Semne că o mamă are depresie postnatală și de ce este obligatoriu să o ajuți

Irina Olteanu - Redactor Senior

Femeile care se confruntă cu depresie postnatală pot să nu recunoască că sunt deprimate, de cele mai multe ori nefiind conștiente de simptomele experimentate. În cazul în care partenera ta sau o persoană dragă suferă de această problemă este obligatoriu să o ajuți. Nu trebuie să aștepți și să speri că va fi bine. Dacă rămâne netratată, acest tip de depresie poate avea efecte grave asupra mamei și relației cu cei din jur, dar și asupra dezvoltării emoționale și psihologice a copilului.

Informații și semne pentru depresia postnatală

Depresia postnatală poate fi clasificată în depresie majoră și minoră, care diferă în gravitate și prognostic și are o incidență combinată de 7-15% în primele trei luni postpartum. Incidența sa în ansamblu este de 5-7% în primele trei luni, sugerând că femeile care abia au născut se confruntă cu cele mai ridicate rate de depresie gravă. Cel mai important factor de risc care crește rata de depresie majoră a fost o sarcină anterioară; conform studiilor un procent între 25-50% dintre femei vor experimenta o recurență după o sarcină subsecventă. Alți factori de risc de luat în considerare: simptome antenatale depresive, istoric de tulburare depresivă gravă, sprijin social precar, evenimente de viață importante sau factori stresori în sarcină și istoric familial de depresie postpartum majortă, femeile cu diabet gestațional și cele care au sarcini multiple. 

Simtomele care se regăsesc în tabloul clinic al depresiei postnatale majore: includ stare psihică deprimată, interes redus în activități plăcute (anhedonie), nivel redus de energie, modificări în tiparul de somn (insomnie sau hipersomnie), modificări în greutate (creștere sau scădere), concentrare scăzută sau lipsa capacității de decizie, sentimente de vină și de inutilitate, retard psihomotor sau agitație, ideație suicidară. 

Depresia postpartum se poate transforma în psihoză, care presupune halucinații vizuale și auditive, paranoia, insomnie gravă și comportament bizar. În cazul acesteia mămica poate să se confrunte cu idei iraționale despre bebeluș, precum că este posedat sau că vrea să își facă rău sau copilului. Femeile care suferă de alte boli psihiatrice, precum tulburare bipolară și schizofrenie, pot fi expuse unui risc mai mare de psihoză postpartum. Aceste simptome necesită consult medical imediat și chiar spitalizare.

semne ca o mama are depresie postnatala

Trebuie să suni urgent la medic dacă sentimentele de tristețe și depresie sunt intense, dacă persistă pe durata întregii zile timp de mai multe zile/săptămâni. O proaspătă mămică care simte că vrea să renunțe, că viața nu merită trăită sau care are gânduri de a se răni singură sau pe copiii săi trebuie să comunice imediat cu un specialist.

Doamna Daniela Nicoleta Dumitrescu, Psiholog clinician, psihoterapeut CBT, Formator Metoda ESPERE®, Webmaster: www.jacques-salome.ro, www.danieladumitrescu.blogspot.com completează: 

"Depresia nu e un moft, o toană sau vreun refuz al mamei de a se ocupa de bebeluş. Depresia postpartum este un diagnostic care poate deveni sever în funcţie de severitatea simptomatologiei. Chiar şi o persoană cu un fond anxios poate dezvolta diverse grade de depresie. Naşterea este o furtună hormonală care poate să dezechilibreze emoţional destul de mult mama, iar dacă ea are deja un fond vulnerabil, evident că acest moment poate să o destabilizeze. Aş atrage atenţia şi asupra tăticilor care, conform studiilor, la 1 din 4 se poate instala depresia.

Cum recunoşti depresia postpartum? Dincolo de manifestările clasice ale depresiei (lipsa plăcerii, tulburări alimentare, tulburări de somn etc.) aproape că şi fizionomia persoanei se schimbă. Mulţi parteneri vorbesc despre faptul că nu o mai recunosc pe persoana din faţa lor, parcă nu se mai pot înţelege cu ea şi pare să fie un zid între ei. Să ne amintim cu caz celebru - Mădălina Manole - care, ca urmare şi a unei depresii postpartum, a ales să facă un gest regretabil. Practic, angoasa majoră a mamelor este să nu le moară copilul. Gândul acesta este atât de terifiant, atât de insuportabil încât, pentru a scăpa de tensiunea resimţită care le încapsulează întreaga existenţă, fie pot să-şi facă rău lor însele, fie pot face rău copilului. Sigur că ambele situaţii sunt nefericite, prin urmare anturajul lor familial şi amical ar trebui să se sesizeze atunci când remarcă această modificare semnificativă a comportamentului.

Cred că de fapt, principala problemă nu este recunoaşterea simptomelor, pentru că ele sunt cumva destul de evidente, ci negarea lor, minimalizarea lor sau aşteptarea nefondată ca ele să treacă de la sine." 

Povestiri de mame care au trecut prin depresie postnatală

"Am început să am viziuni - le spunem gânduri înfricoșătoare în comunitate de mame. Una în special a devenit o imagine persistentă care m-a determinat să nu mai ies din camera de zi. M-am văzut ținându-mi fiul în capul scărilor, am văzut cum degetele mele îi atingeau materialul moale al salopetei și cum îi dau drumul din brațe, cum degetele se depărtează. L-am văzut cum scapă din mâinile mele și cum cade chiar pe gresia dură, am văzut sângele. Am urât fiecare secundă din această viziune, pentru că nu îmi doream să se întâmple. Dar mi-era teamă că nu mai am control asupra corpului meu. Acest gând a devenit atât de insistent încât soțul meu a trebuit să îmi aducă copilul să îl alăptez noaptea. Iar în timpul zilei, cât stateam cu fiul meu acasă, nu am mai urcat scările cu el în brațe."

"Maya s-a simțit îngrozitor de incapabilă să își liniștească bebelușul și devenea frustrată și plângea. Îi era atât de teamă de ce aflase despre sindromul morții subite a sugarului, că nu își mai permitea să adoarmă. Simțea că este într-o cursă contra timp - cu alăptarea, pomparea laptelui și schimbarea scutecelor. Mereu schimba scutece și spăla biberoane. Îi era groază de cum arăta. Se aștepta să poarte hainele de dinainte de sarcină imediat după naștere. Nu a avut o masă liniștită și nu și-a mai făcut unghiile sau părul și nici nu concepea să facă sex cu soțul ei."

"Îmi vine în minte, spre exemplu, cazul unei mămici căreia îi era foarte teamă că se va sufoca copilul (ştiut fiind faptul că bebeluşii se pot îneca atunci când mănâncă), prin urmare refuza să-l alăpteze, copilul plângea din ce în ce mai tare, iar ea se speria din ce în ce mai mult pentru că pendula între dorinţa de a-l hrăni şi teama de a nu-l răni alăptându-l. Zbaterea ei era atât de intensă încât pleca din cameră şi lăsa copilul singur. Apoi se simţea vinovată de asta şi începea să deruleze o serie de scenarii catastrofice despre ce mamă "oribilă" este şi cum "nu merită" acest copil. Sau al unei mămici care se considera mult prea neputincioasă pentru a-şi îngriji copilul ("mâinile mele parcă nu mă mai ajută, nu ştiu ce să fac cu el, este atât de mic şi de fragil, se poate oricând întâmpla orice şi eu n-aş suporta să văd asta"), aşa că concheta cu ideea de a-l da spre adopţie." completează doamna Daniela Dumitrescu. 

semne ca o mama are depresie postnatala

Cum poți ajuta pe cineva cu depresie postnatală

Dacă ești îngrijorat că partenera sau o persoană cunoscută suferă de depresie postpartum, este important să o încurajezi să discute cu medicul și cu un specialist în sănătate mintală (psiholog sau psihiatru). Uneori mama este reticentă în a primi ajutor sau poate să nu recunoască imediat simptomele. Poți chiar să te oferi să o programezi la un consult și să o însoțești, dacă dorește. Iată alte lucruri pe care le poți face epnru ea: verifică constant cum se simte și ce face, ascult-o când dorește să vorbească, mergi cu ea la plimbare, pregătește-i o masă hrănitoare, ajut-o la treburile casnice (curățenie) și la îngrijirea copilului, stai cu copilul în timp ce doarme sau face o baie relaxantă, fii răbdător și bun, crede în ea și reamintește-i de calități și puncte forte. Este posibil să se simtă vinovată sau ca o povară că acceptă ajutorul tău, dar o poți reasigura că starea sa de bine este importantă pentru tine și familia sa.

Dacă nici tu nu ai timpul necesar, poți angaja un ajutor pentru gospodărie (bonă, menajeră); îndatoririle casnice pot obosi suplimentar. Deși pare un aspect banal, timpul de calitate o poate ajuta să își revină. Nu în ultimul rând, este important să te informezi; află cât de multe poți despre depresia postanaltă pentru a o susține corespunzător și eventual cere sfatul specialiștilor.

De reținut

Depresia postpartum poate dura timp de mai multe luni sau chiar ani dacă nu este tratată. Cu ajutorul tratamentului, o femeie se poate simți din nou stăpână pe ea. Tratamentul poate presupune terapie conversațeională, medicație sau ambele. În plus, consumul unei alimentații sănătoase, exercițiul fizic și suficientă odihnă, dar mai ales un sprijin social sunt de mare ajutor. Poate dura mai multe săptămâni de la începerea tratamentului pentru depresie pentru a apărea o ameliorare; specialistul este în măsură să informeze cu privire la durata de timp care va fi necesară.

"Recomandarea este apelarea la medic şi la ajutor specializat, dar în egală măsură expunerea cât mai mult la soare, la natură, discuţii lungi cu partenerul (care poate identifica ideaţia psihotică şi poate solicita ajutor specializat), o alimentaţie sănătoasă şi întreţinerea legăturii cu oameni dragi pot să fie câteva resurse binefăcătoare. Un proverb african spune că pentru a creşte un copil este nevoie de un sat întreg. Ei bine, mama trebuie să înţeleagă faptul că nu este singură şi poate primi ajutor dacă îl cere şi, mai ales, dacă îl acceptă." concluzionează doamna Daniela Dumitrescu.

Citește șiDepresia postnatală - în ce constă tratamentul la psiholog 

Surse: https://kidshealth.org; https://raisingchildren.net.au; www.mayoclinic.org; www.todaysparent.com; www.aafp.org; www.psychiatry.org

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Mesajul lui Kate Middleton pentru mamele din întreaga lume: „Nicio mamă nu este imună la depresie și anxietate în această perioadă”
  Mesajul lui Kate Middleton pentru mamele din întreaga lume: „Nicio mamă nu este imună la depresie și anxietate în această perioadă”

  Prințesa de Wales, Kate Middleton, a transmis un mesaj de încurajare proaspetelor mămici care se luptă cu despresia și/ sau anexietatea după naștere.

  15 semne că te vei confrunta cu depresie după înțărcarcarea bebelușului
  15 semne că te vei confrunta cu depresie după înțărcarcarea bebelușului

  Cu siguranță ai auzit despre depresia postpartum, însă iată că există o formă de depresie care se instalează când întrerupi alăptarea. Deși este mai puțin...

  Adevărul surprinzător: cât timp durează, de fapt, depresia postnatală
  Adevărul surprinzător: cât timp durează, de fapt, depresia postnatală

  Printre cele mai importante obstacole ce pot surveni în viaţa unei mame este şi depresia postnatală. Parcurge cu atenţie articolul de mai jos pentru a afla care sunt simptomele...

  7 semne că micuţul tău este nefericit. Copilul tău are nevoie de tine
  7 semne că micuţul tău este nefericit. Copilul tău are nevoie de tine

  Să îţi observi cu atenţie copilul este una dintre cele mai potrivite modalităţi de a descoperi dacă nu cumva acesta se confruntă cu probleme care cer o rezolvare cât mai...

  Centura postnatală: cum o alegi și de ce este indicat să o porți
  Centura postnatală: cum o alegi și de ce este indicat să o porți

  Viața de proaspătă mămică vine cu o mulțime de provocări, iar una dintre ele este recuperarea fizică post-partum. În cele nouă luni de sarcină, corpul unei femei trece...

  De ce este obligatoriu să porți sutien când alăptezi
  De ce este obligatoriu să porți sutien când alăptezi

  Folosirea unui sutien pe durata alăptării te ajută din diverse motive începând de la faptul că îți conferă susținere bună a sânilor până la faptul că...

  Este obligatoriu ca elevii să aibă cel puțin o notă la fiecare materie pe modul?
  Este obligatoriu ca elevii să aibă cel puțin o notă la fiecare materie pe modul?

  Noua structură a anului școlar, organizată pe 5 module de invățare, îi derutează pe unii profesori cu privire la numărul minim de note acordate elevilor la o materie, pe durata...

  Explicația psihologilor: de ce este obligatoriu ca un copil să înceapă grădinița la 3 ani
  Explicația psihologilor: de ce este obligatoriu ca un copil să înceapă grădinița la 3 ani

  Este pregătit un copil de 3 ani pentru grădiniță? Din punct de vedere psihologic, da. Trei ani este vârsta la care cel mic poate începe să se obișnuiască cu viață...

  © 2022 Qbebe