an.

Menopauza

În timpul menopauzei, estrogenul va scădea foarte mult, ceea ce va altera echilibrul existent la nivelul hormonilor de tip masculin.În aceste condiții, este foarte posibil să vă confruntați cu căderea părului.

Femeie ingrijorata pentru ca ii cade foarte mult par

Apariția pilozității excesive

Părul excesiv, de pe corp și de pe față, este rezultatul unei afecțiuni numite hirsutism. Diferența dintre pilozitatea normală și cea produsă de hirsutism este că aceasta din urmă este mai deasă, mai aspră și de culoare mai închisă. Cu alte cuvinte, ea are atribute similare pilozității masculine, în condițiile în care este asociată cu un nivel ridicat al hormonilor androgeni.
Cele mai cunoscute cauze ce duc la apariția pilozității în exces sunt:

Prezența sindromului ovarului polichistic

În cazul acestei afecțiuni, chisturile prezente pe ovare duc la fluctuații hormonale ce vor afecta ciclul menstrual și vor scădea fertilitatea.

Diverse tulburări de funcționare ale glandelor suprarenale

Simptomele unor astfel de tulburări se referă la:
• Tensiune arterială ridicată
• Slăbiciune musculară
• Dureri de cap
• Hipoglicemie sau hiperglicemie
• Acumularea kilogramelor în plus la nivelul părții superioare a corpului
În funcție de cauza care a produs hirsutismul, medicul endocrinolog îți va prescrie fie un tratament format din pilule contraceptive și eventual alte medicamente menite să regleze nivelul hormonilor androgeni, fie un tratament care să reechilibreze activitatea glandelor suprarenale.

Transformările de la nivelul sânilor

Și acestea sunt strâns legate de multitudinea fluctuațiilor hormonale.
Cel mai important hormon responsabil de sănătatea și de aspectul sânilor noștri este estrogenul. Dezechilibrele de la nivelul acestuia sunt considerate responsabile de apariția a tot felul de afecțiuni (chisturi, noduli etc.), inclusiv de cancerul mamar.
Experții sunt de părere că un nivel optim de estriol (unul dintre hormonii ce intră în compoziția estrogenului) ne va proteja cel mai bine de apariția celulelor canceroase la nivelul sânilor.
Nu în ultimul rând, și progesteronul, testosteronul, cortisolul și hormonii tiroidieni au un rol important în menținerea sănătății sânilor.

Depresia

În condițiile în care hormonii sunt responsabili inclusiv de echilibrul nostru emoțional, un dezechilibru al acestora poate duce la apariția unei afecțiuni precum depresia. Receptorii lor  sunt prezenți în tot corpul și sunt responsabili de efectul hormonilor asupra noastră.
Depresia și anxietatea sunt prezente la femei în special în perioadele cu fluctuații hormonale majore, precum menstruația, sarcina sau menopauza. Dacă suferim adesea și de atacuri de panică, este cazul să consultăm urgent un medic endocrinolog. Numai acesta ne va recomanda analizele care vor demonstra că starea noastră de depresie este sau nu produsă de un dezechilibru hormonal.

O stare de oboseală constantă

Când observăm că ne simțim tot epuizate, deși am beneficiat de suficiente ore de somn, dacă nu avem chef să facem nimic și avem și o dispoziție proastă, este foarte posibil să ne confruntăm cu oboseală cronică produsă de unele dezechilibre hormonale.
De cele mai multe ori, un nivel ridicat al progesteronului poate provoca oboseala cronică. Spre exemplu, multiplele fluctuații hormonale legate de menstruație, sarcină sau menopauză pot duce la creșterea nivelului de progesteron.
De asemenea, specialiștii ne avertizează că și cortisolul poate favoriza oboseala cronică. Astfel, dacă nivelul acestuia este scăzut pe parcursul zilei, glandele suprarenale sunt hiperactive, ceea ce va duce la lipsa de energie.
Pentru a vedea într-adevăr dacă starea de oboseală permanentă este produsă sau nu de un eventual dezechilibru hormonal, este necesar să mergem neapărat la medic. Acesta ne va recomanda analize menite să verifice nivelul de progesteron și/sau de cortisol.

Transpirația excesivă

Este și ea o problemă foarte neplăcută, care poate fi produsă de un dezechilibru hormonal.
Medicii spun că transpirația excesivă, urât mirositoare, persistentă și care se manifestă și sub forma așa-numitelor „valuri de căldură" bruște este produsă, de regulă, fie de prea mult, fie de prea puțin estrogen sau de prea puțin progesteron. În plus, și disfuncționalitățile apărute la nivelul hormonilor tiroidieni, la nivelul glandelor suprarenale sau chiar la nivelul pancreasului pot duce la apariția constantă a transpirației excesive.
Pentru a afla exact care este cauza acestei probleme dezagreabile, este nevoie să consultăm un specialist. În plus, putem lua diverse măsuri, menite să mai atenueze transpirația excesivă:
• Să avem grijă să evităm alimentele foarte picante, cafeina, alimentele prea bogate în zahăr, dar și fumatul
• Să evităm, pe cât posibil, situațiile foarte stresante
• Să ne odihnim suficient

Femeie ce se sterge de transpiratie

Cearcănele

Și acestea pot fi provocate de un dezechiliru hormonal.
Spre exemplu, este foarte posibil să ne confruntăm cu ele în perioada premenstruală sau pe parcursul menstruației. Putem să ameliorăm această problemă dacă vom lua ulei de primulă sau suplimente pe bază de vitamina B și magneziu.
De asemenea, prea mult estrogen poate stimula apariția cearcănelor. Pentru a ne echilibra nivelul acestuia este bine să facem modificări în dieta noastră: să consumăm cât mai puțină hrană procesată, să consumăm alimente bogate în Omega-3 și în fitoestrogeni (precum cerealele integrale).

Voi știați până acum că anumite detalii deranjante ale aspectului fizic pot fi cauzate de dezechilibre hormonale?

Surse:
www. allwomenstalk.com; www.brightside.me; www.drshel.com;www.fertilitytips.com; www.gethealthyu.com; www.healthline.com;www.healthydirections.com; www.ladiesbalance.com; www.rachaelattard.com;www.womeninbalance.org

 

Dezvăluiri intime din copilăria lui Michael Jackson: tatăl lui îi făcea injecții hormonale pentru a-i păstra vocea ascuțită

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  9 schimbări hormonale care te fac mai frumoasă în sarcină
  9 schimbări hormonale care te fac mai frumoasă în sarcină

  Corpul unei femei trece în timpul sarcinii printr-o mulțime de schimbări care o transformă, din toate punctele de vedere. Iată că nu toate sunt nocive și există cel puțin nouă...

   Copilul tău rămâne fizic parte din tine, chiar și 38 de ani după ce l-ai născut
  Copilul tău rămâne fizic parte din tine, chiar și 38 de ani după ce l-ai născut

  Știai că părți din copilul tău vor rămâne mereu în corpul tău o perioadă lungă de timp din viața ta?

  Detalii interesante pe care copilul tău ar trebui să le știe despre elementele din natură
  Detalii interesante pe care copilul tău ar trebui să le știe despre elementele din natură

  Pe măsură ce copiii devin tot mai receptivi și mai curioși la tot ceea ce îi înconjoară, este momentul perfect să începem să le vorbim despre natură. Mai exact,...

  Crizele de furie epice ale copilului tău sunt semnul că va fi miliardar
  Crizele de furie epice ale copilului tău sunt semnul că va fi miliardar

  Dacă și tu ai trecut prin nenumărate clipe în care ai încercat să îți calmezi copilul în mijlocul unui episod de trantrum, însă fără folos, află că nu...

  Un tată a aflat că cei 5 copii nu sunt, de fapt, ai lui. Reacția surprinzătoare din social media
  Un tată a aflat că cei 5 copii nu sunt, de fapt, ai lui. Reacția surprinzătoare din social media

  Un pastor nigerian a dezvăluit pe o rețea de socializare povestea unui bărbat care a aflat că cei 5 copii pe care îi crescuse nu erau de fapt ai lui.

  Regina Elisabeta și soțul ei sunt de fapt rude
  Regina Elisabeta și soțul ei sunt de fapt rude

  Familia Regală din Marea Britanie este din nou în atenția presei, date fiind aniversările din ultimele zile. Primul moștenitor al tronului, prințul Charles, a aniversat de...

  După vârsta de 1 an, care sunt nevoile nutriționale ale copilului?
  După vârsta de 1 an, care sunt nevoile nutriționale ale copilului?

  După prima aniversare a copilului tău, lucrurile legate de alimentația sa par să devină din ce în ce mai complexe, mai ales că a intervenit și diversificarea. Este important să...

  © 2021 Qbebe