Cele 7 stadii prin care trece o mamă în primele luni de la nașterea bebelușului

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Odată ce devii mamă, totul se schimbă în viața ta. Alături de apariția noii ființe cu care vei crea cea mai specială legătură, va trebui să treci și prin tot felul de transformări fizice și psihice. Acestea au fost incluse de către specialiști în diverse stadii, care se întind pe parcursul primelor luni de viață ale copilului. Să le cunoaștem mai detaliat pentru a putea ști și cum le-am putea depăși mai ușor, astfel încât să ajungem să ne bucurăm pe deplin de faptul că suntem mămici.

Nu te-ai obișnuit cu noul statut al tău și încerci să negi acest lucru

Psihologii precizează faptul că acest stadiu prin care trec mamele este firesc, mai ales în primele săptămâni de după nașterea bebelușului. Astfel, chiar dacă acesta este mereu alături de tine, parcă tot nu îți vine să crezi că ai alături de tine o ființă atât de fragilă, cu care va trebui să creezi legături solide.
Nu te alarma însă, important este să ai răbdare și să te familiarizezi pe deplin cu noua rutină. În plus, pe măsură ce bebelușul se atașează de tine, între voi se va crea o relație tot mai puternică. Pentru început, este suficient să-i asiguri bebelușului tău nevoile de bază, după care, în mod natural, vei primi un fel de „feedback" și din partea lui și lucrurile vor intra pe făgașul mult așteptat.

Mama ganditoare, cu bebelusul in brate

Te simți ca un „recrut"

Orice mamă se va afla, în primele luni de la nașterea bebelușului, ca un „recrut", incapabil să se descurce așa cum trebuie cu multitudinea de noi sarcini.
Toate schimbările ce implică să fii mamă îți pot crea îndoieli și mult stres. Fie că te întrebi, de pildă, dacă ai suficient lapte pentru bebeluș, dacă acesta are nevoie să fie schimbat la un anumit interval sau fie dacă respiră bine, aceste lucruri te vor face să nu te simți deloc în largul lor.
Pentru a depăși mai ușor acest stadiu, experții ne sfătuiesc să dăm la o parte anumite detalii, ce ne creează un stres suplimentar. Ideal va fi să ne concentrăm asupra următoarelor aspecte: bebelușul să rămână sănătos, să-l hrănim, să-l schimbăm la timp și să reușim, în tot acest interval, să avem grijă și de noi.
Numai trecerea timpului va fi cea care îți va dovedi că te-ai obișnuit să fii mamă și că al tău bebeluș se dezvoltă așa cum trebuie. Începând cu acele momente, vei deveni în sfârțit mai relaxată.

Ești dependentă de multitudinea transformărilor hormonale prin care treci

Medicii ne spun că, după evacuarea placentei și nașterea propriu-zisă, nivelul progesteronului din organism va scădea dramatic. Din acest motiv, cel mai probabil vei trece și tu prin așa-numitele „baby blues" . Termenul se referă la acele fluctuații bruște de dispoziție, pe care aproape 80% dintre femei le au în primele câteva luni de după naștere.
De obicei, acestea se manifestă prin: nevoia de a plânge fără un motiv anume, iritabilitate, insomnie, slabă putere de concentrare, o stare de agitație permanentă. Simptomele menționate nu sunt însă la fel de accentuate precum în cazul depresiei postpartum, dar nici nu sunt ușor de suportat.
Pentru a trece mai ușor peste acest stadiu de după nașterea copilului, ar trebui să procedezi după cum urmează:
• Nu te aștepta să te descurci perfect din primele zile de viață ale bebeluși- Acceptă faptul că ești la începutul unei noi etape din viața ta și că va dura ceva timp până când te vei adapta la noua rutină
• Cere ajutorul ori de câte ori simți nevoia- Fie că este vorba de partenerul tău sau de alți membri ai familie, nu ezita să soliciți ajutorul acestora când simți că ești prea copleșită.
• Vorbește cu cineva despre cum te simți- Este foarte important să ai pe cineva alături, care să te asculte când îi povestești despre varietatea stărilor pe care le încerci de când ai devenit mamă.
• Ai grijă la ce mănânci- O dietă echilibrată te poate ajuta și ea să treci peste neplăcute schimbări de dispoziție.
• Acordă-ți și ție câteva clipe libere- Nu va simplu să reușești, dar va fi pentru binele tău să te mai „rupi", din când în când, de rutina zilnică. De asemenea, este important ca în clipele libere să ieși din casă, să iei aer și să faci și puțină mișcare.

Mama obosita, cu bebelusul adormit in brate

Ești aproape mereu obosită și amețită, parcă „ai fi într-o ureche"

După ce devenim mame, realizăm că toți cei ce ne-au spus că nu ne vom odihni aproape deloc în primele luni de viață ale bebelușului au avut perfectă dreptate. Într-adevăr, în timpul primelor săptămâni de viață ale micuțului, acesta te va solicita practic la fiecare două ore sau chiar mai frecvent.Iar dacă se mai întâmplă și să fie bolnav, nu vei mai avea practic niciun răgaz continuu în care să poți să te odihnești și tu.
Din cauza somnului insuficient, dar și a transformărilor hormonale și a multitudinii schimbărilor ce au intervenit în stilul de viață, specialiștii te avertizează că nu te vei simți doar obosită. Acest tip de oboseală, caracteristic primelor luni de viață ale bebelușului, este însoțit de dureri de cap, de iritabilitate, de probleme de memorie și chiar de stări de confuzie. Toate acestea nu te vor face deloc să fii în largul tău, ca să nu mai punem la socoteală că te poți confrunta și cu depresia postpartum.
Pentru a depăși mai ușor acest stadiu, este nevoie să te străduiești, pe cât posibil, să dormi cât de cât. Chiar dacă nu vei apuca decât să „furi" 2-3 ore de somn pe timpul nopții, încearcă să mai profiți de câteva ore de somn pe timpul zilei. Vei vedea că procedând astfel de te simți mai bine, nu te vei mai confrunta cu o stare de oboseală permanentă și te vei simți mai energică și mai aptă să te concentrezi.

Te simți adesea singură

Așa cum am menționat și anterior, apariția acelor „baby blues" și faptul că nu te-ai adaptat încă pe deplin noului stil de viață te pot face adesea să te simți singură.
De fapt lucrurile nu stau chiar așa și de tine depinde să le soliciți sprijin și celor din jur. În special partenerul tău trebuie să-ți fie alături în această perioadă mai dificilă, dar și familia și prietenii te pot ajuta să simți că nu ești singură.
În același timp, nimic nu te oprește din a intra în tot felul de comunități on-line, formate din mame ce au bebeluși de câteva luni, cu care să poți schimba periodic impresii sau chiar să vă întâlniți la un moment dat. Vei vedea că și acest demers te poate ajuta să te simți mai în largul tău !

Parcă nu te mai recunoști pe tine însăți

Cu siguranță că și tu ai fost șocată când ai primit următorul sfat: după nașterea copilului vei încăpea cel mai bine tot în hainele pe care le-ai purtat în cel de-al treilea trimestru de sarcină.
Nu trebuie să intri în panică din acest motiv și ia în calcul faptul că aceasta este o situație temporară, ce va dura câteva luni. În plus, alăptatul, noile activități din viața ta și restabilizarea hormonală te vor ajuta să depășești și acest stadiu din primele luni de viață ale copilului tău.
Este esențial să nu-ți critici corpul și să iei treptat măsuri menite să te ajute să revii la aspectul de dinainte de naștere. Desigur, trebuie să ai mai multă răbdare dacă ai trecut printr-o cezariană, întrucât medicul îți va restricționa pe o perioadă mai lungă posibilitatea de a avea o activitate fizică susținută.
Profită de puținele momente libere sau îmbină utilul cu plăcutul (în sensul în care îți poți lua și bebelușul cu tine) și mergi să faci plimbări în aer liber cu bebelușul sau du-te în locații care propun tot felul de exerciții fizice pe care le poți face alături de micuțul tău.

Citește și: Cum sa infrunti depresia postnatala

Acceptarea

Odată cu trecerea timpului și cu adaptarea la noua viață, vei vedea că vei ajunge să accepți pe deplin noile realități cu care te confrunți. Astfel, te vei resemna cu ideea că va mai trece câtva timp până când vei avea nopți mai liniștite, că nu poți „bate din palme" pentru a reveni la vechea ta siluetă sau că bebelușului tău îi vor apărea primii dințișori.
Toate acestea ți se vor părea tot mai firești și vei privi cu mai multă seninătate în viitor, spre existența care te așteaptă alături de copilul tău, spre noile „aventuri" spre care veți porni împreună.
Și vei ajunge să te simți cea mai fericită și mai împlinită, întrucât ești pur și simplu Mamă!

Mama ce isi alinta bebelusul

Citește și:Primii pasi pentru o proaspata mamica


Tu ai auzit până acum de stadiile prin care trece o mamă, în primele luni de la nașterea bebelușului ei?

Surse:
www.americanpregnancy.org; www.scarymommy.com;www.thebump.com

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Știința confirmă: alăptarea este sigură și după anestezia de la nașterea prin cezariană
  Știința confirmă: alăptarea este sigură și după anestezia de la nașterea prin cezariană

  Date publicate recent în „Anaesthesia” au adus în prim-plan faptul că alăptarea este sigură și imediat după nașterea prin cezariană.

  Nașterea fetiței mele a fost atât de traumatizantă încât am uitat cum să vorbesc pentru câteva zile
  Nașterea fetiței mele a fost atât de traumatizantă încât am uitat cum să vorbesc pentru câteva zile

  Când ești la prima sarcină, inevitabil îți pui tot felul de întrebări și îți faci mii de scenarii cu privire la ce se va întâmpla în timpul...

  „Bărbatul tău te-a început, el să te termine”. Nașterea traumatizantă a unei femei în maternitatea din Iași
  „Bărbatul tău te-a început, el să te termine”. Nașterea traumatizantă a unei femei în maternitatea din Iași

  Când îți aduci pe lume copilul, te aștepți să ai parte de multă susținere și grijă din partea cadrelor medicale. Din păcate, nu în toate situațiile se...

  Ce se întâmplă când o asistentă de la neonatologie naște? Devine mama anului când își consultă propriul nou-născut
  Ce se întâmplă când o asistentă de la neonatologie naște? Devine mama anului când își consultă propriul nou-născut

  Curajul unei mămici a făcut înconjurul lumii! Un fotograf a surprins cel mai incredibil moment al nașterii, când o asistentă de la neonatologie, care a născut, a decis ca...

  I se rostește numele la nașterea fiecărui copil din lume! Cine a fost Virginia Apgar
  I se rostește numele la nașterea fiecărui copil din lume! Cine a fost Virginia Apgar

  Visând de mică să devină medic, Virginia Apgar și-a îndeplinit acest obiectiv, specializându-se în anestezie, devenind prima femeie care a fost profesor în...

  „Am născut un bebeluș de 6,3 kg”. O mamă face publice pozele care uimesc o lume întreagă
  „Am născut un bebeluș de 6,3 kg”. O mamă face publice pozele care uimesc o lume întreagă

  O mamă a ales să dezvăluie, pe o rețea de socializare, imagini cu băiețelul ei de când acesta s-a născut. Copilul a cântărit la naștere peste 6 kg și a avut o lungime...

  Record în Iași: o femeie a născut prin cezariană șase copii în 10 ani
  Record în Iași: o femeie a născut prin cezariană șase copii în 10 ani

  Record de operații cezariene! O femeie de 25 de ani din Neamț a născut șase copii în decurs de 10 ani, anunță medicii de la Maternitatea „Elena Doamna” Iași....

  © 2023 Qbebe