Ce este păducelul
Având denumirea științifică „Crataegus monogyna”, păducelul este un arbust orginar din Europa, Asia și nordul Africii și face parte din familia trandafirului. În condițiile în care se adaptează cel mai bine la solurile umede, păducelul se regăsește, de exemplu, în apropierea apelor, pe pășuni, în pădurile de stejar, pe terenurile dominate de arbuști etc.
Atingând o înălțime medie de 5-6 m, arbustul își pierde frunzele în fiecare an. Acestea sunt divizate în 3-7 lobi, având aspect similar mănușilor. Florile de păducel sunt asemănătoare cu cele de măr sau de cireș, având petale roz sau albe. Fructele sunt mici, rotunde și au diverse nuanțe, care variază de la galben la roșu și, în general, rezistă până iarna.
Frunzele și florile pot fi recoltate în luna mai. În schimb, fructele se recoltează toamna, în intervalul septembrie-octombrie. Dacă realizezi un asemenea demers, este recomandat să îți protejezi mâinile cu mănuși groase, dat fiind faptul că păducelul are și țepi.
Beneficiile pe care le are păducelul
Florile, frunzele și fructele de păducel au proprietăți benefice pentru organism, mai exact:
- Antioxidante: protejează împotriva radicalilor liberi, molecule instabile care dăunează sănătății când sunt în cantități ridicate;
- Antiinflamatoare;
- Astringente: care contribuie la contractarea sau la uscarea secrețiilor, respectiv a țesuturilor;
- Diuretice;
- Hipotensive.
Păducelul din regiuni diferite conține cantități variate de nutrienți în funcție de specie, de mediu și de modul în care este recoltat. Astfel, planta pune la dispoziție:
- Aminoacizi;
- Proteine;
- Polifenoli: un tip de antioxidanți;
- Proantocianidine: acestea se găsesc mai ales în frunze și fructe. Proantocianidinele sunt substanțe care conferă pigmentul roșu, albastru sau violet unor flori și fructe;
- Quercetină: un antioxidant, mai exact un flavonoid, regăsit în diverse alimente și băuturi, spre exemplu în mere, fructe de pădure, ceapă roșie, ceai verde, vin roșu;
- Vitamine: A, B1, B2, C;
- Calciu;
- Acizi organici: aceștia nu permit distrugerea vitaminei C când planta este prelucrată cu ajutorul unei surse de căldură.
Chiar dacă, până acum, nu se poate vorbi încă despre studii clinice ample menite să demonstreze beneficiile plantei, sunt disponibile studii clinice restrânse, dar și studii de laborator. Toate acestea evidențiază faptul că păducelul este binevenit deoarece:
Contribuie la reducerea nivelului colesterolului „rău”
Un asemenea efect pozitiv se datorează antioxidanților (mai ales flavonoide) și pectinei, o fibră implicată în descompunerea colesterolului.
Utilizarea prelungită a extractului de păducel, pentru o perioadă de 4-6 săptămâni, ajută la diminuarea riscului de a interveni un dezechilibru în privința nivelului de colesterol. Mai exact, este vorba despre un nivel ridicat de trigliceride și de un nivel scăzut de colesterol „bun” (HDL). Acest dezechilibru favorizează ateroscleroza: acumularea de colesterol la nivelul pereților arterelor sub formă de plăci aterosclerotice, responsabile de îngreunarea circulației sanguine.
Ajută la reglarea tensiunii arteriale
Extractul obținut din fructul de păducel este util, datorită proprietăților antioxidante și hipotensive, în caz de hipertensiune favorizată de excesul de sare.
Potrivit unui studiu publicat în „Advances in Integrative Medicine”, suplimentele alimentare pe bază de păducel pot reduce nivelul tensiunii arteriale la persoanele cu prehipertensiune sau cu hipertensiune gradul 1. Pentru cele mai bune rezultate, se recomandă utilizarea suplimentelor pentru cel puțin 12 săptămâni.
Prehipertensiunea se referă la valori cuprinse între 120-139 mmHg sistolic și între 80-85 mmHg diastolic. Tensiunea sistolică reprezintă presiunea exercitată asupra pereților arterelor când inima se contractă, iar cea diastolică este presiunea exercitată când inima se relaxează între două contracții.
Hipertensiunea arterială de gradul 1 înseamnă valori sistolice între 140-159 mmHg și diastolice între 90-99 mmHg.

Inhibă acțiunea nocivă a compușilor responsabili de inflamații
Inflamația este un răspuns important al sistemului imunitar, însă inflamația cronică crește riscul apariției unor probleme grave de sănătate, cum ar fi bolile cardiovasculare, bolile neurodegenerative și artrita.
Păducelul inhibă compușii proinflamatori care pot conduce la inflamație cronică. Totodată, planta reduce nivelul de oxid nitric, o moleculă produsă în timpul procesului inflamator. Când oxidul nitric este în cantități ridicate, provoacă deteriorarea celulelor.
Sprijină sănătatea digestivă
Fructele de păducel conțin fibre, care sunt benefice pentru digestie întrucât reglează tranzitul intestinal, previn constipația și acționează ca un prebiotic. Prebioticele sunt o sursă de hrană pentru bacteriile „bune” din intestine.
În plus, păducelul se folosește și pentru indigestie, în condițiile în care acizii fenolici îmbunătățesc motilitatea gastrointestinală, adică procesul care asigură transportul alimentelor prin tubul digestiv.
Păducel: mod de utilizare
Există mai multe moduri în care poți valorifica păducelul, astfel:
Consumă fructele proaspete
Fructul de păducel poate fi servit la gustări întrucât, când este bine copt, are gust dulce-acrișor și este o sursă generoasă de vitamina C și de pectină. Ai însă grijă și nu consuma fructe de păducel fără să le scoți semințele, care conțin cianuri. În combinație cu zaharurile naturale din fruct, cianurile duc la formarea amigdalinei. Odată ajunsă în intestinul subțire, amigdalina devine un compus toxic.

Folosește fructele proaspete pentru a obține diverse preparate
Pentru că fructele coapte de păducel au gust similar celui de măr, pot fi utilizate ca să prepari, de exemplu:
- Gem;
- Jeleu;
- Sosuri;
- Un lichior natural;
- O umplutură pentru plăcinte;
- Un sirop natural etc.
Valorifică frunzele cu flori sau cu fructe pentru ceai
Spre exemplu, poți să obții un ceai de păducel procedând după cum urmează:
- Adaugă 1 linguriță frunze cu fructe sau flori uscate la 200 ml apă fierbinte;
- Lasă la infuzat 10-15 minute;
- Strecoară ceaiul.
În funcție de recomandarea unui specialist în fitoterapie, poți consuma 2-3 căni de ceai pe zi, după mese.
Utilizează suplimente alimentare
De obicei, suplimentele cu păducel conțin atât frunze, cât și fructe și flori. Uneori, conțin numai frunze și flori. Cele mai recomandate suplimente sunt:
- Tinctura;
- Extractul uscat sau solid de fructe;
- Extractul din mlădițe;
- Capsulele;
- Pulberea de fructe.

Păducel: riscuri și precauții
În general, păducelul este bine tolerat și numai în cazuri rare intervin anumite reacții nedorite după consumul acestei plante. Printre reacțiile care pot interveni se numără:
- Dureri de cap;
- Disconfort abdominal;
- Greață;
- Diaree;
- Stări de agitație;
- Palpitații;
- Erupții cutanate ușoare;
- Stări de somnolență.

Până în momentul de față, nu sunt disponibile studii legate de cât de sigur este consumul de păducel în sarcină și în alăptare. De aceea, este indicat să se evite planta în aceste perioade.
În contextul în care păducelul interacționează cu anumite medicamente, nu este recomandat să îl consumi fără să ceri sfatul unui medic, în special în situația în care te afli sub un tratament cu:
- Medicamente destinate reglării tensiunii arteriale;
- Medicamente destinate anginei pectorale, adică durerilor în piept;
- Medicamente destinate aritmiilor: aritmie înseamnă ritm cardiac neregulat;
- Medicamente vasodilatatoare: care dilată și relaxează vasele de sânge;
- Anticoagulante.
Cantitățile sigure de suplimente cu păducel depind de tipul de supliment, după cum urmează:
- Tinctură de fruct: 1-2 ml de 3 ori pe zi;
- Tinctură de frunze/de flori: 20 de picături de 2-3 ori pe zi;
- Pulbere uscată de fruct: 300-1000 mg administrate fracționat, 3 ori pe zi;
- Pulbere de frunze/de flori: 200-500 mg administrate fracționat, de 3 ori pe zi;
- Extract lichid de fruct: 0,5-1 ml de 3 ori pe zi;
- Extract solid de fruct: 1/4- 1/2 linguriță 1 dată pe zi;
- Extract de frunze/de flori: 160-900 mg, administrate fracționat de 2-3 ori pe zi;
- Sirop de fruct: 1 linguriță 1 dată sau de 2 ori pe zi.
Ca să te asiguri că suplimentele cu păducel pe care le alegi sunt de calitate, optează doar pentru cele care conțin plante organice, lipsite de conservanți. Mai mult decât atât, este important să te orientezi spre produse pe al căror ambalaj sunt trecute cantitățile fiecărui ingredient activ.
Surse foto: istockphoto.com, pexels.com, pixabay.com, freepik.com
Surse articol: draxe.com, eattheweeds.com, health.com, healthline.com, medicalnewstoday.com, medicinenet.com, permaculture.co.uk, pmc.ncbi.nlm.nih.gov, rxlist.com, sciencedirect.com, sfatulmedicului.ro, webmd.com