Efecte adverse periculoase când luăm analgezice fără rețetă

Efecte adverse periculoase când luăm analgezice fără rețetă

Irina Olteanu - Redactor Senior

În vremurile în care trăim durerile, și în special cele de cap, determină autoadministrarea de medicamente analgezice fără rețetă medicală. Deși conferă beneficii rapide și sunt lipsite de efecte adverse pe termen scurt, pe termen lung pot conduce la o serie de probleme de sănătate grave. Iată concluziile la care au ajuns specialiștii din domeniu.

Acetaminofenul și efecte adverse periculoase asupra ficatului

Dacă acetaminofenul, ibuprofenul și naproxenul nu cauzează probleme de tip dependență, cum este categoria opioidelor sau cea a narcoticelor, vin la rândul lor însoțite de efecte adverse periculoase, subliniază directorul medical de gestionare a durerii din Centrul Medical Westchester, Nitin Sekhri.

Acetaminofenul sau paracetamolul este considerat drept cea mai sigură variantă și cu toate acestea este responsabil de un procent de 50% dintre insuficiențele hepatice acute din SUA. Tot acesta este și cauza principală pentru apelurile la centrul de otrăviri și mai mult de 50 000 de urgențe medicale. Astfel de situații se pare că survin ca urmare a faptului că pacienții nu conștientizează cantitatea de acetaminofen administrată. 

În acest sens, Michael Genovese, director medical în Centrul de Îngrijire Acadia subliniază că "dacă o persoană ia un paracetamol, iar durerea nu dispare, se poate decide să treacă la un medicamente mai puternic. În acest fel dublează cantitatea de substanță activă fără să realizeze". Această doză dublă impune un efort masiv asupra ficatului, organul responsabil de descompunerea acetaminofenului și transmiterea sa în fluxul sanguin, unde poate fi utilizat corespunzător. În cazuri extreme ficatul poate primi o cantitate atât de mare încât nu îi poate face față și nu mai funcționează. 

Dacă iei mai mult de un produs medicamentos, este important să verifici etichetele pentru a te asigura că nu iei mai mult de 3000 mg de acetaminofen în decurs de 24 de ore, doza maximă recomandată de către FDA (Administrația pentru Alimente și Medicamente). Specialistul Michael Genovese recomandă să luăm în considerare efortul pe care îl face ficatul înainte de a suplimenta doza "dacă o persoană are o durere de cap deoarece a băut prea mult cu o seară înainte ar putea lua un acetaminofen. În acest mod ajunge să streseze suplimentar ficatul, care este deja expus la prea mult alcool."

efecte adverse periculoase

Este întotdeauna esențială citirea etichetelor de pe fiecare medicament și identificarea substanțelor active. Dacă ai întrebări, te poți adresa medicul sau farmacistul. Iată câteva tipuri de medicamente care pot conține acetaminofen sau antiinflamatoare nesteroidiene: analgezice/medicamente contra durerii, medicamente contra febrei, migrenelor, artritei, durerilor menstruale, medicamente pentru tratarea alergiilor, a răcelilor/gripei, contra durerilor de sinus sau de cap, medicamente pentru somn.

Antiinflamatoarele nesteroidine și efecte adverse asupra stomacului

Există și analgezice care nu solicită suplimentar ficatul, precum ibuprofen sau naproxen. Ambele scad cantitatea de sânge furnizată către rinichi. Sunt cunoscute sub denumirea de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene deoarece se adresează durerii prin limitarea inflamației. Dar, deși modul în care sunt descompuse în organism nu constituie o problemă, modul în care acționează poate fi. Astfel, pentru a adresa inflamația, antiinflamatoarele nesteroidiene inhibă două enzime, denumite COX-1 și COX-2, care produc prostaglandinele (hormonii responsabili de crearea inflamației), fundamentul anumitor tipuri de durere.

Specialistul Nitin Sekhri subliniază că "inflamația nu este întotdeauna ceava rău. Inflamația este ceea ce permite sângelui să se coaguleze când avem o tăietură. Tot ea ajută la mărirea vaselor de sânge pe parcursul zilei, ce contribuie la o stare mai bună a sănătății inimii." Prostaglandinele nu doar creează inflamație, ci protejează stomacul și intestinele prin căptușirea mucoasei; când bariera protectivă dispare, poți experimenta probleme cu stomacul până la ulcer. Antiinflamatoarele nesteroidiene nu doar pot crea această probleme de sănătate, dar le pot și înrăutăți, îngreunând coagularea și împiedicând sângerarea în cazului unui ulcer. O problemă în coagulare poate reprezenta un real pericol pentru cei care urmează o medicație anticoagulantă. Pe termen scurt nu vor apărea astfel de efecte adverse, însă acestea se observă în tratarea afecțiunilor cronice. 

efecte adverse periculoase

Medicul specialist în terapia durerii din cadrul Clinicii Cleveland, Hong Shen, avertizează că aceste medicamente pot fi periculoase în special pentru vârstnici și pentru cei cu alte afecțiuni. Pe termen lung pot afecta ficatul și rinichii, crescând riscul de atac de cord sau accident vascular cerebral și pot cauza ulcere sau sângerări la nivelul stomacului. Cei care combină antiinflamatoarele nesteroidine cu anticoagulante pot experimenta hemoragie. Copiii nu trebuie să ia aspirină deoarece poate cauza sindromul Reye, o afecțiune rară, dar potențial fatală.

Antiinflamatoarele nesteroidiene se leagă de proteinele din sânge pentru a circula prin corp. odată cu înaintarea în vârstă avem mai puține proteine în sânge. Fiind mai puține proteine de care să se lege, medicamentul este mai liber să acționeze, devenind mai potent și cu efecte afverse mai grave. Astfel, specialistul Nitin Sekhri este de părere că un adult de 55 de ani fără probleme medicale ar trebui să limiteze administrarea de ibuprofen sau naproxen la 2 săptămâni, iar persoanele cu vârstă mai avansată trebuie să discute cu medicul în prealabil. În cazul în care medicația analgezică fără rețetă medicală nu ajută, de asemenea trebuie să mergi la medic; acesta îți poate recomanda alternative pentru tratarea durerii, începând de la alternarea de cald și rece la fizioterapie.

Doctor Hong Shen recomandă câteva variante de tratament pentru durerea cronică (artrită, bursită, fibromialgie și alt tip de inflamație):
- Analgezice topice - spray-uri, plasturi și creme pe care le poți aplica peste mușchi sau articulații.
- Suplimente nutritive pentru artrită precum ulei de pește alături de produse cu glucozamină. Nu trebuie administrate în exces deoarece pot cauza sângerare
- Dietă antiinflamatorie precum legume de culori diferite, în special legume cu frunze verzi, fructe și pește. De evitat zahărul și făina albă care cauzează inflamație în organism. Ghimbirul, alimentele bogate în omega 3 și curry au efect antiinflamator.
- Menținerea unei greutăți optime pentru constituția corporală - grreutatea excesivă poate cauza osteoartită, iar grăsimea corporală poate produce hormoni și substanțe chimice care cresc gradul de inflamație (cauzând osteoartrită și durere).
În cazul în care ai luat o doză prea mare dintr-un analgezic fără rețetă medicală sună medicul sau la ambulanță. Simptomele unei supradoze pot include: greață sau vărsături, senzație de arsură în gât sau stomac, durere în stomac, febră, amețeală, mișcări oculare rapide, oboseală, sângerare sau învinețire, îngălbenirea ochilor, confuzie.

Surse: www.aarp.org; https://health.clevelandclinic.org; www.webmd.com

Articolul urmator
7 semne că și tu îți „mănânci” emoțiile. Iată cum te îngrași fără să știi

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ne era rușine când mergeam la creșă să ne luăm copiii. A fost greu să acceptăm adevărul
    Ne era rușine când mergeam la creșă să ne luăm copiii. A fost greu să acceptăm adevărul

    A fost cea mai grea și tristă perioadă din viața mea. La vârsta de 2 ani și 11 luni a gemenilor, am primit vestea șocantă că fetița are TSA – tulburarea din spectrul...

    Soția mea nu se mai epilează și nu știu cum să îi spun fără să se supere că îmi place când e fără păr
    Soția mea nu se mai epilează și nu știu cum să îi spun fără să se supere că îmi place când e fără păr

    Știu că problema mea nu are legătură directă cu parentingul, dar indirect, fericirea mea afectează fericirea familiei. Și în ultima vreme am o nefericire pe care nu mi-e greu...

    Prima dată când am plecat de acasă fără copil a fost când el a împlinit patru ani
    Prima dată când am plecat de acasă fără copil a fost când el a împlinit patru ani

    Când devii mămică, îți vine extrem de greu să te desparți de puiul tău, chiar și pentru câteva ore. Chiar daca știi că cel mic vă rămâne pe mâini...

    Rețetă simplă și rapidă de post pentru seara de Moș Nicolae
    Rețetă simplă și rapidă de post pentru seara de Moș Nicolae

    Seara de Moș Nicolae este o seară dedicată familiei. Așa că te ajutăm să petreci cât mai puțin timp în bucătărie și cât mai mult timp de calitate alături de cei...

    Cea mai bună rețetă cu cartofi din lume
    Cea mai bună rețetă cu cartofi din lume

    Rețetele cu cartofi sunt printre cele mai căutate și mai îndrăgite. Versatili și sățioși, cartofii pot fi puși în valoare în numeroase moduri, inclusiv în...

    Eu mai vreau încă un copil, dar soțul meu preferă să ne luăm un câine...
    Eu mai vreau încă un copil, dar soțul meu preferă să ne luăm un câine...

    Una dintre cele mai mari provocări pentru un cuplu este când unul dintre parteneri își mai dorește un copil, iar celălalt nu. Lucrurile devin și mai complicate dacă...

    „Mergi în camera ta, ești pedepsit!” - Efecte pe termen lung asupra copilului
    „Mergi în camera ta, ești pedepsit!” - Efecte pe termen lung asupra copilului

    Dacă micuțul tău este agitat, plânge, sau are o criză de furie care pare că nu se mai termină, probabil crezi că o soluție ar fi să-l închizi în camera lui,...

    Tiramisu pentru copii: cea mai sănătoasă rețetă
    Tiramisu pentru copii: cea mai sănătoasă rețetă

    Cam câte rețete de tiramisu credeți că există? Vă spunem noi, multe. Ți-am pregătit câteva rețete de tiramisu pentru copii, pentru a-i oferi celui mic un desert delicios,...

    © 2024 Qbebe